1.3% מהאנשים בעולם המערבי סובלים ממחלת מעי דלקתית (IBD). בין התסמינים ההעיקריים: כאבי בטן, שלשולים ועצירויות לסירוגין, חולשה ועייפות וירידה במשקל.
כמעט 40% מהחולים הסובלים מ IBD סובלים גם מהפרעות פסיכיאטריות כמו דיכאון וחרדה.
זה די מובן שאנשים שכואב להם וסובלים לאורך זמן ממחלות שמורידות את איכות החיים באופן כללי יסבלו גם ממצבים פסיכיאטריים כגון דיכאון וחרדות.
מחקר של מדענים מאוניברסיטת הומניטאס באיטליה, שפורסם באוקטובר 21 בג'ורנל Science מראה קשר נוסף של מחסום כלי דם במוח הנקרא choroid plexus vascular barrier (CPVD) – רשת מורכבת של נימים מרופדים בתאים מיוחדים המשמשים מחסום בין מחזור הדם לבין הנוזל שרוחץ את המוח ואת חוט השדרה[1].
במחקרים קודמים של אותם מדענים הצוות זיהה מחסום כלי דם במעיים (GVB) השולט בהתפשטות החיידקים מהמעי לכבד במהלך דלקת מעיים. ה-GVB, מחבר את גופנו עם העולם החיצוני כך שניתן לספוג ולהטמיע חומרים מזינים ומולקולות קטנות, ומנגד למנוע מחיידקים ומולקולות רעילות גדולות להיכנס לכבד. כאשר המעי מודלק, ה-GVB הופך לחדיר יותר ומאפשר לדלקת להתפשט מעבר למעי.
במחקר החדש (מודל עכברים) המדענים השתמשו בגישה רב-תחומית כדי לחקור את תפקידו של מחסום המוח, החל מגנטיקה להתנהגות, אימונולוגיה ועד אומיקה (דיסציפלינות שונות בביולוגיה ששמותיהם מסתיימים בסיומת -omics, כגון גנומיקה, פרוטאומיקה, מטבולומיקה, מטגנומיקה). החוקרים מציינים שטכנולוגיית Single-cell RNA sequencing[2] אפשרה לזהות את סוגי התאים ב-choroid plexus המגיבים במהירות לדלקת מעיים. זה הוביל לזיהוי של תאי אנדותל נימיים כתאים הראשונים להגיב ולגילוי של רשת כלי דם לא מוערכת שמחברת את המוח עם הגוף.
החוקרים הראו, שבתגובה לדלקת במעיים, משתחררים על ידי חיידקים ליפופוליסכרידים שממלאים תפקיד מרכזי בסגירת המחסום במוח (CPVD) באמצעות וויסות של מסלול איתות מולקולרי שנקרא Wnt signaling pathway[3]. דבר שגורם לנעילת הגישה של מולקולות גדולות למוח.
לסגירת המחסום היה קשר עם שינויים בהתנהגות העכברים, פחות תנועה ופעילות חקרנית עקב פחדים וחששות. עם זאת, נותרה האפשרות שהכאב של קוליטיס כיבית ולא נעילת המחסום גרם לשינויים התנהגותיים אלה. ולכן כדי לשלול אפשרות זו, המדענים חקרו עכברים מהונדסים גנטית שבהם המחסום נשאר סגור גם בהיעדר דלקת. בהשוואה לעכברים רגילים, הם הראו גם סימנים של התנהגות דמוית חרדה וגם הראו פגיעה בדיקות מעבדה סטנדרטיות של זיכרון אפיזודי (ממלא תפקיד בין חוויות מהעבר לסיטואציות בהווה).
הקשר בין מערכת העיכול למוח נקרא Gut-Brain-Axis ובעוד נעילת מחסום המוח מגנה מפני הדלקת היא גם מייצרת מצב שבו רכיבים חשובים למוח לא מגיעים ואז חלה ירידה גם ברמות סרוטונין, דופמין ומלטונין שחשובים לנפש בריאה ולתפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים. לא סתם החוקרים מציינים שמחקר זה פותח תחומי מחקר חדשים בפתולוגיות אחרות של מערכת העצבים המרכזית הקשורות לחדירות מוגברת של המעי, כולל מחלות ניווניות של עצבים והפרעות נוירו-התפתחותיות, לרבות הספקטרום האוטיסטי. ובכולם המיקרוביום אושר כמשפיע!https://www.genengnews.com/news/gut-brain-axis-may-drive-ibd-linked-psychiatric-symptoms/
דברים קשורים למיקרוביום שעוזרים ל-IBD
חלבון P-gp מיקרוביום ומחלות מעי דלקתיות.
הקשר בין חשיפה לשמש ויטמין די ומיקרוביום במניעה וטיפול של מחלות.
חיידקים טובים ויטמין A ומערכת החיסון.
חומצות מרה – מיקרוביום – תאי T.
מיקרוביום – אנזים BSH – תזונה פרהביוטית (FOS).
פרוביוטיקה.
איך חיידקים וטפילים מהמזון מייצרים הגנה עתידית על מערכת העצבים האנטרית?
דברים נוספים שעוזרים למנוע ולשפר את המצב
כורכום.
ג'ינגר.
רימונים ופירות יער [2][3].
מנגו.
משקה נוני אורגני.
שמן זית.
סיבים תזונתיים. בשלב ההפוגה.
ויטמין די וחשיפה לשמש מגיל ינקות.
דפוסי התנהגות וחשיבה.
פלצבו מול פלצבו והשפעתו על מצבים רגשיים ועוד.
דברים שפוגעים במיקרוביום ומעלים סיכון ל-IBD
אנטיביוטיקה – תסמונת המעי הרגיז וסרטן המעי הגס.
אנטיביוטיקה בהריון ובינקות – קרוהן וקוליטיס.
תזונה מערבית פוגעת במערכת החיסון במעיים בדרכים העלולות להגביר את הסיכון לזיהום ולמחלות מעי דלקתיות.
סוכר מעובד.
תזונה מעובדת (E-NUMBERS)[2][3].
תעשיות מזהמות.
אצל אנשים עם מעי רגיז נמצא יותר מיקרופלסטיק בצואה.
טריקלוזן.
איך שומרים על מיקרוביום מגוון ובריא?
תזונה מגוונת מבוססת צומח[1] (כל הצבעים, כל הטעמים, כל המרקמים), כל המשפחות (פירות וירקות עם קליפה, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שקדים, זרעים ונבטים ומונבטים) וגם בתוך המשפחות לגוון לדוגמה: ירוקים זה לא רק חסה ופטרוזיליה. זה גם מנגולד, רוקט, רוקולה, תרד, סלרי, בזיליקום, נענע ועוד ועוד. עדשים זה גם ירוק, צהוב, כתום, חום, שחור, קטניות יש עשרות סוגים. כאשר יש סייג אחד. מה שלא עושה טוב. מורידים!
דרכים נוספות לקבל לחיזוק החיידקים הטובים: סיבים תזונתיים, עמילנים עמידים ומזון מותסס: כרוב כבוש (sauerkraut)[1], קימצ'י (קוראני), טמפה (אינדונזי), נאטו ומיסו (יפני), משקה קומבוצ'ה. וכמובן התססת פירות וירקות ביתית. והמדריך הבא לדעתי הוא השלם ביותר חלק 1, חלק 2. ישנה גם הדרכה דרך סרטונים אחרי הרשמה כאן.
במקביל להמנע ממגע וצריכה של:
תרופות המשנות לרעה את הרכב המיקרוביום במיוחד אנטיביוטיקה, אבל גם נוגדות חומציות (PPI), מטפורמין, לקסטיבים, תרופות נוגדות דיכאון (SSRI), סטרואידים ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים.
חומרי חיטוי (אנטיבקטריאליים) המכילים למשל טריקלוזן.
תכשירים המכילים משבשי אותות אנדוקריניים כגון פתלאטים ו'חומרים אורגניים מופלרים, PFAS, BPA, מעכבי בעירה, מזונות מרוססים[2][3] ואולי במיוחד גלייפוסט. וגם פלסטיק.
מזון מעובד[2][3][4][5]/ ומזון מסוכר.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה