ישנם שני סוגים עיקריים של ויטמין K המצוי במזונות שאנו אוכלים: ויטמין K1 מגיע בעיקר מעלים ירוקים ושמנים צמחיים ואילו ויטמין K2 מצוי במזונות מהחי ובמזונות מותססים כגון גבינות ונאטו (תבשיל יפני מסויה). כלומר ויטמין קיי 2 מיוצר על ידי חיידקים מסויימים כמו אלה הנמצאים במעיים של בני האדם.

חוקרים מאוניברסיטת ניו אדית 'קוואן (ECU) בחנו נתונים של יותר מ -50,000 אנשים שהשתתפו במחקר התזונה, הסרטן והבריאות הדנית במשך 23 שנים. הם בדקו האם לאנשים שאכלו יותר מזונות המכילים ויטמין K יש סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם הקשורות לטרשת עורקים (הצטברות רובד בעורקים).
המחקר פורסם באוגוסט 21 בג'ורנל Journal of the American Heart Association ומצא כי לאנשים שאוכלים תזונה עשירה בוויטמין K יש סיכון נמוך ב-34% למחלות לב וכלי דם הקשורות לטרשת עורקים (מצבים המשפיעים על הלב או כלי הדם).
המחקר מצא גם כי אצל אנשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של ויטמין K1 היו בסיכון נמוך של 21% לאשפוז עם מחלות לב וכלי דם הקשורות לטרשת עורקים.
עבור ויטמין K2, הסיכון לאשפוז היה נמוך ב -14%.
סיכון נמוך זה נראה לכל סוגי מחלות הלב הקשורות לטרשת עורקים, במיוחד למחלות עורקים היקפיים.

החוקרים אומרים כי הממצאים מצביעים על כך שצריכה של יותר ויטמין K עשויה להיות חשובה להגנה מפני טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם שלאחר מכן.
ומוסיפים שהנחיות התזונה הנוכחיות לצריכת ויטמין K מבוססות בדרך כלל רק על כמות הוויטמין K1 שאדם צריך לצרוך כדי להבטיח שהדם שלו יכול להתקרש, כלומר למניעת דימומים בלבד, ושעם זאת, ישנן הוכחות הולכות וגוברות כי צריכת ויטמין K מעל ההנחיות הנוכחיות יכולה לספק הגנה נוספת מפני התפתחות מחלות אחרות, כגון טרשת עורקים.
למרות שיש צורך במחקר נוסף כדי להבין את התהליך באופן מלא, החוקרים מאמינים כי ויטמין K פועל על ידי הגנה מפני הצטברות הסידן בעורקים הגדולים של הגוף המוביל להסתיידות כלי הדם, שכן אחד מיכולותיו הוא מניעה של בריחת סידן מהעצמות למחזור הדם.

החוקרים מסכמים שמחלות לב וכלי דם נותרות גורם מוות מוביל באוסטרליה ועדיין קיימת הבנה מוגבלת של חשיבותם של ויטמינים שונים הנמצאים במזון והשפעתם על התקפי לב, שבץ ומחלות עורקים היקפיים.
ממצאים של מחקר זה שופכים אור על ההשפעה החשובה שיש לויטמין K על מחלת הרוצח (השקט) ומחזקת את חשיבותה של תזונה בריאה במניעתה".
https://nhiri.ecu.edu.au/research/growing-evidence-of-vitamin-k-benefits-for-heart-health/

*** תוספת דצמבר 23 – Natto/ויטמין K2
חוקרים מאוניברסיטת Tsukuba שביפן מסבירים שטרשת עורקים, מצב כרוני המאופיין בהצטברות של שומנים ותאים דלקתיים בתוך דפנות כלי הדם, גורם למחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי.
Natto (נאטו) הוא מאכל יפני מסורתי המורכב מפולי סויה שהותססו על ידי חיידק Bacillus subtilis natto ומאופיין במרקם רירי, דביק וחוטי. זהו מזון שעשיר בויטמין K2, שהראה הבטחה בהפחתת מחלות לב וכלי דם על ידי שיפור גמישות העורקים ווויסות תגובות דלקתיות. עם זאת, הסיבה מדוע נאטו מדכא טרשת עורקים נותרה לא ברורה.

במחקר שפורסם בדצמבר 23 בכתב העת Scientific Reports השתמשו החוקרים בשלושה זנים של 'נאטו' המובחנים על ידי תכולת הוויטמין K2 שלהם – כלומר, ויטמין K2 גבוה, נורמלי ונמוך. צוות המחקר העריך באופן שיטתי את ההשפעה של 'נאטו' על טרשת עורקים במודל עכבר לאורך זמן. הממצאים חשפו ירידה משמעותית בנגעים טרשתיים בכל קבוצות הצריכה של 'נאטו'.

יתר על כן, צריכת 'נאטו' שינתה את הרכב המיקרופלורה של המעיים, שוויסתה את הייצור של ציטוקינים וכימוקינים הקשורים לטרשת עורקים. זה מצביע על כך שלשילוב 'נאטו' בתזונה עשויה להיות השפעה טיפולית על טרשת עורקים.
בנוסף, המחקר חשף כי הוספת החיידק Bacillus subtilis natto למקרופאגים, סוג תאים המעורב בקידום טרשת עורקים, הפחיתה ציטוקינים וכימוקינים פרו-דלקתיים. ההשפעה הייתה משמעותית במיוחד בקבוצת הצריכה הגבוהה של ויטמין K2 natto. יחד עם זאת בקבוצות ויטמין K2 natto הרגיל והנמוך גדל ייצור הציטוקין האנטי דלקתי IL-10. מה שמצביע על כך ש-Bacillus subtilis natto, מלבד תפקידו כחיידק מעיים, עשוי לעכב טרשת עורקים על ידי שינוי המיקרופלורה של המעי ודיכוי ההפעלה של תאי מערכת החיסון.
https://www.tsukuba.ac.jp/en/research-news/20231220140000.html

*** תוספת פברואר 25
מחקר שפורסם בפברואר 25 בכתב העת Nutrients, בחן את ההשפעה של תוסף ויטמין K2 מסוג (MK-7) שמקורו בסויה, על נשים בגיל המעבר. שלב שבו נשים נוטות לסבול יותר משינויים בכלי הדם לרבות נוקשות כלי הדם, לחץ דם גבוה והתעבות הדופן של עורקי הצוואר.
הניסוי הקליני מבוקר אקראי בוצע על 165 נשים בגילאי 40-70 עם סטטוס ויטמין K נמוך שקיבלו 180 מיקרוגרם של MK-7 מדי יום (n=82) או פלצבו תואם (n=83) למשך שנה אחת.
פרמטרים של כלי הדם נמדדו לפני ואחרי שנה של תוספת ויטמין K2. נשים לפני גיל המעבר (78) ולאחר גיל המעבר (87) חולקו לפי נוקשות עורקים, עם מדד נוקשות שהוגדר כגדול מהחציון הכולל של 9.83.
התוצאות הראו שבקבוצת הניסוי היה שינוי לטובה בכל מדדי האלסטיות של כלי הדם (התרחבות, לחץ, הסתיידות) ובקבוצת הפלסבו התרחשו דברים הפוכים . החוקרים ציינו כי נשים לאחר גיל המעבר עם נוקשות עורקים מוגברת הראו את התועלת הגדולה ביותר מתוספי MK-7 וחוו שיפורים משמעותיים בלחץ הדם.

המחקר תואם לממצאי מחקרים אחרים ומדגיש את החשיבות של ויטמין קיי לבריאות כלי הדם של האישה במיוחד בכניסה לגיל המעבר. כמו כן המחקר מציג שינויים מרחיקי לכת אצל נשים בגיל המעבר שהעלו את רמות ויטמין הקיי שלהן.
החוקרים מזכירים מחקרים שהראו השפעה חיובית של טיפול משולב עם ויטמין D.
החוקרים מסיימים שהכרה בגורמי סיכון אלו והכרה בתועלת של ויטמין קיי חיוניים להתאמת אסטרטגיות הערכת סיכונים קרדיווסקולריות, מניעתם וניהולם כדי לתת מענה לצרכים הספציפיים של נשים בשלבים שונים של גיל המעבר.

*** תוספת יוני 25
מחקר שפורסם במאי 25 בכתב העת European Journal of Nutrition, שופך אור נוסף על חשיבותו של ויטמין K1 בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות.
המחקר עקב אחרי 1,436 נשים אוסטרליות מבוגרות (בגיל ממוצע של כ-75 שנים) במשך למעלה מ-14 שנים. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ויטמין K1 בתזונה לבין מדדים לטרשת עורקים תת-קלינית כמו עובי דופן עורקי הצוואר ואירועים קרדיווסקולריים קליניים (אשפוזים ותמותה).

ממצאי המחקר החדש מדגישים:

  • הגנה מפני טרשת עורקים תת-קלינית: נשים עם צריכת ויטמין K1 גבוהה יותר (בסביבות 120 מיקרוגרם ליום) הראו עובי דופן עורק צוואר נמוך יותר ב-5.6% בהשוואה לאלה עם צריכה נמוכה. נתון זה מצביע על פחות הצטברות רובד טרשתי בעורקים.
  • הפחתה משמעותית בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים ותמותה: צריכת ויטמין K1 גבוהה הייתה קשורה לסיכון נמוך ב-29% לאירועי מחלות לב וכלי דם טרשתיות (ASVD), ולסיכון נמוך ב-43% לתמותה מסיבות אלו. ההשפעה המיטיבה נצפתה גם בהפחתת תמותה ממחלת לב איסכמית (IHD) ומשבץ איסכמי.
  • חשיבותו של ויטמין K1 מתזונה: החוקרים מציינים כי ניתן להגיע לכמויות מועילות אלו של ויטמין K1 באמצעות צריכה של מזונות עשירים בוויטמין, כמו עלים ירוקים.
  • המנגנון המגן: החוקרים מסבירים כי ויטמין K פועל בין היתר באמצעות הפעלת חלבונים ספציפיים בגוף, כמו (MGP). שמעכב באופן פעיל את שקיעת הסידן בכלי הדם ומגן מפני הסתיידות העורקים, תהליך מרכזי בהתפתחות טרשת עורקים.

ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם עדויות הולכות וגוברות ממחקרים קודמים, שהצביעו גם הם על קשר בין צריכת ויטמין K1 לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם ותמותה.

המשמעות עבורנו: מחקר זה מחזק באופן משמעותי את ההבנה שלנו לגבי תפקידו המגן של ויטמין K1 בבריאות הלב וכלי הדם, בטח שנשים מבוגרות שנמצאות בסיכון מוגבר. הממצאים מצטרפים למחקרים קודמים ומדגישים כי צריכה יומית של כ-120 מיקרוגרם ויטמין K1, הניתנת להשגה בקלות על ידי שילוב קבוע של ירקות עליים ירוקים בתזונה, עשויה לספק הגנה משמעותית זו.
לשם המחשה, מנה נדיבה של סלט ירוק מעורב (קערת סלט אישית בגודל בינוני), במיוחד אם היא כוללת ירקות עליים כהים כמו תרד או קייל, תספק בדרך כלל כמות זו של ויטמין K1 ואף יותר.

מאמרים אלה מתחברים גם למאמרים: 
עלים ירוקים ומזונות שמכילים חנקות מורידים סיכון למחלות כלי דם, לב ושבץ איסכמי.
הקשר בין פולי סויה/טופו/נאטו למחלות לב וכלי דם וסוכרת סוג 2.

למאמר המרכז על ויטמין קיי לרבות מידע חשוב לאלה הצורכים תרופות לדילול דם היכנסו.
למאמר המרכז על טרשת עורקים מניעה וטיפול היכנסו.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב