השמנת יתר·מיקרוביום - פרוביוטיקה·מערכת חיסון·מערכת עיכול·סוכרת

מיקרוביום והקשר לסוכרת והשמנה

סוכרת מסוג 2 היא מחלה שבה הלבלב לא מייצר מספיק אינסולין או שהאינסולין המיוצר אינו מצליח להחדיר את הסוכר לתוך התאים למטרת אנרגיה. מצב זה נקרא תינגודת לאינסולין. בצורה זו הסוכר נשאר בריכוז גבוה בדם ופוגע בכל הדם ובשאר האיברים והמערכות. השמנת יתר על פי רוב מלווה את הסוכרתיים ואף מהווה פקטור משפיע פי 2 יותר מגנטיקה. שתי הופעות הללו הן חלק ממחלות מטבוליות.
למעשה הסוכרת היא מגפה עולמית ומספר האבחנות צפוי להמשיך ולעלות במהלך העשור הקרוב, הסיבה העיקרית היא אורך חיים ותזונה מעובדת (מערבית).

אך לחיידקי המעיים יש תפקיד חשוב כמווסת השפעות הדיאטה

איזון היא מילת המפתח בבריאות טובה… וכל פגיעה באיזון (דיסביוזה) מלווה בהשלכות בריאותיות רבות!
מחקרים מראים שהמיקרוביום עוזר במניעת מחלות מטבוליות כתוצאה ממזון מעובד (סוכרים ושומנים), אבל זה לא יכול להימשך לאורך זמן ובתדירות גבוהה. אם יש רמות גבוהות של סוכר בדם עקב תזונה רעה זה בסופו של דבר גורם לשינוי המיקרוביום. והכדור מתחיל להתגלגל ולגדול.
גם אם לרכיב מסוים יש המון יכולות טובות, כאשר עוברים את הגבול (האינדיבידואלי), משהו מתחיל לקרות…
במערכת העיכול שלנו מיקרוביום ובו שוכנים חיידקים, חלקם מועילים, חלקם ניטרליים וחלקם יכולים לנצל הזדמנויות, כדי להתרבות ולשגשג ובכך לגרום למחלות.
החיידקים המועילים (הטובים), אלה שמייצרים עבורנו רכיבי תזונה חשובים וחיוניים לקיומנו, יכולים להשתנות גם במצבים של שינוי קיצוני בתזונה לרבות צומות או דיאטות יחידניות שאומרות לצרוך בעיקר מזון מסוים, או אב מזון מסוים. לדוגמה תזונה שעיקרה שומנים.

  • במחקר הבא שפורסם בג'ורנל הרפואי nature communications באוגוסט 2019 מראים את הקשר שבין חיידקי המעיים לסוכרת סוג 2 במנגנון של תנגודת לאינסולין (insulin resistance), שבו הגוף לא מגיב לאינסולין, והסוכר שבדם לא מגיע כראוי לתאים והרמות שלו בדם נשארות גבוהות ולהשמנת יתר..
    ומה מצאו במחקר?
    במהלך תזונה עתירה בשומנים ובהשמנת יתר, חל שינוי מהותי באוכלוסיית החיידקים הטובים, המכונה דיסביוזיס, ובכך משפיע גם על האינטראקציה עם מערכת החיסון. הקשר הוא אימונוגלובולינים (נוגדנים) מסוג A, שמיוצרים על ידי תאי דם לבנים.

During high fat diet feeding and obesity, a significant shift occurs in the microbial populations within the gut, known as dysbiosis, which interacts with the intestinal immune system
A link between the gut microbiota and the intestinal immune system is the immune derived molecule immunoglobulin A (IgA)

אותם נוגדנים בין היתר משפעלים (regulating) את המיקרוביום שלנו, שמונע מחיידקים מחוללי מחלות לייצר דלקות מעי, שבין היתר גורמים להשמנה ולתנגודת לאינסולין, כלומר לסוכרת סוג 2.

  • באוקטובר 2018 פורסם מחקר אחר בג'ורנל Frontiers in Neurosciense שמראה גם הוא קשר בין סוכרת סוג 2 שנוצרת בגלל דלקת כרונית במעיים בעקבות פגיעה במיקרוביום… המחקר מראה שמולקולות שומן המיוצרות על ידי חיידקי מעיים יכולות לשפר את חילוף החומרים של גלוקוז בדם. שומנים אלה משפיעים על ציר המעי במוח (Gut-Brain-Axis), שהוא התקשורת הדו-כיוונית בין המוח למערכת העצבים של המעיים – מערכת העצבים המעית (Enteric Nervous System, ENS).
    בסוכרת מסוג 2 נראה כי התקשורת בין המעיים למוח משתבשת. כתוצאה מכך, לאחר הארוחה, המוח אינו מצליח לשלוח אותות לכבד, לשרירים ולרקמת השומן המורה להם לספוג יותר גלוקוז מזרם הדם. וזה מוביל לעמידות לאינסולין.
    הסיבה לכך מוסברת במנגנון הבא:
    במצב נורמלי, התריסריון מאותת למוח בין היתר להרפות את השרירים החלקים בבטן. אצל אנשים הסובלים מסוכרת סוג 2 האות הזה לא נשלח או נשלח בצורה מופחתת ביותר וזה גורם לשרירים אלה להיות מכווצים לצמיתות, או מתכווצים יתר על המידה.

קבוצת מדענים צרפתיים מאמינים כי חיידקי מעיים ידידותיים הם המפתח להיפוך התכווצות היתר הזו ולהחזרת מטבוליזם בריא של גלוקוז.

  • הם החליטו לבדוק זאת ואת הממצאים שלהם הם פרסמו באוקטובר 20 בג'ורנל הרפואי Gut-bmj.
    החוקרים החלו את המחקר על עכברים, אותם האכילו בתזונה מועשרת ברכיבים פרהביוטיים המכונים פרוקטו-אוליגו-סכרידים (FOS) שידועים כמקדמי צמיחה של חיידקים המשפרים את חילוף החומרים של הגלוקוז באמצעות ייצור שומנים שונים. החוקרים הישוו את הצואה שלהם עם עכברים שתזונתם לא הועשרה ב-FOS והם ראו שישנה מולקולת שומן רב בלתי רוויה אחת שנמצאה ברמות גבוהות בהרבה אצל העכברים עם התזונה המועשרת והיא מסווגת בשם 12-HETE.
    בשלב שני הם האכילו עכברים סוכרתיים באותה מולקולת שומן וראו שלא רק שהשומנים הללו הפחיתו את התכווצות יתר של התריסריון אלא גם שיפרו את רמות הגלוקוז בדם של העכברים.
    בשלב השלישי החוקרים בחנו את הנושא גם על אנשים והם מצאו שלסוכרתיים יש 38% פחות חומצת שומן מסוג HETE-12 מאשר אצל אנשים בריאים.
    ולבסוף הם גם הראו שאותה חומצת שומן מפחיתה את ההתכווצויות שמונעות את הקשר עם המוח והחדרת הגלוקוז לתאים.

עוד מנגנון חדש התגלה שמוכיח את החשיבות של המיקרוביום לבריאות ומניעת מחלות

  • במחקר מינואר 21 בג'ורנל nature communications חוקרים מאוניברסיטת אורגון מצאו כי כמה אורגניזמים במיקרוביום המעיים ממלאים תפקיד מרכזי בסוכרת מסוג 2.
    החוקרים השתמשו בגישה חדשה, הנקראת ניתוח רשת transkingdom כדי לחקור אינטראקציות של מיקרובים אל מול התזונה המערבית. הם מצאו חיידקים ספציפיים שיכולים להשפיע על המטבוליזם של סוכרים ושומנים.
    2 זנים משפרים: לקטובצילוס ג'ונסוני, לקטובצילוס גאסרי שמשפיעים לטובה על המטבוליזם של סוכרים ושומנים ומשפרים את בריאות המיטוכונדריה בכבד (מניעת כבד שומני) ומסת שומן נמוכה יותר (מניעת השמנת יתר)
    2 זנים מחמירים: רומבוציה איליאליס ורומינוקוקוס גנאווס, שמשפיעים לרעה.

improvers: Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus gasseri
worseners: Romboutsia ilealis and Ruminococcus gnavus

מבדיקת תוצאות אלה לעומת נתונים ממחקר קודם שנערך בבני אדם, המדענים מצאו מתאם בין מדד מסת הגוף האנושי לשפע של ארבעת החיידקים – יותר מהמשפרים פירושו אינדקס מסת גוף טוב יותר, יותר מחמירים היו קשורים ל- BMI פחות בריא .
החוקרים מצאו ש- R. ilealis נוכח ביותר מ -80% מהמטופלים הסובלים מהשמנת יתר, מה שמרמז על כך שהחיידק יכול להיות גורם שכיח בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל.
החיידקים הללו שוכנים אצל הרבה מאוד אנשים ועל פי רוב הם לא מזיקים, אלא במצבים מסוימים כמו תזונה רעה… החוקרים קוראים להם פתוביון (pathobiont).
לקטובצילוס הוא שם של משפחה גדולה של חיידקים המפרישים בין היתר חומצת חלב. אלה חיידקים שנמצאים גם במוצרים פרוביוטיים איתם ניתן לייצר מאכלים מותססים וסגנונות של גבינות.

מחקר גדול ובינלאומי שפורסם בינואר 20 בג'ורנל Nature Medicine מדגים קשר ברור בין מינים מיקרוביאליים ספציפיים במעיים (1203 זנים), מזונות מסוימים וסיכון למחלות שכיחות.

החוקרים ניתחו נתונים מפורטים על הרכב המיקרוביום של המשתתפים (1098), על הרגלי התזונה שלהם ועל סמנים קרדיו-מטבוליים בדם והם ראו שלמיקרוביום יש קשר גדול יותר עם סמנים אלה מאשר לגורמים אחרים, כגון גנטיקה.
החוקרים ראו שתזונה מבוססת צומח העשירה את המגוון החיידקי שמיטיב על מחלות מטבוליות לדוגמה: Prevotella copri ו- Blastocystis שמיטיבים עם מטבוליזם של סוכר וזנים אחרים שוויסתו את רמות השומן בדם והורידו סמני דלקת אחרי ארוחות.

diet rich in healthy and plant-based foods is linked with the presence and abundance of certain gut microbes that are also associated with a lower risk of developing conditions such as obesity, Type 2 diabetes, and cardiovascular disease, according to recent results from a large-scale international study
https://news.harvard.edu/gazette/story/2021/01/study-finds-link-between-gut-microbes-and-obesity/ 

סקירה מפורטת של צמחים ורכיבים למניעה וטיפול בסוכר גבוה

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים

תגובה אחת בנושא “מיקרוביום והקשר לסוכרת והשמנה

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s