אכילה קבועה של קינואה מסייעת במניעת מחלות מטבוליות

קינואה היא פסאודו-דגן ללא גלוטן, שמקורו בהרי האנדים שם צומחת אפילו בגבהים של 4 ק"מ מעל פני הים והיא בעלת ערך תזונתי גבוה מאוד. הקינואה עשירה במיוחד במינרלים כמו סידן (17 מ"ג ל-100 גרם), ברזל (1.5 מ"ג ל-100 גרם), נחושת ומגנזיום (64 מ"ג ל-100 גרם) וכן בויטמינים B, E ו-C ונוגדי חמצון (פוליפנולים)[1]. יש בה ריכוז גבוה של חלבונים עם כל חומצות האמינו החיוניות, שהן אלו שעלינו לכלול בתזונה שלנו , כמו גם פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים. בגלל כל אלה יש המכנים גם את הקינואה – מזון על ומזון פונקציונלי[2][3][4][5][6][7].
הקינואה נחשבה לקדושה עבור בני האינקה אשר השתמשו בה למתן מנחה בטקסי פולחן שונים.

סוכרת מסוג 2 היא מחלה מטבולית ואחד הגורמים המובילים בעולם למוות בטרם עת. כל שנה אחד מכל עשרה אנשים מפתח סוכרת. למעשה, לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), סוכרת היא סיבת המוות של 1.5 מיליון אנשים ברחבי העולם בשנת 2019 בלבד, ושכיחותה רק עולה.
ישנו מצב המכונה טרום סוכרת בו מדדי הסוכר מתחילים לעבור את ה-100. על פי הסטטיסטיקה 70% מהאנשים עם טרום סוכרת ימשיכו לפתח את המחלה. שיעור המרה זה גבוה אף יותר בקרב מבוגרים, מה שאומר שטרום סוכרת בתוספת הזדקנות שווה לעלייה אדירה בסיכון לפתח את המחלה וזהו המצב שבו ניתן להשפיע הרבה יותר.
קבוצה של חוקרים בהנחיית ד"ר Diana Daz Rizzolo ממכון המחקר הביו-רפואי (IDIBAPS) ומהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטה הפתוחה של קטלוניה (UOC) מצאו שהחלפת דגנים בקינואה מפחיתה את עליות הגלוקוז בדם לאחר הארוחות ולכן אכילה של קינואה יכולה לסייע במניעת סוכרת מסוג 2. את הממצאים שלהם פירסמו ביוני 22 בכתב העת Nutrients.
החוקרים ציינו שכבר בעבר האמינו שתזונה מבוססת קינואה תועיל לכמה מחלות לב וכלי דם ומחלות מטבוליות אחרות, כמו סוכרת מסוג 2, בגלל איכויותיה התזונתיות. אולם טענות אלו לתועלת בריאות לא נתמכו על ידי מחקרים מדעיים כלשהם.
החוקרים למעשה ביצעו סקירה[8] כדי לגלות מה יש לספרות המדעית לומר על כל היתרונות המיוחסים לקינואה ולא מצאו עדויות מדעיות בבני אדם, אלא רק השערות ומחקרים שנערכו שהתמקדו רק ברכיבים ספציפיים מבלי לקחת בחשבון את האוכל בכללותו.
החוקרים כן מציינים שמחקרים שנעשו לאחרונה על עכברים הבחינו כי פוליפנולים[9], סוג של מיקרו-נוטריינט הקיימים בקינואה, יכולים לעזור להוריד את רמות הסוכר בדם.
מחקר אחר מאוגוסט 21 הציג גם הוא יכולות מורידות סוכר בדם אצל עכברים סוכרתיים[10].
בהתחשב בכל היתרונות האפשריים שיוחסו לקינואה. החוקרים רצו לראות מה יקרה אם הם יסירו מזונות עשירים בפחמימות שגורמים לעלייה מהירה יותר ברמות הגלוקוז בדם מהתזונה של מישהו ויחליפו אותם במקום זאת בקינואה ובמזונות העשויים מהדגן הזה. מטרתם הייתה לקבוע האם להחלפה זו יכולה להיות השפעה חיובית על מניעת סוכרת מסוג 2 באנשים עם סיכון גבוה לפתח את המחלה.
לצורך המחקר גייסו החוקרים נבדקים טרום-סוכרתיים מעל גיל 65. במהלך חודש עקבו החוקרים אחר המתנדבים: הם ציידו כל אחד מהם במוניטור רציף של גלוקוז שמדד את הסוכר בדם בכל דקה ביום, ונתן להם רישום של מה שהם אוכלים. זה אפשר לצוות לראות כיצד רמות הסוכר בדם משתנות לאחר כל ארוחה.
בסוף החודש החליפו מזונות עשירים בפחמימות מורכבות כמו דגנים, קטניות, פקעות ופסטה בקינואה ומזונות שעשויים מדגן זה כמו לחם, בריושים, פסטה, קרקרים ומקלות לחם. לאחר מכן הם רשמו שוב כיצד רמות הסוכר בדם של המתנדבים משתנות במהלך היום.
החוקרים השוו את דפוסי הסוכר בדם ומצאו שכאשר המשתתפים אכלו קינואה, העלייה ברמת הסוכר בדם הייתה נמוכה יותר מאשר בתזונה הרגילה שלהם.
החוקרים מצאו גם שהתזונה המבוססת על קינואה עזרה לשלוט ברמות השומנים בדם, וזו הסיבה שהם מאמינים שהיא יכולה להיות שימושית בשליטה בכולסטרול גבוה ובגורמים אחרים הקשורים לסיכון לבבי.
https://www.uoc.edu/portal/en/news/actualitat/2022/197-consumption-quinoa-prevent-diabetes2.html

מחקרים נוספים עם הקשרים דומים:
שמירה על משקל תקין, סוכר בצום, המוגלובין מסוכרר (HbA1c) ותחושת שובע[11][12].
הורדת טריגליצרידים[13].
חיזוק המיקרוביום, שלו קשר אדוק למחלות מטבוליות – (מזון פרהביוטי)[14][15][16] בין היתר בזכות הספונינים, פוליפנולים ופפטידים ביו-אקטיביים, שהוכחו כמפחיתים את ה-pH של המעי ומגבירים את מיגוון החיידקי ואת הייצור של SCFAs.

*** תוספת אוקטובר 25
עדויות קליניות רבות הצביעו על הקשר בין צריכת קינואה לשיפור מדדים מטבוליים, אך המנגנון המדויק מאחורי השפעה זו, במיוחד בהקשר של בריאות המעי, נותר לא ברור. סקירת תיחום שיטתית (Scoping Review) שפורסמה באוקטובר 25 בכתב העת Nutrients, נועדה למפות את כלל הראיות הקדם-קליניות על הפפטידים הביו-אקטיביים המופקים מקינואה – שהם שרשראות חלבון קצרות המשתחררות במהלך העיכול או העיבוד – ועל יכולתם לווסת את מיקרוביום המעיים (קהילת חיידקי המעי). הסקירה, שניתחה 19 מחקרים מרכזיים, נערכה במטרה להבין את המנגנונים הטיפוליים של הקינואה ולכוון את המחקר הקליני העתידי.

המחקר אישש כי רכיבי הקינואה פועלים כמודולטורים רבי-עוצמה של המיקרוביום. ב-83% מהמחקרים דווח על הגברה של סוגי חיידקים מועילים (כגון Blautia הקשור לשמירה על משקל תקין), וב-67% מהמחקרים נצפתה עלייה בגיוון האלפא (Alpha Diversity) – מדד מרכזי המעיד על בריאות ועמידות המיקרוביום. הממצא המשמעותי ביותר הוא האפקט הבוטירוגני של הקינואה: כל המחקרים שמדדו את התוצר המטבולי הזה (100%) דיווחו על הגברה עקבית בייצור הבוטיראט (Butyrate) – חומצת שומן קצרת-שרשרת (SCFA) המשמשת כמקור האנרגיה העיקרי לתאי המעי וכבעלת יכולות אנטי-דלקתיות חזקות, החיוניות לשלמות מחסום המעי.

יתר על כן, הראיות הצביעו על תופעה של מודולציה של המיקרוביום על ידי הקינואה, הממקמת אותה כ"פרה-ביוטיקה מדויקת". במודלים של השמנה, לדוגמה, הפפטידים חוללו שינוי מבני במיקרוביום על ידי הפחתת יחס Firmicutes/Bacteroidetes, דפוס המקושר לפנוטיפ מטבולי רזה יותר. באופן דומה, במודלים של סוכרת, נצפתה העשרה ספציפית של סוגי חיידקים הקשורים לשיפור משק הסוכר (Faecalibaculum ו-Lactobacillus). החוקרים סיכמו כי ממצאים קדם-קליניים אלו מעניקים בסיס מכאניסטי איתן לקינואה כרכיב פונקציונלי.

ממצאי סקירת התיחום מהווים אישור מכאניסטי חשוב לראיות הקודמות במאמר זה. הוכחת המודולציה המדויקת והאפקט הבוטירוגני החזק מסבירה כעת את הקשר הנצפה בין צריכת קינואה לשיפור מדדי סוכר ולבקרת שומני הדם. הפחתת עליות הגלוקוז בדם לאחר הארוחות, שהוצגה במחקר הקליני, קשורה באופן ישיר הן לעיכוב אנזימי סוכר על ידי רכיבים פנוליים, והן לשיפור הרגישות לאינסולין המתווך על ידי ה-SCFAs שהמיקרוביום מייצר כתוצאה מאכילת הקינואה. בכך, המחקר החדש הופך את הקינואה מ"מזון על" עשיר בחומרים מזינים לכלי תזונתי המעצב מחדש את תפקוד המעי והמטבוליזם הכללי.

המשמעות המעשית היא שצריכת קינואה קבועה אינה מסתכמת רק באספקת סיבים וחלבון, אלא פועלת כהתערבות תזונתית יזומה המכוונת לשיפור הבריאות המטבולית דרך ציר המעיים. הנתונים מראים כי על ידי שילוב של קינואה בתזונה במקום דגנים פחות מזינים, אנו מציעים לגוף לא רק שיפור בצריכת המינרלים והויטמינים, אלא גם "מזון למען חיידקים" שמגביר ספציפית את ייצור הבוטיראט. עבור אנשים הנמצאים במצב טרום-סוכרת או כאלה המעוניינים לשפר את בריאותם המטבולית ולחזק את חוסן המעי, ממצאי המחקרים הללו מציעים המלצה תזונתית מבוססת מדעית: הקינואה צריכה להפוך לחלק קבוע מהתפריט, כדרך יעילה וטבעית לתמיכה באיזון הסוכר ובהפחתת דלקתיות כללית.

לדברים נוספים החשובים למניעה וטיפול בסוכרת היכנסו.
לדברים נוספים החשובים למניעה וטיפול בהשמנה היכנסו.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב