נוגדי חמצון·שוקולד - קקאו·שיפור תפקודי המוח

צריכת קקאו איכותי מעלה תגובת חמצון במח ומשפרת פעילות קוגניטיבית

פלבנולים הם מולקולות קטנות הנמצאות בפירות וירקות רבים, וגם בקקאו. הם נותנים לפירות וירקות את הצבעים הבהירים שלהם, וידוע שהם מועילים לתפקוד כלי הדם.
צוות של חוקרים מאוניברסיטת ברמינגהאם רצו לדעת האם הם מועילים גם לכלי הדם במוח והאם יכולה להיות להם השפעה חיובית על התפקוד הקוגניטיבי. את ממצאיהם פירסמו בנובמבר 20 בג'ורנל nature-scientific reports
הצוות גייס 18 אנשים בריאים שאינם מעשנים וללא מחלות מוח, לב, כלי דם או נשימה.
הצוות בדק את המשתתפים לפני צריכת פלבנולים מקקאו ובשני ניסויים נפרדים, אחד בו הנבדקים קיבלו קקאו עשיר בפלבנול ואחד במהלכו הם צרכו קקאו מעובד עם רמות נמוכות מאוד של פלבנולים. גם המשתתפים וגם החוקרים לא ידעו איזה סוג קקאו נצרך בכל אחד מהניסויים (כפל סמיות).
כשעתיים לאחר צריכת הקקאו, המשתתפים נשמו אוויר עם 5% פחמן דו חמצני שזה בערך פי 100 מהריכוז הרגיל באוויר (hypercapnia). זוהי שיטה סטנדרטית לאתגר את כלי הדם במוח כדי לקבוע עד כמה הם מגיבים. במצב תקין הגוף מגיב בדרך כלל על ידי הגברת זרימת הדם למוח, כי זה מביא יותר חמצן ומאפשר גם למוח לסלק יותר פחמן דו חמצני.
בעזרת ספקטרוסקופיה תפקודית, טכניקה המשתמשת באור כדי ללכוד שינויים בזרימת הדם למוח, הצוות מדד חמצון בקליפת המוח הקדמית, שממלא תפקיד מפתח בתכנון, בוויסות ההתנהגות ובקבלת ההחלטות, דבר שמאפשר למדוד עד כמה המוח מתגונן מפני עודף הפחמן הדו חמצני.
החוקרים אתגרו את המשתתפים במשימות מורכבות (סותרות או תחרותיות). ומצאו שאלה שנחשפו לפלבונים מהקקאו הייתה תגובת חמצון מוחית חזקה ומהירה יותר. וגם היה הבדל בין סוגי הקקאו בתגובה, יותר מפי 3 בין הקקאו העשיר בפלבנולים לזה הדל. המשתתפים גם ביצעו ביצועים טובים יותר במבחנים הקוגניטיביים המאתגרים ביותר, תוך שהם פותרים נכון בעיות ב-11% מהר יותר ממה שהצליחו בתחילת המחקר או כשצרכו קקאו מעובד מופחת פלבנולים.

In a randomized double-blind within-subject acute study in healthy young adults, we link these two lines of research by showing, for the first time, that flavanol intake leads to faster and greater brain oxygenation responses to hypercapnia, as well as higher performance only when cognitive demand is high

הממצאים מראים כי השיפורים בפעילות כלי הדם לאחר חשיפה לפלבנולים קשורים לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי ובמיוחד באתגר

עם זאת לא כל ה-18 חוו שיפורים… אצל ארבעה מתוכם לא היו הבדלים משמעותיים בתגובת החמצון במוח לאחר צריכת פלבנולים, וגם ביצועיהם במבחנים לא השתפרו, הסיבה לכך יכולה להיות שארבעת המשתתפים הללו כבר קיבלו את תגובת החמצון הגבוהה ביותר בתחילת המחקר, מה שעשוי להצביע שמי שכבר די בכושר אין הרבה מקום לשיפור. הממצאים מראים כי השיפורים בפעילות כלי הדם לאחר חשיפה לפלאוונולים קשורים לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי.

למאמרים נוספים הקשורים לקקאו ושוקולד

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s