היום כבר יותר מברור… סוכר מעובד הוא סוג של סם ממכר שגורם להרבה מאוד תופעות שכיחות ומטרידות כמו מחלות מטבוליות [1][2][3] – השמנת יתר [1][2][3], עמידות לאינסולין, לחץ דם גבוה, כבד שומני והיפרליפידמיה. שגורמים בסופו של דבר גם למחלות לב ולמוות בטרם עת מכל סיבה שהיא. אבל בואו נפריד בין סוכר כחומר גלם המשולב בתעשיית המזון לסוכר שנמצא בפירות וירקות. שם הוא מגיע עם שלל מרכיבים שידועים כמונעים את אותן המחלות. אחד מהם הוא ויטמין סי.
ויטמין סי מקורו העיקרי הוא מפירות וירקות טריים. ויטמין סי הוא מסיס במים ולכן לא מצטבר בבני אדם ויש לצרוך אותו ברמה יומית.
הוא מוכר וידוע לאנשים במיוחד בחשיבותו לפעילות טובה של מערכת החיסון, הורדת דלקתיות, תמיכה במצבים של זיהומים, מניעת אלח דם וקיצור שהות האשפוז בבתי החולים.
כמו כן ראינו שתזונה מהצומח מורידה סיכון לסוכרת ב-23% וגם יותר ו שאנשים שאוכלים פירות שלמים נמצאים בסיכויים נמוכים ב-36% לסבול מסוכרת בחמש שנים הבאות.
אנחנו גם יודעים שחולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח זיהומים נפוצים, כולל שפעת, דלקת ריאות וזיהומים בכפות הרגליים, שעשויים לגרום למחלות נלוות ואף לתמותה ולכן יש להם חשיבות רבה בויטמין סי בהקשר החיסוני. יחד עם זאת ההתמקדות במאמר הנוכחי הוא על ויטמין סי בהקשרו למחלות מטבוליות כלי דם ולב.
- קשר הפוך בין ויטמין סי לסוכרת:
- מחקר מאוקטובר 15 מהג'ורנל ISSN מציג קשר מובהק בין חסר של ויטמין סי לסוכרת סוג 2.
- מחקר נוסף ממרץ 2016 בג'ורנל Diabetic Medicine מצא קשר הפוך בין ריכוז ויטמין סי בדם לתנגודת לאינסולין.
- מחקר מספטמבר 17 בג'ורנל Nutrients זיהה קשר הפוך בין ויטמין C בפלזמה לגלוקוז בצום ו- BMI בנבדקים מבוגרים על פני הספקטרום הגליקמי. ניתן להסביר את הקשר על ידי דלדול של ויטמין C עקב לחץ חמצוני ודלקת הנובעים מדיסגליקמיה, עודף משקל ועישון.
- מחקר מיולי 2008 בג'ורנל Jama internal medicine מצא שרמות גבוהות של ויטמין סי מוריד בצורה משמעותית את הסיכון לסוכרת עד 62% (חמישון עליון). באותו מחקר ראו שלצריכת פירות וירקות באופן כללי יש ירידה משמעותית עד 22% (חמישון עליון.
- מחקר מנובמבר 12 בג'ורנל EJCN מצא שויטמין C בפלזמה היה קשור באופן משמעותי והפוך למדדי HbA1c וסוכר בצום.
- מחקר מיולי 17 בג'ורנל Nutrients קבע שלמבוגרים עם היסטוריה של עישון, טרום סוכרת או T2DM ו/או השמנת יתר, יש דרישות גבוהות יותר של ויטמין C
- מחקר ממרץ 18 בג'ורנל Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews מראים שויטמין C (ו/או E) משפרים את כל מדדי הסוכרת בבדיקות הדם: רמת הסוכר בדם בצום (FBS), HbA1c, פרופיל השומנים, אינסולין, הערכת מודל הומאוסטזיס של עמידות לאינסולין (HOMA-IR), הפחתת גלוטתיון (GSH); ומדד בדיקת רגישות כמותית לאינסולין (QISCI).
- סוכרת הריון:
- מחקר מפברואר 2019 בג'ורנל clinical nutrition מצביע על כך שצריכה תזונתית גבוהה יותר של ויטמין C במהלך ההריון קשורה עם סיכויים נמוכים יותר לסוכרת הריון. מעל 200 מ"ג ליום של צריכת ויטמין C תזונתיים עשויה לסייע בהפחתת הסיכויים ל- GDM. במחקר הזה המליצו החוקרים על פירות וירקות טריים ולא על תיסוף.
- מחקר אחר מאפריל 2004 גם מראה קשר בין צריכה נמוכה של ויטמין סי בהריון עם סוכרת הריונית.
- שמירה על כלי הדם והלב:
מחלות לב וכלי דם (CVDs) הן גורם עולמי מוביל לתמותה. על פי ההערכות מדובר בכ-18 מיליון מקרי מוות מדי שנה. CVDs נפוצים במיוחד בחולים עם מצבים מטבוליים כרוניים קיימים, במיוחד השמנה וסוכרת מסוג 2 (T2D). חולי T2D נחשפים לריכוזים גבוהים של רדיקלים חופשיים המלווה בין היתר בחימצון שומנים גבוה בצורה יוצאת דופן ויצירה עודפת של מיני חמצן תגובתיים (ROS). מתח חמצוני גבוה זה, נקשר להחמרת הסיכון ל-CVD.- במחקר שפורסם ב-2006 בג'ורנל IOS נמצא שויטמין סי יכול להפוך את הפגיעה של האפיתל בכלי הדם עקב הסוכר, רמות הדלקת והתהליך הטרשתי שמקשיח את כלי הדם וגורם למחלות כלי דם ולב.
- מחקר מאוקטובר 11 בג'ורנל Pakistan Journal of Biological Sciences מצא שתיסוף ויטמין סי יכול להפחית את העקה החמצונית גם של צום וגם אחרי ארוחה ובכך למנוע סיבוכים של סוכרת (מחלות לב וכלי דם).
- מחקר מפברואר 19 בג'ורנל Archives of Medical Research מצא שויטמין סי מעלה רמות של פרוסטגלנדין E1, פרוסטציקלין, חנקן חמצני (NO) ובכך מגן על תאי ביתא בלבלב ועל תאי האנדותל בכלי הדם מפני רעלנים ובכך מונע סוכרת ולחץ דם גבוה.
- מחקר מיוני 20 בג'ורנל Life Sciences מראה שעירוי של 3 גרם ויטמין סי אצל אנשים שמנים תורם ל"שיפוץ" כלי הדם הנמצאים בהליך טרשתי.
- מחקר מינואר 21 בג'ורנל Chinese Journal of Physiology בחן את השפעת תיסוף ויטמין סי אצל חולי סוכרת למשך 6 שבועות על לחץ הדם בזמן פעילות גופנית ומצא שאלה שלקחו ויטמין סי לחץ הדם ירד בגלל שרמות חנקן חמצני (NO) עלו ובגלל הירידה בעקה החמצונית.
- מחקר מינואר 24 בכתב העת Stem Cell Research & Therapy מסביר שלאחר אוטם שריר הלב (התקף לב), האזור שנפגע מוחלף ברקמה צלקתית, מה שמוביל בסופו של דבר להפרעות בתפקוד שריר הלב.
החוקרים במחקר הזה רצו לבחון האם רכיבים מסויימים יכולים להשפיע על תכנות ישיר של פיברובלסטים (תאים המייצרים רקמות חיבור/צלקות) לקרדיומיוציטים (תאי שריר הלב) באמצעות ביטוי מאולץ של גורמי שעתוק לבביים Gata4, Mef2c ו-Tbx שנקראים יחד (GMT).
הם בדקו שבעה גורמים בעכברים ובתאים פיברובלסטים אנושיים.
הם מצאו כי ויטמין C הגביר באופן משמעותי את יעילות התכנות הלבבי. ושהוא הוריד באופן משמעותי את הייצור העודף של מיני חמצן תגובתיים (סמן ידוע של עקה חמצונית) לרבות לאחר ארוע לבבי. המסקנות: תוסף VitC משפר באופן משמעותי את היעילות של תכנות לבבי, חלקית על ידי דיכוי ייצור ROS בנוכחות GMT והפוטנציאל שלו בתיקון הלב. - מחקר שפורסם באוגוסט 24 בכתב העת Medicine יצא לדרג את החשיבות של 11 מיקרונוטריינטים בבריאות הלב וכלי הדם. במחקר מצא שחסרים של אשלגן, ויטמין E וויטמין C הם מנבאים מרכזיים לסיכון למחלות לב וכלי דם.
- מחקר שפורסם באפריל 25 בכתב העת BMC Nutrition, העריך את השכיחות של מחסור בוויטמין C בחולי T2D, חקר את הקשר בין רמות ויטמין C ומחלות לב וכלי דם וקישר בין צריכת פירות וירקות טריים לרמות ויטמין C ונוכחות של מחלות לב וכלי דם.
המחקר הנוכחי חוקר שלושה נושאים עיקריים: 1. ריכוזי ויטמין C בחולי הסוכרת. קשרים בין ריכוזי ויטמין C ושכיחות CVD, ו-3. מתאם בין צריכת מקורות ויטמין C טבעיים (פירות וירקות טריים) עם רמות ויטמין C ושכיחות CVD.
המחקר עקב אחר חולי סוכרת בין ספטמבר 2022 למרץ 2023. משתתפי המחקר היו בגיל (18-80 ) עם אבחנה קלינית של סוכרת. משתתפים שנעזרו בתוסף תזונה של ויטמין C בששת החודשים הקודמים לא נכללו במחקר.
נתוני המחקר כללו: דגימות דם לאחר צום בן לילה שכללו LDL, המוגלובין מסוכרר (HbA1c) ומדדיי סינון כליות (GFR). כמו כן היסטוריה רפואית (משך הסוכרת, BMI, לחץ דם/יתר לחץ דם ושימוש בתרופות), רשומות דמוגרפיות של המטופל ושאלוני תדירות מזון – הערכת הצריכה היומית של פירות וירקות טריים, שחולקו ל-4 קבוצות: פחות ממנה אחת ביום, מנה אחת, שתיים עד שלוש מנות, ויותר משלוש מנות.
ממצאי המחקר גילו כי 12.2% מהמטופלים הנכללים סבלו ממחסור חמור בוויטמין C (≤20 מיקרומול/ליטר). באופן מדאיג, משתתפים עם סיבוכי CVD הפגינו רמות נמוכות משמעותית של ויטמין C מאשר אלו עם סוכרת ללא CVDs. הם מצאו קשר ברור בין רמות נמוכות של ויטמין C להיצרות העורק התרדמני (carotid) ולמחלת לב איסכמית. מודלים סטטיסטיים רב-משתנים אישרו את הממצאים הללו, והדגימו את ריכוזי ויטמין C כמנבא הפוך בלתי תלוי של שכיחות CVD.
המחקר גם ראה שרמות ויטמין C בדם נמצאו בקורלציה חזקה עם מספר מנות הפירות והירקות שנצרכו ביום. כלומר ככל שצרכו יותר פירות וירקות טריים כך ריכוז ויטמין סי היה גבוה יותר כאשר למשתתפים שצרכו שלוש מנות או יותר ביום היו ריכוזי ויטמין C הגבוהים ביותר שנצפו.
החוקרים גם התייחסו למחקרים אחרים שהכילו תוספי ויטמין סי (חומצה אסקורבית) שהציגו תוצאות מעורבות כלומר נמצאו גם קשרים חיוביים וגם קשרים שליליים, ככל הנראה בשל התחמצנות החומצה האסקורבית. לכן הם מציעים שיש להעדיף צריכת פירות וירקות טריים על פני תוספת ויטמין C בחולים עם סוכרת מסוג 2.
הם סיכמו שצריכת ויטמין C מפירות וירקות טריים עשויה למלא תפקיד מגן ולעורר השפעה חיובית על בריאות הלב וכלי הדם באמצעות מנגנונים רבים ושונים.
המחקר הזה גם מתחבר למאמר: "אכילת פירות מלאים מורידים את הסיכון לסוכרת סוג 2 וסיבוכיה". - אי ספיקת לב.
- הורדת רמות דלקת:
- מחקר מיולי 15 בג'ורנל Drug Design, Development and Therapy מצא שויטמין סי מוריד רמות של מדדי דלקת: חלבון C-reactive, אינטרלוקין 6 (IL-6), גלוקוז בדם בצום (FBG) וטריגליצרידים לאחר 8 שבועות של טיפול אצל חולי סוכרת ו/או לחץ דם גבוה.
- חרדות:
- מחקר מנובמבר 13 בג'ורנל Pakistan Journal of Biological Sciences מצא שתיסוף של ויטמין סי אצל חולי סוכרת הוריד את רמות החרדה.
- מחקר מיוני 2005 בג'ורנל JSPN מצא שרמות נמוכות של ויטמין C בפלזמה מנבאות תוצאות קרדיווסקולריות שליליות בקרב חולי המודיאליזה
כלומר אם מחברים את כל המחקרים הללו, מקבלים תמונה על ויטמין סי שהיא הרבה מעבר למערכת חיסון ולכן כדאי לשלב יותר את הפירות והירקות הטריים באופן יומיומי מבלי לחשוש מסוכרת.
במאמר המסקר על סוכרת אני מציג גורמים נוספים לסוכרת ודברים נוספים שיכולים למנוע ולטפל בסוכרת שחשוב להתייחס אליהם.
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה