מצב בריאות הנפש הוא בעיה הולכת וגוברת באוסטרליה ובעולם. בערך אחד מכל שני אוסטרלים יחווה בעיה נפשית במהלך חייו. בעולם, כ -1 מתוך 10 אנשים חיים עם הפרעת נפש. מתח מסוים נחשב לנורמלי, אך חשיפה ארוכת טווח יכולה להשפיע באופן משמעותי על בריאות הנפש וכשמדובר במשהו כרוני… לחץ ארוך טווח ושאיננו מנוהל ושהאדם לא פורק אותו… זה יכול להוביל למגוון של בעיות בריאות נוספות, כולל מחלות לב, סוכרת, דיכאון וחרדה.
היתרונות של תזונה בריאה ידועים, אך משום מה, רק אחד מכל 2 אוסטרלים אוכלים את שתי המנות המומלצות של פירות ביום ופחות מ-10% אוכלים את חמש המנות המומלצות של ירקות מדי יום.
במחקר שפורסם במאי 21 בג'ורנל Clinical Nutrition חוקרים מאוניברסיטת Edith Cowan (ECU) בחנו את הקשר בין צריכת פירות וירקות ורמות מתח של למעלה מ -8,600 אוסטרלים בגילאי 25 עד 91 שהשתתפו במחקר האוסטרלי לסוכרת, השמנת יתר ואורח חיים (AusDiab).
הממצאים גילו כי אצל אנשים שאכלו לפחות 470 גרם פירות וירקות מדי יום היו רמות לחץ נמוכות בכ-10% לעומת אלו שצרכו פחות מ -230 גרם. המחקר מחזק את הקשר בין דיאטות עשירות בפירות וירקות לרווחה נפשית.

"מצאנו שאנשים שיש להם צריכת פירות וירקות גבוהה יותר לחוצים פחות מאלה עם צריכה נמוכה יותר, מה שמצביע על כך שתזונה ממלאת תפקיד מפתח ברווחה הנפשית"
החוקרים מציינים שבעוד שהמנגנונים שמאחורי האופן שבו צריכת פירות וירקות משפיעים על לחץ עדיין לא ברורים, רכיבי תזונה מרכזיים יכולים להיות גורם. רכיבי תזונה חשובים כמו ויטמינים, מינרלים, פלבנואידים וקרוטנואידים שיכולים להפחית דלקת ומתח חמצוני.
דלקת ומתח חמצוני בגוף הם גורמים מוכרים שיכולים להוביל לעלייה במתח, חרדה ומצב רוח ירוד.
ואני אוסיף כמובן את הקשר הנוסף שבין מזון מהצומח למיקרוביום ולנפש. בלינק הזה כמובן מוצגים דברים חשובים נוספים הקשורים למתח ודרכים נוספות לנהל אותו ולפרוק אותו.
https://nhiri.ecu.edu.au/research/eating-more-fruit-and-vegetables-linked-to-less-stress/
*** תוספת מאי 22
מחקר, שפורסם במאי 22 בג'ורנל British Journal of Nutrition, סקר 428 מבוגרים מרחבי בריטניה ובחן את הקשר בין צריכת פירות, ירקות, חטיפי מזון מתוקים ומלוחים, לבין בריאותם הפסיכולוגית.
לאחר שלקחו בחשבון גורמים דמוגרפיים ואורח חיים כמו גיל, בריאות כללית ופעילות גופנית, המחקר מצא שנראה כי הן פירות עשירים בחומרי תזונה והן חטיפים מלוחים דלי רכיבים תזונתיים קשורים לבריאות פסיכולוגית.
בהתבסס על הסקר, ככל שאנשים אכלו פירות בתדירות גבוהה יותר, כך הם קיבלו ציון נמוך יותר עבור דיכאון וגבוה יותר עבור רווחה נפשית, ללא תלות בכמות הכוללת של צריכת הפירות.
אנשים שנשנשו לעתים קרובות מזונות מלוחים דלי רכיבים תזונתיים (כגון פריכיות) היו בסבירות גבוהה יותר לחוות נפילות מנטליות ולדווח על רווחה נפשית נמוכה יותר. מספר גדול יותר של פגמים, היה קשור לתסמינים גבוהים יותר של חרדה, מתח ודיכאון, וציוני רווחה נפשית נמוכים יותר.
החוקרים מסכמים שהן פירות והן ירקות עשירים בנוגדי חמצון, סיבים ומיקרונוטריינטים חיוניים אשר מקדמים תפקוד אופטימלי של המוח, אך חומרים מזינים אלו יכולים ללכת לאיבוד במהלך הבישול. מכיוון שאנו נוטים יותר לאכול פירות חיים, זה עשוי להסביר את השפעתו החזקה יותר על הבריאות הפסיכולוגית שלנו.
https://www.aston.ac.uk/latest-news/could-eating-fruit-more-often-keep-depression-bay-new-research
*** תוספת יולי 24
בעולם יש עליה בשכיחות של תסמיני דיכאון בגילאים המבוגרים, המלווים בחוסר הנאה מהחיים, עיבוד קוגניטיבי ירוד, אובדן תיאבון, נדודי שינה ועייפות מוגברת. כמו כן ידוע שלתזונה חלק מהותי ברווחה הפיזית והנפשית.
מחקר שפורסם ביוני 24 בכתב העת The Journal of nutrition, health and aging בהובלת חוקרים מהאוניברסיטת NUS שבסינגפור ובהשתתפות 13,738. הם עקבו אחר המשתתפים לאורך 20 שנים, המחקר מצא שמשתתפים שצרכו כמויות גבוהות יותר של פירות מוקדם יותר בחיים הראו סבירות מופחתת לחוות תסמיני דיכאון בשלב מאוחר יותר בחיים. ובאופן ספציפי משתתפים שאכלו לפחות 3 מנות פרי ביום, בהשוואה לאלה עם פחות ממנה אחת ביום, הצליחו להפחית את הסבירות לדיכאון הקשור להזדקנות באופן משמעותי ב-21-30%.
המחברים חקרו בסך הכל 14 פירות הנצרכים בדרך כלל בסינגפור ומצאו שצריכת רוב הפירות, כולל תפוזים, קלמנטינות, בננות, פפאיות, אבטיחים, תפוחים ומלון, קשורים לסבירות מופחתת לדיכאון. החוקרים חושבים שזה ככל הנראה קשור לרמות הגבוהות של נוגדי חמצון ומיקרו-נוטריינטים אנטי דלקתיים בפירות – כמו ויטמין C, קרוטנואידים ופלבונואידים – שהוכחו כמפחיתים עקה חמצונית ומעכבים תהליכים דלקתיים בגוף שעלולים להשפיע על התפתחות דיכאון.

פרופסור Koh Woon Puay, המחבר הראשי של המחקר, מציין שהמחקר הזה מדגיש את החשיבות של צריכת פירות כאמצעי מניעה נגד דיכאון הקשור להזדקנות. כמו כן לא נצפה שום הבדל בתוצאות בין פירות עם אינדקס גליקמי גבוה ונמוך. יחד עם זאת הוא מוסיף שהסובלים מסוכרת יכולים לבחור בפירות עם אינדקס גליקמי נמוך שלא יעלו את הסוכר בדם כמו אלה עם אינדקס גבוה.
(*** אני באופן אישי לא שמעתי על פרותניים סוכרתיים ויש לכך גם גיבוי מדעי).
https://medicine.nus.edu.sg/news/boosting-fruit-intake-during-midlife-can-ward-off-late-life-blues-nus-study/
*** תוספת אוגוסט 24
מחקר שפורסם באוגוסט 24 בכתב העת Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics בחן את הקשר בין איכות התזונה, כפי שנמדדה על ידי מדד (HEI-2020), לבין תסמיני דיכאון בקרב מתבגרים בארה"ב ומבוגרים צעירים בגילאי 12-29. ציוני HEI-2020 נאמדו ממודלים של רגרסיה ליניארית, תוך התאמה לגיל, מגדר, גזע ומוצא, הכנסה משפחתית ופגישה עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש בשנה האחרונה.
בקרב צעירים עם דיכאון, הציון הכולל של HEI-2020 היה נמוך יותר מאשר בקרב אלה ללא דיכאון (41.7 לעומת 46.2).
איכות התזונה, במיוחד צריכה של פירות וירקות הייתה נמוכה יותר בקרב צעירים עם דיכאון בהשוואה לאלה ללא דיכאון.
לדברים חשובים נוספים לבריאות הנפש היכנסו.
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה