אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית, שהגוף לא יודע לייצר וכשהיא חסרה בתזונה הרבה דברים יכולים לקרות. במיוחד בהקשר של 3 מערכות עיקריות: כלי דם ולב (איזון פרופיל שומני קרי כולסטרול טוב מול רע, טריגליצרידים, מניעת היווצרות טרשת עורקים ופלאקים מהם נוצרים קרישי דם), עור (הזנה) ומוח (מיאלין והולכה עצבית).
במחקר כפל סמיות (אף אחד לא יודע מי קיבל אומגה 3 או פלסיבו), שפורסם בדצמבר 2019 בג'ורנל הרפואי Circulation Research נבדק תיסוף של אומגה 3 בקבוצה של אנשים צעירים ובריאים בגילאי 19-37. כל אחד מהמשתתפים נתן 5 דגימות דם בזמן הלקיחה, ואחרי 2,4,6,24 שעות.
וראו שאלה שצרכו אומגה 3 היה ריכוז גבוה בדם של מולקולות מיוחדת בשם Specialized pro–resolving mediators הכוללים (lipoxins, resolvins, protectins, and maresins) ובקיצור SPMs, שמסונתזות מחומצות שומן רב בלתי רוויות, שתפקידן הוא לאותת למערכת החיסון ולהפעיל כדוריות דם לבנות (לויקוציטים) ובעזרתם הם יודעים "לנצח" (orchestrating) על תהליך הדלקת.
במקביל הם גם ראו עליה בתפקוד של מערכת החיסון כנגד בקטריות וירידה בפעילות שמייצרת קרישה. התוצאות הראו עלייה "תלויה בזמן ובמינון" ברמות הדם של SPM במחזור הדם.
הבדיקות גם גילו כי תוספת הובילה לעלייה תלוית מינון בהתקפות של תאי מערכת החיסון נגד חיידקים ולירידה בפעילות התא המעודדת קרישת דם.
והדבר הזה הוא מדהים, מהסיבה שדלקת היא תהליך טבעי כנגד התפתחות של זיהום, אם זה מבקטריות ואם זה מרעלנים. וכאשר יש אומגה 3 בסביבה מערכת החיסון יודעת להגיב בהתאם ולסגת בזמן כדי שהדלקת לא תהיה כרונית, שם היא כבר מזיקה ועלולה לגרום לפגיעה ברקמות. וזה נכון לכל אזור בגוף (מערכת עיכול, כלי דם, מוח, מפרקים ושאר איברים). וכל זה עובד יותר טוב כשיש אומגה 3 בדם!
חשוב לציין שאומגה 3 לא פוגע במנגנון הקרישה ולא באמת מדלל דם, הוא גורם לטסיות הדם להיות פחות דביקות ובכך מונע קרישיות יתר.
אחד החוקרים הראשיים ( Prof. Dalli ) ציין שידוע שאצל אנשים עם דלקות כרוניות יש ריכוז נמוך של אותן מולקולות SPM כנראה בגלל שהאנזימים לא עובדים טוב כמו אצל אנשים בריאים.
מה שהוא לא ציין שייתכן ויש להם מחסור בתזונה של אומגה 3 מהן מיוצרות אותן מולקולות.
https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCRESAHA.119.315506

*** תוספת מאי 20
במאי 2020 העלו צוות של חוקרים מהמרכז הרפואי בית ישראל דיקונס (הרווארד) הצעה בג'ורנל הרפואי Cancer and Metastasis Reviews שכדאי להוסיף את חומצות השומן האלה (SPM) אותן הגוף מייצר מאומגה 3 (EPA + DHA) לחולי קורונה שמצבם מסתבך ומערכת החיסון נמצאת בסערה.
הם מציינים ש SPMs ומעכבי sEH נמצאים כעת בניסויים קליניים עבור מחלות דלקתיות אחרות ויכולים להיות מתורגמים במהירות לטיפול בקורונה באמצעות פינוי פסולת ודיכוי ציטוקינים דלקתיים.

תקראו גם את הפוסט: "אומגה 3 בדם והסיכון למוות של חולי קורונה"
*** תוספת יוני 25
הבנתנו את תפקידו של אומגה 3 בניהול דלקת ממשיכה להתפתח ולהתעמק. בעוד שמחקרים קודמים, כפי שצוין לעיל, חשפו את תפקידן המרכזי של מולקולות ה-SPM בפתרון אקטיבי של דלקת, מחקר חדש ומשמעותי שפורסם ביוני 25 בכתב העת Frontiers in Nutrition המבוסס על נתונים מקיפים מסקר הבריאות והתזונה הלאומי של ארה"ב – NHANES, בין השנים 2005-2018, מספק ראיות חזקות נוספות.
מחקר זה, שכלל 26,416 משתתפים, בחן את הקשר בין צריכת חומצות שומן אומגה 3 בתזונה לבין "מדד התגובה הדלקתית המערכתית" (SIRI – Systemic Inflammatory Response Index).
מדד ה-SIRI הוא ביומרקר חדשני ומשוכלל יותר להערכת סטטוס דלקתי וחיסוני כללי בגוף. הוא מחושב מתוך ספירת תאי דם לבנים מסוימים בבדיקת דם שגרתית, לפי הנוסחה: SIRI = (ספירת נויטרופילים × ספירת מונוציטים) / ספירת לימפוציטים. רמות גבוהות של SIRI מצביעות על תגובה פרו-דלקתית משמעותית, המתווכת בעיקר על ידי נויטרופילים ומונוציטים, יחד עם השפעה אנטי-דלקתית מופחתת של לימפוציטים. הוא נחשב למדד מקיף ואמין להערכת עומס דלקתי כלל-מערכתי, המשמש גם כסמן פרוגנוסטי במצבים רפואיים שונים.
הממצאים של המחקר הנוכחי הראו באופן עקבי שצריכה גבוהה יותר של אומגה 3 בתזונה קשורה לרמות נמוכות יותר של מדד ה-SIRI. כלומר, ככל שעלתה צריכת האומגה 3 של המשתתפים, כך ירדו ערכי מדד הדלקת המערכתית שלהם, מה שמצביע על השפעה אנטי-דלקתית חיובית ורחבה.
אף על פי שהמחקר הספציפי על SIRI לא התייחס ישירות ל-SPMs, ניתן להסיק קשר הגיוני וחזק ביותר בין הממצאים. מולקולות ה-SPM, כפי שהוסבר, הן תוצרי אומגה 3 הפועלות באופן פעיל לסיום תהליכי דלקת, להפחתת ציטוקינים פרו-דלקתיים ולצמצום הצטברות תאי דלקת כמו נויטרופילים ומונוציטים. מאחר שמדד ה-SIRI מושפע ישירות מפעילותם של תאים אלו ומרמת הדלקתיות הכללית, סביר להניח שהפעילות המיטיבה של ה-SPMs היא אחד המנגנונים המרכזיים שבאמצעותם אומגה 3 תורמת להפחתת מדד ה-SIRI ולשמירה על איזון דלקתי תקין בגוף.
חשוב לציין כי במחקר הנוכחי על SIRI, במקרה של גברים, נמצאה מגמה מורכבת יותר שדווחה כ"עקומת J", המרמזת כי ייתכנו קשרים משתנים בהתאם לרמות הצריכה הספציפיות. למרות זאת, העדויות ממחקר רחב היקף זה מחזקות משמעותית את המסקנה כי צריכה מספקת של אומגה 3 היא מרכיב קריטי בניהול תגובות דלקתיות ובתמיכה בבריאות הכללית.
מחקרים אחרים מציגים עוד מנגנונים הקושרים בין אומגה 3 לוויסות דלקת [1][2][3][4][5].
- הפחתת רמות של חלבון מגיב סי (CRP) – מיוצר בעיקר בכבד בתגובה לגירויים דלקתיים, במיוחד בנוכחות ציטוקינים פרו-דלקתיים כמו IL-6. זהו סמן ביוכימי מרכזי המעיד על נוכחות דלקת בגוף, ונחשב לאחד ממדדי הדלקת הנפוצים והמוכרים ביותר. רמות גבוהות של CRP מצביעות על קיומה של דלקת פעילה בגוף, גם אם המקור הספציפי לדלקת אינו ידוע.
- שינוי הרכב קרום התא:
- אומגה 3 (EPA ו-DHA) משתלבת בקרומי התאים, ובמיוחד בקרומי תאי מערכת החיסון, במקום חומצות שומן אומגה 6 למשל חומצה ארכידונית (AA). שינוי זה מפחית את הזמינות של AA לייצור מולקולות פרו-דלקתיות.
- השינוי בהרכב הקרום יכול גם להשפיע על תכונות הקרום, כמו נזילות, ובכך לשנות את הקישוריות והפעילות של חלבונים על פני התא, כולל רצפטורים המעורבים בתגובות דלקתיות.
- הפרעה לרפסודות שומניות (Disruption of Lipid Rafts): אלו אזורים עשירים בכולסטרול וחלבונים המשמשים פלטפורמות לאיתות תאי, כולל זה הקשור לדלקת. הפרעה בהן יכולה לשבש מסלולי איתות פרו-דלקתיים.
- הפחתת ייצור איקוסנואידים פרו-דלקתיים: מתווכים ליפידיים חזקים (כמו פרוסטגלנדינים ולויקוטריאנים) הנוצרים מחומצות שומן. חומצה ארכידונית (אומגה 6) היא חומר המוצא העיקרי לאיקוסנואידים פרו-דלקתיים. אומגה 3 מתחרה עם חומצה ארכידונית על אותם אנזימים (כמו – COX ו-LOX) המייצרים איקוסנואידים. כתוצאה מכך, נוצרים איקוסנואידים בעלי פוטנציאל דלקתי נמוך יותר (למשל, פרוסטגלנדינים מסוג 3 ולויקוטריאנים מסוג 5, במקום פרוסטגלנדינים מסוג 2 ולויקוטריאנים מסוג 4 הפרו-דלקתיים).
- השפעה על גורמי שעתוק וביטוי גנים:
- אומגה 3 יכולה לעכב את ההפעלה של גורם השעתוק הפרו-דלקת NF-κB ("מתג" מרכזי המפעיל ביטוי גנים רבים המעורבים בתגובה הדלקתית, כולל גנים המקודדים לציטוקינים פרו-דלקתיים (כמו TNF-α, IL-1β, IL-6). עיכובו מוביל להפחתה כללית של התגובה הדלקתית.
- אומגה 3 יכולה להפעיל קולטנים המופעלים על ידי פרוקסיזומים (PPARs), שהם גורמי שעתוק בעלי תפקיד חשוב במטבוליזם השומנים ובתהליכי דלקת. הפעלת PPARs קשורה להשפעות אנטי-דלקתיות.
- מחקרים מסוימים (כמו על תגובות דלקתיות במוח), מצאו שאומגה 3 יכול להפעיל את מסלולי (SIRT1), חלבון המעורב בוויסות תהליכי דלקת, עקה חמצונית ואריכות ימים. הפעלת SIRT1 יכולה לדכא מסלולים פרו-דלקתיים.
- הפחתת ייצור ציטוקינים וכימוקינים פרו-דלקתיים: חלבונים המשמשים לתקשורת בין תאי מערכת החיסון ומעורבים באופן קריטי ביוזמה ובהגברה של תגובות דלקתיות.
- אומגה 3 מפחיתה את הייצור והשחרור של ציטוקינים פרו-דלקתיים מרכזיים כמו TNF-α , IL-1β ו-IL-6. במקביל, היא יכולה להגביר את הייצור של ציטוקינים אנטי-דלקתיים כמו IL-10, אשר פועל לדכא את התגובה החיסונית ולסיים את הדלקת.
- השפעה על תאי מערכת החיסון:
- אומגה 3 יכול לווסת את ההפעלה, ההתרבות וההישרדות של תאי T (לימפוציטים) המעורבים בתגובות דלקתיות ותגובות חיסוניות.
- אומגה 3 יכול להטות מקרופאגים ממצב פרו-דלקתי למצב אנטי-דלקתי ותיקוני רקמות.
- אומגה 3 יכול להפחית את הגיוס של נויטרופילים לאתרי דלקת, ובכך לצמצם את הנזק הנגרם על ידי תאי הדלקת הראשוניים הללו.
אומגה 3 בהחלט יכול להציל חיים והגוף חייב אותו מבחוץ וברמה יומית!
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה