אוכמניות (כחולות, שחורות), תותים, אסאי, גוג'י, אוסנה, אובליפיחה, פטל (אדום, שחור), חמוציות, ארוניה… שפע של צבעים וטעמים ובכולם נוגדי חמצון, במיוחד פוליפנולים/ אנתוציאנינים ולהם השפעu, בריאותhu, מרחיקת לכת על כלי הדם שלנו ומניעת פגיעה של רדיקלים חופשיים. הן ב- DNA של התא, הן בדלקות והן בהיווצרות פלאקים.
מחלות כמו טרשת עורקים, סוכרת, השמנת יתר, אלצהיימר, סרטן ועוד, הן מחלות שאותם פירות יער יודעים להוריד סיכון בעשרות אחוזים וגם לסייע בהחלמה כשהן כבר קורות.
כמובן שלא רק נוגדי חמצון יש בהם, הם למעשה נחשבים למזונות על בזכות שפע ויטמינים, מינרלים ופיטוסטרולים.
בפוסט הזה נתמקד ביכולות מאריכות החיים שלהם (אנטי אייג'ינג) וביכולת למנוע ירידה קוגנטיבית עם הגיל.
Berries: improving human health and healthy aging, and promoting quality life–a review
אוכמניות – פרי יער, מזון על פופולארי שצבעו הכחול (אנטוציאנינים) טומן סגולות בריאותיות רבות.
בישראל ניתן למצוא את האוכמניות הכחולות כשהן טריות רק בחודשים אפריל מאי ויוני, אולם ניתן לצרוך אותן לאורך השנה כולה כשהן מיובאות טריות, מיובשות או קפואות.
האוכמניות אינן מאבדות מערכן התזונתי בעקבות ההקפאה, ושומרות על סגולותיהן המופלאות גם בעודן קפואות. למעשה, מצב ההקפאה מגן על האוכמניות מפני חשיפה לאור ומפני חמצון
הן מכילות גם שפע רכיבים בריאים, כמו נחושת, אשלגן, מנגן, מגנזיום, ויטמין C, ויטמין K, ומגוון סיבים תזונתיים.

- מכילות נוגדי חמצון (אנתוציאנינים) שמשפיעים על הגנים האחראיים על אריכות ימים וההשפעות הלא טובות של סטרס (DAF-16).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479711
מעלה אריכות ימים הקשורה למתחים/סטרס.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22265987 - מניעת בעיות זיכרון, קוגנטיביות ומוטוריות הקשורות בגיל. וגם יודע להחזיר למצב הקודם. משפר הולכת דם ונוזלי המוח (ניקוי רעלים מהמוח)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28283823
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28194262
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30772901
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28221821
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26392037
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30032176
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28249119
בעל יכולת להחזיר ירידה בתפקודי המוח ובכישורים חברתיים.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30238944
מחזיר חזרה פגיעה נוירולוגית וחברתית ( reversing the course of neuronal and behavioral aging).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479711 - מוריד רמות סוכר ותנגודת לאינסולין
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931534/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356777/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139238/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926849/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821977/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17261891/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22935321/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16979328/
סוכרת סוג 1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19009913/ - מיטיב עם תפקודי הרשתית (המרת אור לאותות עצביים ולתפישה החזותית), מונע פגיעה בראיה תלוית גיל.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22018225
- מונע ירידה טבעית של תפקודי ריאה.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26791184 - מניעת הזדקנות של תאי עצם ( osteoblast) ובכך מניעת דילול עצם.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21912699 - מזון פרה-ביוטי, מחזק תפקודי חיידקים טובים, שמעודדים יצור חומצות שומן קצרות נוגדות דלקת, ייצור מוקוס במעי ומניעת מעי דליף.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30575836 - מניעת כל המחלות הכרוניות.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26618555
תותים – הגוון האדום של התותים ניתן על ידי אנתוציאנינים, פנולים ופיתונטרואנטים (נוגדי חמצון). יש בהם גם יש חומצה אלגית (Ellagitannin), ריכוז גבוה של ויטמין C (כ-59 מ"ג ויטמין C ב-100 גרם של פרי).
תותים הם גם מקור מצוין של ויטמין K ומנגן, חומצה פולית, אשלגן, ריבופלבין (B2), ויטמין B5, ויטמין B6, נחושת, מגנזיום, אומגה 3 וחומצות שומן.

מורידים פגיעה של רדיקלים חופשיים, ומונעים את הזדקנות התא ומונע בפגיעה בתפקודי המיטוכונדריה. במיוחד במנגנון של אנזים AMPK (קינאז המופעל על ידי AMP) שאחראי על איזון תהליכים כימיים של התא (הומאוסטאזיס) בינהם ייצור אנרגיה (ATP).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479711
בעל יכולת להחזיר ירידה בתפקודי המוח ובכישורים חברתיים.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28551262
מניעת ושיפור בעיות קוגנטיביות ומוטוריות הקשורות בגיל.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26392037
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616
https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(19)30641-3/fulltext
מחקר המתמקד ברכיבים הביו-אקטיביים של התותים הראה את יכולתו לעכב שיתוק המושרה מחלבון β-עמילואיד, להפחית את הצטברות עמילואיד-β ולמנוע מתח חמצוני.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621022780?via%3Dihub
מחזיר חזרה פגיעה נוירולוגית וחברתית ( reversing the course of neuronal and behavioral aging).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479711
מוריד מוריד סיכון לטרשת עורקים אצל אנשים עם בעיות מטבוליות
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20797478/
אסאי – פרי קטן, עגול, מברזיל ולאורך האמזונאס, בצבע סגול עמוק המתקבל מעץ דקל האסאי, נחשב מזון על הברזילאי.
האסאי עשיר בחומרים נוגדי חמצון ויש לו ציון גבוה מאוד במדד ה- ORAC (Oxygen Radical קיבולת ספיגת חמצן).
האסאי גם עשיר בברזל, מינרלים, ויטמינים ממשפחת ה-B ומכיל אלקטרוליטים ומינרלים הנדרשים להפחתת דלקות ושיפור רמות האנרגיה.

מוריד פגיעה של רדיקלים חופשיים, ומונע פגיעה של תזונה מערבית (הרבה סוכר ושומן), מחלות מטבוליות ועליה של הורמוני סטרס ואנטי אייג'ינג.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22639178
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20080168
שיפור זיכרון.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26618555
גוג'י – מבין פירות היער המוערכים ביותר ויש אף המכנים אותם מעיין הנעורים. הגוג'י הוא פרי גרגרים הגדל בסין. בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים אודותיו. נמצא שהוא עוזר מאוד למניעה ולריפוי מחלות שונות ובכללן מחלות כרוניות. צבע הפרי הוא כתום-אדום מה שמעיד על הימצאות קרטנואידים, בעיקר בטא קרוטן ולוטאין ולהם התמחות ספציפית בשמירה על כלי דם, לב, כבד ועיניים (לרבות גלאוקומה).
את הפירות אפשר לאכול כטרי מהשיח, מיובשים, מבושלים או כחלק מתה צמחים. מכינים מהם מיצים, שייקים, יינות וגם תרופות טבעיות.

הפרי מראה יכולות הגנה על מערכת העצבים ומניעת מחלות הקשורות לניוון המוח (neuroprotective effects to counter neuronal loss in neurodegenerative diseases)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17710531
מונע ודוחה ניוון מקולרי של העין
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4409
חמוציות
דלקות בדרכי השתן
חמוציות משפיעות באופן חיובי על פרופילי הכולסטרול הטרשתי, מפחיתות מספר גורמי סיכון קרדיומטבוליים, לחץ דם סיסטולי, איזון LDL ומניעת חימצונו, שמירה על אינדקס מסת גוף תקין והורדת רמות הומוציסטאין.
חמוציות נמצאו משפרות תפקודים קוגנויביים.

אוסנה (blackberry) – תת זן של פטל, אך איננו פטל שחור.
עשיר בנוגדי חמצון (פוליפנולים) וגם הוא יודע לעשות את מה שאחיו, פירות היער יודעים לעשות במניעת מחלות רבות מהן מתים בטרם עת. אך לא רק…

שיפור תפקודים מוטורים וקוגנטיביים.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19356316
אובליפיחה (sea buckthorns) – הצמח הנקבי מפיק גרגירים כתומים, שקוטרם 6–9 מ"מ. הגרגירים רכים ועסיסיים, ועשירים בויטמין סי, ויטמין אי וויטמין איי (נוגדי חמצון).

משפר תפקודים קוגנטיביים.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23214261
מעלה ייצור תאי עצב חדשים (neurogenesis).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25430440
כן תרבו בהם!
אם אתם מוצאים את המידע מענין ומועיל ומעוניינים בהמשך העשייה למען בריאות טבעית מודעת לכולם, מוזמנים לתרום בכל סכום (חד פעמי או חודשי)
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים