סיבים תזונתיים עשויים להפחית את נזקי ה-DNA לתאי אפיתל של המעי הגס ב-70% ולמנוע סרטן

חוקרים מהודו פרסמו מאמר סקירה בנובמבר 22 בג'ורנל Dietetics ובו הם מפרטים את החשיבות והמנגנונים של סיבים תזונתיים במניעת סרטן המעי הגס.

על פי הערכות השכיחות העולמית של סרטן המעי הגס (CRC) צפויה להגיע ל-3.2 מיליון עד 2040.
שיעורי התמותה המדויקים אינם ברורים שכן כ-40% ממקרי המוות מסרטן פי הטבעת מיוחסים באופן שגוי לסרטן המעי הגס במקום לגרסה של פי הטבעת.
גורמי הסיכון על פי הרפואה כוללים צריכה מוגזמת של בשר אדום ומעובד, השמנת יתר, שתייה מוגזמת של אלכוהול, גיל, גזע וסוכרת. לגברים נטיה גבוהה יותר ל-CRC.

העדפה מערבית למזון אולטרה מעובד, עתיר פחמימות ושומן, החמירה את הבעיה והובילה למחסור נרחב בסיבים תזונתיים, שהוכרזו זה מכבר כאבן יסוד בתזונה מזינה, התורמים באופן משמעותי לבריאות ולרווחה הכללית. למעשה מחקרים עדכניים מגלים שפחות מ-10% מהאמריקאים ואלה הצורכים תזונה מערבית, עומדים בהנחיות של 25-35 גרם סיבים ליום.
תזונה לקויה זו משבשת את האיזון של המיקרוביום של המעי, שהוא בורר הכרחי לפעולה חיובית של סיבים תזונתיים, כולל ניהול תיאבון, פעילויות מטבוליות ומסלולים דלקתיים כרוניים.

סיבים תזונתיים הנמצאים בפירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים, הם פוליסכרידים מסיסים או בלתי מסיסים והם עמידים לאנזימי עיכול, הם אינם עוברים חילוף חומרים ואינם נספגים במעי הדק. הצריכה שלהם מקדמת צמיחת חיידקים, וכתוצאה מכך יש השפעה גם על תדירות היציאות ובעקיפין זה מפחית את ההצטברות של כימיקלים פתוגניים.
יתרונות בריאותיים נוספים כוללים ספיגת מינרלים משופרת, חילוף חומרים של שומנים, השפעות אנטי דלקתיות ואנטי סרטניות – בעיקר עקב חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs) מפירוק סיבים מסיסים במעי הגס.

SCFAs המיוצרות על ידי חיידקי המעי מסיבים תזונתיים פועלות בשלב מוקדם להורדת הצטברות רעילה של פנולים ואמוניה ועשויות להסביר את התפקיד המניעתי של עמילנים עמידים.
בוטיראט (אחת משרשראות SCFA), היא מקור אנרגיה לקולונוציטים (תאי אפיתל) ויש לה גם השפעה ביולוגית על תאים ניאופלסטים, המעכבים שגשוג של חומרים מסרטנים. בוטיראט מעלה ביטוי גנים אנטי-גרורתיים ומפחית הפעלה של גנים פרו-גרורתיים [1].

החוקרים מציינים שבמחקרים על השפעת התזונה על מיקרוביום ​​המעי, נמצאו שלושה זני חיידקים עיקריים (Bacteroides, Prevotella ו-Ruminococcus) שנחשבים לאינדיקטור טוב להשפעת התזונה על המיקרוביום. חיידקים ממשפחת Prevotella למשל אחראים לטיפוח מיקרוביום בריא ובדרך כלל נפוצים יותר בקרב נבדקים בקהילות כפריות, בעוד שדיסביוזיס במעיים שכיח יותר בקרב תושבי ערים שאימצו את התזונה המערבית.
יתר על כן, מחסור ארוך טווח בסיבים תזונתיים נקשר לעלייה בחיידקים מפרקי מוצין רירית המעי. כאשר חיידקים אלה נמצאים ברמות גבוהות הם עשויים לפגוע במחסום המעי שבתורו עלולים לחדור למחזור הדם פתוגנים.
החוקרים מסכמים שלמרות ההתקדמות בטיפול ב-CRC, התחלואה והתמותה נותרו גבוהים והתערבויות תזונתיות, המתקנות חוסר איזון במעיים ומייעלות את פעילות הסיבים התזונתיים, עשויות להיות עם תפקיד מועיל ביותר במניעת סרטן בכלל ובבמעי הגס בפרט.

*** תוספת ינואר 25
מחקר פורץ דרך של Stanford Medicine עשוי לספק את הראיות הדרושות כדי לעודד אנשים לאמץ מזונות עשירים בסיבים כגון קטניות, אגוזים, ירקות ממשפחת המצליבים ואבוקדו.
מחקר זה שפורסם בינואר 25 בכתב העת Nature Metabolism חושף את ההשפעות האפיגנטיות הישירות של שני תוצרים נפוצים שנוצרים במהלך עיכול סיבים.
החוקרים מסבירים שכאשר אנו אוכלים סיבים, המיקרוביום של המעי מייצר חומצות שומן קצרות שרשרת. כמו כן תרכובות אלו הן יותר מסתם מקור אנרגיה עבורנו: זה זמן רב נחשד כי הן משפיעות בעקיפין על תפקוד הגנים (אפיגנטיקה). לכן הם עקבו אחר האופן שבו שתי חומצות השומן קצרות השרשרת הנפוצות ביותר במעי שלנו, פרופיונאט ובוטיראט, שינו את ביטוי הגנים בתאים אנושיים בריאים, בתאי סרטן מעי גס אנושיים שטופלו ושלא טופלו ובמעי עכברים. הם מצאו שינויים אפיגנטיים ישירים בגנים ספציפיים המווסתים את התפשטות התאים וההתמיינות, יחד עם אפופטוזיס, או תהליכי מוות תאי מתוכנתים מראש – כולם חשובים לשיבוש או שליטה בצמיחת התאים הבלתי מבוקרת העומדת בבסיס הסרטן. הם גם חושבים שמסלולים אלו חיוניים לוויסות צמיחת תאים בלתי מבוקרת האופיינית לסרטן באופן כללי,שכן חומצות שומן אלה מגיעות לכל איברי הגוף.
החוקרים מעוניינים שממצאי המחקר יהדהדו בעולם הרפואי בגלל השיעורים המתגברים והמדאיגים של סרטן המעי הגס שנראים בקרב מבוגרים צעירים יותר. מגמה, שמחייבת תשומת לב לתפקיד של תזונה בטיפול בסרטן. הבנת המנגנונים המדויקים שבאמצעותם סיבים משפיעים על ביטוי גנים עשויה להקל על פיתוח הנחיות תזונתיות המתעדפות את צריכת המזון העשיר בסיבים. קווים מנחים כאלה יכולים להשפיע על היפוך המגמות המדאיגות בשכיחות הסרטן על ידי חינוך הציבור לבחירות תזונתיות הקשורות לתוצאות בריאותיות טובות יותר באופן כללי ולמניעת סרטן באופן ספציפי.
https://www.lab-worldwide.com/fiber-rich-foods-gene-expression-cancer-prevention-a-ea77c992efb0afff9c8bbf04c10b0f63/

במאמר: "אנשים בסיכון גנטי גבוה לסרטן המעי הגס מפיקים יותר מהשינויים המיטיבים באורח חייהם" תוכלו למצוא אתכלהמידע על גורמי סיכון מהם רצוי להמנע ועל דברים שחשוב שיקרו יותר בכלאפיקי אורח החיים

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב