תה ירוק מורכב בעיקר מנוגדי חמצון מסוג פוליפנולים (~90%): קטכינים כאשר הנפוץ ביותר (50-80%) אפי-גאלו-קטכין-גאלאט (EGCG), פלבנולים (מיריצין, קמפרול, קוורצטין, ועוד), טאנינים, פרואנטוציאנידינים וקפאין (~3%), חומצות אמינו (~7%) כאשר העיקרית היא תיאנין. תה ירוק מכיל גם ויטמינים מסוג בי (1,2,3,5), ויטמין סי, ויטמין אי. מינרלים כמו אשלגן, סידן, אבץ וניקל. התה הירוק מכיל גם ספונינים.
איכות התה הירוק תלויה בעיקר במועד הקטיף ובגיל העלים.
שתיית תה ירוק גם אם רק 3 פעמים בשבוע מקושר לבריאות טובה ומאריכת שנים.
כך נמצא במחקר שפורסם בינואר 2020 בג'ורנל הרפואי European Journal of Preventive Cardiology.
את המחקר בדקו על 100,902 אנשים ללא רקע משפחתי של מחלות לב, שבץ מוחי וסרטן.
הנחקרים התחלקו ל-2 קבוצות: קבוצה שלא שותה תה ירוק בכלל אל מול קבוצה ששותה תה ירוק 3-7 פעמים בשבוע. ועקבו אחריהם בממוצע 7.3 שנים. והבדיקה נעשתה בשתי פעימות.
נמצא שבממוצע אלה ששתו תה ירוק "הרוויחו" עוד 1.41 שנים ללא מחלת לב ובסך הכל חיו 1.26 שנים יותר.
כמו כן התה הירוק נמצא שהוריד סיכון ב-20% להתקפי לב ושבץ ו-22% פחות למוות מהתקפי לב ושבץ. ו- 15% פחות סיכון למוות מכל מחלה.
14,081 המשיכו גם בפעימה השניה (ממוצע של 5.3 שנים) ובחלק הזה ראו שיפור משמעותי ברמות הסיכון. ירידה של 39% בהתקפי לב ושבץ וירידה של 56% למוות מהתקפי לב ושבץ. וסה"כ 29% ירידה בסיכון לכל סיבות המוות.
ככל שנרבה יותר בשתיית תה (בשנים) כך ירד הסיכון פי 2 יותר!
מחקרים שאני הצגתי לגבי תה ירוק:
- כלי דם ולב: שבץ, איזון לחץ דם [2], איזון פרופיל שומני.
- מחקר מיוני 22 בג'ורנל Current Developments in Nutrition בחן 40 משתתפים – 21 עם תסמונת מטבולית ו-19 מבוגרים בריאים – המשתתפים צרכו מוצרי גומי המכילים תמצית תה ירוק עשירה בתרכובות אנטי דלקתיות הנקראות קטצ'ינים במשך 28 ימים. המינון היומי היה שווה לחמש כוסות תה ירוק. בניסוי ההצלבה הכפול-סמיות האקראי, כל המשתתפים בילו 28 ימים נוספים בנטילת פלצבו.
החוקרים אישרו כי המשתתפים, כפי שהומלץ, עקבו אחר דיאטה דלה בפוליפנולים – נוגדי חמצון המופיעים באופן טבעי בפירות, ירקות, תה ותבלינים – במהלך שלבי הפלסבו ותמצית תה ירוק של הממתק של המחקר, כך שניתן לייחס כל תוצאות להשפעות של תה ירוק לבד.
התוצאות הראו כי רמות הגלוקוז בדם בצום עבור כל המשתתפים היו נמוכות משמעותית לאחר נטילת תמצית תה ירוק בהשוואה לרמות לאחר נטילת הפלצבו. כמו כן נצפתה ירידה בדלקת במעיים, שנקבעה באמצעות ניתוח שהראה הפחתה בחלבונים פרו-דלקתיים בדגימות צואה. באמצעות טכניקה להערכת יחסי סוכר בדגימות שתן, חוקרים גם מצאו כי עם תה ירוק, חדירות המעי הדק של המשתתפים ירדה לטובה – מעי דליף.
- מחקר מיוני 22 בג'ורנל Current Developments in Nutrition בחן 40 משתתפים – 21 עם תסמונת מטבולית ו-19 מבוגרים בריאים – המשתתפים צרכו מוצרי גומי המכילים תמצית תה ירוק עשירה בתרכובות אנטי דלקתיות הנקראות קטצ'ינים במשך 28 ימים. המינון היומי היה שווה לחמש כוסות תה ירוק. בניסוי ההצלבה הכפול-סמיות האקראי, כל המשתתפים בילו 28 ימים נוספים בנטילת פלצבו.
- מערכת חיסון: כחלק מטיפול בצינון ושפעת, מניעה וטיפול בסרטן באופן כללי וכן לסרטנים ספציפיים כמו שד, שחלות, ערמונית, פפילומה וגרורות.
חלק מהדרכים שהוא עושה זאת היא על ידי שיפור מתילציה ושמירה על רמות גבוהות של חלבון P53 שמדכא גידולים סרטניים. - מערכת עיכול ושתן: צרבות, אבני מרה, ניקוי דם ושתן מחומצה אורית (גאוט ואבנים בכליות).
- בריאות המוח והנפש [1] לרבות פרקינסון, מצבים רגשיים/מנטליים כגון חרדות ושינה.
- למחלות נשימה כמו אסתמה.
- בעיות עור: אקנה.
- שחלות פוליציסטיות – גורמי סיכון ודברים למניעה וטיפול.
- דלקות חניכיים כרוניות (פריודונטיטיס).
למעשה יש יותר מ-7000 מאמרים רפואיים כשמחפשים ב- PubMed את הערכים tea and health. לא ניתן לעבור על כולם אבל בהחלט ניתן להציג את הדברים העיקריים שנמצאו בתה ירוק שבזכותם אורח החיים והבריאות משתפרים:
- אנטי-מיקרוביאליים [1]; אנטיויראליים [1]; אנטיפטריתיים [1][2] גם באמבטיות [1] ובמריחה חיצונית לרבות אימפטיגו [1], אקנה [1].
- מחזק מיקרוביום ידידותי [1][2][3].
- יכול למנוע מחלות כמו אלצהיימר ולשפר תפקודים קוגנטיביים כמו זיכרון [1].
- תמיכה ומניעה של מחלות מטבוליות [1], שמירה על משקל תקין [1], מניעת סוכרת [1][2][3][4][5], שמירה על תפקודי אנדותל [1] ומניעת חמצון של חומצות שומן, הסתיידות, סתימת עורקים וטרשת עורקים [1][2][3][4][5][6] ובכך שומרים על לחץ דם תקין [1] ומניעת התקפי לב ושבץ מוחי.
- הגנה על העיניים [1].
- שיפור ביצועים ספורטיביים [1].
- שיפור מצבים של דלקות פרקים [1] לרבות אוטואימוניות [1].
- שיפור דלקות חניכיים [1][2].
*** תוספת אפריל 22
מדעני תזונה מובילים מרחבי העולם התכנסו בניו יורק בסוף אפריל 22 כדי להציג את העדויות האחרונות התומכות בתפקיד התה בקידום בריאות מיטבית. עם ממצאים חדשים של הקהילה המדעית הבינלאומית המעניקים אמינות עקבית לתכונות הבריאות של התה, הדוברים בסימפוזיון סיפקו עדכון מקיף של מחקרים עדכניים על היתרונות של צריכת תה על בריאות האדם. בתור המשקה השני הכי נצרך בעולם אחרי מים.
הדוברים ציינו שישנו גוף הולך וגדל של מחקרים מרחבי העולם המוכיחים ששתיית תה יכולה לשפר את בריאות האדם בדרכים רבות.
אלה הם עיקרי הדברים שהוצגו בקומפוזיון
– תמיכה במערכת החיסון –
התה תומך במערכת החיסונית ומגביר את עמידות הגוף למחלות. במקרה שחולים, תה יכול לעזור לגוף להגיב למחלה בצורה יעילה יותר על ידי הפטרות מהזיהום והקלה על חומרתו. הקטכינים הוכחו כמסייעים למארח להילחם נגד מגוון פתוגנים על ידי הפחתת יכולת הפתוגן להדביק את המארח ועזרה למערכת החיסון של המארח. בעזרת התה המערכת נכנסת לפעולה.
תה ירוק/קטכינים הוכחו גם כמשפרים הפרעות אוטואימוניות על ידי קידום סובלנות עצמית, דיכוי התקף דלקתי שנגרם על ידי אוטואנטיגן ושיפור תיקון הרקמות שנפגעו.
– תמיכה קוגניטיבית –
כשזה מגיע לתפקוד קוגניטיבי, מסתבר שתה עשוי להציע יתרונות משמעותיים. ישנן עדויות חזקות לכך שהתה ומרכיביו נראים מועילים לתנאי לחץ. התחום הקוגניטיבי העמוק ביותר שנראה שהתה פועל עליו הוא תשומת לב ועירנות. עם ההשפעות הללו על תשומת הלב, תה הוא משקה אופטימלי לבחירה בתקופה של מתח גבוה ושחיקה ברחבי העולם.
סקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים תומכת במסקנה שצריכת תה יכולה לייצר השפעות מועילות קצרות טווח על הקשב ועל דיווחים סובייקטיביים של ערנות. המחקרים מראים באופן עקבי השפעות מועילות של מינון גבוה של L-theanine, יחד עם מינון נמוך יותר של קפאין, על ביצוע משימת הקשב.
ללא טיפול תרופתי יעיל לדמנציה, מניעה היא המפתח. ההערכה היא שניתן למנוע 40-50% מהדמנציה באמצעות שינויים בגורמי אורח החיים. בסקירה של מחקרים שפורסמו על תה וירידה קוגניטיבית, ישנן עדויות הולכות וגדלות לכך שכמות קטנה של 1-2 כוסות תה ביום עשויות להפחית באופן משמעותי סיכון לדמנציה וסקולרית ולמחלת אלצהיימר. נתונים ממחקרים אלה מוצאים גם שצריכה מתונה של הפלבנואידים הקיימים בתה קשורה בסיכון מופחת לירידה קוגניטיבית. היתרונות המרביים של תה עשויים להתקבל החל מ 2-4 כוסות ליום, עם מעט יתרונות נוספים עם צריכה גבוהה יותר.
– מניעת סרטן –
בבחינת נתונים קיימים על תה ומניעת סרטן, צריכה גבוהה יותר של תה עשויה להפחית את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים. ישנן עדויות לכך שפלבונואידים פועלים באמצעות מנגנונים נוגדי חמצון, אנטי אנגיוגנזה ואנטי דלקתיים, כמו גם משנים את פרופיל המיקרוביוטה של המעיים. תה הוא משקה עשיר בפלבנואידים, שהם תרכובות ביו-אקטיביות בעלות מספר תכונות אנטי קרצינוגניות במחקרים ניסיוניים. עדויות מצביעות על כך שצריכת תה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן דרכי המרה, השד, רירית הרחם, הכבד וסרטן הפה.
– בריאות לב וכלי דם –
מחלות קרדיו-מטבוליות, כמו סוכרת ומחלות לב, הן גורם המוות מספר אחת בעולם, וצריכת תה עשויה להיות קשורה באופן הפוך לתוצאות קרדיו-מטבוליות שליליות, על פי תוצאות ממחקרי אוכלוסייה. בהתבסס על מגוון רחב של עיצובי מחקר מדעיים, ל-2 כוסות תה לא מומתק ליום יש פוטנציאל להפחית את הסיכון למחלות קרדיו-מטבוליות ועל התקדמותן אצל מבוגרים שכבר חולים.
בסקירה נרחבת בנושא בריאות לב וכלי דם ותה, המחקר הראה שכל כוס תה יומית קשורה לסיכון נמוך ב-1.5% בממוצע לתמותה מכל סיבה, סיכון נמוך ב-4% לתמותה ממחלות לב וכלי דם (CVD), סיכון נמוך ב-2% לתמותה מכל הסיבות וסיכון נמוך ב-4% לשבץ מוחי.
https://www.prnewswire.com/news-releases/from-immune-function-and-cognition-to-cardiovascular-health-and-cancer-prevention–health-benefits-of-tea-revealed-by-researchers-from-across-the-globe-301534333.html
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה