מאמר נחמד על ירק מדהים ביכולות הבריאותיות שלו אבל יש המון אנשים שלא אוהבים את הריריות שבו.
במיה – או שאוהבים או שסולדים ממנה

במיה (Abelmoschus esculentus) מקורה ממצרים, ואנשים מגדלים אותה מאז המאה ה-12, בת למשפחת החלמית, זכתה לעניין בשל הפרופיל הביו-אקטיבי העשיר שלה, שכולל ריר, פלבנואידים, פוליפנולים, חומצה אורסולית וקוורצטין, סיבים, ויטמינים ומינרלים. העושר שבבמיה יכול להסביר מדוע היא נצפתה עושה את כל הטוב שלמטה.
מחקר סקירה ומטה אנליזה שפורסם בדצמבר 24 בכתב העת Frontiers in Nutrition הראו שבמיה הפחיתה את רמות סוכר בצום (FBG), המוגלובין מסוכרר (HbA1c) וכולסטרול כולל (TC) בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת. המחקר הראה שצריכת הבמיה כירק הביאה לירידה גדולה יותר ב-FBG בהשוואה לשתי הצורות האחרות (אבקה, מיצוי).
המחקר הראה שההפחתה של TC ו-LDL כמו גם עליה ב- HDL הייתה גבוהה יותר בנבדקים עם סוכרת וטרום סוכרת, העלייה ב-HDL הייתה מובהקת סטטיסטית. כמו כן הפחתת FBG הייתה משמעותית בנבדקים שמנים.
המנגנונים שבאמצעותם הבמיה מפעילה השפעות שיפור על גורמים קרדיומטבוליים כוללים:
- סוכר
- במיה מפחיתה את רמות הגלוקוז בדם ואת HbA1c באמצעות שילוב של תכולת הסיבים הגבוהה שלה, ריר, תכונות נוגדות חמצון, עיכוב של אנזימים מעכלי פחמימות כולל α-עמילאז ו-α-גלוקוסידאז, ושיפור הרגישות לאינסולין.
- קידום היווצרות גליקוגן בכבד וחידוש איים בלבלב. מה שמוביל לשחרור אינסולין משופר ולספיגה איטית יותר של גלוקוז במעיים.
- שיפור ויסות הגלוקוז ותיקון תפקוד לקוי של תאי β בלבלב. בין היתר עך ידי הפנולים הרבים בבמיה שמפחיתים מיני חמצן תגובתיים.
- הבמיה עשירה בנוגדי חמצון, כולל פלבנואידים, קוורצטין, פוליפנולים וויטמינים A ו-C השפעות משולבות אלו מסייעות להאט את ספיגת הפחמימות, לשפר את חילוף החומרים של הגלוקוז, ובסופו של דבר להוביל לשליטה גליקמית טובה יותר.
- פרופיל השומנים
- תכולה גבוהה של סיבים מסיסים וריר, הנקשרים לחומצות מרה ולכולסטרול, ומשפרות את הפרשתן.
- מפחיתה את רמת החומצות שומן לא שאינן אסטר (NEFAs) ובכך פחות ליפוגנזה (יצור שומן מחומצות שומן וגליצרול) ויותר פירוק שומנים (ליפוליזה).
- תכונות נוגדות החמצון מפחיתות עקה חמצונית ודלקת, מה שמסייע במניעת חמצון כולסטרול. הפוליפנולים והפלבנואידים השופעים בבמיה עוזרים לשמור על רמות גבוהות של HDL על ידי מניעת חמצון של LDL.
- ספונינים בבמיה מפחיתים את ספיגת הכולסטרול, בעוד שהשפעותיו על גנים של חילוף החומרים של שומנים ומיקרוביוטה של המעי תורמות עוד יותר לשיפור פרופילי השומנים.

*** תוספת מרץ 25
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מינון-תגובה של מחקרים אקראיים מבוקרים (RCTs) בהובלת חוקרים מאירן העריך את ההשפעה של תוספי במיה על פני מגוון רחב של תוצאות קרדיווסקולריות ומטבוליות באוכלוסיות איראן, גרמניה, אינדונזיה וסין. גילאי 22-62 בריאים או עם סוכרת לרבות הריונית.
