תזונה ים תיכונית נחשבת לאחת הדיאטות היותר בריאות. תזונה השומרת על בריאות כלי הדם והלב, על המטבוליזם של שומנים וסוכרים וכזו שמיטיבה עם המיקרוביום.
התזונה הים תיכונית כוללת פירות וירקות, אגוזים, זרעים, קטניות, דגנים מלאים, צמחי תבלין, תבלינים, דגים, פירות ים ושמן זית באיכות גבוהה. התזונה הזו כוללת גם במתינות עופות, ביצים, גבינות ויוגורט.
מה אין בה?
מזון מעובד (לרבות לחם לבן ובשר מעובד), מזון מסוכר (משקאות, מאפים, ממתקים) , שמנים מתועשים (סויה,קנולה).

באמת שכל המאמרים לגבי תזונה זו הם טובים ומראים קשר חזק לבריאות האדם ומי שמתמיד איתה ואכן דואג לא לאכול את אותם מאכלים מעובדים… יחלה פחות (גם אקוטי וגם כרוני).
יחד עם זאת עדין יש בה מזהמים נספחים בעיקר דרך הים ומתעשית החלב (הורמונים, אנטיביוטיקה, תאי דלקת ורעלנים המצטברים בשומן כמו דיוקסין ושאר מזהמים מתעשיית הנפט והפלסטיק).

מחקר מאפריל 2019 שפורסם בג'ורנאל הרפואי Molecules גילה דבר מאוד מענין לגבי החלק העיקרי בבריאות התזונה הים תיכוני, והוא קשור דווקא לצורת הבישול ולאינטראקציה שבין שמן הזית לירקות כמו שום, בצל ועגבניות (לדוגמה סופריטו).
הם גילו שבזמן הבישול ביחד הפוליפנולים והקרוטנואידים מתעצמים ומתחזקים וגם הופכים להרבה יותר זמינים מבחינה ביולוגית (ספיגה למחזור הדם), במיוחד רכיבים כמו נרינגנין, קוורצטין וחומצה פרולית. הם נטמעים בתוך שמן הזית וספיגתם עולה בצורה משמעותית.

המסקנה היא שאחת הסיבות העיקריות לכך שדיאטה ים תיכונית בריאה היא ההטמעה של נוגדי החמצון מהירקות בתוך השמן, שמשתבחים בזמן הבישול.

לשמן זית סגולות רפואיות גם לבדו, אבל כאן הוכח שיחד עם ירקות עשירים בפוליפנולים וקרוטנואידים בבישול עוד יותר.

*** תוספת יוני 21
תזונה בריאה לפני ההריון ובמהלכה קשורה לסיכון נמוך יותר לסיבוכים.

*** תוספת מאי 22
השפעת תזונה ים תיכונית על תסמיני דיכאון אצל גברים צעירים.

*** תוספת יוני 22
תזונה ים תיכונית ובמיוחד רמות גבוהות של קרוטנואידים מורידים סיכון ל'שבריריות' בגיל השלישי.

*** תוספת אוקטובר 22
מחקרים תזונתיים שנערכו בחולים עם מחלת כליות כרונית (CKD) התמקדו בכמויות של רכיבים תזונתיים בודדים כמו צריכה מופחתת של בשר אדום, מלח וחומצות שומן רוויות, והעלאת רמות סיבים, אולם ייתכן שתשומת הלב המופרזת המופנית להגבלות אלה עלולה לפגוע באיכות הכללית של התזונה (מיקרו-נוטריינטים).
חוקרים איטלקיים מציעים את הדיאטה ים תיכונית (Med Diet) מכיוון שהיא כבר נקשרה בשכיחות מופחתת של סוכרת, מחלות לב וכלי דם והשמנת יתר, כל המצבים שמעלים סיכון ל- CKD. בהתחשב בתכולה הנמוכה של חלבונים מן החי ובתכולה הגבוהה של סיבים. הסקירה שלהם פורסמה באוקטובר 22 בג'ורנל Nutrients.
מהנתונים המוצגים בסקירה זו נראית ההשפעה המועילה הפוטנציאלית של Med Diet על CKD, הן במונחים של מניעת התפתחות מחלה והן במונחים של האטת התקדמות המחלה.
בפרט, נראה כי תוצאות כליות חיוביות תלויות יותר בצריכת חומרים מזינים ספציפיים, כמו קטניות, אגוזים וירקות. לעומת זאת, לבשר אדום/מעובד ולצריכה גבוהה של אלכוהול הייתה בדרך כלל השפעה שלילית על בריאות הכליות. יתר על כן, נראה כי ל-Med Diet השפעה חיובית גם על השליטה המטבולית של חולי סוכרת, עשויה לסייע בהפחתת שכיחות של סיבוכים כליות וקרדיווסקולריים באוכלוסיה בסיכון גבוה זו.
עם דגש על פירות, ירקות וקטניות, הדיאטה הים תיכונית זוכה זה מכבר לתשואות על יתרונותיה הבריאותיים המרובים.
מחקר סקירה חדש, שבוצע על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטאות Monash, Sunshine Coast ואוניברסיטת South Australia ופורסם בספטמבר 22 בג'ורנל Nutrients, מראה שהיא עשויה גם לעזור להתגבר על בעיות פוריות הן לגבר והן לאישה וכמו כן לשפר את ההצלחה של זוגות הנתמכים בטכנולוגיית רבייה מסייעת (ART).
החוקרים ציינו כי מחקרים קודמים הראו שדלקת יכולה להשפיע על הפוריות של גברים ונשים כאחד, להשפיע על איכות הזרע, על מחזורי הווסת ועל ההשתלה. לכן, במחקר זה רצו לראות כיצד תזונה שמפחיתה דלקת – כמו התזונה הים תיכונית – עשויה לשפר את תוצאות הפוריות.
החוקרים מצאו עדויות עקביות לכך שעל ידי הקפדה על תזונה אנטי דלקתית – כזו הכוללת הרבה שומנים רב בלתי רוויים (אומגה 3 ו-9), פלבנואידים (כגון ירקות ירוקים עלים), וכמות מוגבלת של בשר אדום ומעובד – אפשר לשפר את הפוריות.
https://www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2022/a-mediterranean-diet-not-only-boosts-health–but-also-improves-fertility/

*** תוספת ינואר 23
מחקר שפורסם בינואר 23 בג'ורנל Food Research International זיהה וכימת מטבוליטים פנולים מיקרוביאליים (MPM) הנוצרים מפירוק פוליפנולים (נוגדי חמצון) בתת-אוכלוסיה של ניסוי PREDIMED. כאן, המחברים קובעים את הקשר בין דבקות ב-MPM ו-MedDiet ואת ההשפעה על בריאות הלב וכלי הדם באוכלוסייה ים תיכונית קשישה.
PREDIMED הוא ניסוי קליני רב-מרכזי, בן חמש שנים, שבדק את השפעת ה-MedDiet המסורתית על המניעה העיקרית של מחלות לב וכלי דם (CVDs) בספרד. 7,447 משתתפים גויסו בין אוקטובר 2003 לדצמבר 2010, כאשר קריטריון הכשירות העיקרי הוא שאסור למשתתפים להיות בעלי היסטוריה של CVD בתחילת הדרך. המחקר הנוכחי כלל 200 משתתפים שנבחרו באקראי ממרכז הגיוס PREDIMED-Hospital Clinic בברצלונה.
במחקר הנוכחי נעזרו בטכניקה מדידה אופטית (LTQ-OrbitrapMS) לצורך הניתוח. טכניקה זו סיפקה מידע מבני מדויק, שעזר לזהות ולכמת תרכובות מטבוליות חדשות.
החתך הנוכחי של ניסוי PREDIMED גילה כי ציוני MPM גבוהים יותר בשתן היו קשורים עם דבקות גבוהה יותר ב-MedDiet וציון בריאות כלי דם ולב (ICVH) משופר. בנוסף, נצפה קשר הפוך חזק בין ריכוזים בשתן של urolithin B glucuronide (UBG) לבין LDL נמוך. ממצאים אלה מצביעים על כך שה-MedDiet היה קשור למטבוליטים פנוליים, שיכולים לשפר את בריאות הלב וכלי הדם.
מעניין לציין שהקפדה רבה יותר על MedDiet נקשרה לעלייה בחיידקי Bacteroidetes, כגון הסוג Prevotella, במעיים, המעורבים במטבוליזם של פוליפנולים.
המחקר הנוכחי צפה גם בקשר בין ציוני MPM ו-ICVH מרובים. בהתאם לפרמטרים בריאותיים אינדיבידואליים, גלוקוז בדם ותזונה היו קשורים באופן חיובי לציון ה-MPM.

*** תוספת אוגוסט 23
חוקרים מאוניברסיטת Warwick אומרים שכדי לקדם בריאות טובה יותר בחברות מערביות, חיוני לעצב מחדש את תרבות האוכל שלנו. משמעות הדבר היא להתרחק ממזונות לא בריאים, מעובדים במיוחד, עמוסים בסוכר ומדוללים בסיבים, ולפנות למזונות בריאים, עשירים בסיבים, על בסיס צמחי, המזכירים את התזונה הים תיכונית.
ד"ר Thomas Barber הוא פרופסור קליני מוביל בבית החולים האוניברסיטאי Coventry & Warwickshire החוקר את הסודות לחיים בריאים יותר ואת הפוטנציאל הטרנספורמטיבי של 'הדיאטה הים תיכונית'. המפתח להצלחת התזונה הזו טמונה ב"שומנים בריאים", במיוחד שמן זית, הוא אומר. עם ראיות מוחצות התומכות בהשפעות מקדמות הבריאות של הדיאטה הים תיכונית.
הוא מציג את הסיבות מדוע תזונה ים תיכונית לא נפוצה בכל העולם, אבל בהחלט ממליץ לאלה שלא נמצאים באזור, לעשות הכל כדי להכליל את כל הדברים הטובים שלה שהוזכרו למעלה.
בכל אופן ישראל בהחלט נמצאת באזור הזה ויש בה את כל השפע שיש לתזונה הים תיכונית להציע.
המאמר שלו פורסם באפריל 23 בכתב העת Nutrients.
https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/?newsItem=8a17841b898c299e0189c07fd363397f

*** תוספת ספטמבר 23
מחקר שפורסם באוגוסט 23 בכתב העת Mayo Clinic Proceedings מדגיש את היתרונות של אימוץ אורח החיים הים תיכוני, אשר נקשר להפחתת הסיכון לסרטן ושיעורי תמותה כלליים נמוכים יותר. גם אם שינוי שלם לעבר אורח החיים הים תיכוני נראה מרתיע, ביצוע התאמות חלקיות בכיוון זה עדיין יכול להניב שיפורים מהותיים בבריאות וברווחה.
מחקר זה חרג מעבר לרק שינויים תזונתיים, והקיף היבטים שונים של אורח החיים הים תיכוני, כולל בחירת מזון, פעילות גופנית, אינטראקציות חברתיות ודפוסי שינה.
המחקר משתרע על טווח גילאים מגוון בין 40-75 שנים, וכלל קבוצה גדולה של 110,799 משתתפים המתגוררים בבריטניה. במהלך המחקר, שכלל תקופת מעקב של 9.4 שנים, נאספו נתוני תמותה מפורטים מרישומי מרשם המוות.
כדי לבחון את הקשר המורכב בין אימוץ הגישה הים תיכונית לחיים והשפעתה על סרטן ותמותה מכל הסיבות, צוות המחקר השתמש במודל Cox regression, וניתח בקפדנות את הנתונים כדי לחשוף את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של שינוי אורח חיים זה.
תוצאות המחקר חושפות הפחתה לפי חלוקה של רבעונים – 11%, 19%, 29% לעומת הרביע ללא שינוי (קבוצת הביקורת), בסיכון לתמותה מכל סיבה. כמו כן ירידה בסיכון של 10%, 17%, 28% בסיכון לתמותה מסרטן בהשוואה לקבוצת ביקורת.

תזונה ים תיכונית ירוקה

תזונה ים תיכונית ירוקה הינה דיאטה משודרגת מועשרת עוד יותר בפוליפנולים תזונתיים ונמוכה יותר בבשר אדום/מעובד מאשר דיאטת MED מסורתית. בנוסף לצריכה יומית של אגוזי מלך (28 גרם), צורכים גם 3-4 כוסות תה ירוק ליום ו-100 גרם (קוביות קפואות) של שייק ירוק עם מנקאי (Wolffia globosa duckweed).
מנקאי הוא זן מטופח השייך למשפחת צמחי מים ששימש במשך אלפי שנים כמזון בסיסי של שבטים בדרום מזרח אסיה. זהו ירק העלים הזעיר בעולם (גודלו כ- 0.5 מ"מ), ללא שורשים וגבעולים, שגדל על פני בריכות מים, והירק היחיד שמכיל B12 בצורתו הפעילה. כמו כן הוא עשיר בחלבון זמין ביולוגי, ברזל, ויטמינים, מינרלים ופוליפנולים – תחליף מצוין למזון מהחי.

צוות חוקרים ישראלי מאוניבסיטאות בן גוריון, תל אביב והרווארד, בחנו בניסוי DIRECT PLUS MRI, שנערך במשך 18 חודשים אינטנסיביים במרכז למחקר גרעיני בדימונה בקרב כ-300 עובדים בשנות החמישים לחייהם. העובדים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: הנחיות לתזונה בריאה כללית; הנחיות לתזונה ים-תיכונית; הנחיות לתזונה ים תיכונית ירוקה. בנוסף לדיאטה, כל המשתתפים קיבלו משטר אימון גופני להקפיד עליו.

צוות המחקר הוכיח את יכולות התזונה הזו במגוון של מצבים:

  1. השתלת צואה אוטולוגית (של האדם עצמו), שנאסף במהלך שלב הירידה במשקל ומנוהל בשלב החזרה, עשוי לשמר את הירידה במשקל והשליטה הגליקמית, והוא קשור לחתימות מיקרוביום ספציפיות עקב דיאטה עתירת פוליפנולים, צמחים ירוקים או מנקאי[אוגוסט 20 Gastroenterology].
  2. דיאטת MED ירוקה, עשויה להגביר את ההשפעות הקרדיו-מטבוליות (כולסטרול LDL, בקרת גליקמי, CRP ובקרת לחץ דם ) המועילות של התזונה הים תיכונית [נובמבר 20 Heart].
  3. האסטרטגיה החדשה המוצעת של דיאטה ירוקה ים תיכונית יכולה להפחית רמות כבד שומני שאינו אלכוהולי (NAFLD) בחצי [ינואר 21 Gut].
  4. דיאטה MED ירוקה בעלת פוטנציאל הגנה עצבית לניוון מוח הקשור לגיל בהשוואה לדיאטת MED המסורתית [ינואר 22 The American Journal of Clinical Nutrition].
  5. מעבר לתזונה ים תיכונית. הירוקה משפיעה לטובה על בריאות המוח, כך עולה ממחקר חדש של אוניברסיטת בן-גוריון שפורסם באפריל 23 בג'ורנל eLife.
    החוקרים בדקו כיצד שינויים במספר גורמי בריאות, כולל מדידות אנתרופומטריות, סמנים ביולוגיים בדם ותצהיר שומן, יכולים להסביר את ההנחתה בהזדקנות המוח. שני הגורמים עם הקשר החזק ביותר להזדקנות המוח היו שינויים במדדי אנתרופומטריה וסמנים ביולוגיים של הכבד. ממצאים המשלימים את הידע הגובר על הזדקנות הגוף, למשל על ידי מתילציה של DNA.
  6. *** תוספת נובמבר 24
    מחקר בינלאומי בהובלת חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, כחלק מניסוי DIRECT PLUS Brain MRI, שפורסם בנובמבר 2024 בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition הראה כיצד בקרת סוכר בדם יכולה להשפיע באופן משמעותי על בריאות המוח.
    החוקרים מציינים שניסוי DIRECT PLUS הוא אחד ממחקרי התערבות MRI של המוח הגדולים והארוכים בעולם שבוצעו עד כה, שכלל כ-300 משתתפים שחולקו לשלוש קבוצות תזונתיות. המדידות נלקחו לפני ואחרי הניסוי שנמשך 18 חודשים כדי לעקוב אחר שינויים בבריאות המוח. החוקרים השתמשו בתפוסת ההיפוקמפוס (HOC), בתור כלי שרת לגיל המוח המנבא סיכון עתידי לדמנציה.
    הם מסבירים שבדרך כלל, ככל שאנו מתבגרים, ההיפוקמפוס מתכווץ והחדרים הצדדיים מתרחבים, ומשמשים כסמנים להזדקנות המוח. לחלק מהאנשים יש גיל מוח צעיר או מבוגר מהגיל הכרונולוגי שלהם. גיל מוח צעיר יותר מעיד על בריאות קוגניטיבית טובה יותר, בעוד שגיל מוח מבוגר יותר עשוי להצביע על הזדקנות מואצת וסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית.
    הם מציינים שמחקר קודם שלהם (סעיף 4), דיווח שדיאטות ים תיכוניות (MED) ו-GreenMED הפחיתו באופן משמעותי את ניוון המוח הקשור לגיל בכ-50% תוך 18 חודשים.
    במחקר הנוכחי, הם שאפו להבין את המנגנון שבאמצעותו מתרחשת האטת ניוון המוח.
    באמצעות תוכנת NeuroQuant, הם כימתו ופילחו את הנתונים שמקורם ב-MRI במוח. מטרת המחקר הייתה לבחון האם שיפור בשליטה גליקמית ורכיבים תזונתיים ספציפיים יכולים להאט את הזדקנות המוח.
    התוצאות הצביעו על כך שמשתתפים שהצליחו לשפר את רמות הסוכר בדם ולהשיג מצב גלוקוז תקין חוו הפחתה בולטת יותר של הזדקנות המוח. כמו כן אלה שצרכו כמויות גבוהות יותר של תה ירוק ושייקים עם מנקאי (ים תיכונית ירוקה) הוכיחו את השיפורים המשמעותיים ביותר ברמות הסוכר הכרוניים בדם (HbA1c) ואת השינויים החיוביים המשמעותיים יותר באזורי מוח ספציפיים: בתלמוס, בגרעין הזנבי (Caudate nucleus) ובמוח הקטן (Cerebellum) – אזורים חיוניים לתפקוד קוגניטיבי, שליטה מוטורית ועיבוד חושי.
    הממצאים מצביעים על כך ששיפור בקרת הסוכר בדם עשוי להיות אחד הגורמים החשובים ביותר בהאטת שינויים מוחיים הקשורים לגיל ושדיאטת גרין-מד עשויה לא רק לתמוך בבריאות מטבולית אלא גם להפעיל השפעות הגנה על מבנה ותפקוד המוח.
    המחברת הראשית של המחקר, פרופ' איריס שי, סיכמה: "שמירה על רמות תקינות של סוכר בדם, מראה הבטחה לשימור. מוח צעיר יותר, במיוחד בשילוב עם תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה. באופן ספציפי, פוליפנולים המצויים במזונות מהצומח עשויים לחצות את מחסום הדם-מוח ולסייע בהפחתת דלקת מוח, שהיא חיונית לזיכרון".
    https://www.bgu.ac.il/en/news-and-articles/blood-sugar-control-is-key-factor-in-slowing-brain-aging/
  • *** תוספת מרץ 22
    במחקר חדש של הצוות שפורסם במרץ 22 בג'ורנל Genome Medicine הראו שבעוד שכל הדיאטות גורמות לשינויים מהותיים בקהילת המיקרוביום של המעיים, השינויים של דיאטה ים תיכונית ירוקה בלטה הרבה יותר. השינויים המועילים של דיאטה זו יוחסו בעיקר להשפעה של המנקאי החדש לחיך המערבי, מה שמאפשר לחיידקים נדירים אלה לפרוח.
    דיאטת MED הירוקה גרמה לשינויים מיקרוביאליים ספציפיים, כולל העשרה בסוג Prevotella, חיידק הידוע בהשפעותיו החיוביות על חילוף החומרים של גלוקוז ורגישות לאינסולין, תוך קידום מסלולים גנטיים המעורבים בהפחתת חומצות אמינו מסועפות, תרכובות טובות. לבסוף, החוקרים הצליחו להראות כי על ידי שינוי חיידקי מעיים ספציפיים באמצעות דיאטה, המיקרוביום של המעי מהווה מתווך בעל ערך בין דפוס התזונה הירוקה, לבין השפעותיו על ירידה במשקל והפחתת הסיכון הלבבי.
    https://in.bgu.ac.il/en/pages/news/gut_bacteria.aspx
תזונה מבוססת צומח עשירה בפלבנולים מסייעים בשמירה על לחץ דם תקין ובריאות הלב בסיוע המיקרוביום.
מיקרוביום והקשר לסוכרת והשמנה.
חשיבות המיקרוביום במניעת מחלות לב גם כשיש פגם גנטי.
תזונה מבוססת צומח – סוכרת סוג 2.
  • *** תוספת אוקטובר 22
    הדיאטה הים תיכונית הירוקה (MED) מפחיתה משמעותית את רקמת השומן הקרבית, סוג של שומן סביב איברים פנימיים שהוא הרבה יותר מסוכן מה"צמיג" הנוסף סביב המותניים. התזונה הים תיכונית הירוקה התמודדה מול התזונה הים תיכונית ותזונה בריאה בניסוי התערבותי קליני רחב היקף (DIRECT PLUS). ניתוח שלאחר מכן מצא שדיאטת Med הירוקה הפחיתה את השומן הקרביים ב-14%, דיאטת Med סטנדארטית ב-7% והתזונה הבריאה ב-4.5%. המחקר פורסם בספטמבר 22 בג'ורנל BMC Medicine.
    החוקרים מציינים שהפחתת השומן הקרבי נחשבת למטרה האמיתית של ירידה במשקל מכיוון שהיא מדד חשוב יותר ממשקל האדם או היקף המותניים שלו. שומן קרביים מצטבר לאורך זמן בין איברים ומייצר הורמונים ורעלים הקשורים למחלות לב, סוכרת, דמנציה ומוות בטרם עת.
    294 משתתפים השתתפו בניסוי שנמשך 18 חודשים.
    החוקרים ציינו ש"הפחתה של 14% בשומן הקרביים היא הישג דרמטי לביצוע שינויים פשוטים בתזונה ובאורח החיים. ירידה במשקל היא מטרה חשובה רק אם היא מלווה בתוצאות מרשימות בהפחתת רקמת השומן".
    https://in.bgu.ac.il/en/pages/news/greenmed_visceral.aspx
  • *** תוספת מאי 23
    במחקר שפורסם באפריל 23 בכתב העת JACC הדיאטה הים תיכונית הירוקה הביאה לנסיגה משמעותית של נוקשות אבי העורקים הפרוקסימלית (PAS), סמן להזדקנות כלי הדם וסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית. הדיאטה הים תיכונית הירוקה עמדה מול התזונה הים תיכונית הבריאה ודיאטת בקרה מומלצת בריאה. החוקרים מצאו כי התזונה הים תיכונית הירוקה השיגה נסיגה בנוקשות אבי העורקים הפרוקסימלית ב-15%, התזונה הים תיכונית ב-7.3%, והתזונה הבריאה ב-4.8%.
    מדובר בניסוי קליני בקנה מידה גדול וארוך טווח שנמשך 18 חודשים בקרב 300 משתתפים, אשר עברו גם בדיקת MRI למדידת קשיחות אבי העורקים, המדד הלא פולשני המדויק ביותר.
    החוקרים מסבירים כי נוקשות אבי העורקים היא מדד לאלסטיות של דופן כלי הדם, והיא מתרחשת כאשר הסיבים האלסטיים בתוך דופן העורקים (אלסטין) מתחילים להתפרק עקב לחץ מכני. נוקשות אבי העורקים הפרוקסימלי (PAS); העורק הגדול ביותר בגוף המוביל דם עשיר בחמצן הרחק מהלב. נוקשות אבי העורקים הפרוקסימלית היא סמן מובהק להזדקנות כלי הדם וגורם סיכון קרדיווסקולרי בלתי תלוי לניבוי תחלואה ותמותה.
    החוקרים מסכמים שאורח חיים בריא הוא בסיס חזק לשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית. תוצאות הניסוי הראו כי איכות התזונה חיונית לגיוס רקמות שומן אתרוגניות, הורדת סיכון קרדיו-מטבולי ושיפור פרופיל השומן של האדם. פוליפנולים תזונתיים והחלפת בשר אדום עם חלבון שווה ערך על בסיס צמחי, מראה הבטחה לשיפור היבטים שונים של בריאות האדם.
    https://www.eurekalert.org/news-releases/986376.
  • מחקר נוסף שפורסם במאי 23 בכתב העת Metabolism מתאר את ההשפעה של תזונה ים תיכונית עשירה בפוליפנולים על ויסות אפיגנטי.
    אוכלוסיית המחקר כללה 260 משתתפים (גיל ממוצע: 51 שנים; אינדקס מסת גוף: 31).
    הם סווגו באופן אקראי לשלוש קבוצות התערבות, כולל דיאטת healthy dietary guidelines (HDG), ים תיכונית רגילה (MED) וים תיכונית ירוקה (GreenMED). בעוד שדיאטת MED כללה 440 מ"ג של פוליפנולים שסופקו בנוסף על ידי אגוזי מלך, דיאטת GreenMED כללה 1240 מ"ג של פוליפנולים שסופקו בנוסף על ידי אגוזי מלך, תה ירוק ומנקאי.
    דגימות דם שנאספו מהמשתתפים נותחו עבור מתילציה של DNA ברחבי הגנום ודפוסי ביטוי mRNA בקו הבסיס ולאחר השלמת תקופת ההתערבות של 18 חודשים.
    הניתוח של דפוסי מתילציה של DNA ברחבי הגנום לפני ואחרי ההתערבויות התזונתיות זיהה בתזונה ים תיכונית ירוקה 1,573 אזורים מתילטים דיפרנציאליים; 377 בקבוצת HDG ו-174 בקבוצת MED.
    צריכת דיאטה ירוקה עשירה בפוליפנולים במשך 18 חודשים הביאה לרמות גבוהות משמעותית של חומצה פולית וויטמין B-12 בסרום בהשוואה להתערבויות האחרות.
    ניתן לייחס את הרמות המוגברות של חומצה פולית וויטמין B-12 שנצפו במשתתפים בקבוצת MED בתחילת המחקר לרמות נמוכות יותר של שינויים אפיגנטיים שנצפו בקבוצה זו לאחר ההתערבות התזונתית.
    הכמויות הגבוהות של אגוזי מלך, תה ירוק ומנקאי בתזונת GreenMED הראו קשר ישיר עם הרמות המוגברות של חומצה פולית וויטמין B-12 במשתתפים שצרכו דיאטה מסוימת זו.
    בנוסף דיאטת GreenMED העשירה בפוליפנולים הראתה השפעה ישירה על המתילציה והתעתוק של גנים המקודדים למאפננים אפיגנטיים (Lysine demethylase 2B, lysine demethylase 5B, and histone lysine methyltransferase), הגברת וויסות החומרים וויסות מערכת החיסון (C-reactive protein, interleukin 6).
    https://www.news-medical.net/news/20230530/Green-Mediterranean-diet-reshapes-DNA-methylation-boosts-metabolism.aspx

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב