כבד - הגנה וניקוי·מחלות לב וכלי דם·מערכת חיסון·סוכרת·סרטן ומניעה·שום ובצל

שום (garlic) – סגולות רפואיות

מחקר מסוג סקירה מפברואר 2014 פורסם בג'ורנל הרפואי Avicenna J Phytomed מסביר כמה טוב להוסיף שום לתפריט היומי. אם כטרי ואם כתבלין.

  1. מחלות לב וכלי דם – מוריד לחץ דם, מוריד כולסטרול וטריגליצרידים, "מדלל" דם בכך שמונע הצמדות של טסיות והצטברות שלהן.
  2. אנטי סרטני – מניעת שינויים של DNA, מניעת מוטציות של תאים, טיהור רדיקלים חופשיים, שמירה על חלוקת תאים מאוזנת, והשפעה על היווצרות של כלי דם חדשים.
  3. סוכרת – מוריד רמות סוכר בדם.
  4. הגנה על הכבד מפני רעלים (מתכות, ותרופות לרבות פרצטמול).
  5. אנטיביוטי – למגוון רחב של חיידקים לרבות סלמונלה, אי קולי, קלוסטרודיום והליקובקטר. ובמקביל הוא גם משמש כמזון פרהביוטי לשגשוג החיידקים הטובים.
  6. אנטי טפילים חד תאיים לרבות קנדידה.
  7. אנטי פטרייתי.
  8. אנטיויראלי לרבות שפעת, רינווירוס, ציטומגלווירוס, איידס, הרפסים, רוטה ועוד

lowering blood pressure, prevention of atherosclerosis, reduction of serum cholesterol and triglyceride, inhibition of platelet aggregation, and increasing fibrinolytic activity . Both experimental and clinical studies on different garlic preparations demonstrate these favorable cardiovascular effects

Different garlic derivatives have been reported to modulate an increasing number of molecular mechanisms in carcinogenesis, such as DNA adduct formation, mutagenesis, scavenging of free radicals, cell proliferation and differentiation as well as angiogenesis

garlic can reduce blood glucose level in diabetic animals. Garlic was effective in reduction of blood glucose in streptozotocin- as well as alloxan-induced diabetes mellitus in rats and mice

 More recently, garlic has been proven to be effective against a plethora of gram-positive, gram-negative, and acid-fast bacteria. These include Salmonella, Escherichia coli Pseudomonas, Proteus, Staphylococcus aureus E, scherichia coli, Salmonella , Klebsiella, Micrococcus, Bacillus subtulis, Clostridium , Mycobacterium, and Helicobacter . It has been documented that garlic exerts a differential inhibition between beneficial intestinal microflora and potentially harmful enterobacteria

Several studies have shown that the extract was effective against a host of protozoa including Candida albicans

A sample of pure allicin was shown to be antifungal

In comparison with the antibacterial action of garlic, very little work has been done to investigate its antiviral properties. The few studies have reported that garlic extract showed in vitro activity against influenza A and B, cytomegalovirus, rhinovirus, HIV, herpes simplex virus 1, herpes simplex virus 2, viral pneumonia, and rotavirus. Allicin, diallyl trisulfide and ajoene have all been shown to be active

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s