מזונות מעובדים במיוחד הם לרוב זולים יחסית, נוחים ומשווקים בכבדות, לרוב כאפשרויות בריאות. אבל מזונות אלה הם גם בדרך כלל גבוהים יותר במלח, שומן, סוכר, ומכילים תוספים מלאכותיים. טכניקות רבות פותחו לעיבוד מזון במהלך מאות השנים האחרונות כדי לשמר מזון ולשפר את טעמו. הייצור של מזונות מודרניים מעובדים תעשייתיים (UPFs) משתמש בטכניקות מכניות ופיזיקליות כמו גם שיטות כימיות כמו הידרוגנציה. הוספת חומרי טעם וחומרים משמרים מלאכותיים, חומרים מונעי התגיישות ותוספים אחרים = E-Number, המשמשים גם הם להשגת המרקם, הצבע והטעם הסופי של מוצרי מזון אלה.
טכניקות אלו מאפשרות ייצור בקנה מידה גדול של מזונות מעובדים המיוצרים בצורה מאסיבית, מה שהפך אותם לזמינים לאורך כל השנה.

אל לנו להתלהב כאשר על מוצר מוגמר מודגשים הרכיבים הטובים כמו "מועשר ב.." ויש להסתכל גם על הרכיבים המוספים ובאופן כללי עדיף להמנע מהם

קיימות מספר מערכות סיווג המשמשות לתיאור מזונות על סמך עיבודם. השימוש הנפוץ ביותר הוא NOVA, שמסווג מזונות אלה ל-4 קבוצות.

  1. מזון לא מעובד או מעובד מינימלית, כגון מוצרים טריים, צוננים, מיובשים, קפואים, מותססים או מפוסטרים.
  2. מרכיבים מעובדים כמו שמנים צמחיים, סוכר, מלח, חמאה או תמציות מזון אחרות שנוספו למזונות מקבוצה 1.
  3. המזונות המעובדים האופייניים, כגון שימורים מלוחים, פירות יבשים מסוכרים, בשרים מלוחים, גבינות ולחם טרי. בקיצור, קבוצה 3 מתארת ​​מוצרים מקבוצה 2 שנוספו למזונות מקבוצה 1.
  4. מזונות שעברו אחד או יותר מהתהליכים התעשייתיים הנ"ל. אלה עשויים להכיל מרכיבים שאינם ביתיים, חומרי טעם, חומרי צבע, ממתיקים ומתחלבים, מוצרים שהתוקף שלהם ארוך בעיקר בגלל החומרים המשמרים.
    מאכלים שמועשרים בשומן זול (סויה, קנולה ותירס), שומן טראנס ו/או נתרן ו/או סוכר, חטיפים מלוחים ומתוקים, משקאות ממותקים, גלידה, נקניק/יה, מיונז, קטשופ ועוד) וגם כאלה המוגדרים דיאטיים. איך לומר 80-90 אחוז מסך המוצרים הנמכרים בסופר.

מזונות מעובדים אלה הם בדרך כלל היגייניים, צבעוניים במיוחד כדי למשוך את העין, נוחים לאפסון, קלים לשימוש, מקבלים במות ומיקום טוב במדפים ומהונדסים בצורה כזו שנרצה לרכוש אותם שוב ושוב!!

צריכת מזונות מעובדים מהווים עד 30%, 50% וכמעט 60% מצריכת הקלוריות בצרפת, בריטניה וארצות הברית, בהתאמה.
לאחרונה, גם מדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית (LMIC) הפכו להיות תלויות יותר ויותר במוצרי מזון אלו.

אלה הן המחלות שתזונה מעובדת נמצא משפיעה עליהן:

מאמרי סקירה על מגוון בעיות בריאותיות:

  • אוגוסט 22 – The trouble with ultra-processed foods.
    שבעה מחקרים הצביעו על קשר בין UPF למוות מכל סיבה שהיא, עם עלייה בסיכון מ-20% ל-60% בקטגוריית צריכת ה-UPF הגבוהה ביותר בהשוואה לנמוכה ביותר.
    חמישה מחקרים הראו סיכון מוגבר למחלה או למוות ממחלות לב וכלי דם או שבץ מוחי. ארבעה מחקרים הראו סיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2, בעוד שאחד מהם דיווח על סיכון מוגבר לסוכרת הריונית. ארבעה מחקרים דיווחו על עלייה בסיכון ליתר לחץ דם של עד 30%. מחקר אחד עם סיכון לסרטן, וכמה מחקרים עם הראו קשר לעודף משקל והשמנת יתר. במקרה של השמנה, ניסויי התערבות אקראיים לקבוצות שונות לתקופות קצרות מראים כי צריכה מוגברת ממזונות מעובדים, בממוצע של 500 קלוריות ויותר ליום נקשרה לעלייה ממוצעת במשקל של 0.8 ק"ג בקבוצת UPF. לעומת זאת, דווח על ירידה במשקל ממוצעת של מעל 1 ק"ג בקבוצת המזון הלא מעובד. מחקר אחד הראה קשר לסיכון גבוה יותר למחלות מעי דלקתיות (IBD). מחקרים אחרים קשרו בין צריכת UPF לסיכון מוגבר לדיכאון, רמות שומנים חריגות, ירידה בתפקוד הכליות וניוון שומני של הכבד.
    מנגנונים רבים ניתן לייחס לעלייה במשקל ולדלקת כרונית שנצפתה בצריכת UPF גבוהה יותר.
    • האיכות התזונתית הירודה של UPFs רבים. למשל על פי מסד הנתונים של ה-French Open Food Facts, רק לאחד מכל חמישה UPFs היה ציון תזונתי גבוה. גם כאשר צריכת האנרגיה מ-UPFs סטנדרטית לצורך השוואה עם מזונות לא מעובדים, התוצאות הבריאותיות השליליות ממשיכות להראות קשר חזק, ובכך מצביעות על גורמים שמעבר להיבטים התזונתיים.
    • נוכחותם של חומרים שעלולים להיות רעילים ב-UPF, כגון: פחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים, פוראנים, תוצרי גליקציה, שומן טראנס ואקרילאמיד.
      מזהמים אחרים כגון פתלאטים, BPA, שמנים תעשייתיים ומיקרופלסטיק עלולים לדלוף למזון מהאריזה, במיוחד כאשר המזון נשאר במגע לתקופות ארוכות.
      'ארוחות מוכנות' לאכילה לעתים דורשות חימום במיקרוגל, מה שעשוי להעלות את זליגת הביספנולים מאריזות פוליקרבונט או להגביר את היווצרות האקרילאמיד.
    • למעלה מ-300 תוספי מזון מותרים באירופה, מתוכם כמה עשויים להיות מעורבים בדלקת כרונית, בין היתר דרך השפעתם לרעה על המיקרוביום של המעי. מחקרים בולטים קבעו כי דפוסי תזונה משפיעים לרעה על פרופילי המיקרוביוטה של ​​המעיים, אשר יכולים לאחר מכן לשנות את חילוף החומרים של המארח ולקדם השמנת יתר.
    • תוספים אלו משנים את היחס בין סוגים מרכזיים של חיידקים במעיים, שבהם הם משפיעים על שכבת הרירית המגנה ועל ביטוי של מולקולות הגנה חשובות כמו β-דפנסין, וזה מעורר הצטברות אנדוטוקסינים שמובילה לאחר מכן לדלקות כרוניות ולמחלות מעיים דלקתיות.
      התוצאה היא דליפה של מוצרים חיידקיים כמו ליפופוליסכרידים (LPS) מהמעי אל המערכת המארחת. LPS מכילים מולקולה ליפיד A, שחוצה את רירית המעי. ברגע ששומני A מגיע לדם, זה יכול לעורר דלקת של רקמות מטרה שונות כמו הכבד ומרבצי שומן בגוף.
      השינוי לרעה במיקרוביום מונע גם את האפשרות לקבל יותר תוצרים חיוביים של החיידקים הטובים למשל חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs) שלהן פעילות אנטי דלקתית.
      https://www.news-medical.net/news/20220810/How-ultraprocessed-foods-affect-gut-microbiome-and-health.aspx
  • *** תוספת פברואר 24
    צוות בינלאומי של חוקרים מאוסטרליה, ארה"ב, צרפת ואירלנד ביצעו סקירת מטריה (סיכום ראיות ברמה גבוהה) של 45 מטה-אנליזות מ-14 מאמרי סקירה הקושרים מזונות מעובדים במיוחד עם תוצאות בריאותיות שליליות. מאמרי הסקירה פורסמו כולם בשלוש השנים האחרונות והשתתפו בהם כמעט 10 מיליון משתתפים. אף אחת מהן לא מומנה על ידי חברות העוסקות בייצור מזון אולטרה מעובד. החוקרים גם דירגו את הראיות (משכנעות, רומזות, סוגסטיות, חלשות או ללא ראיות) והעריכו את איכות הראיות (גבוהה, בינונית, נמוכה או נמוכה מאוד).
    עדויות עקביות מראות שחשיפה גבוהה יותר למזונות מעובדים במיוחד קשורה לסיכון מוגבר ל-32 תוצאות בריאותיות מזיקות, כולל סרטן, מחלות לב וריאות חמורות, סוכרת, הפרעות בריאות נפשיות ומוות מוקדם. הממצאים, שפורסמו בפברואר 24 בכתב העת BMJ, מראים שדיאטות עשירות במזון אולטרה מעובד עשויות להזיק למערכות גוף רבות ומדגישים את הצורך בצעדים דחופים המכוונים להפחית את החשיפה התזונתית למוצרים אלה ולהבין טוב יותר את המנגנונים המקשרים ביניהם לבריאות לקויה.
    החוקרים מסכמים: "ממצאים אלה תומכים במחקר מכניסטי דחוף ובפעולות בריאות הציבור השואפות למקד ולמזער את צריכת מזון אולטרה-מעובד לשיפור בריאות האוכלוסייה."
    חוקרים מברזיל מציגים במאמר מערכת מקושר שמזון מעובד במיוחד פוגע בבריאות ומקצר חיים. ומציעים מה ניתן לעשות כדי לשלוט ולהפחית את הייצור והצריכה שלהם. הם מציינים שניסוח מחדש אינו מבטל את הנזקים, והרווחיות מרתיעה את היצרנים לעבור לייצור מזון מזין, ולכן מדיניות ציבורית ופעולה בנושא מזונות מעובדים הם חיוניים. אלה כוללים תוויות מזהירות קדמיות לאריזה, הגבלת פרסום ואיסור מכירות בבתי ספר ובתי חולים או בקרבת, או כל דבר שהופך אותם לנגישים וזמינים ומנגד להציע באותם המקומות מזונות טריים זמינים ולא יקרים.
    החוקרים חושבים שהגיע הזמן שסוכנויות האו"ם, והאחראים לביאות הציבור יתייחסו למזונות מעובדים כמו לעישון סיגריות.

כל מי שתזונתו הולכת לפי כמות קלוריות ולא לפי איכות חומרי הגלם, כל מי שקונה מזונות ארוזים מראש, קלים להכנה ולצריכה, נראים טוב במיוחד ובדרך כלל זולים – פוגע בבריאות שלו ושל ילדיו!

כשרואים את כל המחקרים האלה מבינים מדוע יצא אותו מאמר ביקורת על תעשיות המזון ומדיניות הבריאות בהשלכות על סיבוכים ומוות של קוביד-19.

אבל מה שלא ברור הוא מדוע האמונים על בריאות הציבור לא מקשים במיוחד על תעשיות מזון/ יצרני מחלות

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב