שיעורי הסרטן ממשיכים לעלות ברחבי העולם, כאשר סרטן השד, הריאות, המעי הגס, הערמונית והקיבה מובילים הן במונחים של מקרים חדשים והן במונחים של מקרי מוות. מחקרים תצפיתיים רבים הראו שינויים בשכיחות הסרטן בין אסיה למערב, אשר ניתן לייחס להרגלי תזונה שונים ואולי במיוחד לצריכת מוצרי סויה.

רבים חוששים מסויה עקב מידע מטעה, אף שהיא מהווה מקור עשיר ומתאים לבני אדם של חלבון מלא, לציטין, חומצות שומן (אומגה 3), ושלל נוגדי חמצון כמו איזופלבונים, פיטוסטרולים, פלבנואידים, וכן סיבים תזונתיים המחזקים את המיקרוביום.

זה נכון שמחקרים לא תמיד עקביים… וזה קורה בהרבה מאוד תחומים הקשורים לתזונה ורכיביה. במקרה של סויה ייתכנו גם הסברים שלרוב לא מצויינים. למשל שרוב הסויה בעולם מהונדסת גנטית ובשל כך גם מרוססת יתרה.

ועדיין… אנחנו לא יודעים מה היחס ואם התייחסו במחקרים לחלק של המהונדס גנטי וההדברה המוספת. ואז עולה גם התובנה שאם רוב המחקרים היו עם סויה מהונדסת/מרוססת והתוצאות עדין היו חיוביות זה אומר שהחלק של הסויה עולה על החלק של הנדסה גנטית והדברה. ואז גם נשאלת השאלה: ומה אם המחקרים היו רק על סויה אורגנית? לדעתי התוצאות היו עוד יותר חיוביות עם יתרונות בריאותיים גדולים אף יותר.

מחקר שפורסם במרץ 24 בכתב העת Nutrients סקר באופן שיטתי את הקשר בין מוצרי סויה שונים לבין הסיכון לסרטן באמצעות מטה-אנליזה מפורטת של מינון-תגובה. בסקירה נכללו 52 מחקרים, מתוכם 35 מחקרי מקרה-ביקורת ו-17 מחקרי עוקבה, שהובילו לסך הסופי של 44,932 מקרים ו-861,372 משתתפים.
רוב המחקרים נערכו באסיה (יפן, סין, קוריאה וסינגפור). 15% מהמחקרים נערכו בארצות הברית, ושניים בוצעו באירופה.
ההתאמות למבלבלים אפשריים לרבות השכלה, עישון, שתייה, צריכת אנרגיה וערכי אינדקס מסת הגוף (BMI הוחלו ברוב המחקרים.
צריכת מוצרי סויה נמצאה קשורה לסיכון מופחת של 31% לסרטן. הפחתת סיכון בולטת נצפו בסרטנים גינקולוגיים כולל סרטן שחלות, סרטן שד. כמו גם סרטן המשפיע על מערכת העיכול (מעי וקיבה), הערמונית והריאות.

  • באופן ספציפי – טופו:
    בעה מחקרי עוקבה ו-19 מחקרי מקרה-ביקורת, שכללו 18,729 מקרים ו-312,770 משתתפים, חקרו את ההשפעה של צריכת טופו על הסיכון לסרטן בהם נמצא כי צריכת טופו גבוהה הפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לסרטן ב-22%, עם השפעות עקביות שנצפו אצל גברים ונשים כאחד.
    הפחתה זו הייתה בולטת יותר בתת המדגם של מחקרי מקרה-ביקורת. בהם צריכת טופו היתה קשורה לסיכון נמוך יותר לסרטן גינקולוגי וסרטן מערכת העיכול, במיוחד אלו המשפיעים על הקיבה, השד, השחלות ואנדומטריום.
    ניתוח מינון-תגובה גילה קשר לא ליניארי, עם צריכת טופו מוגברת הקשורה לסיכון מופחת לסרטן, החל מ-54 גרם ליום (11%-) ובצורה מהותית הרבה יותר בצריכה של 100 גרם או יותר (23%-).
  • באופן ספציפי – משקה (חלב) סויה:
    מדגם של 11 מחקרים שכללו 177,626 משתתפים ו-8,269 מקרים ניתחו את הקשר בין צריכת חלב סויה לסיכון לסרטן. בסך הכל, צריכה גבוהה של חלב סויה הייתה קשורה לסיכון מופחת לסרטןשנע בין 25-35%. קשרים הפוכים מובהקים זוהו לסרטן מערכת העיכול, מערכת העיכול העליונה וסרטן השחלות.
    ניתוח מינון-תגובה גילה קשר לא ליניארי: צריכה מוגברת של חלב סויה קשורה לסיכון מופחת לסרטן, במיוחד עבור אלו שצורכים 30 גרם או יותר חלב סויה מדי יום.
  • מוצרי סויה אחרים:
    בוצעה מטה-אנליזה על מחקרים שחקרו מוצרי סויה אחרים, כולל מרק מיסו, ממרח סויה, מוצרים מותססים ולא מותססים. למרות שלא נצפו קשרים משמעותיים עם סיכון מופחת לסרטן הכולל, ניתוחי תת-קבוצות גילו שצריכת נאטו גבוהה עשויה כן להפחית את הסיכון הכולל לסרטן.
    הראיות לגבי מוצרי סויה אחרים באופן כללי אינם מספקים ולכן יש לערוך עליהם יותר מחקרים.

אני באופן כללי לא הייתי הולך על כמויות כה גבוהות וגם לא הייתי צורך בהכרח ברמה יומית, אבל בהחלט משלב אותם בתזונה הביתית לפחות 2-3 פעמים בשבוע.
אם יש נטייה במשפחה לסרטנים המופיעים. אז הייתי נכנס ללינקים שלמעלה כדי לדעת ממה להמנע (גורמי סיכון) ובמה להרבות (מפחיתי סיכון).

דבר חשוב אחרון לדעתי הוא להפריד את הסויה/טופו ממאכלים עשירים ביוד שכן ייתכן וסופחים אותו. הפרדה בין הארוחות, לא יפריע לספיגת היוד. בדומה למשפחת המצליבים.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב