מנופאוזה (גיל המעבר) הוא חלק נורמלי בהזדקנות של נשים, כאשר המחזור והביוץ מסתיימים. הגיל הממוצע נע בין 48-49, אך יש נשים שנכנסות לשלב המנופאוז בגילאי 51, 54 ואף 56.
לא מדובר במחלה או הפרעה והתקופה הזו בחייה של אישה היא לרוב מלאה גם בשינויים נוספים מלבד אלה הפיזיים: אם טיפול, עזרה ותמיכה בהורים או קרובי משפחה מזדקנים ואם בתמיכה בילדיהם שנמצאים בתחילת המסע שלהם בעצמאות.
לחלק מהנשים אין כל בעיה עם תסמיני גיל המעבר ואף עשויות להרגיש הקלה כאשר הן אינן צריכות עוד לדאוג לגבי המחזור החודשי. עבור נשים אחרות, המעבר הזה יכול להביא גלי חום, בעיות שינה, כאבים במהלך יחסי מין (יובש בנרתיק), מצבי רוח משתנים, עצבנות, דיכאון או שילוב של תסמינים אלו. כל אלה על פי רוב קשורים לחסרים של אסטרוגן מהאיברים הנשיים וגם פרוגסטרון.
הטיפול התרופתי
הטיפול הקונבנציונלי המקובל במצב זה הוא בהורמונים הנלקחים דרך הפה, הנרתיק, במדבקות או ג'ל דרך העור או בהתקן תוך רחמי. אלא שמחקרים מציגים קשר בין נטילת ההורמונים הסינטטיים לסיכון לסרטן שד ולדמנציה וגם למחלות לב וכלי דם [1].
*** תוספת דצמבר 24 – שאיננו הורמונלי
במאי 23 אישר ה-FDA תרופה לתסמיני גלי חום שאיננה הורמונלית. תרופה בשם 'ויוזה' (veozah). היא פועלת על מערכת העצבים המרכזית, תוך הכוונה לקולטנים במוח במטרה לווסת את גלי החום. היא פועלת במנגנון של חסימת קולטן בשם נוירוקינין, כך שפעילותו בוויסות טמפרטורת הגוף במוח מעוכבת.
הידיעה על התרופה החדשה הזו סוקרה בעיתונות הישראלית כבשורה[1][2][3][4]. והיא גם אושרה בישראל באוקטובר 24.
האישור של ה-FDA בוסס על שני ניסויים קליניים שכללו 3,000 נשים בגיל ממוצע של 54 שנים מארה"ב וקנדה. התרופה הפחיתה אצלן את מספר אירועי גלי החום באופן משמעותי בהשוואה לקבוצת פלצבו. החוקרים עקבו אחר הנשים המטופלות במשך שנה. כאשר תופעות הלוואי השכיחות ביותר כללו כאבי בטן, שלשולים, נדודי שינה, כאבי גב, גלי חום ועלייה באנזימי כבד.
בדצמבר 24 ה-FDA הוסיף לתרופה תיבה שחורה (Box warning) שהיא "יכולה לגרום לנזק רציני לכבד. הפסקת התרופה עלולה למנוע החמרה בפגיעה בכבד ועלולה להחזיר את תפקוד הכבד לקדמותו". (*** עלולה, לא בטוח).
תזונה תומכת מערכת הורמונלית
מחקר שפורסם באוקטובר 22 בכתב העת Menopause, של האגודה למנופאוזה בצפון אמריקה, מצא שהתערבות דיאטה יעילה כמו טיפול הורמונלי חלופי להפחתת גלי חום בגיל המעבר, ללא הסיכונים הכרוכים של התרופות.
הניסוי WAVS – מחקר הנשים להקלה על תסמינים ואזומוטוריים, שכלל 17,473 נשים, מתוכן נבחרו 84 נשים שדיווחו על לפחות שני גלי חום בינוניים עד חמורים מדי יום. הן חולקו באקראי לשתי קבוצות: התערבות הכוללת תזונה דלת שומן וטבעונית עם חצי כוס פולי סויה מבושלים ביום או לקבוצת ביקורת ללא שינויים תזונתיים לתקופה של 12 שבועות.
המחקר מצא שקבוצת התזונה הצמחית הפחיתה גלי חום בינוניים עד חמורים ב-88% ואף סייעה לנשים לרדת, בממוצע, שמונה קילוגרמים ב-12 שבועות.
עוד מצא המחקר שעבור אלה שדבקו בתזונה הסיכוי להשתחרר מתסמינים אלה לאחר שנה עלה ב-14% ואלה שגם הורידו יותר מ-10% ממשקל גופם הסיכוי עלה ב-23%.

המחברים מציינים שהם עדיין לא מבינים לגמרי למה השילוב הזה עובד אבל נראה ששלושת האלמנטים האלה הם המפתח – הימנעות ממוצרים מן החי, הפחתת שומן והוספת מנת סויה (אורגנית). כמו כן תוצאות אלה משקפות את התזונה של מקומות בעולם, כמו יפן שלפני חדירת המערב, בתקופה שהתזונה היתה דלת שומן על בסיס צמחי וכללה פולי סויה וטופו, נשים לאחר גיל המעבר חוו פחות תסמינים.
כן יש בתזונה הזו יותר פיטואסטרוגנים (איזופלבונים) שנקשרים לקולטני האסטרוגן. כמו כן התזונה הזו עשירה יותר בסיבים ומטפחת את הצמיחה של חיידקי מעיים המסוגלים להמיר דאידזין, איזופלבון הנמצא בסויה, למטבוליט equol שמחקה את הפעילות של האסטרוגן.
"התוצאות החדשות הללו מצביעות על כך שיש לשקול שינוי תזונה כקו טיפול ראשון בתסמינים וזומוטורים בכלי הדם, כולל הזעות לילה וגלי חום"
כמו כן, סיכמו החוקרים, שהתזונה הזו צפויה להפחית גם את החששות הבריאותיים של נשים רבות המגיעות לגיל המעבר: עלייה בסיכון למחלות לב, סרטן שד ובעיות זיכרון.
https://www.pcrm.org/news/news-releases/new-study-confirms-link-between-plant-based-diet-rich-soy-and-reduced-menopause
*** תוספת נובמבר 24
מחקר המשך של אותה קבוצה בהובלת ד"ר Hana Kahleova מצא שהחלפת בשר ומוצרי חלב במזון צמחי, גם "בריא" וגם "לא בריא" כהגדרת המדד הצמחי, מביאה לירידה במשקל ולהפחתת גלי החום בנשים לאחר גיל המעבר. הממצאים פורסמו בנובמבר 24 בכתב העת BMC Women's Health.
המחקר החדש הוא ניתוח משני של נתונים ממחקר המוצג מעלה מ-22 בכתב העת Menopause. במחקר הנוכחי, 84 נשים לאחר גיל המעבר שדיווחו על שניים או יותר גלי חום בינוניים עד חמורים מדי יום חולקו באקראי לקבוצת ההתערבות שהתבקשה להקפיד על תזונה טבעונית דלת שומן, כולל חצי כוס פולי סויה מבושלים ביום, או קבוצת הביקורת שהמשיכה בתזונה הרגילה שלה במשך 12 שבועות.
הניתוח החדש העריך את הקשר של אינדקס מבוסס צומח (PDI), בריא (hPDI) וולא בריא (uPDI), על שינויים בגלי חום. ה-PDI מודד הקפדה על תזונה צמחית באופן כללי, ה-hPDI כולל יותר פירות, ירקות, דגנים וקטניות, וה-uPDI כולל יותר מזונות כמו דגנים מזוקקים ומיצי פירות. הציונים של שלושת המדדים גבוהים יותר עם צריכה מוגברת של מזון מהצומח וצריכה מופחתת של מוצרים מן החי.
בניתוח החדש, כל שלושת הציונים עלו בקבוצת הטבעונים, בהשוואה ללא שינוי בקבוצת הביקורת. גם המדדים ה"בריא" וגם ה"לא בריא" על בסיס צמחי היו קשורים לירידה במשקל והפחתה בגלי חום. גלי חום קשים הופחתו ב-92% בקבוצת הטבעונים ולא השתנו באופן משמעותי בקבוצת הביקורת. גם המשתתפים בקבוצת הטבעונים ירדו בממוצע 3.6 קילוגרם בעוד שקבוצת הביקורת איבדה בממוצע 0.2 קילוגרם.
*** זה מידע מאוד קריטי להבנה – אפילו צריכת מזונות המוגדרים לא בריאים מהצומח עשויה להוביל לירידה במשקל והפחתה בגלי חום כאשר מחליפים מוצרים מן החי. כלומר במקרה של הפרעות הורמונליות בגיל המעבר מתרחשים יותר עם מזונות מהחי אפילו יותר ממזון מעובד מהצומח.
"אם אתה רוצה לרדת במשקל, להילחם בגלי חום, או לשפר מצבים אחרים הקשורים לתזונה כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב, תמיד עדיף לבחור באפשרות המבוססת על צמחים על פני מוצרים מן החי"
*** תוספת מאי 25
מחקר המשך של אותה קבוצה שפורסם במהדורת ספטמבר 25 בכתב העת Menopause מצא כי החלפת מזונות מהחי מעובדים במיוחד או מעובדים בחלופות טבעוניות מצא ירידה של 92% בגלי החום כמו גם ירידה במשקל. ללא קשר לאופי המזון הטבעוני (מעובד במיוחד או מעובד).
אני כמובן ממליץ ללא מעובדים בכלל או להוריד את צריכתם באופן משמעותי, כי יש להם השלכות שליליות במגוון מנגנונים.
*** תוספת דצמבר 25
סקירה מקיפה שפורסמה בדצמבר 25 בכתב העת Frontiers in Nutrition, שניתחה 42 מחקרים באיכות גבוהה, קובעת: תזונה היא לא רק 'עזרה', היא אבן הפינה (Cornerstone) של ניהול גיל המעבר. הסקירה מדגישה שדפוסי תזונה ים-תיכוניים וצמחיים הם המענה המדויק ביותר לשינויים המטבוליים הדרמטיים שמתרחשים בגוף.
המחלוקת על סויה מופרכת
אני יודע שיש אנשים שמפחדים מסויה בהיבט ההורמנלי. יצרו בעבר איזה שהוא נרטיב לא מבוסס מדע ולא מבוסס מציאות. אז כדי לקבל עוד פרספקטיבה לגבי סויה להלן סקירה שיטתית ומטא-אנליזה בהובלת חוקרים מאוניברסיטת טורונטו, שפורסמה באוקטובר 24 בכתב העת Advances in Nutrition, שמספקת עדויות מרגיעות לגבי צריכת מזונות המבוססים על סויה בנשים שנמצאות לאחר גיל המעבר.
הניתוח שכלל 40 מחקרים אקראיים מבוקרים עם למעלה מ-3,000 משתתפות מצא שלתרכובות דמויות אסטרוגן בסויה לא הייתה השפעה על סמנים מרכזיים של סרטן הקשור לאסטרוגן, מה שתומך בבטיחותו כמזון וגם כטיפול פוטנציאלי.
החוקרים מציינים שמספר קבוצות לקידום בריאות כולל האגודה הקנדית ללב וכלי דם כבר ממליצים על סויה כחלק מתזונה בריאה. הם מקור איכותי ומלא בחלבון ומוכרים כיעילים בהפחתת הסיכון למחלות לב. מזונות סויה הוכחו גם כמקלים על גלי חום הקשורים לגיל המעבר, המשפיעים על נשים רבות ומשפיעים על איכות חייהן.
הממצא הזה חשוב, ציינה פרופ' Laura Chiavaroli (המחברת האחרונה של המחקר), שכן "הסיכון למחלות לב וכלי דם גדל באופן משמעותי ככל שנשים עוברות את גיל המעבר, כך שסויה יכולה להציע יתרונות כפולים בשלב מסוים זה של החיים". המחברת הראשית של המחקר, Gabrielle Viscardi, מוסיפה שלאנשים יש הרבה דאגות לגבי צריכת סויה בגלל שיש כל כך הרבה מסרים סותרים.
במחקר הנוכחי החוקרים אספו תוצאות מניסויים שהשוו את ההשפעות של איזופלבונים מסויה על ארבע תוצאות ביולוגיות שונות הקשורות לסיכון לסרטן רירית הרחם וסרטן אחר הקשור לנשים. תוצאות אלו כללו את עובי רירית הרחם, מדד ההתבגרות הנרתיקית – מדד למצב האסטרוגן בסביבה הנרתיקית – ורמות של אסטרוגן במחזור והורמון מגרה זקיקים.
הניסויים עקבו אחר נשים לאחר גיל המעבר מרחבי העולם שצרכו איזופלבונים מסויה או בקרה שאינה איזופלבון במשך שלושה חודשים לפחות. לאחר הערכת הסיכון להטיה ואיכות העדויות, החוקרים הגיעו למסקנה שצריכת איזופלבונים מסויה לא השפיעה על ארבעת הסמנים הקשורים לאסטרוגן. הממצאים שלהם תומכים ברעיון שאיזופלבונים של סויה מתנהגים בצורה שונה מאסטרוגן אנושי, במיוחד כשמדובר בסוגי סרטן התלויים באסטרוגן כדי להתפתח. הם מסבירים שיש לנו קולטנים לאסטרוגן בכל הגוף, אבל בניגוד להורמון האסטרוגן, איזופלבונים מסויה לא נקשרים לכל קולטני האסטרוגן באופן שווה, לכן אנו רואים השפעה מועילה על מערכת הלב וכלי הדם ללא השפעה על מערכת הרבייה הנשית.
הבדל זה, מוסיפים החוקרים מסביר מדוע נחשבו איזופלבונים מסויה כחלופה אפשרית לטיפול התרופתי הורמונלי חלופי (HRT) לתסמיני גיל המעבר. יתר על כן, תרופות HRT עשויות גם לא להיות אופציה טובה עבור נשים בסיכון מוגבר לסרטן רגיש לאסטרוגן כמו סרטן השד, כמו גם לאלה עם היסטוריה של מחלות לב ושבץ. עבור נשים אלה, דווקא צריכת סויה כחלק מתזונה מאוזנת יכולה לסייע בניהול תסמיני גיל המעבר תוך הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
https://temertymedicine.utoronto.ca/news/should-postmenopausal-women-eat-soy-u-t-researchers-dispel-myth-about-soy-and-cancer
מחקרים נוספים המציגים סויה ורכיביה (איזופלפונים, Daidzein, genistein ) שמשפרים תסמיני גיל המעבר [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15].
ראו גם: "אכילת מוצרי סויה קשורה להורדת הסיכון לסרטן".
הדבר היחיד שמטריד אותי בסויה הוא שרוב הגידולים בעולם הם מהונדסים גנטית, הריסוס בגידולים אלה הוא גדול מהמקובל אבל יש פתרון – מפוקח אורגני.
דבר נוסף הוא שלא כל אישה תקבל את הסויה/ טופו/ אדממה באותה צורה. לחיידקי מעי יש חלק מהותי שכן נשים רבות לא מכילות את הזנים שמפרקים את הפיטואסטרוגנים למטבוליט העיקרי אקוול (equol ) לו מיוחסות ההשפעות המיטיבות. יחד עם זאת התמדה מדורגת וחיזוק המיקרוביום דרך תזונה ואולי גם תוסף פרוביוטיקה רחב. יעלו את הסיכוי שזה יקרה.
החלק של המיקרוביום
*** תוספת נובמבר 23
ניתוח המשך של הקבוצה הזו מצא שתזונה טבעונית דלת שומן הכוללת סויה מטפחת שינויים במיקרוביום המעי המפחיתים תסמיני גיל המעבר, בסך הכל ב-95%. תזונה טבעונית ביטלה גם גלי חום קשים, הובילה לירידה של 96% בגלי חום בינוניים עד חמורים, והפחיתה את גלי החום ביום ובלילה ב-96% ו-94%, בהתאמה. המשתתפים גם ירדו 6.4 קילו בממוצע.

ד"ר Hana Kahleova, מחברת ראשית בשני המחקרים מציינת שנשים שרוצות להילחם בגלי חום צריכות להאכיל את החיידקים במעיים בתזונה טבעונית עשירה בפירות, ירקות, דגנים וקטניות/ סויה, מה שמוביל גם לירידה במשקל ומגן מפני מחלות לב וסוכרת מסוג 2. היא מוסיפה שבמזונות מהחי נוצרות הרבה יותר תרכובות המכונות (Advanced Glycation End products (AGE's, וגם הן גורמות בין היתר לבעיות לב ומחלות מטבוליות[1].
המחקר החדש שפורסם בנובמבר 23 בכתב העת Complementary Therapies in Medicine הוא למעשה ניתוח משני של ניסוי ה-WAVS, בו דגימות צואה מתת-קבוצה של 11 משתתפות שימשו לביצוע ניתוח מיקרוביום במעיים בתחילת המחקר ולאחר 12 שבועות. בניתוח נמצאו שינויים בכמות של מספר משפחות, סוגים ומינים של חיידקים.
החוקרים מציינים שזהו המחקר הראשון שמצא שהפחתות בשפע של Porphyromonas ו-Prevotella corporis קשורות להפחתה בגלי חום קשים ביום. כמו כן הירידה בשפע של Clostridium asparagiforme הייתה קשורה להפחתה בסך גלי החום הליליים החמורים והקשים. עוד נמצא כי Clostridium asparagiforme מייצר עוד תרכובת מסוכנת הקשורה לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולסוכרת מסוג 2 – trimethylamine-N-oxide (TMAO). לדעת החוקרים ירידה בשפע של חיידק זה עשויה להסביר חלקית את ההשפעות המועילות של תזונה צמחית על בריאות הלב וכלי הדם ולספק קשר אפשרי בין גלי חום למחלות לב וכלי דם.
תזונה מבוססת צומח (פלבנואידים) – מחלות לב וסרטן (כללי).
תזונה מבוססת צומח – סרטן השד.
תזונה מבוססת צומח – השמנת יתר.
תזונה מבוססת צומח – סוכרת סוג 2.
תזונה מבוססת צומח – טריגליצרידים.
תזונה מבוססת צומח – בעיות קוגנטיביות (אלצהיימר/דמנציה).
שינויים בשפע של חיידקים אחרים שנבדקו במחקר עשויים למלא תפקיד בהקלה על גלי חום על ידי ייצוב רמות האסטרוגן, הפחתת דלקת והגברת השובע, בין היתר.
https://www.pcrm.org/news/news-releases/vegan-diet-fosters-changes-gut-microbiome-reduce-hot-flashes-95-finds-new-study
איך שומרים על מיקרוביום מגוון ובריא?
תזונה מגוונת מבוססת צומח[1] (כל הצבעים, כל הטעמים, כל המרקמים), כל המשפחות (פירות וירקות עם קליפה, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שקדים, זרעים ונבטים ומונבטים) וגם בתוך המשפחות לגוון לדוגמה: ירוקים זה לא רק חסה ופטרוזיליה. זה גם מנגולד, רוקט, רוקולה, תרד, סלרי, בזיליקום, נענע ועוד ועוד. עדשים זה גם ירוק, צהוב, כתום, חום, שחור, קטניות יש עשרות סוגים. כאשר יש סייג אחד. מה שלא עושה טוב. מורידים!
דרכים נוספות לקבל לחיזוק החיידקים הטובים: סיבים תזונתיים, עמילנים עמידים ומזון מותסס: כרוב כבוש (sauerkraut)[1], קימצ'י (קוראני), טמפה (אינדונזי), נאטו ומיסו (יפני), משקה קומבוצ'ה. וכמובן התססת פירות וירקות ביתית. והמדריך הבא לדעתי הוא השלם ביותר חלק 1, חלק 2. ישנה גם הדרכה דרך סרטונים אחרי הרשמה כאן.
במקביל להמנע ממגע וצריכה של:
תרופות המשנות לרעה את הרכב המיקרוביום במיוחד אנטיביוטיקה, אבל גם נוגדות חומציות (PPI), מטפורמין, לקסטיבים, תרופות נוגדות דיכאון (SSRI), סטרואידים ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים.
חומרי חיטוי (אנטיבקטריאליים) המכילים למשל טריקלוזן.
תכשירים המכילים משבשי אותות אנדוקריניים כגון פתלאטים ו'חומרים אורגניים מופלרים, PFAS, BPA, מעכבי בעירה, מזונות מרוססים[2][3] ואולי במיוחד גלייפוסט. וגם פלסטיק.
מזון מעובד[2][3][4][5]/ ומזון מסוכר.
החלק של תזונה בסגנון מערבי
*** תוספת דצמבר 25 הפערים התזונתיים המעכבים
מחקר תצפיתי חדש שפורסם בדצמבר 25 בכתב העת Nutrients, נועד לבחון את דפוסי צריכת המזון בפועל בקרב נשים בפרימנופאוזה והשפעתם על חומרת התסמינים. המחקר, שכלל 63 נשים, העלה תמונה מטרידה של חסרים ודפוסים שעלולים להגביר את הסיכון הבריאותי והסבל.
החוקרים מצאו כי הרוב המכריע של המשתתפות (81%) דיווחו על תסמינים בדרגה בינונית עד חמורה, כאשר התסמינים הנפוצים ביותר היו עצבנות (86%) ותשישות פיזית ונפשית (84%). הפערים התזונתיים היו בולטים: צריכת השומן הרווי הממוצעת הייתה גבוהה (13.5% מסך האנרגיה היומית), בעוד ההמלצות הן עד 10%. בנוסף, רק 17.5% מהנשים עמדו בהמלצה לצריכת סיבים יומית, ופחות מ-25% עמדו ביעדי הסידן והוויטמין D.
חשוב להדגיש כי החסרים אינם מסתכמים רק בסידן ו-D, שכן רק חלק קטן מהנשים עמד ביעדים לברזל, סלניום ואשלגן, וצריכת הנתרן הממוצעת חרגה משמעותית מהיעד הלאומי. ממצאים אלה מצביעים על עומס נוסף על מערכת הלב וכלי הדם ועל פגיעה פוטנציאלית בבריאות העצם ובמאזן האלקטרוליטים.
מסקנת החוקרים הייתה כי דפוסי תזונה בסגנון מערבי, המאופיינים בחסרים משמעותיים ובצריכת יתר של שומן רווי ונתרן, משאירים נשים רבות בגיל המעבר פגיעות לתסמינים חמורים ועלולים להגביר את הסיכון לאוסטאופורוזיס ומחלות לב וכלי דם.
הנתונים האלה מחזקים את המסקנה הקלינית העולה מניסוי WAVS, ומדגישים כי התזונה הטיפוסית בה צורכות הנשים את כמות השומן הרווי הגבוהה ואת כמות הסיבים הנמוכה אינה מספקת מענה הורמונלי-מטבולי. הפער הדרמטי בצריכת הסיבים, למשל, עשוי להסביר את היעדר ייצור המטבוליטים המגנים (כמו Equol ו-SCFAs) החיוניים להקלה על גלי חום כפי שהודגם בפרק המיקרוביום. על כן, שינוי תזונתי יזום לעבר תזונה מבוססת צומח, דלת שומן ועתירת סיבים, הוא המענה המקיף ביותר, הן להקלה על התסמינים והן לגישור על החסרים הבריאותיים המטבוליים.
החלופות והאפשרויות הנוספות
למי שיש סלידה או רגישות למוצרי סויה/טופו אפשר להתנסות במספר מופחת של פעמים בשבוע או לצרוך מזונות אחרים המכילים פיטואסטרוגנים. ותמיד יהיה מומלץ לוודא שמוצרי הסויה לא מהונדסים גנטית והכי בטוח אורגני.
אחד המובילים בקטגוריה של פיטואסטרוגנים הוא זרעי פשתן שגם הם נבחנו מול התרופות ההורמונליות והשיגו אף תוצאות טובות יותר הן בתסמינים הפיזיים והן הרגשיים.
ויש גם צמחים ורכיבי תזונה נוספים שיכולים לסייע:
- בסקירה שיטתית שפורסמה בינואר 24 בכתב העת Phytotherapy Research התקבלו 54 דוחות מ-61 מחקרים. משתתפות המחקר היו נשים בגיל המעבר או לאחר גיל המעבר בגילאי 38-85, רובן חוו גלי חום כסימפטום של גיל המעבר. המוצרים הנבדקים כללו 28 תוספים שמקורם בסויה, 6 תלתן אדום ו-28 תוספי מזון אחרים מצמחים. הערכת איכות העלתה כי כ-76% מהמחקרים היו בדרך כלל באיכות הוגנת או טובה. תוצאות מטה-אנליזה הצביעו על שיפורים משמעותיים בכל ציוני השאלון, כולל תדירות גלי החום, בקבוצת תוספי התזונה בהשוואה לקבוצת הפלצבו. הערכה מקיפה באמצעות כלי שאלונים שונים הראתה שתוספי התזונה השונים שמקורם בצמחים יכולים להקל באופן משמעותי על תסמיני גיל המעבר.
- שיח אברהם [1][2].
- תלתן אדום [1][2][3][4][5][6][7].
- קוהוש שחור [1][2][3][4].
- שילובים שלהם [1][2].
- מאקה [1][2][3].
- אספרגוס הודי (Shatavari) [1][2].
- אשווגנדה [1][2].
- ג'ינסנג קוראני [1].
- ווילד-ים (בטטת בר) [1].
- אנג'ליקה סינית [1].
- שמן נר הלילה [1][2].
- שמן זרעי רימונים [1].
- ליקוריץ [1].
- שומר [1].
- פיקנוגנול [1][2].
- אצה כחולה ירוקה [1].
- תה ירוק [1].
- ויטמין די וויטמין קיי – סקירה שפורסמה ביולי 24 בכתב העת Nutrients שמה דגש על ההשפעות הסינרגטיות של שני רכיבי תזונה חיוניים, vitD ו-vitK, תוך התמקדות עיקרית בנשים בגיל המעבר. הסקירה מקיפה 31 ניסויים מבוקרים אקראיים (RCTs) המכוונת לשתי דאגות בריאותיות משמעותיות הקשורות לגיל בנשים בגיל המעבר: מחלות לב וכלי דם (CVD) ואוסטיאופורוזיס.
המחקרים הללו הראו שטיפול משותף ב-vitD ו-vitK מציע יתרונות נוגדי חמצון ואנטי דלקת, וויסות חילוף החומרים של העצם (שיפור ספיגת הסידן והפעלת החלבונים החיוניים לחוזק העצם) והם פועלים בצורה סינרגטית. בנוסף, ויטמינים אלה נמצאו תומכים בבריאות הלב על ידי מניעת הסתיידות כלי הדם ושמירה על רמות לחץ דם מאוזנות. הם מספקים גם את המנגנונים.
החוקרים מסכמים שהממצאים משפרים את הבסיס המחקרי של רכיבים מבטיחים אלה להזדקנות בריאה. - קיו 10 – מחקר מצא שחודשיים של תוספת Ubiquinol מקל על תסמיני גיל המעבר בכמעט 80% מהנשים המשתתפות. הם דיווחו על לחץ מופחת, עצבנות ורגישות לאחר נטילת 200 מ"ג של מדי יום. יתרה מכך, 80% מהמשתתפות דיווחו על שיפור במצב הרוח, יציבות רגשית, 70% דיווחו על איכות שינה טובה יותר, פחות כאבי שרירים. 76% מהמשתתפות חשו את ההשפעות כבר לאחר 30 יום
- דיקור [1][2][3][4][5][6].
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה