חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור בברזיל, בחנו את ההשפעה של לימוד עובדי בריאות לקידום שיטות האכלה בריאה לתינוקות אצל נשים בהריון.
החוקרים ערכו את הניסוי האקראי ב -31 מרכזים המספקים שירותי טיפול ראשוני ללידה, לתינוקות ולמשפחות בעלות הכנסה נמוכה. ההתערבות התבססה על לידות ממאי 2008 עד פברואר 2009 וכללה תוכנית אימונים להגברת הידע של עובדי שירותי הבריאות הראשוניים על פי קו המנחה לו הם קוראים "Ten Steps for Healthy Feeding for Brazilian Children from Birth to Two Years of Age".
כל המשפחות התבשרו על אוכל משלים שאסור להציע לילדים מתחת לגיל שנתיים ( סוכר, ממתקים, שתייה קלה, חטיפים מלוחים, עוגיות ומזון מעובד) באמצעות פוסטרים בחדרי המתנה. מראיינים מאומנים מדדו את צמיחתם של ילדים ותוצאות אחרות בגילאי 6 חודשים, 12 חודשים, 3 שנים ו -6 שנים בביקורי בית שלאחר מכן. כמו כן נרשמו פרטים על סוגי המזון, כמויות ושיטות ההכנה.

הממצאים פורסמו במאי 21 בג'ורנל Journal of Human Nutrition and Dietetics והראו, שילדים שצרכו פחות שומנים ופחמימות (תזונה מערבית) בשנה הראשונה עד גיל 3 היו בעלי מידות נמוכות יותר של שומן בגוף בגיל 6.
צריכת האנרגיה בכל הגילאים הייתה נמוכה יותר בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת עם הבדל מובהק סטטיסטית בגיל 3 שנים. כמו כן, ילדים מקבוצת ההתערבות בגיל 3 צרכו פחות פחמימות ושומן כולל בהשוואה לקבוצת הביקורת ובגיל 6 צברו פחות שומן בגוף כפי שנמדד על ידי היקף מותניים קטן יותר וכיפולי עור דקים יותר.
המחקר הוא הראשון שהראה שהשורשים להשמנה מתחילים בשנה הראשונה לחייהם, לאחר שאמהות מפסיקות להניק.
החוקרים מסכמים, שהשנה הראשונה לאחר הלידה מהווה חלון קריטי לקביעת הרגלים שישפיעו על דפוסי הבריאות לאורך כל חייו של הילוד.
המסר לעולם הוא שכדי למנוע השמנת יתר בשלב מאוחר יותר בחיים, רצוי להתחיל מוקדם כמה שיותר בהסברה לאמהות איך ובמה להאכיל את ילדיהן.
המפתיע ביותר היה שהאימהות שבקבוצת הביקורת הציעו מזון מעובד במיוחד, עתיר סוכר ושומן, כבר בגיל 6 חודשים. דבר שמוסבר על ידי השפעות תרבותיות ושיווק חזק של מזון מעובד לתינוקות שנמשך לאורך שנים ברחבי העולם.
החוקרים גם העריכו את ההשלכות הכלכליות. שכיחות עודף המשקל בקבוצת ההתערבות היתה נמוכה בממוצע ב-7% מקבוצת הביקורת בגיל 6,. על כל ירידה של אחוז אחד משכיחות ההשמנה בקרב ילדים בגיל 6 ייחסכו 1.7 מיליארד דולר בעלויות רפואיות.
https://www.publichealth.columbia.edu/public-health-now/news/%E2%80%A8it%E2%80%99s-never-too-early-begin-healthy-eating-habits
*** תוספת יוני 25 – צריכת פירות בילדות מונעת השמנה בטנית
מחקר חדש ומשמעותי שפורסם ביוני 25 בכתב העת Frontiers in Nutrition, מחזק את ההבנה שלנו לגבי חשיבות הרגלי אכילה בריאים בגיל צעיר, ובפרט צריכת פירות, במניעת השמנת יתר. המחקר, שניתח נתונים מ-1,707 ילדים אמריקאים בגילאי 8-11 שנבחרו באופן אקראי, מצא קשר חזק ומשמעותי בין צריכה גבוהה יותר של פירות לבין רמות נמוכות יותר של שומן בטני.
צריכת הפירות והרגלי התזונה האחרים נמדדו באמצעות ממוצע של שני שאלוני תזונה של 24 שעות. ילדים שאכלו יותר, צרכו באופן טבעי יותר פירות בגרמים. לכן, כדי לאפשר השוואה הוגנת, צריכת הפירות לא נמדדה בגרמים אלא כאחוז מסך צריכת האנרגיה היומית הכוללת של הילד (למעט מיצי פירות).
השומן הבטני הוערך באמצעות מדידות היקף מותניים וקוטר בטן סגיטלי (SAD) שבוצעו על ידי טכנאים מיומנים. המחקר לקח בחשבון מגוון רחב של משתנים מבלבלים, כולל גיל, מין, מוצא אתני, גודל משק בית, שנת הערכה, זמן מחשב, פעילות גופנית, סך צריכת אנרגיה וצריכת פחמימות, חלבונים, שומן, סיבים תזונתיים, סוכר ושומן רווי.
החוקרים הדגישו כי מעל 40% מהילדים בארצות הברית סובלים מעודף משקל או השמנת יתר, מצב הקשור לסיכונים בריאותיים רבים כבר בגיל צעיר, כולל תנגודת לאינסולין, לחץ דם גבוה, סוכרת סוג 2 ומחלות לב. המחקר התמקד במדידת שומן בטני באמצעות היקף מותניים וקוטר בטן סגיטלי (SAD), מדדים שנחשבים מדויקים יותר מ-BMI להערכת סיכון מטבולי בילדים.
החוקרים גם הדגישו שצריכת הפירות הממוצעת בקרב ילדי ארה"ב הייתה נמוכה מאוד, ועמדה על 10.1% מסך צריכת האנרגיה היומית (ממוצע). נתון מדאיג נוסף הוא שכמעט 27% מהילדים במדגם דיווחו על אפס צריכת פירות.
ממצאי המחקר חיזקו את ההמלצות התזונתיות הקיימות:
- קשר הפוך וברור (נתונים רציפים): כאשר צריכת הפירות והשומן הבטני טופלו כמשתנים רציפים (ככל שערך עולה), נמצא קשר ליניארי הפוך ומובהק סטטיסטית. כלומר, ככל שאחוז האנרגיה מפירות עלה, כך היקף המותניים וקוטר הבטן (SAD) ירדו באופן משמעותי. קשר זה נשמר גם לאחר שקלול כל המשתנים המבלבלים.
- השפעה מדורגת (חלוקה לקבוצות): צריכת הפירות חולקה לשלוש קטגוריות שוות בגודלן: "אף פעם"; "נמוכה" (פחות מ-9.2% מסך צריכת האנרגיה); "בינונית/גבוהה" (לפחות 9.2% מסך צריכת האנרגיה שלהם).
נצפתה מגמת ירידה בשומן הבטני (SAD והיקף מותניים) עם עלייה בקטגוריות צריכת הפירות. ילדים בקטגוריה של צריכה בינונית/גבוהה של פירות הראו פחות שומן בטני בהשוואה לילדים שלא צרכו פירות כלל.
החוקרים ציינו גם את החלק של גורמים מבלבלים כמתווכים: הקשר המובהק היה יותר בקרב בנים, יותר בילדים שדיווחו על שימוש במחשב למטרות פנאי של עד שעתיים ביום, בילדים שביצעו פעילות גופנית של שעה לפחות 4 ימים בשבוע או יותר.
המחקר מצביע על מספר מנגנונים אפשריים המסבירים קשר זה:
- פירות עשירים במים ובסיבים ודלים בשומן, מה שמאפשר לילדים לאכול נפח גדול יותר של מזון עם פחות קלוריות.
- סיבים תזונתיים תורמים לשובע, משפרים את בריאות מערכת העיכול (המיקרוביום) ומשפיעים לחיוב על ויסות המשקל.
- כאשר ילדים אוכלים פירות, הם נוטים פחות לצרוך חטיפים ומזונות מעובדים עתירי קלוריות, סוכר ושומן.
- פירות עשירים בוויטמינים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים התורמים להפחתת דלקתיות בגוף, הקשורה להשמנה.
המחקרים הללו יחד… משרטטים תמונה ברורה ועקבית: הרגלי אכילה בריאים, המוענקים לילדים מגיל צעיר מאוד, הם קריטיים למניעת השמנה והשלכותיה הבריאותיות לאורך החיים. יחד הם מדגישים את חלון ההזדמנויות הקריטי בשנתיים הראשונות לחיי הילד ואת חשיבות הימנעות ממזון מעובד עתיר סוכר ושומן למניעת השמנת יתר. הם גם מצביעים על כך שחינוך הורים ואנשי מקצוע, ומתן הנחיות תזונתיות ברורות ומבוססות מדע, הם המפתח ליצירת דור בריא יותר.
כיצד ליישם זאת בפועל?
ההבנה ש"מה" לאכול משפיעה על בריאות ילדינו היא צעד ראשון, אך השאלה החשובה הבאה היא "איך". למרבה המזל, קיימים עקרונות ושיטות שפותחו כדי לעזור להורים לגרום לילדיהם לאמץ הרגלי אכילה בריאים ומגוונים. ולאלה שכבר נמצאים במצב שהילדים התרחקו ממזון בריא מוזמנים לקבל כמה טיפים מהמאמר: "איך ניתן לגרום לילדים לאכול מזון בריא ומגוון ומדוע זה כה חשוב".
מאמרים קשורים נוספים:
הנקה מורידה ב-25% סיכון להשמנת יתר אצל ילדים.
השמנה מעלה סיכון לסוכרת סוג 2 הרבה יותר מאשר גנטיקה.
נמצא קשר מובהק בין השמנת יתר במתבגרים לסיכון לשבץ לפני גיל 50.
מיקרוביום והקשר לסוכרת והשמנה.
השמנת יתר ואלצהיימר.
מחקר ישראלי ענק מצא קשר בין השמנת יתר לסרטנים שונים.
מצב ההשמנה בארץ ובמדינות OECD.
תזונה מבוססת צומח – השמנת יתר.
סיבים תזונתיים – מזון פרהביוטי – בריאות כללית.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה