מונסנטו והגליפוסט.
מונסנטו וההנדסה הגנטית.
מונסנטו אחת החברות המזהמות והמסרטנות עלי אדמות.
מונסנטו עומדת בפני אלפי תביעות על נזקים בריאותיים בעקבות החומרים הרעילים שמייצרת ושנכנסים כמעט לכל מוצר בסופר.

אבל מונסנטו ממש לא לבד. היא פשוט חברה שמבחינתי מייצגת את כל הרע שיש לתעשיות.

יש הרבה מאוד סוגים של חומרי הדברה: קוטלי עשבים, קוטלי חרקים, קוטלי פטריות ויש גם בתוך הקבוצות הללו הרבה חומרי הדברה שפועלים במנגנונים שונים על ה"מזיק" ולכן נוטים לשלב בינהם לתוצאות טובות יותר.

ישנה מחשבה שזה שהחומר מרוסס על הירק והפרי הריסוס מגיע ומצטבר אך ורק בקליפה ולכן עם נקלף את הקליפה המוצר יהיה נקי מחומרי ההדברה, אז זה פשוט לא נכון. מאות חומרי הדברה המכונים (systemic pesticide)[1][2][3] פותחו ב-15-20 השנים האחרונות, הם מכונים כך בשל העובדה שהם חודרים לכל חלקי הצמח. מה שהופך אותם לסוג ההדברה הנמכר ביותר בעולם. הם נמצאים בשימוש תכוף יותר ויותר ולא רואים סימני האטה בעתיד הקרוב. במילים אחרות, רק לקלף את הקליפה העבה של בננה או אבוקדו כבר לא מספיק כדי להגן עלינו מפני כימיקלים רעילים מסוכנים.
וגם אם היה נכון, עצם הורדת החלק הזה מבטלת רכיבים בריאותיים חשובים ורבים: סיבים החשובים למגוון ולפעילות החיידקים הטובים, מניעת מחלות מטבוליות ועוד, ויטמינים ורוב נוגדי החמצון שחשובים למניעת פגיעה ותפקודי תאים.

המקור של הריסוס הוא מהתעשיה הצבאית – גז עצבים[1]

ומענין שמונסנטו נמכרה לחברת באייר הגרמנית בשנים 2016-2018 שקיבלה על עצמה גם את התביעות הרבות שמונסנטו עמדה מולן.
למשל בית המשפט קבע באוקטובר 18, שדווין ג'ונסון, בן ה-46 חלה בסרטן בעקבות חשיפה לחומר קוטל העשבים שנקרא Roundup. מבית היוצר של חברת מונסנטו, שעיקר עיסוקה הוא הנדסה גנטית במזון וחומרים כימיים להדברה.
חברה שכל עיסוקיה גורמים למחלות ויגרמו למחלות קשות בעתיד אם לא תפשוט את הרגל, או לפחות תקבל מכה קשה. יש שאומרים כמו חברות הטבק לפני 50-60 שנה.
בתביעה זו נפסק שהחברה צריכה לשלם 289 מיליון דולר, ואחרי ערעור, הסכום הופחת ל-78 מילון דולר.
זה נחשב לסכום קטן יחסית לגודל העצום של החברה הזו, אבל בעקבות פסיקה זו, החברה עומדת היום אל מול, לא פחות, מ-4000 תביעות (אני גם נתקלתי במספר כפול), ובהנחה שהפגיעות זהות בכולן. לצפיה בכתבות על באייר [1][2].
מה שגורם להבנה שמדובר באיחוד התעשיות הגרוע ביותר בהיסטוריה[1]. ולמרות הכל העיניינים ממשיכים כרגיל, כאילו לא קרה כלום.

EWG – ארגון סביבה בלתי תלוי

ארגון EWG, הוא ארגון סביבה בלתי תלוי, שבחן ובוחן מגוון רחב של מוצרים ומצא בין היתר שאריות גדולות של גלייפוסט, אחד מקוטלי העשבים הנפוצים ביותר לשימוש בעולם, בהמון מוצרי מזון.
רשימת החברות נמצאת בלינק, חלק מהן מוכרות מאוד גם בארץ. אותן רצוי ומומלץ להשאיר על המדף.
להלן חלק מהמותגים מתוך הרשימה שבלינק שהם בוודאות נמצאים על המדפים בסופרים בארץ.
Heinz, Hellman’s, Kelloggs, Knorr, Phillip Morris, Lipton, Nature Valley, Ocean Spray, Pepsi, Pringles, Quaker,

ארגון EWG מבין גם שתינוקות רגישים עוד יותר ממבוגרים מהשלכות בריאותיות של חשיפה לחומרי הדברה שכן מוחם ונפשם בזמן התפתחות קריטית ולכן הם גם בוחנים קרוב ל-30 שנים את רמות חומרי ההדברה במזון ייעודי לתינוקות – יש שיפור אך עדין לא מספיק.

הם דגמו 73 מוצרים – 58 מזונות רגילים לתינוקות ו-15 אורגני.
המוצרים היו משלושה מותגים פופולריים – Beech-Nut, Gerber ו- Parent's Choice.
לפחות שארית חומר הדברה אחד זוהה ב-22 מתוך 58 מזונות תינוקות קונבנציונליים.
לא התגלו חומרי הדברה באף אחד מ-15 המוצרים האורגניים.

בדיקות EWG 2023 גילו תשעה חומרי הדברה:

  1. Captan, ותוצר הפירוק שלו etrahydrophthalimide ב-11 מוצרים.
    סיכונים בריאותיים: מסרטן סביר אנושי, על פי הסוכנות להגנת הסביבה.
  2. Acetamiprid בחמישה מוצרים.
    סיכונים בריאותיים: עלול לגרום לנזק למערכת העצבים; חשד לרעילות לאיברי רבייה.
  3. Fludioxonil בחמישה מוצרים.
    סיכונים בריאותיים: עלול לפגוע בהתפתחות העובר, לגרום לשינויים בתאי מערכת החיסון ולשבש הורמונים.
  4. Pyrimethanil בארבעה מוצרים.
    סיכונים בריאותיים: עלולים להזיק למערכת הרבייה.
  5. Pyrimethanil בשלושה מוצרים.
    סיכונים בריאותיים: פגיעה במערכת העצבים של העובר המתפתח; פגיעה במערכת החיסון; פגיעה במערכת הרבייה.
  6. ארבעה חומרי הדברה נוספים שהתגלו היו chlorantraniliprole, dodine, methoxyfenozide ו-propiconazole
    . יש מעט נתונים זמינים לגבי הרעילות הפוטנציאלית של מוצרים חקלאיים אלה.

הבדיקות של EWG גילו שאם אחד מהמוצרים במחקר כלל תפוחים לא אורגניים כמרכיב, הסיכוי להכיל שאריות חומרי הדברה הניתנות לזיהוי היה גבוה פי 5. פרי עליו מבוססים הרבה מעדני תינוקות.
בנוסף לתפוחים, אוכמניות, אגסים ותותים הם פריטים נוספים בתריסר המלוכלך 2023 שסביר יותר להימצא יחד עם חומרי הדברה במזון תינוקות לא אורגני.
מהכיוון השני במוצרים המכילים בעיקר אפונה ובטטה, שניהם ברשימת 2023, לא היו חומרי הדברה.

https://www.ewg.org/research/pesticides-still-found-baby-food-biggest-toxic-threats-eliminated

EWG בוחן גם את רמות חומרי ההדברה והשאריות ב-46 פירות וירקות ומחלק אותן ל-3 קבוצות:

  • Dirty Dozen = אסור לגעת.
    תותים, תרד, ירוקים אחרים (קולארד, קייל, עלי חרדל), ענבים, אפרסקים, אגסים, נקטרינה, תפוחים, פלפלים, דובדבנים, אוכמניות, שעועית ירוקה.
  • Tested for, but not on either list (איפה שהוא באמצע) = לשקול עדין אורגני.
    עגבניות, דלורית, שרי, סלרי, שרי, חסה, מנדרינה, מלפפון, זוקיני, ברוקולי, תפו"א, שזיפים, חצילים, פטל, אשכוליות, אפונת סוכר, תפוז, מלון, בננה, כרובית.
  • Clean Fifteen = הנקיים ביותר (נמצאו עם שאריות חומרי הדברה נמוכות מאוד או ללא).
    גזר, בטטה, מנגו, פטריות, אבטיח, כרוב, קיווי, מלון טל הדבש, אספרגוס, אפונה, פאפיה, בצל, אננס, תירס מתוק ואבוקדו.

מה מומלץ לעשות?

מומלץ לעבור לאורגני כמה שיותר, כי תזונה אורגנית מראה הבדל גדול בחומרי הדברה בדגימות שתן. כלומר היא הוכחה באופן חד משמעי כמורידה סיכון למחלות הקשורות לחומרי הדברה.

למשל במחקר שלקח 6 משפחות שאכלו בשיגרה תזונה קונבנציונאלית, לקחו להם בדיקות שתן לפני ואחרי שצרכו תזונה אורגנית והתוצאות אחרי 6 ימים בלבד הראו ירידה דרמתית ברמות חומרי ההדברה בשתן (60.5%).
חומרי הדברה ידועים כמחוללי מחלות, בין היתר דלקות כרוניות, עקה חמצונית (עודף רדיקלים חופשיים), סרטן, הפרעות קשב ושאר ובעיות עצביות לרבות בעיות התעקבות התפתחותית, אלצהיימר ופרקינסון, בעיות הורמונליות (פוריות הגבר והאישה).המחקר שפורסם באפריל 2019 הראה שלתזונה חלק עיקרי ברמות של חומרי הדברה.
חומרי הדברה ידועים כמחוללי מחלות, בין היתר דלקות כרוניות, עקה חמצונית (עודף רדיקלים חופשיים), סרטן, הפרעות קשב ושאר ובעיות עצביות לרבות בעיות התעקבות התפתחותית, אלצהיימר ופרקינסון, בעיות הורמונליות (פוריות הגבר והאישה).
המחקר שפורסם באפריל 2019 הראה שלתזונה חלק עיקרי ברמות של חומרי הדברה ושמעבר לתזונה אורגנית הורידה את רמות חומרי ההדברה עד 90% בשבוע אחד בלבד.
מחקר קודם מ-2014 הראה תוצאות דומות.

*** תוספת יולי 23
מחקר שפורסם ביולי 23 בכתב העת Environmental Health Perspective, גם כן הראה כי אכילת תוצרת אורגנית למשך שבוע יכולה להפחית משמעותית את רמות הגלייפוסט בשתן של נשים הרות.
כחלק מניסוי מוצלב אקראי בן שבועיים, החוקרים גייסו 40 נשים הרות בשליש הראשון שלהן ממרפאות נשים, תינוקות וילדים (WIC) המשרתות לפחות 10 עיירות ברחבי מדינת איידהו. הנשים סווגו לשתי קבוצות: נשים במסגרות עירוניות שגרו רחוק (0.5 ק"מ או יותר) מאדמות חקלאיות ונשים שחיו בשכונות כפריות קרובות (פחות מ-0.5 ק"מ) לאדמות חקלאיות.
הנשים חולקו באופן אקראי לאחת משתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה אספקה של מצרכים קונבנציונלים, והקבוצה השנייה קיבלה אספקה של מצרכים אורגניים. לאחר שבוע, הקבוצות התחלפו.
במהלך כל המחקר החוקרים אספו דגימות שתן יומיות.
נמצאו שני ממצאים עיקריים:

  • אכילת מזון אורגני במשך שבוע אחד בלבד הפחיתה את כמות הגליפוסט בשתן בכ-25%, ועד 43% לאחר שהחוקרים הוציאו משתתפים שלא עמדו בצורה מושלמת בתזונה.
  • לתזונה אורגנית "כמעט ולא הייתה השפעה על ריכוזי הגלייפוסט בשתן בקרב משתתפות המתגוררות בטווח של חצי קילומטר משדה חקלאי קונבנציונלי. כלומר החקלאות הקונבנציונלית משפיעה בצורה דומיננטית על אלה שחיים קרוב לשדות המרוססים.

עורכי המחקר כמובן גם מצביעים על הוכחות הולכות וגדלות שחשיפה לגלייפוסט לפני הלידה עשויה להיות קשורה לתוצאות לידה שליליות כגון לידה מוקדמת, הקשורה למגוון של סיבוכים בריאותיים פוטנציאליים ליילוד, דיסביוזה של מיקרוביום במעיים, להשפעות טרטוגניות (מומים), להשפעות מסרטנות במגוון מנגנונים.
המחקר, אם כן, מציג בעיה של מגורים הקרובים לשדות חקלאיים מרוססים.
אין ספק שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו לעבור דירה או להלחם במזהמים הסביבתיים. אז אולי לכל הפחות כדאי לסגור חלונות ולהימנע מיציאה החוצה בזמן ריסוס פעיל; כדאי אולי לבדוק את רמות הגלייפוסט בשתן לעתים תכופות יותר; כדאי אולי לשקול להתקין מערכות פילטור אוויר.
ולמרות הכל לעבור לאורגני, שכן לפחות לא יתווספו עוד רעלים דרך המזון.

*** תוספת ספטמבר 24
מאמר סקירה שפורסם בספטמבר 24 בכתב העת Nature בחן את ההבדלים בין תזונה אורגנית לקונבנציונלית. 21 מאמרי מחקר ראשוניים (2006-2022) עמדו בקריטריוני ההכללה. הוערכו תוצאות הקשורות לשכיחות מחלות כרוניות, השפעות של סמנים ביולוגיים וחשיפה לחומרי הדברה וחומרים מזיקים אחרים.
נמצא קשר הפוך מובהק בין צריכת מזון אורגני וגורמי סיכון קרדיומטבוליים, כולל השמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם והיפרליפידמיה.
ניסויים קליניים הצביעו באופן עקבי על חשיפה נמוכה יותר לחומרי הדברה בקרב משתתפים בתזונה אורגנית, דבר המצביע על יתרונות בריאותיים פוטנציאליים.

*** תוספת אוקטובר 24
מחקר שפורסם באוקטובר 24 בכתב העת European Journal of Nutrition בחן את הקשר בין צריכת מזון אורגני לתפקוד קוגניטיבי בקרב מבוגרים בגיל העמידה ומבוגרים יותר.

המחקר השתמש בניתוח חתך (6,077 משתתפים) ובניתוח אורך (4,882 משתתפים) מנתוני סקרים קיימים (HRS ו-HCNS) כדי לבדוק האם צריכת מזון אורגני קשורה לתפקוד קוגניטיבי ולסיכון לירידה קוגניטיבית קלה (MCI).

המחקר מצא

  1. קשר חיובי בין צריכת מזון אורגני לבין תפקוד קוגניטיבי טוב יותר בקרב מבוגרים משני המינים.
  2. צריכת מזון אורגני הפחיתה גם את הסיכון לירידה קוגניטיבית קלה (MCI), אך קשר זה נמצא רק בקרב נשים. הפחתה של כ-20% בסיכון.

*** תוספת פברואר 25
מחקר שפורסם בפברואר 25 בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מגלה שצריכת מזון אורגני מורידה את הסיכון לפתח טרשת עורקים, מחלה הפוגעת ביותר מ-500 מיליארד אנשים וקרוב ל-18 מליון מתים ממנה כל שנה. והמספרים בעליה. לטרשת עורקים יש מספר גורמים, אחד מהם הוא מזהמים סביבתיים ואחד מהם, כפי שמראה המחקר הנוכחי, זה חומרי הדברה המצויים במזון. וזה כבר ממש לא סוד שיש לחומרי הדברה פגיעה ארוכת טווח.

https://superfoodvegan.co.il/2020/01/08/Overuse of pesticides–economic-ecological-and-health-damage

במחקר הנוכחי בהובלת חוקרים מהמכון הדני לסרטן, נותחו אבחנות של מחלות לב וכלי דם ממרשם החולים הלאומי הדני תוך התייחסות לרמות החשיפה לתזונה אורגנית (מפוקחת).
החוקרים מציינים שהרגלי תזונה הם גורם חשוב לבריאות הלב ועשויים להשפיע על הסיכון למחלות. החוקרים מסבירים את החידוש של מחקר זה בכותבם: "חקירות קודמות של תפקידם של גורמים תזונתיים במניעת מחלות כלי דם ולב התמקדו במזונות וחומרים מזינים ספציפיים, מבלי להבחין בין שיטות ייצור כגון תוצרת אורגנית לעומת תוצרת קונבנציונלית".
משתתפי המחקר המתאימים, כללו 41,407 גברים ונשים מתוכם 5,365 פיתחו טרשת עורקים. הם כולם מילאו שאלון מפורט של 192 פריטים תדירות מזון ושאלון אורח חיים על צריכתם של ירקות אורגניים, פירות, מוצרי חלב, ביצים, בשר ומוצרי לחם ודגנים. צריכת המזונות הללו סוכמה לציון מזון אורגני ב-4 קטגוריות (אף פעם, צריכה נמוכה, בינונית וגבוהה). כל קטגוריות המזון קיבלו ניקוד מ-1 ועד 4 בהתאמה. הניקוד ניתן לכל 6 קטגורית מזון בנפרד. ובסופו של תהליך המשתתפים חולקו ל-3 קבוצות: צריכה נמוכה של מזון אורגני (ניקוד 7-12), צריכה בינונית (ניקוד 13-18), וצריכה גבוהה של מזון אורגני (ניקוד 19-24).
המחברים מצאו שצריכת מזון אורגני כוללת קשורה לשיעור שכיחות נמוך ב-6% למחלות לב וכלי דם טרשתיות, בכל עלייה של 6 נקודות בציון האוכל האורגני הכולל ובסך הכל עד 18% בין הקבוצה עם הצריכה הנמוכה לגבוהה ביותר.

החוקרים גם מדגישים שנראה כי הצריכה הכוללת של מזון אורגני מורידה מהותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם טרשתיות מאשר צריכה אורגנית גבוהה של קבוצות מזון ספציפיות.
המחקר גם הציג מחלקה עם השפעה גבוהה יותר בגברים: מוצרי דגן.

החוקרים מתייחסים למחקרים קודמים שקשרו בין חומרי הדברה למחלות לב וכלי דם:

  • יתר לחץ דם, תסמונת מטבולית וגם סיכון גבוה יותר לאוטם שריר הלב [1][2].
  • פוטנציאל להשפיע על הומאוסטזיס אנרגטי עם הפרעה בחילוף החומרים של גלוקוז ושומנים שעלולים להגביר את הסיכון לטרשת עורקים [1].
  • צריכת מזון אורגני גבוהה יותר קשורה לשכיחות נמוכה יותר של תסמונת מטבולית כולל רמות נמוכות יותר של גלוקוז בצום, היקף מותניים, לחץ דם וטריגליצרידים [1].
  • צריכה גבוהה יותר של מזון אורגני נמצאה עם קשר חזק יותר ליכולת לתקן DNA שניזוק [1].

מחקר זה מוסיף לגוף המדע ההולך וגדל, שקשר בין חשיפה לחומרי הדברה להשפעות שליליות על בריאות הלב וכלי הדם במשך עשורים רבים. הממצאים מחזקים את ההבנה המדעית שמחלות לב ניתנות למניעה וביטול רעלים בתזונה יכול למלא תפקיד חשוב בהפחתת איום גדול על בריאות הציבור.

משמעות החקלאות האורגנית על האקולוגיה ובריאות האדמה

ישנם מחקרים רבים שנבדקו על ידי עמיתים המדגישים את החשיבות של חקלאות אורגנית למגוון ביולוגי בכל קנה מידה, מבריאות מיקרוביאלית ועד לבריאות פלנטרית.
חקלאות אורגנית, מלבד היותה נקייה יותר ולא מזיקה לבריאות האדם, היא גם אקולוגית יותר.
הצגתי למשל שאיננה מזיקה לחרקים ובפרט לדבורים שהם מקור עיקרי להאבקה ולצמיחה של פרחים ושאר צמחי מאכל. הם המקור לאחוז ניכר של תוצרת חקלאית.
הצגתי שהחקלאות אורגנית מיטיבה עם ערכי האדמה ובעקבות זאת ניתן לראות שגם חלק מהערכים התזונתיים עולים, לדוגמה מחקר מ-2014 הראה שלגידולים אורגניים, יש ריכוזים גבוהים יותר של נוגדי חמצון, ריכוזים נמוכים יותר של קדמיום ושכיחות נמוכה יותר של שאריות חומרי הדברה כשהישוו בין יבול אורגני ללא אורגני. ועוד מחקר מ-2001 שמצא גם הוא ריכוז גבוה יותר של נוגדי חמצון וחומרים נוספים עם פעילות נוגדת מוטציות.

שימוש יתר בהדברה – נזק כלכלי, אקולוגי ובריאותי.

הסוף לטיעונים נגד חקלאות אורגנית

*** תוספת ינואר 23
בדיקה בת ארבעה עשורים של גידול דגנים אורגניים בארצות הברית מצאה שגידול אורגני עדיף על שימוש בחומרי הדברה וכימיקלים לגידול מזון. כלומר אין יותר תירוצים, לא מצד החקלאי ולא מצד המדינה!
הפרויקט התמקד בדגנים (כולל חיטה, תירס, סויה ושיבולת שועל) מכיוון שהם מייצגים 70% מהיבולים בארה"ב.
דוח 40 השנים, שפורסם על ידי מכון רודייל, מספק ניתוח מקיף והשוואה בין חקלאות אורגנית לקונבנציונלית.
ניסוי מערכות החקלאות של מכון רודייל הושק בשנת 1981 כדי להתמודד עם מחסומי האימוץ של חקלאות אורגנית על ידי חקלאים. הוא מכיל 72 חלקות ניסוי המחולקות לשלוש קבוצות. כל קבוצה מנוהלת באמצעות גישה ספציפית לחקלאות:

החקלאות האורגנית מציעה יתרונות רבים למערכות אקולוגיות ולאנשים:

  • השבחת האדמה – מיגוון רב יותר של נמטודות, אצות, חיידקים, פרוטוזואה, פטריות ועוד. כל אחד מאלה תורם לבריאות הקרקע כמו גם לבריאות הצומח תוך הפחתת דחיסות הקרקע (האדמה מחזיקה מים מה שמסייע לצמחים לעבור שנת בצורת). גם התשואות היו גבוהות ב-40% מהתשואות הרגילות בתקופת בצורת.
  • 30% תשואות גבוהות יותר בתקופות של מזג אוויר קיצוני.
  • מגביר את סינון המים ומונע את הצטברות הרעלים בנתיבי מים.
  • הרווחיות גבוהה (עד פי 6) גם כאשר הורידו את הפרמיות המשולמות לחקלאות האורגנית. לאחר תקופת המרה של שדה קונבנציונאלי לאורגני הרווחיות השתוותה.
  • עלות התפעול נמוכה באופן משמעותי.
  • מערכות אורגניות משתמשות ב-45% פחות אנרגיה ממערכות רגילות.
  • מערכות אורגניות מנצחות גם מערכות קונבנציונליות בפליטת פחמן ב-40%.

*** תוספת דצמבר 2024
עדות נוספת לחשיבות החקלאות האורגנית לבריאות המערכת האקולוגית מגיעה ממחקר שפורסם בדצמבר 24 בכתב העת Applied Soil Ecology אשר התמקד במערכות גידול בננות במרטיניק. מחקר זה, שהשווה שדות בננות אורגניים לקונבנציונליים, חשף כי חקלאות אורגנית משפרת את תהליך פירוק הפסולת (של עלי בננה) בקרקע בכ-24%.
הממצא הבולט ביותר הוא ששיפור זה נבע בעיקר מגידול משמעותי בתרומתם של יצורים גדולים בקרקע (macrofauna), כמו תולעי אדמה ופרוקי רגליים, כאשר תרומתם לפירוק עלתה ב-55% (לעומת 20% למיקרואורגניזמים). המחקר מסביר שתהליכים חקלאיים אורגניים מסירים מגבלה קיימת בחקלאות הקונבנציונלית שפגעה ביצורים אלו, וזאת על ידי העשרת מגוון בתי הגידול הקטנים באמצעות כיסוי צמחי עשיר ומגוון.

מעניין לציין כי המחקר מצא שלגלייפוסט (קוטל העשבים) היתה השפעה עקיפה מזיקה משמעותית: השימוש בו משמיד את כיסוי עשב השדה, החיוני ליצירת בתי גידול ומקורות מזון עבור אותם יצורים גדולים בקרקע. בכך, הוא פוגע בעקיפין ביכולת הטבעית של הקרקע לפרק חומר אורגני.

*** תוספת יולי 25
אם חשבתם שהטיעונים נגמרו, הנה מחקר נוסף שמחזק את העליונות של החקלאות האורגנית.
מחקר שפורסם ביולי 25 ב-European Journal of Agronomy בחן את יציבות יבול התירס, גידול יסוד לאורך 15 שנה (2022–2007) בקניה, תחת ארבע מערכות גידול שונות: אורגנית וקונבנציונלית עם תשומות גבוהות (גידולים למטרות מסחריות) ונמוכות (גידולים בעיקר לצריכה עצמית / קיום).

המחקר חשף:

  • בתחילת הדרך, היבולים במערכות הקונבנציונליות היו גבוהים יותר, אך לאורך זמן, היבולים במערכות האורגניות עלו בהדרגה והשתוו לרמות היבולים הקונבנציונליות.
  • ההפתעה הגדולה הייתה ביציבות: מערכות חקלאות אורגניות בעלות תשומות נמוכות הפגינו יציבות יבול גבוהה יותר לאורך השנים, במיוחד באזורים עם פוריות קרקע ירודה. המשמעות היא שבמצבים של תנאי סביבה מאתגרים, החקלאות האורגנית מספקת בטחון תזונתי רב יותר.
  • החוקרים מסיקים באופן חד משמעי כי יש לקדם יישום ארוך טווח של שיטות חקלאות אורגניות, במיוחד באזורים עם קרקעות מדולדלות, לשיפור היבול והחוסן החקלאי.

ממצאים אלו סוגרים את הפינה האחרונה ומוכיחים שחקלאות אורגנית אינה רק "נקייה" יותר, אלא גם בת קיימא, רווחית יותר בטווח הארוך, ובעלת יכולת משופרת לספק יבול יציב ובטוח, אפילו בתנאים משתנים וקשים. הטיעונים נגד חקלאות אורגנית – לא רק שהם מופרכים מדעית, הם גם מונעים מאיתנו לצעוד לעבר עתיד בריא ויציב יותר.

רשימה של מאמרים שאני שיתפתי המראים את החשיבות של להמנע ממזונות מרוססים

בפוסט: "יותר מ-2000 תוספי מזון (E) שלא נבדקו בטיחותם" תקבלו עוד מושג מדוע לבחור אורגני/אקולוגי מפוקח.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב