פירות יבשים גורמים לסוכרת – האמנם?

פירות יבשים הפכו פופולריים בקרב אנשים המחפשים חלופות בריאות יותר לחטיפים. עם זאת, בגלל שהפירות מיובשים הם גם יותר מרוכזים (פייר משקל), לכן נוצרו חששות לגביהם בכל הקשור לתכולת הסוכר שבהם ועל האפשרות שיעלו סיכון לסוכרת סוג 2 (T2D), אתגר משמעותי בבריאות הציבור בשל הקשרים שלו עם סיבוכים, כגון נזקים עצביים, מחלות לב וכלי דם, הפרעות בתפקוד הכליות ובאופן כללי מוות בטרם עת.
צריכת פירות יבשים על פי רוב לא תהיה מומלצת בשל תכולת הסוכר שבהם, על ידי רופאים ותזונאים.

מצד שני פירות מיובשים הם עדין פירות שמכילים את אותם רכיבי תזונה חיוניים, כגון סיבים, ויטמינים (ויטמין E, ניאצין, כולין,חומצה פולית), מינרלים (מגנזיום, אשלגן, סידן ועוד) ונוגדי חמצון (פוליפנולים, קרוטנואידים ועוד) שידועים גם במניעת מחלות לרבות קרדיומטבוליות. ואם תיכנסו למשל למאמר על שזיפים, תוכלו לראות שהמיובשים מכילים ריכוזים גבוהים יותר כמעט בכל האלמנטים ובצורה משמעותית. בנוסף, הם מציעים נוחות וחיי מדף ארוכים בהשוואה לטריים.

אז אולי מחקר שפורסם ביולי 24 בכתב העת Nutrition and Metabolism, בו החוקרים העריכו את ההשפעות של צריכת פירות יבשים על סוכרת מסוג 2, ייתן לנו את המענה לסוגיה הזו.
החוקרים מציינים שישנן עדויות ממחקרים קליניים אקראיים רבים ומחקרים בבעלי חיים המדגישים את ההשפעה הפוטנציאלית המועילה של פירות יבשים בהפחתת מחלות לב וכלי דם ומחלות מטבוליות שונות.
במחקר החוקרים העריכו את הקשרים הסיבתיים הפוטנציאליים בין צריכת פירות יבשים ו-T2D. מחקר זה נעזר בשתי טכניקות: Mendelian randomization (MR), שיטה המשתמשת בשונות הגנים כדי לבחון את ההשפעה הסיבתית של חשיפה (למשל פירות, ויטמינים, כימקלים) על תוצאה (למשל מחלות); Genome-wide association study (GWAS), מחקר תצפיתי של מערך רחב של וריאנטים גנטיים כדי לראות אם אלמנט כלשהו קשור למחלה.
בסך הכל, התקבלו נתוני צריכת פירות יבשים של 421,764 משתתפי.
נתונים סטטיסטיים של סיכום מחקרים הקשורים ל-T2D נגזרו מ 61,714 מקרים ו-593,952 בקרות. הצוות בדק פולימורפיזמים של נוקלאוטידים בודדים (SNPs) הקשורים לצריכת פירות יבשים כמשתנים אינסטרומנטליים. משתנים אינסטרומנטליים היו צריכים להיות קשורים באופן חזק ורק עם החשיפה (צריכת פירות יבשים) וללא תלות בבלבול.
החוקרים זיהו 43 סניפים של גנים SNPs שהיו קשורים מאוד לצריכת פירות יבשים. מתוכם, 36 נבחרו לאחר אי הכללה של אלה הקשורים גם למבלבלים.
החוקרים מצאו שצריכה גבוהה יותר של פירות יבשים הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר ל-T2D. באופן ספציפי, תוספת סטיית תקן אחת בצריכת פירות יבשים הייתה קשורה לסיכון מופחת של עד 61% ל-T2D.
המחקר בדק את הקשר הסיבתי בין צריכת פירות יבשים והתפתחות T2D. הממצאים הדגישו שצריכת פירות יבשים קשורה לסיכון מופחת ל-T2D. החוקרים מציינים מנגנונים שונים שעשויים להסביר קשר זה.

  • רמות גבוהות של קרוטנואידים שמציגים תכונות נוגדות חמצון, וצריכה מוגברת של קרוטנואידים נקשרה עם סיכון מופחת ל-סוכרת. גם β-קרוטן לבדו נמצא מגן מפני התפתחות T2D.
  • פלבנואידים המצויים בפירות יבשים נקשרו לשיפור תינגודת לאינסולין ולמטבוליזם של גלוקוז, שהם גורמי מפתח בניהול סוכרת.
    לפלבנואידים יש גם את היכולת לנטרל ייצור מוגבר של מיני חמצן תגובתיים (ROS) המעודדים היווצרות סוכרת.
  • פירות יבשים רבים מעילים שפע של ויטמינים שהם גם נוגדי חמצון, כולל ויטמין A, ויטמין C וויטמין E. ויטמינים אלה ממלאים תפקיד בהפחתת הסיכון ל-T2D על ידי סיכול נזק חמצוני לתאים באופן כללי ולתאי הלבלב באופן ספציפי.
  • כמות בולטת של סיבים תזונתיים והשפעה חיובית על הרכב החיידקים הטובים שידועים ביכולתם לנהל הפרעות מטבוליות.

המחקר הזה מראה דימיון רב בין 2 האפשרויות של הפירות: טריים או מיובשים. זה לא אומר שכל היום צריך לנשנש פירות יבשים. אני עדיין אתן עדיפות לטריים.
כמו כן לפירות היבשים יש הרבה פעמים גם חומרי צבע וחומרים משמרים שבלשון המעטה בעייתיים עבורנו ולכן כדאי לבחור את האורגניים והלא "זורחים".

במאמר המרכז על סוכרת תמצאו דברים שכדאי להמנע מהם ודברים שחשוב שיקרו. תוכלו למצוא שפירות הם חלק בלתי נפרד מניהול משק הסוכר. ותוכלו לראות שגם אלה שהכי מתוקים. יודעים דווקא למנוע סוכרת.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב