כאשר אדם רוצה עצה לגבי בעיה רפואית, אני תמיד שואל אותו מה הוא חושב על דבר מסוים שהוא עושה ביום יום, לדוגמה: " מה אתה חושב על התזונה שלך?" ואז לרוב התשובה היא: "נראה שבסדר, אני חושב שאני אוכל די בריא" ואז אני נכנס יותר לפרטים ושואל לגבי השעות, הכמות והמגוון וכמעט תמיד יש משהו בעייתי בתזונה, שמשפיע על הבריאות, כלומר מה שאדם חושב לא תמיד נכון לגביו.
מי שמעוניין להבין את משמעות התזונה על חיינו, יכול לקבל פרספקטיבה נוספת דרך המחקר המצורף, שפורסם במאי 2019 בג'ורנל הרפואי THE LANCET.
המחקר בדק את התזונה של אנשים מ-195 מדינות בין השנים 1990-2017 , כאשר החוקרים בחנו 15 רכיבים עיקריים של תזונה בהקשר של מחלות כרוניות. המחקר קבע שתזונה לא טובה היא הגורם העיקרי למוות בטרם עת, הקשור למחלות כרוניות, יותר מכל "התנהגות" לא בריאותית אחרת.
עוד המחקר מגלה שתזונה דלה (poor diet) מהווה המקור למוות של 1 מכל 5 בוגרים בשנת 2017, ושלמוות ממחלות לב וכלי דם בהקשר של תזונה קשור ליותר מ-10 מיליון מסך מקרי המוות.
החוקרים ציינו שהחסרים התזונתיים העיקריים להם ההשפעה הניכרת על בריאות האדם ומניעת מחלות כרוניות הם: פירות וירקות, קטניות, סיבים וחומצות שומן מסוג אומגה 3, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים.
עודפים של מזונות שידועים כגורמי סיכון הם: בשר מעובד, בשר אדום, ומשקאות ממותקים, מזונות שעשירים בשומן טרנס, והרבה מלח וסוכר.
המחקר לא רק מתייחס למוות בטרם עת אלא גם למדד שנקרא DALYs – Disability-adjusted life year שאומר בעצם כמה שנים איבד אדם עקב מחלה או מוות מוקדם.
ועכשיו קצת מספרים:
- 11 מיליון מקרי מוות ו-255 מיליון DALYs נקשרו לגורמי סיכון כלליים.
- 3 מיליון מקרי מוות ו-70 מיליון DALYs נקשרו לעודף במלח.
- 3 מיליון מקרי מוות ו- 82 מיליון DALYs נקשרו למחסור בסיבים תזונתיים.
- 2 מיליון מקרי מוות ו- 65 מיליון DALYs נקשרו לחוסר בפירות.
תזונה זה חשוב, וכפי שהמחקר מראה, חשוב ביותר במניעת מחלות.
אתם תעשו לעצמכם ולילדיכם טובה גדולה אם תרבו ברכיבים החסרים ותמעיטו משמעותית עד תפסיקו את אלה שנמצאים בעודפים (של המחקר).

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext
מחקר נוסף מיולי 2020 שפורסם בג'ורנל הרפואי Journal of the American College of Nutrition מצא שתזונה מבוססת צומח מורידה סיכון ב-50% לסוכרת, 40% מחלות כלי דם ולב, 29% תופעות הקשורות באספקת דם למוח, 50% לאלצהיימר ולבעיות קוגנטיביות
Reduce the risk of developing metabolic syndrome and type 2 diabetes by about 50%.
Reduce the risk of coronary heart disease events by an estimated 40%.
Reduce the risk of cerebral vascular disease events by 29%.
Reduce the risk of developing Alzheimer’s disease by more than 50%.
May reduce the risk for cognitive diseases such as Alzheimer’s disease by almost 50%.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2020.1790442
עוד חומר לקריאה:
תזונה מבוססת צומח – סוכרת סוג 2
תזונה מבוססת צומח – כבד שומני מניעה וטיפול
תזונה מבוססת צומח (פיטוסטרולים/ portfolio) מול סטטינים – כולסטרול
תזונה מבוססת צומח – טריגליצרידים
תזונה מבוססת צומח – אבנים בכיס המרה
תזונה מבוססת צומח – בעיות קוגנטיביות (אלצהיימר/דמנציה)
תזונה מבוססת צומח – אסתמה
תזונה מבוססת צומח – דלקות פרקים
תזונה מבוססת צומח (פלבנואידים) – מחלות לב וסרטן (כללי); סרטן שד; סרטן מעי גס ורקטום