מהי חשיבות רקמת השומן (PVAT) בכלי הדם? ומה הקשר לסוכר?

חוקרים מאוניברסיטת מישיגן מוסיפים ראיות חדשות לטיעון שהשומן סביב העורקים שלנו עשוי למלא תפקיד חשוב בשמירה על בריאות כלי הדם הללו.
הממצא עשוי להשפיע על האופן שבו חוקרים בודקים טיפולים הקשורים להצטברות פלאק בעורקים (טרשת עורקים), בעיה שעלולה להוביל לעתים קרובות להתקף לב, שהוא כיום גורם המוות המוביל בארצות רבות.
המחקר שלהם שפורסם בפברואר 2020 בג'ורנל הרפואי Scientific Reports מציג את המידע החדש לגבי רקמת שומן טבעתית שנקראת (PVAT) הנמצאת בכלי הדם – : סיוע להרפיית מתח עורקי

החוקרים טוענים שעד כה חשבו שמטרת השכבה הזו היא לאגור שומן בלבד .
החוקרים טוענים שכשחוקרים עוסקים במבנה כלי הדם, הם מדברים על 3 שכבות: השכבה הפנימית ביותר שנקראת tunica intima, השכבה האמצעית הנקראת tunica media והשכבה החיצונית ביותר נקראת tunica adventitia. ושבמשך שנים החלק השומני היה מושלך במעבדות.
עכשיו מקווים החוקרים שהרקמה הזו תחשב כרביעית בגלל החלק המאוד חשוב שלה ביצירת הרפיה של כלי הדם במצבים של מתח (פיזי ורגשי). כלומר יש לו חלק חשוב באיזון לחץ הדם ובגמישות של כלי הדם.
התפקוד של אותה רקמת שומן בהרפיית כלי הדם נפגם במיוחד בהשמנת יתר ובמקום רכיבים שגורמים להרפיית השרירים, מיוצרים ציטוקינים שגורמים לתהליך דלקתי, הפרעה בתפקוד האנדותל ולאורך זמן לטרשת עורקים[1].
כלומר PVAT, מסבירים החוקרים, עוזר לעורקים לעשות את מה שמדענים מכנים "להירגע במתח", או להרפות ממתח שרירי תוך כדי מאמץ מתמיד. זה דומה לשלפוחית השתן, שמתרחבת כדי להכיל יותר נוזלים ובו בזמן מונעת ממנו להישפך החוצה.

עוד החוקרים מוסיפים שחוקרים אחרים כבר הראו של-PVAT יש תפקיד בתפקוד של כלי הדם, וגילו שהוא מפריש חומרים שיכולים לגרום לכלי דם להירגע וכן חומרים שעלולים לגרום להתכווצותם, אבל הם רצו לבדוק האם PVAT עצמו, ולא החומרים שהוא מפריש, עשוי למלא תפקיד בביצועי כלי הדם. אז, הם החליטו לבדוק אם PVAT מספק תועלת מבנית לעורקים על ידי סיוע לתפקוד של הרפיית מתח.
כדי לעשות זאת, הם בדקו את אבי העורקים בחזה של חולדות ומצאו שלאלה עם PVAT שלם יש יותר הרפיית מתח מאשר לאלה שאין להם.
החוקרים היו בשוק כאשר ראו שהחתיכות עם השומן שמסביב נרגעו באופן מדיד יותר מאלה שללא.
החוקרים בדקו גם עורקים אחרים והצליחו לשכפל את אותה תגובה. מה שאומר לנו, שזה לא רק חד פעמי. זה לא משהו שאתה רואה רק בכלי הספציפי הזה או במין הספציפי הזה או בזן הספציפי הזה. אלא יותר בכיוון של תופעה כללית.
https://msutoday.msu.edu/news/2020/the-fat-around-your-arteries-may-actually-keep-them-healthy

מהו גורם עיקרי להשמנה?
סוכר מעובד!!!

הסוכר או גלוקוז אמנם נחוץ לנו לאנרגיה תאית ולמוח. בלי 2 אלה אין חיים.
זה נכון שהגוף יודע לייצר אנרגיה גם משומן, אבל סוכר הרבה יותר זמין מבחינה זו.
הבעיה מתחילה כאשר צריכת הסוכר היא מוספת, כלומר לא דרך פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות, אלא כסוכר לבן מעובד, שהיום נמצא בכל מזון מעובד כמו סלטים, רטבים, ממרחים, חטיפים ומשקאות ובשמות שונים כמו סירופ תירס וכדומה.
זה ידוע שצריכה של סוכר מעובד מעלה סיכון לסרטן, לדלקות פרקים ולמחלות מטבוליות (סוכרת, השמנת יתר).

האשמה בגרימת המחלות האלה היא על תעשית המזון שמנצלת את ההתמכרות לסם הלבן והתחושה הטובה והמרימה שאחריה, למרות שהוכח שזה גם עושה הפוך אחרי 30-60 דקות ושהיא דוחפת אותו בכל מוצר וגם על כך שהעלימה מידע מחקרי על הנזקים שלו למעלה מ-50 שנה, אבל לא רק הם אשמים. האשמה היא גם על הממסד האמון על הבריאות שלא דואג להפסיק לשווק ולפרסם מוצרים אלה, למרות ועל אף שיודע שלמעלה מ-50% מהמחלות הכרוניות מהן מתים אנשים בטרם עת קשורות לריבוי סוכר בתזונה.

ולסיכום.
סוכר מעובד – השמנת יתר – מחלות כלי דם ולב/ לחץ דם גבוה

איך סוכר עוד משפיע על טרשת עורקים?
בתהליך שנקרא גליקציה (Advanced glycation end products, בקיצור AGEs) שהוא תהליך של סכרור חלבונים, שמעלים רמות של עקה חמצונית ודלקת וגורמים לשינוי מרקם של רקמות לרבות טרשת עורקים. התהליך הזה קורה בבישול ואולי במיוחד בטיגון וצלייה (טמפרטורות גבוהות), והוא גם תהליך טבעי שקורה בגוף אך מועצם בצורה משמעותית בנוכחות של הרבה סוכר בדם (היפרגליקמיה)[1].

ראו גם:
The role of advanced glycation end-products in the development of coronary artery disease in patients with and without diabetes mellitus: a review

לדברים נוספים שגורמים להשמנה, לדרכי מניעה וטיפול היכנסו.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב