אוכמניות (כחולות, שחורות), תותים, אסאי, גוג'י, אוסנה, אובליפיחה, פטל (אדום, שחור), חמוציות, ארוניה… שפע של צבעים וטעמים ובכולם נוגדי חמצון, במיוחד פוליפנולים [2][3]/ אנתוציאנינים ולהם השפעות בריאותיות מרחיקת לכת על כלי הדם שלנו ומניעת פגיעה של רדיקלים חופשיים. הן ב- DNA של התא, הן בדלקות והן בהיווצרות פלאקים[1].
מחלות כמו טרשת עורקים, סוכרת, השמנת יתר, אלצהיימר, סרטן ועוד, הן מחלות שאותם פירות יער יודעים להוריד סיכון בעשרות אחוזים וגם לסייע בהחלמה כשהן כבר קורות.

מחקר שפורסם בדצמבר 23 בכתב העת Ageing Research Reviews מציג נוגד חמצון פחות מוכר בשם פטרוסטילבין (Pterostilbene) וגם הוא אחראי לכל הטוב שיש בפירות יער כמו אוכמניות, אוכמניות בילברי, אוכמניות שחורות, חמוציות וענבים כהים. המחברים מציינים שהזמינות הביולגית שלו גבוהה ושיש לו השפעות מיטיבות על דלקות, מחלות קרדיו-מטבוליות, מחלות מערכת העצבים והמוח וסרטן.

כמובן שלא רק נוגדי חמצון יש בהם, הם למעשה נחשבים למזונות על בזכות שפע ויטמינים, מינרלים ופיטוסטרולים וכל פרי הוא יחיד ומיוחד ולכן גם למגוון חשיבות גדולה.

בפוסט הזה נתמקד ביכולות מאריכות החיים שלהם (אנטי אייג'ינג) וביכולת למנוע מחלות מהן מתים בטרם עת לרבות סרטן, מחלות לב וכלי דם, מחלות מטבוליות (סוכרת, השמנה, כבד שומני) ואלצהיימר

Berries: improving human health and healthy aging, and promoting quality life–a review

אוכמניות – פרי יער, מזון על פופולארי שצבעו הכחול (אנטוציאנינים) טומן סגולות בריאותיות רבות.
בישראל ניתן למצוא את האוכמניות הכחולות כשהן טריות רק בחודשים אפריל מאי ויוני, אולם ניתן לצרוך אותן לאורך השנה כולה כשהן מיובאות טריות, מיובשות או קפואות.
האוכמניות אינן מאבדות מערכן התזונתי בעקבות ההקפאה, ושומרות על סגולותיהן המופלאות גם בעודן קפואות. למעשה, מצב ההקפאה מגן על האוכמניות מפני חשיפה לאור ומפני חמצון
הן מכילות גם שפע רכיבים בריאים כגון נוגדי חמצון (פוליפנולים, אנתוציאנינים, קוורצטין, מירציטין, רזברטרול, פטרוסטילבנים), מינרלים (נחושת, אשלגן, מנגן, מגנזיום), ויטמינים (ויטמין C, ויטמין K, ויטמין E, ויטמין B6) ומגוון סיבים תזונתיים.

  1. מכילות נוגדי חמצון (אנתוציאנינים) שמשפיעים על הגנים האחראיים על אריכות ימים וההשפעות הלא טובות של סטרס (DAF-16) [1][2][3].
  2. מניעת בעיות זיכרון, קוגנטיביות ומוטוריות הקשורות בגיל. וגם יודע להחזיר למצב הקודם. משפר הולכת דם ונוזלי המוח (ניקוי רעלים מהמוח) [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10].
  3. אוכמניות – פוליפנולים – מחלות כלי דם ולב וחיזוק מערכת החיסון [2].
  4. מוריד רמות סוכר ותנגודת לאינסולין [1][2][3][4][5][6][7][8].
  5. מועיל לטיפול בסרטן, להקלה על התסמונת המטבולית והגנה על הכבד [1].
  6. סוכרת סוג 1 [1].
  7. מיטיב עם תפקודי הרשתית (המרת אור לאותות עצביים ולתפישה החזותית), מונע פגיעה בראיה תלוית גיל [1].
    מונע ירידה טבעית של תפקודי ריאה [1].
    ניוון מקולרי של העין.
  8. מניעת הזדקנות של תאי עצם ( osteoblast) ובכך מניעת דילול עצם [1].
  9. מזון פרה-ביוטי, מחזק תפקודי חיידקים טובים, שמעודדים יצור חומצות שומן קצרות נוגדות דלקת, ייצור מוקוס במעי ומניעת מעי דליף [1].
  10. מניעת כל המחלות הכרוניות [1].
  11. אוכמניות ודלקות כרוניות.
  12. אוכמניות וכאבים על רקע דלקות פרקים [1].
  13. שיקום שרירים אחרי פעילות גופנית אינטנסיבית [1].
  14. הגנה על העור [1].
  15. בריאות הנפש [1][2][3][4][5] ודיכאון אחריי לידה.

תותים – הגוון האדום של התותים ניתן על ידי אנתוציאנינים, פנולים (נוגדי חמצון) למשל fisetin [1]. יש בהם גם חומצה אלגית (Ellagitannin), ריכוז גבוה של ויטמין C (כ-59 מ"ג ויטמין C ב-100 גרם של פרי). והם גם מקור מצוין של ויטמין K, חומצה פולית, ריבופלבין (B2), ויטמין B5, ויטמין B6, מנגן, אשלגן, נחושת, מגנזיום ואומגה 3.
כל הדברים הללו חשובים לחיזוק מערכת החיסון (חורף), לחיזוק תפקודי כלי הדם והלב, לחיסול תאים סרטניים ולשמירה על תפקודי המוח.

  1. מורידים פגיעה של רדיקלים חופשיים, המונעים את הזדקנות התא ואת הפגיעה בתפקודי המיטוכונדריה. במיוחד במנגנון של אנזים AMPK (קינאז המופעל על ידי AMP) שאחראי על איזון תהליכים כימיים של התא (הומאוסטאזיס) בינהם ייצור אנרגיה (ATP) [1].
  2. השפעות בריאותיות של הפוליפנולים שבתותים למניעת נגד מחלות הקשורות לפתולוגיות על רקע עקה חמצונית: סרטן, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג II, השמנת יתר ומחלות ניווניות ודלקתיות [1].
    • פיזטין ומחלות הקשורות לדלקת [1].
    • פיזטין כנוגד סרטן [1][2].
    • פיזטין וסרטן שד [1].
    • תותים סרטן המעי הגס [1].
  3. שמירה על בריאות כלי הדם (אנדותל) והלב [1][2][3].
    מוריד מוריד סיכון לטרשת עורקים אצל אנשים עם בעיות מטבוליות [1].
    מעלה רמות של ויטמין סי ופולאט ובכך מונע את חמצון הכולסטרול שיכול ליצור את התהליך הטרשתי בכלי הדם [1].
    • סקירת הספרות, שנערכה על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, שפורסמה בספטמבר 2024 בכתב העת Critical Reviews in Food Science and Nutrition, איחדה ממצאים מ-47 ניסויים קליניים ו-13 מחקרים תצפיתיים שפורסמו בין השנים 2000-2023. היא הגיעה למסקנה שתותים עמוסים בפיטונוטריינטים מועילים כמו פוליפנולים וסיבים, המסייעים בהורדת רמות כולסטרול וטריגליצרידים תוך הפחתת דלקת. התוצאה היא שיפור בריאות הלב הכללי וניהול טוב יותר של גורמי סיכון קרדיווסקולריים.
      בין אם טריים, קפואים או בצורת מיובשים קפואים, למנה יומית של תותים יכולה להיות השפעה מהותית על הבריאות הקרדיומטבולית במיוחד באלה שנמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות לב. על ידי שיפור חילוף החומרים של שומנים והפחתת דלקת מערכתית, תותים מסייעים בהורדת הסיכון לפתח מצבים קרדיווסקולריים.
      מעבר לבריאות הלב, המחקר חושף יתרונות מרגשים לבריאות המוח. מחקר זה מצביע על כך שתותים עשויים לעזור לעכב ירידה קוגניטיבית ולהגן מפני דמנציה, הודות לתכולת הפלבנואידים העשירים שלהם. תותים עשויים לתמוך בתפקוד קוגניטיבי ולהילחם בעקה חמצונית, גורמים מרכזיים בשמירה על חדות המוח ככל שאנו מתבגרים.
      https://www.eurekalert.org/news-releases/1061537
    • מאמר שפורסם באפריל 25 בכתב העת Aging נמצא כי פיסטין מסייע בהגנה על כלי הדם מפני התקשות/הסתיידות, שהיא בעיה נפוצה בקרב מבוגרים ואנשים עם מחלת כליות. תגלית זו מדגישה את הפוטנציאל של פיסטין.
      המחקר התמקד בהסתיידות בכלי הדם – מצב שבו כלי הדם מתקשחים עקב משקעי סידן. תהליך זה נפוץ בהזדקנות ובמחלת כליות כרונית ומגביר את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי.
      באמצעות מודלים של מחקר בבני אדם ובעכברים, החוקרים בדקו את יכולתו של פיסטין למנוע הסתיידות זו בתאי שריר חלק בכלי הדם (VSMC), אשר ממלאים תפקיד מפתח בשמירה על בריאות כלי הדם.
      הצוות גילה גם כי פיסטין מדכא פעילות במסלול איתות בשם p38 MAPK, הידוע כמקדם הסתיידות. השפעה זו תלויה בחלבון בשם DUSP1. כאשר DUSP1 נחסם, פיסטין לא יכול היה עוד להגן על התאים, דבר המראה שחלבון זה חיוני לפעילותו נוגדת ההסתיידות.
      החוקרים מציינים שהם בדקו את פיסטין בתנאים דומים למחלות אנושיות. כאשר תאי VSMC נחשפו לסרום דם מחולי דיאליזה בכליות – מצב הידוע כגורם להסתיידות כלי דם – פיסטין שוב הפחית את הצטברות הסידן והגן על התאים. ממצאים אלה מצביעים על כך שפיסטין יכול להיות שימושי במאבק נגד ההשפעות המזיקות של כלי הדם הנראות במחלת כליות כרונית.
  4. מניעת ושיפור בעיות קוגנטיביות ומוטוריות הקשורות בגיל אלצהיימר ודמנציה [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10] והורדת תסמינים דיכאוניים [11].
    • מחקר המתמקד ברכיבים הביו-אקטיביים של התותים הראה את יכולתו לעכב שיתוק המושרה מחלבון β-עמילואיד, להפחית את הצטברות עמילואיד-β ולמנוע מתח חמצוני [1].
    • מחזיר פגיעה נוירולוגית והתנהגותית ( reversing the course of neuronal and behavioral aging) [1][2].
    • שיפור ביצועים קוגניטיביים כבר אחרי 6 שעות [1].
    • *** תוספת נובמבר 23
      מחקר של חוקרים מאוניברסיטת Cincinnati מצא שצריכה יומית של תותים יכולה לעזור להפחית את הסיכון לדמנציה עבור אוכלוסיות בגיל העמידה. המחקר פורסם באוקטובר 23 בכתב העת Nutrients.
      החוקרים מציינים שמחקר קודם שלהם שיצא בשנת 2022 מצא שהוספת אוכמניות לתזונה היומית של אוכלוסיות מסוימות בגיל העמידה עשויה להוריד את הסיכויים לפתח דמנציה בסוף החיים. והמחקר הנוכחי על תותים הוא הרחבה למחקר האוכמניות, שכן גם תותים וגם אוכמניות מכילים נוגדי חמצון הנקראים אנתוציאנינים, אשר היו מעורבים במגוון יתרונות בריאותיים של פירות יער כמו שיפורים מטבוליים וקוגניטיביים. כמו כן ישנם נתונים אפידמיולוגיים המצביעים על כך שלאנשים שצורכים תותים או אוכמניות באופן קבוע יש קצב איטי יותר של ירידה קוגניטיבית עם ההזדקנות.
      בנוסף לדברים המשותפים, בתותים יש מיקרו-נוטריינטים הנקראים אלגיטנינים וחומצה אלגית אשר נקשרו גם הם ליתרונות בריאותיים אלה.
      המטרה במחקר הנוכחי היתה לבחון את האיכויות של התותים על אנשים עם נטיה למחלות מטבוליות, כגון טרום-סוכרת והשמנה בגיל העמידה, על היכולות הקוגניטיביות.
      בסך הכל נרשמו 30 חולים בעלי עודף משקל בגילאי 50-65 עם תלונות על ירידה קוגניטיבית קלה. אוכלוסייה עם סיכון מוגבר לדמנציה מאוחרת בחיים.
      במשך תקופה של 12 שבועות, המשתתפים התבקשו להימנע מצריכת פירות יער מכל סוג, למעט חבילה יומית של אבקת תוסף עם ארוחת הבוקר. מחצית מהמשתתפים קיבלו אבקה שהכילה את המקבילה לכוס אחת של תותים שלמים (בגודל המנה הסטנדרטי), בעוד החצי השני קיבל פלצבו.
      המשתתפים קיבלו מבחנים שמדדו יכולות קוגניטיביות מסוימות כמו זיכרון לטווח ארוך. החוקרים עקבו גם אחר מצב הרוח שלהם, עוצמת תסמיני הדיכאון והנתונים המטבוליים שלהם במהלך המחקר.
      לאלה בקבוצת אבקת התותים ראו הפחתה ההפרעות הזיכרון, מה שעולה בקנה אחד עם שיפור כללי ביכולת הניהול. למשתתפים שטופלו בתותים הייתה גם הפחתה משמעותית של תסמיני הדיכאון, שלדברי החוקרים ניתן להבין זאת כתוצאה מיכולת ניהולית משופרת שמספקת שליטה והתמודדות רגשית טובים יותר ואולי פתרון בעיות טוב יותר.
      החוקרים מתייחסים גם לאפשרות של ירידה ברמות הדלקת. רמה גבוהה של דלקת נפוצה אצל אנשים עם מחלות מטבוליות שיכולות להגביר גם את רמות הדלקת במוח.
      https://www.uc.edu/news/articles/2023/11/uc-study–strawberry-consumption-may-reduce-dementia-risk-for-middle-aged-individuals.html
  5. חיזוק המיקרוביום ותמיכה במשקל תקין [1].
  6. דלקות פרקים [1].

תותי עץ (Mulberry)
התותים ידועים מבחינה בוטנית בשם Morus, סוג של צמחים פורחים במשפחת Moraceae.
הם גדלים על עצים שמייצרים כמות עצומה של פרי בכל עונה, שצבעם נע מלבן לאדום עמוק ועד כמעט שחור.
העצים גדלים באופן מסורתי בעיקר באסיה ובצפון אמריקה – מכיוון שהם המזון היחיד שתולעי המשי אוכלים. היום הם גם נמצאים בשפע בישראל.
תותים טריים מורכבים מ-88% מים ויש בהם רק 60 קלוריות לכוס (140 גרם). הם מספקים 9.8% פחמימות, 1.7% סיבים, 1.4% חלבון ו-0.4% שומן.
הם נצרכים גם בצורתם המיובשת. בצורה זו, הם מכילים 70% פחמימות, 14% סיבים, 12% חלבון ו-3% שומן – מה שהופך אותם לעשירים למדי בחלבון בהשוואה לרוב פירות היער.
התותים עשירים בויטמינים במיוחד (C,E,K) ומינרלים במיוחד (ברזל, אשלגן)[1].
התותים עשירים בנוגדי חמצון[1] במיוחד אנתוציאנינים[2][3], קוורצטין, רוטין ומירציטין[4].

בשל תכונות אלה הם נמצאו מועילים במניעת חמצון כולסטרול, וויסות שומנים [1], ירידה במשקל [1][2], כבד שומני [1] וטרשת עורקים [1], סוכרת [1][2][3][4], הגנה על מערכת העצבים [1].

הגנה על רבייה זכרית באמצעות מסלולים מרובים: פעילות אנזימים נוגדי חמצון משופרת, הפחתת סמנים דלקתיים (TNF-α: -64%, IL-6: -58%), ואיתות NF-κB מאופנן (42.3%-). השפעות אלו מתאפשרות על ידי הפרופיל הפיטוכימי העשיר של תות, במיוחד אנתוציאנינים ופוליפנולים. התמצית מדגימה יעילות מיוחדת בשימור שלמות צינוריות הזרע ושמירה על תפקוד מחסום דם-אשך.
מנגנוני מפתח מולקולריים כוללים הפעלת מסלול AMPK/SIRT1 (עלייה של פי 2.3), תפקוד מיטוכונדריאלי משופר (עלייה של 67% במספר העתקות mtDNA), וויסות אפיגנטי של מסלולים מטבוליים.

אסאי – פרי קטן, עגול, מברזיל ולאורך האמזונאס, בצבע סגול עמוק המתקבל מעץ דקל האסאי, נחשב מזון על הברזילאי.
האסאי עשיר בחומרים נוגדי חמצון ויש לו ציון גבוה מאוד במדד ה- ORAC (Oxygen Radical קיבולת ספיגת חמצן).
האסאי גם עשיר בברזל, מינרלים, ויטמינים ממשפחת ה-B ומכיל אלקטרוליטים ומינרלים הנדרשים להפחתת דלקות ושיפור רמות האנרגיה.
פרי האסאי מראה יכולות כנגד טפיל המלריה.

  1. מוריד פגיעה של רדיקלים חופשיים, ומונע פגיעה של תזונה מערבית (הרבה סוכר ושומן), מחלות מטבוליות ועליה של הורמוני סטרס ואנטי אייג'ינג [1][2].
  2. שיפור זיכרון [1].

גוג'י – מבין פירות היער המוערכים ביותר ויש אף המכנים אותם מעיין הנעורים. הגוג'י הוא פרי גרגרים הגדל בסין. בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים אודותיו. נמצא שהוא עוזר מאוד למניעה ולריפוי מחלות שונות ובכללן מחלות כרוניות. צבע הפרי הוא כתום-אדום מה שמעיד על הימצאות קרטנואידים, בעיקר בטא קרוטן ולוטאין ולהם התמחות ספציפית בשמירה על כלי דם, לב, כבד ועיניים (לרבות גלאוקומה).
את הפירות אפשר לאכול כטרי מהשיח, מיובשים, מבושלים או כחלק מתה צמחים. מכינים מהם מיצים, שייקים, יינות וגם תרופות טבעיות.

  1. הפרי מראה יכולות הגנה על מערכת העצבים ומניעת מחלות הקשורות לניוון המוח (neuroprotective effects to counter neuronal loss in neurodegenerative diseases) [1].
  2. מונע ודוחה ניוון מקולרי של העין [2].

חמוציותדרכי השתן, בריאות כלי דם ולב
אנטיביוטיקה – דלקות חוזרות בדרכי השתן (UTI) ומה יש לטבע להציע.
חמוציות משפיעות באופן חיובי על פרופילי הכולסטרול הטרשתי, מפחיתות מספר גורמי סיכון קרדיומטבוליים, לחץ דם סיסטולי, איזון LDL ומניעת חימצונו, שמירה על אינדקס מסת גוף תקין והורדת רמות הומוציסטאין.
חמוציות נמצאו משפרות תפקודים קוגניטיביים.

ארוניה (chokeberries) – ארוניה כמו פירות יער רבים מקורו בצפון אמריקה ואירופה. מכיוון שיש לו אפקט מייבש, מומלץ להוסיף אותו לשייקים או מיצים טבעיים.
ארוניה עשירה בנוגדי חמצון (פוליפנולים, פרוציאנידינים, אנתוציאנינים, חומצה פנולית, פלבונולים[1][2][3], סיבים פרהביוטיים, ויטמיני סי, אי, קיי, איי ופולאט ומינרלים כמו מנגן וברזל.

  • מחלות קרדיומטבוליות [1][2], סוכרת [3], איזון כולסטרול ויתר לחץ דם [4]. בין היתר על ידי חיזוק החיידקים הטובים [5][6][7] ומניעת חמצון שומנים [8].
  • סרטן שד, מעי גס, כבד וכליות (על רקה מתכות כבדות כמו קדמיום) [1][2][3][4][5], סרטן לבלב [5].
  • תמצית ארוניה לטווח קצר משפרת את ביצועים קוגניטיביים [1].
  • דלקות בדרכי השתן [1][2].
  • ויסות דלקת ופעילות אימונומודולטורית [1].
  • מאמר סקירה [1].

אוסנה (blackberry) – תת זן של פטל, אך איננו פטל שחור.
עשיר בנוגדי חמצון (פוליפנולים) וגם הוא יודע לעשות את מה שאחיו, פירות היער יודעים לעשות במניעת מחלות רבות מהן מתים בטרם עת. אך לא רק…

  1. שיפור תפקודים מוטורים וקוגנטיביים [1].
  2. פעילות נוגדת חמצון, אנטי מיקרוביאלית, אנטי דלקתית ואנטי סרטנית [1]

אובליפיחה (sea buckthorns) – הצמח הנקבי מפיק גרגירים כתומים, שקוטרם 6–9 מ"מ. הגרגירים רכים ועסיסיים, ועשירים בויטמין סי, ויטמין אי וויטמין איי (נוגדי חמצון).

אובליפיחה הוא צמח נשיר וקוצני המצוי לאורך חופי צפון מערב אירופה כמו גם אזורים ממוזגים של מרכז אסיה. גרגרי היער והעלים שלו נמצאים בשימוש נרחב בשל תכונותיהם התזונתיות, הפרמצבטיות והתפקודיות – הם עשירים בחומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6, ויטמינים E, B ו-A ופוליפנולים. כל אלה סללו את הדרך לחקירה נוספת של המנגנונים והיישומים הטיפוליים הפוטנציאליים שלהם.

  1. משפר תפקודים קוגנטיביים [1].
  2. מעלה ייצור תאי עצב חדשים (neurogenesis) [1].
  3. פסוריאזיס.
  4. אקזמה ואטופיק דרמטיטיס.
  5. מחקר שפורסם בפברואר 24 בכתב העת של The Science of Food and Agriculture מאיר את הפוטנציאל הבלתי מנוצל של אובליפיחה כמקור עשיר של נוגדי חמצון טבעיים.
    ממצאי המחקר מדגישים את נוכחותן של תרכובות פוליפנוליות, כל אחת מהן מתהדרת ביתרונות בריאותיים פוטנציאליים, החל מהגנה קרדיווסקולרית ועד לתכונות אנטי דלקתיות. תמציות אובליפיחה הדגימו פוטנציאל מבטיח של אנטי-סוכרת ונוגדי השמנת יתר.

*** תוספת נובמבר 25 –תמיכה בתפקוד כלי דם

סקירה שיטתית מנובמבר 25 בכתב העת Nutrition Reviews ניתחה 35 ניסויים קליניים אקראיים (RCTs) כדי לבחון את ההשפעה של פירות יער העשירים בפוליפנולים על בריאות כלי הדם. המחקר כלל פירות יער שעמדו בסף קפדני של רמות פוליפנולים גבוהות (מעל 200 מ"ג לכל 100 גרם או 100 מ"ל). מטרת הניתוח הייתה להבחין בין ההשפעה על כלי דם גדולים (מקרו-וסקולריים) לכלי דם קטנים (מיקרו-וסקולריים).
המחקר מאשר כי פוליפנולים מפירות יער מספקים השפעה כפולה – הם משפיעים לטובה לא רק על כלי הדם הגדולים אלא גם על המיקרו-סירקולציה. שיפור זה בזרימת הדם של כלי הדם הקטנים הוא קריטי לאספקת חמצן ורכיבים תזונתיים חיוניים לכלל הרקמות.
מנגנון הפעולה העיקרי של הפוליפנולים נובע מכך שהם נוגדי חמצון המשפרים את זמינות החנקן החמצני (Nitric Oxide), מולקולה חיונית המרפה ומגמישה את כלי הדם.
חשוב לציין כי משטר הנטילה (מנה בודדת מול מינון קבוע מרובה) נראה כבעל השפעה בולטת יותר על שיפור התפקוד של המיקרו-וסקולטורה (זרימת הדם בנימים הקטנים).

כן תרבו בהם!

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב