חומצות שומן מסוג אומגה 3 – קשב סלקטיבי מתמשך ואימפולסיביות נמוכה אצל מתבגרים

בגיל ההתבגרות מתרחשים שינויים מבניים ותפקודיים חשובים במוח, במיוחד באזור הפרה-פרונטלי, אשר ממלא תפקיד מרכזי בשליטה בקשב. מצד שני, חומצות שומן בלתי רוויות (אומגה 3) ידועות כקריטיות להתפתחות ותפקוד תקינים של המוח. חומצת השומן הנפוצה ביותר במוח, במיוחד באזור הפרה-פרונטלי, היא חומצה דוקוסהקסאנואית (DHA), אשר מסופקת בעיקר מאכילת דגים שומניים.

למרות החשיבות המבוססת של DHA בהתפתחות המוח, מעט מחקרים העריכו אם הוא ממלא תפקיד בביצועי הקשב של מתבגרים בריאים. בנוסף, התפקיד האפשרי של חומצה אלפא-לינולאית (ALA), אומגה 3 נוספת אך ממקור צמחי, לא נחקר בצורה כה מקיפה. זה רלוונטי, לאור צריכת הדגים הנמוכה בחברות המערביות אם בגלל היבטים מוסריים (טבעונות) ואם בגלל היבטים בריאותיים אחרים כמו חשש ממתכות כבדות ומזהמים נוספים הנמצאים בים והנטמעים בדגים.

חוקרים בהובלת בהובלת ISGlobal והמרכז לחקר הבריאות (ISPV) שבברצלונה רצו לקבוע האם צריכה גבוהה יותר של DHA ו-ALA קשורה לביצועי קשב מוגברים בקבוצה של 332 מתבגרים מבתי ספר שונים בברצלונה. המשתתפים עברו מבחנים ממוחשבים המודדים זמני תגובה על מנת לקבוע יכולת קשב סלקטיבית ומתמשכת, יכולת עיכוב מול גירויים מסיחים ואימפולסיביות. המתבגרים גם ענו על סדרת שאלות בנושא הרגלי תזונה ונתנו דגימות דם למדידת רמות של DHA ו-ALA – אינדיקציה אובייקטיבית ותקפה לצריכה תזונתית ארוכת טווח של שומנים אלו.
על פי המחקר שפורסם באוגוסט 22 בג'ורנל European Child & Adolescent Psychiatry, חומצות השומן DHA נמצאה קשורה ליכולת גדולה יותר לקשב סלקטיבי ומתמשך אצל מתבגרים, בעוד שחומצה אלפא-לינולנית (ALA) נמצאה קשורה לאימפולסיביות נמוכה יותר. התוצאות מאשרות את החשיבות של דיאטה המספקת כמויות מספקות של חומצות שומן רב בלתי רוויות אלו להתפתחות מוחית בריאה.
החוקרים מציינים שהתפקיד של ALA בבקרת קשב עדיין לא ברור, אבל ממצא זה עשוי להיות רלוונטי מבחינה קלינית, שכן אימפולסיביות היא תכונה של מספר מצבים פסיכיאטריים, כמו ADHD.
החוקרים מסכמים שהמחקר שלהם מצביע על כך שסביר להניח ש-DHA תזונתי ממלא תפקיד במשימות הדורשות תשומת לב, אבל יש צורך במחקרים נוספים כדי לאשר סיבה-תוצאה, כמו גם כדי להבין את תפקידה של ALA. ועדין הממצאים מוסיפים לעדויות הקיימות כבר על התועלת של צריכת דגים שומניים (המקור העיקרי ל-DHA) בתקופה שבה המוח מתפתח שזה בעצם מהינקות ועד הבגרות.
https://www.isglobal.org/-/los-acidos-grasos-omega-3-y-en-particular-el-dha-estan-asociados-con-mayor-capacidad-de-atencion-en-adolescentes

אני לא מחליט עבור אף אדם מהיכן לצרוך את הרכיבים המוצעים במחקרים.
אני באופן אישי תמיד אעדיף את המקור הצמחי (אורגני) שכן הוא יהיה פחות מזוהם.
אני גם יודע שהיום הדגים המשווקים בסופרים במקרים רבים לא מגודלים בסביבה הטבעית וזה גם יכול להשפיע לרעה על איכויות נוספות. למשל סלמון שניצוד במעלה הזרם מול סלמון שגדל בבריכות ימיות סגורות ומזוהמות.

כן חשוב לי להציג את המידע הכולל כדי שתהיה בחירה מודעת. ולכן חשוב להזכיר שדגים לא מייצרים אומגה 3 והמקור לחומצות השומן הללו הוא במיקרו אצות שנאכלות על ידי דגים קטנים, חסילונים ויתר "פירות ים" שמהווים מקור תזונה לדגים גדולים יותר.
כמו כן בפוסט: "אומגה 3 (ALA) והסיכון למוות מכל הסיבות, מחלות לב וסרטן" הצגתי גם מחקר מ-2010 שהישווה תזונה של טבעונים, צמחונים, אוכלי בשר מול אוכלי דגים. וניתן לראות שסך חומצות השומן (EPA/DHA) הגבוהות ביותר ובצורה דומה היו אצל הטבעונים ואוכלי הדגים ובאופן מפתיע אולי ה-DHA אצל הטבעונים היה מעט גבוה יותר מאצל אוכלי הדגים.
המשמעות של זה היא שהגוף יודע לייצר את השרשראות הארוכות מ-ALA וזה אולי פותר את הטענה שלא ידוע כמה התמרה מתרחשת או שמתרחשת באחוז נמוך.

ודבר אחרון. למוח שלנו יש מחסום ולא כל מולקולה יכולה לעבור אותו ומן הסתם לשרשראות הקצרות יש סיכוי גבוה יותר לעבור ובמוח גם מתבצעת התמרה.
כמובן שיש גם תוספים ממקור של אצות ודגים רק לוודא שנקיים ממתכות.

במאמר המרכז: "קשב וריכוז (ADHD) – חשיבות התזונה – מזהמים סביבתיים" תוכלו למצוא עוד מחקרים המציגים את הקשר בין אומגה 3 לקשב וריכוז. כמו כן תוכלו להבין יותר לעומק את התופעה, מהם הגורמים הסביבתיים שנמצאו משפיעים על המוח ואילו רכיבים נוספים יכולים להשפיע לטובה.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב