ברפואה הסינית העתיקה הבינו היטב לפני אלפי שנים את מה שהמדע היום מבין, הם רק כתבו זאת בצורה ציורים המאפיינת את השפה הסינית. נתתי דוגמה של ויטמין די בהקשרו למערכת החיסון (Wei Qi).
אחת האסכולות ברפואה הסינית מדברת על 5 אלמנטים (אדמה, מתכת, מים, עץ ואש) שהם חלק מהמחזוריות של הטבע וגוף האדם. כל התהליכים בעולם עוברים את חמשת השלבים הללו: המים מזינים את העץ שמהווה חומר גלם לאש שהופכת את העץ לעפר שמזין את האדמה במינרלים (מתכת) שמגיעים למחזור המים וחוזר חלילה…

לכל אלמנט יש צבע, טעם, עונה ושעות ביום, רגש ואיברים פנימיים.

"כי האדם עץ השדה"
האדמה/הקרקע היא הבסיס לכל צומח, היא היציבות והמקור להזנה, היא מערכת העיכול.
המים הם המקור לחיים בלעדיהם הכל מתייבש ונובל ובעזרתם המינרלים מופצים לכל חי וצומח (משק נוזלים = כליות).
העץ הוא התנועה, הפוטנציאל והצמיחה כלפי מעלה. העץ ניזון גם מהאדמה וגם מהשמש והוא גם המחבר בין עולם החומר לעולם הרוח (פילוסופיה, מחשבה, קוגניציה). הכבד הוא האיבר שאחראי על מימוש הפוטנציאל הזה כי אילולא היה מנקה את הרעלים, כל האיברים (לרבות המוח) היו נפגעים.
במחקר שפורסם בינואר 2018 בג'ורנל הרפואי Neurology מראים חיבור יפה בין הרפואה הסינית העתיקה למדע של היום. זהו מחקר אפידמיולוגי אורכי של מצבים מוחיים כרוניים נפוצים שמתפתחים במהלך הגיל המתקדם המבוסס על פרויקט של אוניברסיטת RUSH, שהחל בשנת 1997.
כדי לבצע את המחקר, צוות המחקר אסף נתונים מ-954 משתתפים מפרויקט הזיכרון וההזדקנות, שמטרתו לזהות גורמים הקשורים לשמירה על בריאות קוגניטיבית. המשתתפים, שגילם היה בממוצע 81, דיווחו על צריכת המזון והמשקאות היומית שלהם על ידי מענה על שאלון מפורט בן 144 פריטים בתחילת המחקר. הירוקים העיקריים שציינו החוקרים היו תרד, קייל, קולארד וחסה. החוקרים חישבו את סך כל החומרים התזונתיים היומי על ידי שילוב של תכולת החומרים התזונתיים עבור כל מזון שנצרך עם מספר המנות הנאכלות בכל יום. הם עקבו אחר המשתתפים במשך שנתיים עד 10 שנים, העריכו קוגניציה מדי שנה עם סוללה מקיפה של 19 בדיקות ומותאמת לגיל, מין, השכלה, עישון, סיכון גנטי למחלת אלצהיימר והשתתפות בפעילות גופנית כאשר העריכו את השפעות התזונה על הירידה הקוגניטיבית.
אנשים שאכלו מנה אחת עד שתיים ביום היו בעלי יכולת קוגניטיבית של אדם צעיר ב-11 שנים מאלה שלא צרכו אף מנה.
כאשר החוקרים בדקו חומרים מזינים בודדים הקשורים להאטת ירידה קוגניטיבית, הם גילו כי רכיבים שנמצאים בעלים ירוקים:
- ויטמין קיי (נאגר ומנוצל בכבד)
- קרוטנואיד לוטאין (ששומר על הכבד, העיניים והמוח).
- ניטראטים – תורמים להתרחבות כלי הדם, ובכך משפרים את הזרימה של הדם ואת אספקת החמצן לתאים, דבר שתורם לפעילות לבבית תקינה יותר ולאיזון לחץ הדם [1].
- פולאט -מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם [1] והורדת הומוציסטיאין [1]
- מוגדי חמצון: ויטמין אי ופלבונול בשם קאמפרול (Kaempferol) שמונעים נזקים לכלי דם ותאים באופן כללי ונמצאו משפיעים על הפעילות הקוגניטיבית [1][2][3][4].
מאטים את הירידה הקוגנטיבית הטבעית שנובעת מהזדקנות.
Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline
Consumption of approximately 1 serving per day of green leafy vegetables and foods rich in phylloquinone, lutein, nitrate, folate, α-tocopherol, and kaempferol may help to slow cognitive decline with aging
https://www.newswise.com/articles/eating-green-leafy-vegetables-keeps-mental-abilities-sharp
Q1 – צרכו הכי מעט ירוקים ו- Q5 צרכו הכי הרבה ירוקים. החוקרים העריכו שההפרש בין הקבוצות הוא 11 שנים נוספות לבריאות טובה של המוח

המוגלובין כלורופיל והקשר בינהם.
ספירולינה – מזון על.
תזונה מבוססת צומח – בעיות קוגנטיביות (אלצהיימר/דמנציה)
*** תוספת יוני 23
צוות מחקר מאוניברסיטת Autònoma de Barcelona (UAB) חקר את הכבד של עכברים במודל אלצהיימר והוכיחו את חשיבותו של ציר הכבד-מוח לגבי התסמינים הפסיכולוגיים של המחלה.
החוקרים מציינים שהכבד הוא האיבר שאחראי על ויסות חילוף החומרים ותמיכה במערכת החיסון, לכן הוא יכול להיות איבר מפתח בהתפתחות המחלה וזו הסיבה שהם בוחנים אותו.
החוקרים מציינים שבמחקרים קודמים שלהם הם ראו שעכברים חולים הציגו כבדים גדולים יותר, וכשבדקו אותם במיקרוסקופ, הם הבינו שיש להם פתולוגיה בכבד בצורה של עמילואידוזיס. זו הסיבה שהחליטו להעמיק את המחקר של השינויים שעלולים להתרחש בכבד וביחסי הכבד-מוח.
הממצאים של המחקר הנוכחי שפורסם במאי 23 בג'ורנל Cells הראו שמספר מאפיינים של תפקוד לקוי של הכבד בעכברים החולים, כולל הפטומגליה (כבד מוגדל), עמילואידוזיס (משקעי חלבון לא תקינים ברקמות), עקה חמצונית ודלקת תאית. כמו כן הראה המחקר שינויים בציר הכבד-מוח, הקשורים לשינויים התנהגותיים, כגון ניאופוביה מוגברת (פחד מחידושים) ותפקוד לקוי בציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-אדרנל (HPA), המווסת את התגובות לסטרס.
ההערכה ההיסטופתולוגית של דגימות עכברי הביקורת סיפקה גם נתונים חדשים לגבי תהליך ההזדקנות של הכבד. היתה אצלם הצטברות גדולה יותר של שומן בתאי הכבד (סטאטוזיס) בשני המינים ואצל הזכרים זה היה קשור יותר גם להשמנה.

החוקרים מציינים שמעורבות הכבד בניקוי חלבון β-עמילואיד, המצטבר במוחם של חולי אלצהיימר, ידועה, כמו גם התגובה הדלקתית האפשרית בין שני האיברים הללו. זה חשוב במיוחד בגילאים מתקדמים, כאשר מחסום הדם-מוח הופך לחדיר יותר ומאפשר ל"פריפריה" ולמוח להיות במגע קרוב יותר. או אז הכבד, בשל תפקוד ניקוי הרעלים שלו, הופך לרווי ומגביר את התגובה הדלקתית ואת העקה החמצונית במערכת העצבים.
החוקרים מסכמים כי השילוב בין דלקת ועקה חמצונית (oxy-inflammation) בכבד וניאופוביה מייצגים מטרות פוטנציאליות של אינטגרציה של מערכות בחקר מחלת האלצהיימר. המחקר מסמן התקדמות משמעותית בהבנת מחלת האלצהיימר ומדגיש את הצורך להרחיב את היקף המחקר מעבר למוח, בהתחשב בהשפעת איברים היקפיים וגורמים מערכתיים.
https://www.uab.cat/web/newsroom/news-detail/researchers-show-the-importance-of-the-liver-brain-axis-in-alzheimer-s-disease-1345830290613.html?detid=1345892251802
*** תוספת יוני 24
מחקר שפורסם ביוני 24 בכתב העת Journal of Nutrition, Health & Aging מוסיף לגוף הראיות ההולך וגדל הזה. ניתוח רחב היקף זה, שעקב אחר למעלה מ-10,000 משתתפים בשני מחקרים אורכיים לתקופה של 4.1-5.2 שנים, מצא שצריכה גבוהה יותר של ירקות, במיוחד עלים ירוקים וירקות ממשפחת המצליבים, קשורה לביצועים קוגניטיביים טובים יותר ולירידה קוגניטיבית איטית יותר. ממצאים אלה מדגישים את ההשפעה המדהימה של ירקות על שמירה על בריאות המוח ככל שאנו מתבגרים.
מספר מסלולים אפשריים יכולים להסביר את הקשר הזה. עושר בחומרים מזינים אנטי דלקתיים או נוגדי חמצון, כגון קרוטנואידים, פלבנואידים, פוליפנולים, ויטמינים A, B, C ו- E. חומרים אלה עשויים לשפר את הסביבה המטבולית ולהפחית את העקה החמצונית על המוח, ולדכא תהליכים נוירו-דלקתיים. יתר על כן, דיסביוזה עשויה להיות מעורבת בפתוגנזה של דמנציה דרך ציר המיקרוביוטה-מעי-מוח. ותזונה צמחית קשורה למיקרוביום מעי מגוון יותר, אשר ממלא תפקיד מגן בשמירה על בריאות קוגניטיבית.
למידע המרכז על אלצהיימר ודמנציה היכנסו.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה