מחלות לב וכלי דם הן הגורם המוביל לנכות ולתמותה ברחבי העולם והן תורמות עיקריות לנטל המחלות העולמי. המספר הכולל המשוער של מקרי מחלות לב וכלי דם היה 523 מיליון בשנת 2019, כאשר במזרח התיכון ובצפון אפריקה יש את השכיחות הגבוהה ביותר ומרכז אסיה ומזרח אירופה עם התמותה הגבוהה ביותר.
על פי הרפואה הקונבנציונלית לחץ דם גבוה ונוקשות עורקים מגבירים את הסיכון של אדם למחלות לב ושבץ מוחי. גם אם יש במידע הזה אמת הרי שלחץ דם גבוה איננו המקור, אלא התוצאה של אורח חיים רע ( תזונה מעובדת. אם זה מתחים שלא מנוהלים, אם זה חוסר פעילות גופנית, המנעות מחשיפה לשמש וחשיפה למזהמים תעשייתיים דרך מזון, אוויר, מים).
הבדיקה של לחץ הדם, גם אם אמינה, היא לעתים לא משקפת את המצב של לחץ הדם ברמה יומית או שעתית. ישנם אנשים למשל שעצם הבדיקה גורמת להם התרגשות וחרדה וזה כשלעצמו יכול להעלות את לחץ הדם.
כמו כן אף אחד לא בודק (כי לא צריך) ברמה שעתית, כלומר לאף אחד אין תמונה שמציגה מה קורה ללחץ הדם לאורך יום שלם.
בעבר נמצא כבר כי קקאו מייטיב עם מחלות לב, כלי דם לרבות לחץ דם גבוה, שבץ מוחי, תפקודים קוגניטביים ועוד. גם הפלבנולים שנמצאים בקקאו נמצאו מורידים לחץ דם ונוקשות עורקים כמו תרופות מסוימות ללחץ דם. הפלבנולים העיקריים בקקאו הידועים בתכונות המגנות על כלי הדם והלב כוללים: פרוציאנידין, קטצ'ין ואפיקטצ'ין
עם זאת, יש חוקרים שזה לא תמיד מספיק להם, שכן מחקרים קודמים בתחום זה בוצעו רק או בעיקר במסגרות ניסוי מבוקרות קפדניות. כך יצא שחוקרים מאוניברסיטת Surrey החליטו לבחון עד כמה יעילים הפלבנולים שמקורם מקקאו בחיי היומיום – ב"לייב", בהפחתת לחץ הדם.
אני תמיד טענתי שאין באמת צמחים או רכיבים שמורידים לחץ דם, כי התכונה של להוריד לחץ דם אמורה להיות גם אצל אנשים עם לחץ דם תקין. כלומר מצב שבו אנשים עם לחץ דם תקין משתמשים בצמחים או ברכיבים ולחץ הדם שלהם יהפוך לנמוך – זה פשוט לא קורה במציאות.
המחקר החדש של Surrey שפורסם ביוני 22 בג'ורנל Frontiers in Nutrition מציג זאת בקשר לקקאו ובכך מפחית את החששות שקקאו כטיפול לעלייה בלחץ הדם עלול להוות סיכונים בריאותיים על ידי הפחתת לחץ הדם כאשר הוא אינו גבוה, מה שמבחינת החוקרים, סולל את הדרך לשימוש בקקאו בתרגול קליני.
זהו מחקר ראשון מסוגו שבו החוקרים יצאו לחקור את השימוש בפלבנולים, תרכובת שנמצאת בקקאו, בהורדת לחץ דם ונוקשות עורקים אצל אנשים מחוץ למסגרות הקליניות, כלומר בשיגרה.
במשך מספר ימים, אחד-עשר משתתפים בריאים צרכו, בימים לסירוגין, שש כמוסות פלבנול קקאו או שש כמוסות פלסבו המכילות סוכר חום. המשתתפים קיבלו מד לחץ דם בזרוע העליונה ואטב אצבע המודד את מהירות גל הדופק (PWV) המודד את רמות הנוקשות העורקית.
מדידות של לחץ דם ו-PWV בוצעו לפני צריכת הכמוסות וכל 30 דקות לאחר הבליעה במשך שלוש השעות הראשונות, ולאחר מכן מדי שעה במשך תשע השעות הנותרות.
החוקרים מצאו כי לחץ הדם ונוקשות העורקים הורדו רק במשתתפים שלחץ הדם היה גבוה, ולא הייתה השפעה כאשר לחץ הדם היה נמוך בבוקר.
עוד מציינים החוקרים שבאופן משמעותי, השפעות זוהו, לראשונה, גם בשמונה שעות לאחר צריכת הקקאו. החוקרים מאמינים שהשיא השני הזה עשוי לנבוע מהאופן שבו חיידקים במעיים מבצעים את חילוף החומרים של הפלבנולים מהקקאו.
תזונה מבוססת צומח עשירה בפלבנולים מסייעים בשמירה על לחץ דם תקין ובריאות הלב גם בסיוע המיקרוביום.
החוקרים מדגישים שאי אפשר להכחיש את ההשפעה החיובית שיש לפלבנולים של קקאו על מערכת הלב וכלי הדם שלנו, בפרט, תפקוד כלי הדם ולחץ הדם. הם מבינים שיש רופאים שחוששים שטבליות לחץ דם יכולות להוריד את לחץ הדם יותר מדי (שזה גם מצב לא בריא).
החוקרים גם מבקשים להרגיע שהממצאים שלהם מצביעים על כך שפלבנולים של קקאו מורידים את לחץ הדם רק אם הוא עלה/גבוה.
ומסכמים שהעבודה עם הטכנולוגיות האישיות של המשתתפים הראתה עד כמה לחץ הדם ונוקשות העורקים יכולים להיות משתנים מיום ליום. מה שיכול להוות תפקיד חשוב בניהול לחץ הדם באופן אישי.
https://www.surrey.ac.uk/news/cocoa-shown-reduce-blood-pressure-and-arterial-stiffness-first-real-life-study
*** תוספת ינואר 24
אם כן, עדויות זמינות מצביעות על כך שפלבנולים המצויים בשוקולד מריר יכולים לשפר את תפקוד האנדותל, לקדם הרחבת כלי דם ולמנוע הצטברות טסיות על ידי הגברת שחרור תחמוצת החנקן. לפלבנולים ידועים גם פעילויות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות חזקות. כל הפעילויות הללו של פלבנולים נחשבות לגורמים התורמים העיקריים למערכת לב וכלי דם בריאה.
מחקר שפורסם בינואר 24 בכתב העת Scientific Reports מראה גם הוא שצריכת שוקולד מריר יכולה להפחית משמעותית את הסיכון ליתר לחץ דם חיוני (Essential hypertension) מצב המאופיין בלחץ דם מתמשך ללא סיבה מזוהה, משפיע על כ-1.28 מיליארד מבוגרים ברחבי העולם.
במחקר זה, מדענים חקרו את הקשר הסיבתי בין צריכת שוקולד מריר וסיכון למחלות לב וכלי דם באמצעות Mendelian randomization, שיטה המודדת שונות בגנים כדי לבחון את ההשפעה הסיבתית של החשיפה לחומרים במחקרים תצפיתיים.
המדענים השיגו נתונים ממחקר genome-wide association עבור צריכת שוקולד מריר מהיחידה לאפידמיולוגיה אינטגרטיבית של אוניברסיטת Bristol.
הנתונים כללו 64,945 משתתפים אירופאים.
החוקרים זיהו 21 SNP (רב צורניות של נוקלאוטיד בודד) עצמאים כמשתנים אינסטרומנטליים גנטיים הקשורים לצריכת שוקולד מריר. יתר על כן, המדענים ווידאו אילו SNPs קשורים למחלות לב וכלי דם (CVDs) לרבות טרשת ולחץ דם גבוה.
לאחר מכן, החוקרים ניתחו את הנתונים כדי לקבוע את הקשר הסיבתי בין צריכת שוקולד מריר מבחינה גנטית לבין סיכונים למחלות לב וכלי דם.
ממצאי המחקר גילו כי צריכת שוקולד מריר מפחיתה באופן משמעותי (27%-) את הסיכון ליתר לחץ דם חיוני. במחקר נצפה גם קשר שלילי (31%-) בין צריכת שוקולד מריר לבין הסיכון לפקקת ורידים.
החוקרים מציעים שאנשים לא צריכים להסתמך רק על שוקולד מריר כדי למנוע יתר לחץ דם. עם זאת, בהחלט אפשרי להחליף חטיפים לא בריאים בשוקולד מריר כדי לשפר את בריאות הלב וכלי הדם שלהם.
באופן כללי אני לא חושב שצריך להיכנס לאטרף של בדיקות לחץ דם, כי לדעתי זה כשלעצמו יכול לגרום למתחים וחרדות והמובילים בין היתר ללחץ דם גבוה.
ולכן מי שרוצה לנהל את לחץ הדם שלו. צריך קודם כל לנהל את אורח החיים שלו כי מתרופות לא תגיע הישועה ותרופות לאורך זמן תמיד מזיקות.
להנת הנושא ודרכים טבעיות לניהול לחץ דם היכנסו.
לדברים נוספים על סגולות הקקאו היכנסו.
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה