אכילת דגנים מעובדים מעלה סיכון להתקפי לב, למוות בטרם עת ולשבץ

מזון מעובד – Ultra-processed – מעלה סיכון למחלות רבות מהם מתים בטרם עת את זה כבר ראינו…
מזון מעובד מתייחס באופן כללי לכל דבר שמורד או מוסף לאוכל שנמכר. אם זה הרבה סוכר, הרבה מלח, הרבה שומנים מזיקים (סויה, קנולה).
עד כה לא התייחסו במחקרים הללו לדגנים במעובדים. למוצרים שחומר הגלם בהם הוא קמח לבן. לחמים, עוגות, קוראסונים, פסטות וכו. מוצרים מדגנים שהורידו להם את הקליפה.

קבוצה של חוקרים בחנו את הנושא הזה ופירסמו את הממצאים שלהם בפברואר 21 בג'ורנל BMJ.

המחקר בחן דיאטות מאוכלוסיות מגוונות בארצות בעלות הכנסה נמוכה, בינונית וגבוהה ברחבי העולם. לאורך 16 שנות ניתוח של 137,130 משתתפים ב -21 מדינות, כולל קנדה.
החוקרים מצאו כי צריכת הדגנים המזוקקים ותוספות סוכרים גדלה מאוד עם השנים.
החוקרים חילקו את הדגנים לשלוש קבוצות: דגנים מזוקקים, דגנים מלאים ואורז לבן. דגנים מזוקקים כללו מוצרים שיוצרו בקמח מזוקק (למשל לבן), כולל לחם לבן, פסטה / אטריות, דגני בוקר, קרקרים ומוצרי מאפה / קינוחים המכילים דגנים מזוקקים. דגנים מלאים כללו קמחים מלאים (למשל כוסמת) ודגנים מלאים שלמים או סדוקים (למשל שיבולת שועל).
המחקר מצא כי יותר משבע מנות דגנים מזוקקים ביום היה קשור לסיכון גדול יותר ב -27% למוות מוקדם, לסיכון גבוה יותר ב-33% למחלות לב ולסיכון גבוה יותר ב-47% לשבץ.
בקבוצות של דגנים מלאים ואורז לבן לא נמצא סיכון.

צריכה גבוהה של דגנים מזוקקים נקשרה לסיכון גבוה יותר לתמותה ולאירועי מחלות לב וכלי דם גדולים. בעולם, יש לשקול צריכה נמוכה יותר של דגנים מזוקקים

החוקרים סיכמו שיש לעודד צריכת דגני בוקר עם צריכה נמוכה יותר של מוצרי חיטה מזוקקת, תוך קידום צריכה גבוהה יותר של דגנים מלאים. הפחתה בכמות ושיפור איכות הפחמימות חיוניים לתוצאות בריאותיות טובות יותר.
https://www.sfu.ca/sfunews/stories/2021/02/new-study-shows-these-surprising-food-sources-are-more-likely-to.html

הדגנים המעובדים אולי יותר אלסטיים במרקם ואולי מתורגמים כיותר מתוקים ויותר טעימים, אבל זה הרגל לא בריא וממכר לא פחות מסוכר. ועכשיו גם מובן שעושה נזקים בריאותיים כמוהו.

*** תוספת אוקטובר 22
מחלת עורקים כליליים מוקדמים (PCAD) מתייחסת להיצרות טרשת עורקים בעורקים הכליליים אצל גברים מתחת לגיל 55 או אצל נשים מתחת לגיל 65. לעתים קרובות היא אסימפטומטית בשלב מוקדם של מהלך המחלה, אך עלולה להוביל לכאבים בחזה (אנגינה) ו/או התקף לב עם התפתחות מתקדמת של היצרות או התנתקות פלאק של דופן העורק. גורמי הסיכון ל-PCAD על פי הרפואה כוללים עישון, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה וסוכרת.

על פי הרפואה הטבעית חשיפה למזהמים סביבתיים, בין היתר עישון, זיהום אוויר, זיהום מים, ריסוס/הדברה/, מיקרו וננו פלסטיק שמכיל רכיבים רבים נוספים שגורמים לעקה חמצונית, מזון מעובד וחסרים תזונתיים יחד עם מתחים כרוניים שלא מנוהלים, חוסר בתנועה וחשיפה לשמש/טבע הם אלה שגורמים לרוב המוחלט של המחלות.
גובה הכולסטרול לא הוא שגורם למחלות אלא החמצון שלו על ידי אותם מזהמים תעשייתיים. התחמצנות הכולסטרול ושומנים אחרים יכולים לשקוע בדופן כלי הדם ויחד עם תגובה דלקתי ולאורך זמן נוצרת טרשת עורקים.
(הרחבה ורפרנסים בלינקים הנטענים שלמעלה).

דגנים מלאים הם הצורה המלאה של הזרע. לא נגעו בו וממנו מכינים את המזון.
דגנים מזוקקים מורידים את הסיבים ויד איתם יורדים גם רכיבים מזינים אחרים כגון ויטמינים הנמצאים רובם בסמוך לקליפה. הזרע הנותר הוא בעיקר פחמימה פשוטה, מעט מאוד חלבון ושומן.

באחד המחקרים הראשונים שבדקו את הקשר בין סוגים שונים של צריכת דגנים ומחלות עורקים כליליות מוקדמות במזרח התיכון, חוקרים מצאו שצריכה גבוהה יותר של דגנים מזוקקים קשורה לסיכון מוגבר למחלת עורקים כליליים מוקדמים (PCAD) באוכלוסייה האיראנית. בעוד שאכילת דגנים מלאים הייתה קשורה בסיכון מופחת.
המחקר יוצג על ידי הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה (ACC) באוקטובר 22 בקונגרס ה-13 של Emirates Cardiac Society, שיתקיים בדובאי.
לדברי החוקרים, כבר מחקרים אפידמיולוגיים קודמים[1][2][3][4][5] דיווחו על קשר בין סוגים שונים של צריכת דגנים עם הסיכון למחלת עורקים כליליים והמחקר הנוכחי העריך את הקשר בין צריכת דגנים מזוקקים ודגנים מלאים לבין הסיכון ל-PCAD באוכלוסייה איראנית.
החוקרים מציינים שישנם גורמים רבים המעורבים בסיבות שאנשים צורכים יותר דגנים מזוקקים והמקרים הללו שונים בין אנשים, אך חלק מהגורמים העיקריים שיש לקחת בחשבון כוללים מצב כלכלי/עבודה, השכלה, תרבות, גיל ועוד.
החוקרים מוסיפים שדיאטה הכוללת צריכת כמות גבוהה של דגנים מזוקקים לא בריאים היא די דומה לצריכת תזונה המכילה הרבה סוכרים ושמנים לא בריאים.

המחקר גייס 2099 אנשים עם PCAD מבתי חולים עם מעבדות צנתור בערים ובעדות שונות ברחבי איראן שעברו אנגיוגרפיה כלילית (נשים בנות 70 וגברים ≤ 60). בסך הכל, 1,168 חולים עם עורקים כליליים תקינים נכללו בקבוצת הביקורת, בעוד 1,369 חולים עם CAD עם חסימה שווה או מעל 75% לפחות בעורק כלילי בודד או ≥ 50% בעורק הכלילי הראשי השמאלי היוו את קבוצת המקרים .
המשתתפים קיבלו שאלון תדירות מזון להערכות תזונתיות וכמות צריכת דגנים מלאים ודגנים מזוקקים. לאחר התאמה לגורמים המבלבלים, צריכה גבוהה יותר של דגנים מזוקקים הייתה קשורה לסיכון מוגבר ל-PCAD, בעוד שצריכת דגנים מלאים הייתה קשורה להפחתת הסיכון ל-PCAD.

החוקרים מסכמים שככל שיש יותר ויותר מחקרים המוכיחים עלייה בצריכת דגנים מזוקקים בעולם, ואת השפעתם על הבריאות הכללית, הגיע הזמן וחשוב למצוא דרכים לעודד ולחנך אנשים על היתרונות של צריכת דגנים מלאים. הטקטיקות שיש לשקול כוללות לימוד בחירות תזונתיות משופרות כבר בגנים ובבתי ספר ובמקומות ציבוריים אחרים בשפה פשוטה שהאוכלוסייה הכללית יכולה להבין, כמו גם בתוכניות טלוויזיה. כמו כן חשוב שגם קלינאים ינהלו את השיחות הללו זה עם זה ועם המטופלים שלהם.

אני כמובן הייתי מוסיף לאור הערותיי הראשונות. שארגוני הבריאות והמדינות יתחילו לעסוק באמת בהפחתת הפעילות של התעשיות המזהמות עד לכדי 0 וכמה שיותר מהר ואומר לעבור לטכנולוגיות ירוקות ולייצר אך ורק מוצרים אקולוגיים ואורגניים לשימוש יומיומי.
ועד שזה יקרה – נוגדי חמצון 24/7/365, להפסיק ככל הניתן את המגע עם התעשיות המזהמות, לצרוך מוצרים אורגניים ואקולוגיים (מזון, טואלטיקה, היגיינה, קוסמטיקה וכו').
כשמסה גדולה של אנשים יעשו זאת. לא תהיה לייצרנים ברירה אלא לחשוב על חלופות.

כמו כן מחקר זה לא אומר שדגנים מלאים הם הבסיס לתזונה שלנו ושהם גם לא בהכרח החלק העיקרי של הסיבים לתזונה שלנו. לדעתי את הסיבים יש להשיג בצורה מגוונת ככל הניתן ואולי דווקא בעיקר מפירות וירקות, אגוזים שקדים וגרעינים.

*** תוספת מאי 25
מחקר שפורסם במאי 25 בכתב העת JAMA Network Open, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת טאפטס, בחן את הקשר בין צריכת סיבים תזונתיים, כמו גם פחמימות איכותיות באמצע החיים, על הזדקנות בריאה ולתוצאות בריאותיות חיוביות אחרות בקרב נשים מבוגרות. החוקרים בעצם רצו להבין אם פחמימות עשויות להוביל לבריאות טובה 30 שנה מאוחר יותר.

החוקרים ניתחו נתונים משאלוני מחקר בריאות האחיות שנאספו כל ארבע שנים בין השנים 1984-2016 כדי לבחון את התזונה של נשים בגיל העמידה ואת תוצאות הבריאות הסופיות של יותר מ-47,000 נשים שהיו בגילאי 70-93 בשנת 2016. צריכת הפחמימות הכוללות, פחמימות מזוקקות, פחמימות איכותיות (לא מזוקקות), פחמימות מדגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות, סיבים תזונתיים, אינדקס גליקמי תזונתי ועומס גליקמי נגזרו משאלוני תדירות צריכת המזון המאומתים.
החוקרים הגדירו הזדקנות בריאה כהיעדר 11 מחלות כרוניות עיקריות (סרטן, סוכרת, התקף לב, מחלת לב, שבץ, מחלות כליה כרוניות, מחלות ריאה, פרקיסון, טרשת נפוצה, מחלת ניוון שרירים – ALS, היעדר ליקויים בתפקוד הקוגניטיבי והפיזי, ובריאות נפשית), כפי שדווח על ידי החוקרים בשאלוני מחקר בריאות האחיות. במחקר החדש, 3,706 משתתפות עמדו בהגדרת הזדקנות בריאה.

הניתוח הראה כי צריכת הפחמימות הכוללות, פחמימות איכותיות מדגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות, וסיבים תזונתיים כוללים בגיל העמידה היו קשורות לסבירות גבוהה יותר ב-6 עד 37% להזדקנות בריאה ולמספר תחומים של בריאות נפשית ופיזית חיובית. בכיוון השני, צריכת פחמימות מזוקקות (פחמימות מסוכרים מוספים, דגנים מזוקקים) נקשרו ל-13% פחות סיכויים להזדקנות בריאה.

החוקרים מסכמים ש"מחקרים מתחילים למצוא קשר בין בחירות מזון באמצע החיים לבין איכות החיים בשנים מאוחרות יותר. ככל שנוכל להבין יותר על הזדקנות בריאה, כך המדע יכול לעזור לאנשים לחיות בריא יותר לאורך זמן".

*** תוספת יוני 2025 – קשר ישיר בין תזונה דלה בסיבים לטרשת עורקים חמורה
מחקר שפורסם ביוני 25 בכתב העת המדעי Cardiovascular Research שופך אור חדש ומשמעותי על הקשר בין הרגלי תזונה לבין מאפייני פלאק טרשתי בעורקים הכליליים, באמצעות טכנולוגיית הדמיה מתקדמת. המחקר, שנערך על מדגם אקראי ורחב היקף של האוכלוסייה השבדית, מחזק את הקריאה לתזונה עשירה בסיבים ובמרכיבים אנטי-דלקתיים.

מחקר זה הוא חלק ממחקר SCAPIS השבדי רחב ההיקף, שכלל 24,079 משתתפים בגילאי 64–50. הוא השתמש בשילוב של
מדד תזונתי (DI): שנוצר משאלוני תדירות מזון, ודירג צריכת מזונות בעלי פוטנציאל אנטי-דלקתי (פירות, ירקות, אגוזים, דגנים מלאים, שמנים בריאים) מול מזונות פרו-דלקתיים (בשר אדום מעובד, צ'יפס, משקאות ממותקים). ציון DI גבוה משמעותו תזונה עשירה בסיבים ובריאה יותר.
טומוגרפיה ממוחשבת של עורקי הלב (CCTA): טכנולוגיית הדמיה מתקדמת שאיפשרה זיהוי וכימות מדויק של פלאקים בעורקים, כולל מאפיינים "בסיכון גבוה" (כגון פלאק היצרות משמעותית, הנוטה יותר להיקרע).

המחקר הראה קשר מובהק בין ציוני DI נמוכים (תזונה דלה בסיבים ועשירה במזונות מעובדים) לבין הימצאות וחומרת טרשת העורקים:

  • בקרב משתתפים עם ציון DI נמוך, שיעור הימצאות פלאק כלילי כלשהו היה 44.3%, לעומת 36.3% בקבוצת ה-DI הגבוה ביותר. ההבדל של 8 אחוזים (44.3% – 36.3% = 8%) בין שתי הקבוצות הללו הוא משמעותי במחקר בסדר גודל כזה. הוא מצביע על כך שאנשים שאוכלים תזונה דלה בסיבים (ונוטה להיות עשירה יותר במזונות מעובדים ומזיקים), נמצאים בסיכון גבוה יותר באופן מובהק (22) לפתח פלאק בעורקים הכליליים שלהם, בהשוואה לאנשים שאוכלים תזונה עשירה בסיבים ובמרכיבים מועילים.
  • משתתפים עם ציוני DI נמוכים יותר הראו באופן עקבי שכיחות גבוהה יותר של פלאקים בעלי מאפיינים בסיכון גבוה. בהשוואה לקבוצת ה-DI הגבוה ביותר, למשתתפים בקבוצת ה-DI הנמוך ביותר היה:
    • סיכוי גבוה ב-67% לפלאק לא מסויד עם היצרות משמעותית (≥50%), הנחשב למאפיין פלאק מסוכן ביותר.
    • סיכוי גבוה ב-23% לפלאק לא מסויד עם היצרות לא משמעותית.
    • סיכוי גבוה ב-37% לפלאק מסויד עם היצרות לא משמעותית.
    • קבוצת ה-DI הנמוכה הציגה גם שכיחות גבוהה יותר של פלאקים מסוידים, היצרות משמעותית, עומס טרשתי גבוה וציון הסתיידות (CACS) מעל 100 יחידות.

הניתוח הסטטיסטי הצביע על כך שהקשר בין תזונה לפלאק טרשתי מתווך בחלקו על ידי גורמים כמו היקף מותניים (עד 56.7% מהשפעת הדיאטה), טריגליצרידים (עד 39.8%) ויתר לחץ דם (עד 32.1%). ממצאים אלו מצביעים על כך שתזונה עשירה בסיבים תורמת לבריאות הלב באמצעות הפחתת השמנה בטנית, שיפור פרופיל השומנים בדם ואיזון לחץ הדם. בנוסף, נמצא קשר בין ציוני DI נמוכים לרמות גבוהות יותר של hsCRP, סמן דלקתי הידוע כקשור לסיכון קרדיווסקולרי, המעיד על השפעה אנטי-דלקתית של תזונה עשירה בסיבים.

מחקר זה מספק ראיות מדעיות חזקות נוספות לחשיבותה של תזונה עשירה בסיבים, המבוססת על מזונות צמחיים וממעיטה בבשר אדום ומעובד. הוא מדגים קשר ישיר למאפיינים פיזיים של טרשת עורקים המעידים על סיכון נמוך יותר לאירועים קרדיווסקולריים. השתדלו לשלב דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות בתזונה היומיומית שלכם – זהו מרכיב חיוני באסטרטגיה למניעת מחלות לב וכלי דם.

המחקרים מראים שוב ושוב את החשיבות של סיבים תזונתיים לבריאות שלנו והמיקרוביום שהופך את הסיבים לרכיבים מונעי מחלות.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב