ארטישוק הוא שיח קוצני ממשפחת המורכבים בעל מעטה שיריון המגן על "לב" הירק. מקורו מאזור הים התיכון.
מדובר במזון פונקציונלי שמכיל מרכיבים ביו-אקטיביים עם השפעות מועילות על תפקודי הגוף.
הארטישוק הוא מקור לסיבים תזונתיים פרהביוטיים (במיוחד אינולין[1] שמעודד צמיחה ושגשוג של חיידקים טובים[2]). הוא מקור למינרלים (מגנזיום, נחושת ואשלגן) יש בו גם שפע של ויטמינים (סי, אי, קיי ומגוון ויטמיני בי) והרבה מאוד נוגדי חמצון (לוטאין, זיאקסנטין, אפיגנין ולוטאולין, חומצה כלורוגנית וסינארין – חומר הנוצר בחליטה או במי האידוי)[3][4]. נוגדי החמצון הרבים שבו נמצאו מעלים רמות של גלוטתיון[5].

החלקים הנאכלים בו (לאחר אידוי/ בישול) הוא הלב וחלקם התחתון של ה"קשקשים". את המים של הבישול מומלץ לסנן ולשתות במהלך היומיים הקרובים. מומלץ לשמור אותם בקירור אחרי הסינון.
לידיעתכם, אידוי נמצא מעלה עד פי 15 את נוגדי החמצון ובישול עד פי 8 [1].
ארטישוק מכיל הרבה מאוד נוגדי חמצון כאשר הנחקרים ביותר הם סינארין (עידוד חומצות מרה), אפיגנין ולוטאולין, נוגדי חמצון עם השפעות מיטביות רבות.

  1. ברפואה העממית נעזרים בארטישוק במיוחד בפתולוגיות הקשורות לכבד [1][2][3].
    • כבד שומני [1][2].
    • הפטיטיס סי [1][2][3][4]
    • וויסות שומנים בדם [1] וכולסטרול [1][2][3][4][5][6][7][8][9] גם על ידי העלאת רמות HDL, שנושא כולסטרול חזרה לכבד. היכולת הזו במיוחד מיוחסת ללוטאולין, תרכובת זו מאפשרת לגוף לעבד כולסטרול בצורה יעילה יותר וגם מונעת ייצור עודף.
    • מניעת פגיעה בכבד כתוצאה מחשיפה לאקמול [1][2][3], טטרה כלוריד [1][2], קדמיום [1][2], חומר הדברה Diazinon [1], אלכוהול [1], פיברוזיס הנוצר מטפיל (Schistosomiasis) [1].
    • מסייע במניעה וטיפול במחלות דרכי וכיס המרה [1].
  2. הארטישוק נמצא גם כמונע מחלות לב וכלי דם [1][2].
    • מפחית לחץ דם גבוה [1][2][3] בין היתר בגלל פעילות אנזים eNOS שמונע קרישה ומרחיב כלי דם על ידי ייצור NO חנקן חמצני [3].
    • מיטיב עם האנדותל של כלי הדם [1].
    • דרך נוספת שבה ארטישוק שומר על כלי דם ולב הוא בזכות הימצאות נדיבה של ויטמין קיי, שמונע הסתיידות עורקים המובילה לטרשת.
  3. מונע מחלות מטבוליות (סוכרת, השמנת יתר) [1][2].
    • תמיכה בתחושת שובע ובערכי סוכר [1][2][3][4].
  4. מונע היווצרות סרטן באופן כללי [1].
  5. מחלות נוירוגנרטיביות (אלצהיימר, שבץ) [1][2] (מיוחס לחומצה הכלורוגנית והאיזוכלורוגנית).
  6. משפר תפקודים של מערכת העיכול
  7. מונע מחלות חניכיים [1].
  8. הארטישוק גם מעודד תגובות טובות יותר של מערכת החיסון [1].
    • מחקרים מצביעים על פעילות מעכבת נגד פתוגנים שונים על ידי שיבוש דופן התא החיידקי. הפלבנואידים מפריעים לפעילות האנזימים המיקרוביאליים במיוחד כנגד Salmonella, Staphylococcus aureus ו-E. coli. ושמרים מסויימים [1].
    • דלקות בדרכי השתן.
    • גם בעקיפין על רקע מיצי מרה – מיקרוביום.
  9. לרכיבי הארטישוק יש יכולת לעזור גם במצבים של דלקות וכאבים.

מאמר סקירה – אנטי מיקרוביאלי ופטרייתי, מחלות דרכי העיכול ודלקות, מחלות כלי דם ולב, מחלות נוירודגנרטיביות [1].

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב