טווח ראייה, חדות ראיה והסתגלות לשינויים של האור הם נכס קריטי עבור ספורטאים מובילים כמעט בכל ענף ספורט.
גם תזונה היא חלק חשוב בתוכנית האימונים של כל ספורטאי מוביל. ועכשיו, מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת Georgia מציע שהשלמת התזונה של ספורטאים עם פירות וירקות צבעוניים עשויה לשפר את טווח הראייה שלהם.
המאמר שפורסם באפריל 23 בג'ורנל Exercise and Sport Sciences Reviews, בוחן כיצד קבוצה של תרכובות צמחיות המצטברות ברשתית, המכונות פיגמנטים מקולריים, פועלות לשיפור בריאות העין וראייה תפקודית.
החוקרים מציינים שמחקרים קודמים שלהם הראו שאכילת מזונות כמו עלים כהים או ירקות צהובים וכתומים, המכילים רמות גבוהות של התרכובות הצמחיות לוטאין וזאקסנטין, משפרת את בריאות העיניים והמוח.
הרבה מהמחקרים על לוטאין מקולרי וזאקסנטין התמקדו ביתרונות בריאותיים, אבל מנקודת מבט תפקודית, ריכוזים גבוהים יותר של פיגמנטים צמחיים אלה משפרים היבטים רבים של יכולת חזותית וקוגניטיבית.
במאמר זה, הם דנים ביכולתם לשפר את הראייה למרחקים או לטווח הראייה. טווח ראייה, או עד כמה אדם יכול לראות מטרה בבירור על פני מרחק, הוא נכס קריטי עבור ספורטאים מובילים כמעט בכל ענף ספורט.
הסיבה לכך שאובייקטים מתקשים יותר לראות ונראים מטושטשים יותר ככל שהם רחוקים יותר מהעיניים שלנו היא בין היתר הודות להשפעות האור הכחול.
מנקודת מבט של שחקן מרכזי, אם הכדור הזה עולה באוויר, הוא ייראה על רקע של שמיים כחולים בהירים, או על רקע אפור אם זה יום מעונן. כך או כך, המטרה מוסתרת על ידי הפרעות אטמוספריות הנכנסות לנתיב האור הזה.
ספורטאים רבים כבר נוקטים באמצעים להפחתת ההשפעה של אור כחול דרך משקפי שמש כהים, אבל "אכילת יותר מזונות עשירים בלוטאין וזאקסנטין יכולה לשפר את היכולת הטבעית של העין להתמודד עם חשיפה לאור כחול", אמרו החוקרים.
הם מסבירים שכאשר אדם סופג לוטאין וזאקסנטין, התרכובות נאספות כפיגמנטים צהובים ברשתית ופועלות כמסנן למניעת כניסת אור כחול לעין.
החוקרים מזכירים גם עבודה קודמת שבה בדקו את יכולת טווח הראייה של טייסים בשנות ה-80 ושהם עשו מחקרים עדכניים יותר על האופן שבו צפיפות הפיגמנט המקולרי, או כמה פיגמנט צהוב נבנה ברשתית, קשורה למספר של מדדים של בריאות העין ובדיקות ראייה תפקודית.
בסדרה ארוכה של מחקרים, הם הראו שכמויות הולכות וגדלות של לוטאין וזאקסנטין ברשתית ובמוח מפחיתות את המוגבלות ואי הנוחות שנוצרת על ידי הבוהק של האור ומשפרות את הניגודיות הכרומטית ואת זמן התגובה של העין לשינוי מהבוהק כמו גם הקלה על תפקודים ניהוליים (פתרון בעיות וזיכרון) החשובים במיוחד עבור ספורטאים.
החוקרים מסכמים שיש לנו נתונים ממודלים ומחקרים אמפיריים שמראים שפיגמנט מקולרי גבוה יותר ברשתית משפר את היכולת לראות ברור יותר למרחקים ולהסתגל לשינויים המושפעים על ידי האור ועדין, כמו בכל דבר בחיים כולנו שונים ומגיבים אחרת למזון ורכיביו ואצל כל אדם יש שוני ברמות הספיגה וייתכן ששיפור בהיבטים אלה ייקחו זמן ואלי גם לא יקרו. ואף על פי כן העדויות ליתרונות הבריאותיים הכוללים של צריכת יותר לוטאין וזאקסנטין הן סיבה מספקת להוסיף יותר צבע לתזונה.
https://news.uga.edu/colorful-foods-improve-athletes-vision/
*** תוספת מאי 24
על פי מחקר שפורסם במאי 24 בכתב העת Nutrients, חוקרים ספרדים בחנו נטילת 6 מ"ג של לוטאין במשך 15 ימים .
החוקרים מציינים שיש ביקוש עולמי גדול ללוטאין בשוק תוספי התזונה, כאשר פרחי ציפורני חתול הם מקור עיקרי, בעיקר בצורת האסטרים של לוטאין, אך מכיוון שהזמינות הביולוגית של לוטאין מצורות חופשיות או כאסטר שנויה במחלוקת, המטרה שלהם הייתה להעריך את הזמינות הביולוגית של לוטאין (חופשי לעומת אסטר) ואת סף הניגודיות החזותית (CT) – הסף בין הנראה לבלתי נראה, שיש לו משמעות ברורה עבור מדע הראייה. זו בדיקה שנעשית בכל מחלות הראיה הקשורות לשינויים באיכות הראייה (גלאוקומה, יתר לחץ דם תוך עיני, קטרקט, מחלות רשתית ועצב הראייה, ניוון מקולרי).
במחקר מוצלב אקראי 24 נבדקים בריאים (12 נשים, 12 גברים) חולקו לשתי קבוצות גיל שונות (20 עד 35 ו-50 עד 65 שנים) ללא היסטוריה של קטרקט או כל מחלת עיניים המשפיעה על המקולה. המשתתפים צרכו תוסף לוטאין ממקור ציפורני חתול (חופשי או בצורת אסטר) של 6 מ"ג לוטאין ליום במשך חודשיים, תוך המשך התזונה הטיפוסית שלהם. הן הצורות החופשיות והן צורות האסטר סופקו ככמוסות. לאחר תקופת "שטיפה" של חודשיים, הנבדקים החליפו קבוצות.
במשך שבעה ימים, דיאטנית העריכה את הצריכה התזונתית של קרוטנואידים באמצעות רישומי מזון בתחילת שתי תקופות התערבות. רישומים אלה נשמרו במשך אותה תקופה ונאספו ונבדקו עם המשתתף. החוקרים אספו דגימות דם של המשתתפים בצום. לאחר מכן, הם עקבו אחר תפקוד הראייה על ידי מדידת (CT) בנקודות זמן אפס, 40 ו-60 ימים במהלך המחקר.
הממצאים שלהם הראו קודם שהתוסף סיפק לצרכנים רמות אופטימליות של לוטאין וזיאקסנטין, כלומר הזמינות הביולוגית שלהם טובה. למשתתפים הייתה עלייה בשני ההקרוטנואידים, שהגיעו למישור לאחר 15 ימים עבור לוטאין ו-40 יום עבור zeaxanthin.
תוספת ארוכה יותר, עד חודשיים, אינה משנה משמעותית את הריכוז שהושג אך עשויה לתרום לעלייה בפיגמנט המקולרי (סמן לטווח ארוך של מצב לוטאין) ובכך לשפר את ההשפעה על תוצאות הראייה.
באשר להערכה החזותית, החוקרים ציינו כי לוטאין וזאקסנטין נישאים בדם על ידי ליפופרוטאינים ושוקעים ברשתית, שם הם יוצרים, יחד עם mesozeaxanthin, את הפיגמנט המקולרי (MP), הפועל כמסנן אור כחול. לאחר מכן, ה-MP עולה עם תוספי לוטאין וזאקסנטין וזה קשור לשיפורים ברגישות לניגודיות ובביצועים חזותיים הן במשתתפים בריאים והן במשתתפים עם ראייה לקויה.
במחקר זה ובעיקר בתנאי סנוור, במדגם כולו ובשתי קבוצות הגיל, ככל שריכוז הלוטאין בסרום עולה, ערך ה-CT יורד. לא נמצאו הבדלים בתגובות לוטאין בסרום או בתגובות CT ללוטאין חופשי או אסטר בשום נקודת זמן.

*** תוספת נובמבר 25 – אישור הוליסטי – תזונה ואורח חיים כקו הגנה ראשון לעין
על אף שהמחקרים שהצגנו התמקדו בשיפורים ספציפיים בראייה תפקודית של ספורטאים, ישנה תמונה גדולה יותר המאשרת את החשיבות הקריטית של תזונה עשירה בקרוטנואידים לבריאות העין כולה.
סקירה מדעית מקיפה ועדכנית שפורסמה באוקטובר 25 בכתב העת Encyclopedia, על ידי ד"ר Sandeep Kaur Dhallu, אופטומטריסטית וחוקרת מאוניברסיטת הרטפורדשייר, נועדה לאגד את כל הראיות העדכניות על הקשר בין גורמי אורח חיים הניתנים לשינוי לבין התפתחות והתקדמות של מחלות עיניים מרכזיות. המחקר סקר את הקשר בין תזונה, פעילות גופנית, מתח נפשי, עישון וזיהום אוויר למחלות כמו ניוון מקולרי תלוי-גיל (AMD), גלאוקומה, קטרקט ותסמונת העין היבשה (DED).
המחקר מאשרר כי הנטייה של העין לפתח מחלות אלו מושפעת משמעותית מעקה חמצונית ומדלקת כרונית. ממצאי הסקירה מדגישים כי:
- ניוון מקולרי: תזונה עשירה בנוגדי חמצון כדוגמת לוטאין וזאקסנטין (הפיגמנט הצהוב המצטבר ברשתית) וכן אבץ ווויטמינים A, C, E, הוכחה כמעכבת את התקדמות המחלה בחולים רבים. הממצא מחזק את התיאוריה לפיה חומרים אלו פועלים כ"מסננים פנימיים" ומנטרלים רדיקלים חופשיים שפוגעים במקולה.
- עין יבשה: המחלה, הנפוצה יותר ויותר, קשורה לגורמים מטבוליים כמו השמנה ולגורמים פסיכולוגיים כגון דיכאון ומתח כרוני. רכיבים תזונתיים כגון אומגה 3 נמצאו כמסייעים לייצוב שכבת הדמעות ולהפחתת הדלקת המקומית.
- גלאוקומה: פעילות גופנית סדירה נמצאה כמשפיעה לטובה על הפחתת הלחץ התוך-עיני (IOP), ואילו נוטריינטים כדוגמת ג'ינקו בילובה עשויים לשפר את זרימת הדם לעצב הראייה, שהוא גורם קריטי בהתפתחות המחלה.

מסקנת החוקרת היא שגורמי אורח החיים הם גורמים קריטיים וניתנים לשינוי המהווים אסטרטגיה חסכונית ויעילה לשיפור תוצאות הבריאות של העין בטווח הארוך.
הסקירה המקיפה והעדכנית הזו מחזקת את הטיעון המרכזי במאמר שלנו: אותם נוטריינטים צבעוניים – הלוטאין והזאקסנטין הם למעשה הגנה מקיפה שפועלת כנגד כל ספקטרום מחלות העין המרכזיות. המזונות הצבעוניים, יחד עם אורח חיים פעיל, אינם רק "תוספת", אלא בסיס מבוסס-ראיות לשמירה על שלמות הראייה והפחתת הסיכון לנזק חמצוני ודלקתי לאורך החיים. זה מחזק את הגישה ההוליסטית שלנו כי יש להתייחס לעיניים כחלק אינטגרלי מבריאות הגוף הכוללת.
בפוסט: "קרוטנואידים – היכן נמצאים והשפעות בריאותיות" תמצאו עוד איכויות בריאותיות של קרוטנואדים ובאילו מזונות הם נמצאים ברמות הגבוהות ביותר.
מאמר מקיף על בריאות העין החל מתזונה ורכיבי תזונה (ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון) וכל מחלות העיניים
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה