אומגה 3 (ALA EPA DHAׂ)·אלצהיימר ודמנציה·גלוטתיון·הומוציסטאין·ויטמין K·ירוקים·כבד שומני·כלורופיל·מחלות לב וכלי דם·מערכת עיכול·נוגדי חמצון·סטרס - מתחים·סרטן ומניעה·סרטן מעי גס·תרד

תזונה עשירה בתרד יכולה להפחית באופן משמעותי את היווצרות גידולים במעי הגס ועוד

התרד משתייך למשפחת מזונות העל הירוקים, וכמו כולם הוא מכיל הרבה כלורופיל ומגנזיום שחשובים להרבה מערכות לרבות דם, כלי דם, לב, מוח ומערכת העצבים.
התרד הוא מקור עשיר של ויטמין קיי, שהוכח כמפחית את הסיכון למחלות כלי דם ולב. הוא מכיל גם הרבה חנקות[1] מהן הגוף מייצר NO שמורידים סיכון למחלות כלי דם, לב ושבץ איסכמי.
התרד עשיר באופן טבעי בגלוטתיון, המסייע להגביר את מסלול נוגדי החמצון הראשי בגוף, כלומר עוזר להתמודד עם עקה חמצונית ולתמוך בתפקוד החיסוני. התרד עשיר באופן כללי בנוגדי חמצון (פוליפנולים)[2].
התרד מכיל גם חומצה פולית (ממשפחת ויטמיני בי), שהיא אחד הוויטמינים הדרושים להורדת רמות הומוציסטאין בגוף – רמות הומוציסטאין גבוהות מובילות לקידום רובד בעורקים. כמו כן הוכח כי מזון עשיר בחומצה פולית מוריד את רמות חומצת השתן על ידי עיכוב היווצרות פורין.
בתרד יש גם אומגה 3 (ALA)[3] בדומה לפשתן, צ'יה, מרווה מרושתת ואגוזי מלך וגם זה חשוב לבריאות כלי הדם והלב.

סרטן המעי הגס נמצא במקום השלישי בשכיחותו מבין הסרטנים השונים ובמקום השני בעולם המערבי לרבות ישראל בסיבת המוות סרטן.
גורמי הסיכון על פי הרפואה הקונבנציונלית הם: גיל (80% מהחולים הם מעל גיל 60), מיקום גאוגרפי (מדינות מערביות – מדוע דווקא בהן? תזונה? תעשיות מזהמות?), הימצאות פוליפים, היסטוריה משפחתית, מחלות מעי דלקתיות ובסוף גורמים סביבתיים (אכילת בשר אדום ומעובד ועוד)…

לפירוט נוסף על גורמי סיכון לסרטן מעי גס היכנסו למאמר
אנשים בסיכון גנטי גבוה לסרטן המעי הגס נהנים יותר משינויים באורח החיים

מחקר שנערך על ידי מרכז מדעי הבריאות של אוניברסיטת טקסס, שפורסם בספטמבר 21 בג'ורנל Gut Microbes מציע שאכילת תרד יכולה למנוע סרטן המעי הגס. ועכשיו, בהתבסס על עבודות קודמות, החוקרים קרובים יותר להבנה בדיוק כיצד היא פועלת.
מחקרים קודמים[4] הראו כי אכילת ירקות ירוקים עשירים בסיבים תזונתיים[2] מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בכמחצית. מחקר חדש זה בחן את הקשר בין תרד, בריאות המעיים, גנים, מיקרוביום ותוצאות סרטן המעי הגס.
החוקרים השתמשו במודל של מחלה תורשתית הנקראת familial adenomatous polyposis, הפרעה תורשתית הגורמת לצעירים לפתח גידולים לא -סרטניים רבים (פוליפים) במעי הגס שלהם. רוב האנשים הסובלים ממחלה זו חייבים להסיר את המעי הגס שלהם בניתוח כדי למנוע ממאות גידולים לצמוח במעי הגס ככל שהם מזדקנים. לאחר מכן הם עוברים טיפול על ידי תרופות ממשפחת NSAID לעיתים קרובות כדי למנוע היווצרות גידולים נוספים בתריסריון.

תרופות NSAID מעלות סיכון למחלות לב ולהתקפי לב

תוצאות מחקר זה מצביעות על כך שתרד עשוי לסייע במניעת סרטן בחולים אלה על ידי עיכוב הצורך בהסרת המעי הגס וטיפול תרופתי ממושך.

לאחר שהזינו עכברים בתרד מיובש בהקפאה במשך 26 שבועות, החוקרים ראו פעילות אנטי-סרטנית משמעותית במעי הגס ובמעי הדק. החוקרים גילו כי דיכוי הגידול על ידי תרד כרוך בגיוון מוגבר במיקרוביום המעיים (חיידקים מועילים) ושינויים בביטוי הגנים כדי לסייע במניעת סרטן. הם מצאו גם שחומצות שומן הקשורות לוויסות דלקות, הנקראות לינולאט (linoleate), הובאו לרמה מועילה לאחר דיאטה של ​​תרד.
החוקרים מאמינים שאכילת תרד יכולה להגן גם על אנשים שאינם סובלים מפוליפוזיס אדנומטי משפחתי. הם מציינים שצורות תורשתיות של סרטן המעי הגס מהוות רק כ10-15% מהמקרים. רוב סוגי סרטן המעי הגס הינם ספורדיים, כלומר אינם מונעים על ידי נטייה גנטית המורשת במשפחה. הם מסבירים כי לאורך עשרות שנים, חשיפה לחומרים מסרטנים באמצעות תזונה וסביבה יכולה לשנות את אופן ביטוי הגנים במערכת העיכול (GI), וזה יכול לגרום לאנשים לפתח פוליפים במעי הגס ולהוריד את מערכת העיכול בהמשך החיים שיכולים לקדם סרטן.

We believe eating spinach can also be protective for people who do not have familial adenomatous polyposis. Hereditary forms of colon cancer only account for about 10 to 15 percent of cases. The majority of colon cancers are sporadic, meaning they are not driven by a genetic predisposition inherited through a family. Dashwood explains that over decades, exposure to carcinogens through diet and environment can change the way genes are expressed in the gastrointestinal (GI) tract, and this can cause people to develop polyps in the colon and lower GI tract later in life that can progress into cancer

החוקרים הבחינו בעבר ביתרונות התרד במודל של סרטן המעי הגס המושרה על ידי סרטן המחקה מקרים ספורדיים[5]. במודל זה תרד היה יעיל מאוד במניעת פוליפים, וזה מה שדרבן את הצוות לראות כיצד תרד עשוי לפעול בסרטן המעי הגס המונע על ידי גנטיקה.
הנטיה של החוקרים הייתה להתמקד בכלורופיל בגלל ההיסטוריה הארוכה שבדקו השפעות אנטי סרטניות של כלורופיל, אבל התברר שהגישה מרובת "אומיקים" (Multiomics) עוררה רעיונות אחרים. על ידי Multiomics מתאפשר לנתח בזהירות "נתונים גדולים" ביולוגיים כדי למצוא קשרים בין מערכות שונות בגוף, לאתר סמנים ביולוגיים ולהבין טוב יותר את יחסי הגומלין המורכבים המניעים את החיים. Multiomics היא גישה המייצרת השערות שבה מדענים עוקבים אחר הנתונים כדי לנחות בהסברים לתוצאות.
כאשר הם הסתכלו על הנתונים המטבולומיים, לא היה כלורופיל. למעשה היו חומצות שומן קצרות ונגזרות של חומצה לינולאית שגרמו להשפעות המועילות. החיידקים יצרו מהכלורופיל את אותם מטבוליטים.

My bias was to focus on the chlorophyll story because of my long history examining anti-cancer effects of chlorophyll. But it turned out the multi-omics approach prompted other ideas. When we looked at the metabolomic data, there was no chlorophyll. It was actually fatty acids and linoleic acid derivatives that were causing the beneficial effects

החוקרים מסכמים: כשמדובר מתי אנשים צריכים להתחיל להוסיף תרד לתזונה כדי לסייע במניעת סרטן המעי הגס, לא מזיק להתחיל עכשיו. כמה שיותר מוקדם יותר טוב. אתה לא צריך לחכות עד שיופיעו פוליפים כדי להתחיל לעשות דברים מסוג זה.

When it comes to how soon people should start adding spinach into their diet to help prevent colon cancer, it doesn’t hurt to start now. The sooner the better. You shouldn’t wait until polyps arise in order to start to do these sorts of preventive things
https://today.tamu.edu/2021/09/22/eating-spinach-could-protect-against-colon-cancer-texas-am-study-says/

מחקרים נוספים שמראים יכולות אנטי סרטניות של תרד

מחקרים נוספים על תרד עבורם נמצא יעיל:

נוגד צרבת [1]
סטרס ודיכאון [1]
אלצהיימר [1]
מגן על כלי דם ולב [1]
מניעת תנגודת לאינסולין, על ידי איזון פרופיל שומני ושיפור תפקודי אנדותל [1]
כבד שומני [1][2]
מסייע בהורדת תיאבון [1][2]
אוסטאופירוזיס [1]
מאמר מסקר: ויסות מטבוליזם, פרולפרציה של תאים, איזון סוכר, נוגד חמצון, נוגד דלקת, משפיע על מנגנון השובע [1].

דברים נוספים שמטפלים בסרטן מעי גס: תזונה מבוססת צומח ומיקרוביום, רימונים, כורכום, ג'ינג'ר, ריישי, קצח, מצליבים, ספירולינה, גדילן, זעפרן, אסטזנטין, רזברטרול, שמן זית, אגוזי מלך, ארטישוק, מנגו, אבטיח.
דברים שחשוב להעלות רמות: חשיפה לשמש וויטמין די, מגנזיום
לעסוק בפעילות גופנית

דברים שכדאי להמנע: מוצרים מהחי במיוחד בשר אדום אבל גם עוף[2][3] וחלב, אנטיביוטיקה ושאר דברים שגורמים לפגיעה במיקרוביום ועליה ברמות דלקת מזונות מעובדים [2][3][4][5]/ מסוכרים, תרכובות משבשות מערכת אנדוקרינולוגית (EDC's), פתלאטים ו'חומרים אורגניים מופלרים' (PFAS)

אם מצאתם את המידע מענין ומועיל ורוצים לתרום להמשך העשייה למען בריאות טבעית מודעת לכולם, מוזמנים להפוך לתומך

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s