המאפיינים הכלולים במחקר הם: BMI, מסה נטולת שומן (FFM), מסת שומן (FM), היקף ירך (HC), היקף מותניים (WC), משקל גוף, לחץ דם דיאסטולי (DBP), לחץ דם סיסטולי (SBP), סוכר בדם בצום (FBS), המוגלובין מסוכרר (HbA1c), תנגודת לאינסולין (HOMA-IR), כולסטרול (HDL-C), כולסטרול (LDL-C), כולסטרול כולל (TC), טריגליצרידים (TG), פוספטאז אלקליין (ALP), אלנין אמינוטרנספראז (ALT), אספרטאט אמינוטרנספראז (AST), קריאטינין ושינויים שלהם.
הניתוח מצא:
- שתוספת במיה הדגימה השפעות משמעותיות על מסת השומן ,היקף הירכיים, מדד מסת גוף ומשקל גוף.
- שיפורים משמעותיים נצפו בכל מדדי הפרופיל הגליקמי כולל אינסולין בצום, FBS, HbA1c ו-HOMA-IR.
- תוסף במיה הפחית משמעותית את LDL-C ואת TC ובאופן מופחת גם TG. לעומת זאת, זה לא גרם לשינויים משמעותיים ב-HDL-C (SMD = 0.13) או TG (SMD = -0.24).
- רמות AST היו הפרמטר היחיד של תפקודי הכבד שהושפע באופן משמעותי מתוספי במיה.
- לתוספת במיה הייתה השפעה בולטת יותר על FBS, HbA1c, LDL-C, TC ו-AST אצל אנשים טרום-סוכרתיים או סוכרתיים.
- נבדקים מתחת לגיל 50 הראו שינויים משמעותיים ב-BMI, WC, משקל ו-AST.
- נבדקים בני 50 ומעלה הראו ירידה משמעותית ב-FBS, HbA1c, LDL-C, TC וקריאטינין.
- אצל אנשים הסובלים מעודף משקל תוספת במיה השפיעה על BMI, HbA1c, משקל כולל ו-AST. בעוד ששינויים משמעותיים ב-FBS, LDL-C, TC ו-TG נצפו בקבוצות במשקל בריא ובקבוצות עם עודף משקל/השמנת יתר.
- תוספי במיה הראו השפעה משמעותית על FBS ו-AST בהתערבויות שנמשכו ≤8 שבועות, בעוד BMI, WC, משקל, LDL-C, TC ו-TG הושפעו בצורה משמעותית יותר במחקרים שנמשכו יותר מ-8 שבועות.
- במינונים של ≤2000 מ"ג ליום, נראו השפעות משמעותיות ב-BMI, WC, משקל ו-TG. במינונים מעל 2000 מ"ג ליום השפיעו באופן משמעותי על FBS, HbA1c, LDL-C ו-AST. השפעות משמעותיות על TC נצפו בשתי קבוצות המינון.
- עקומת המינון-תגובה ציינה כי המינון האופטימלי להפחתת משקל הוא כ-2000 מ"ג ליום. באופן דומה, עקומת המינון-תגובה הציעה שהמינון האופטימלי להפחתת רמות HbA1c הוא בסביבות 3000 מ"ג ליום.
השיפורים הללו קשורים ל:
- סוגי נוגדי החמצון (חומצה אורסולית וקוורצטין) שמווסתים דלקת ( פחות ציטוקינים פרו-דלקתיים כגון TNF-α, IL-6 ו-IL-1β ויותר מתווכים אנטי דלקתיים).
- הסיבים שנותנים תחושת שובע וסופחים סוכר וכולסטרול עודף.
- הפוליסכרידים העיקריים של הבמיה, AeP-P-1, מפעילים מולקולות איתות במסלול PI3K/Akt ברקמת הכבד ומשחזרים תפקוד לקוי של הכליות והכבד.
- ויטמין C מפחית את העקה החמצונית על ידי הגבלת היווצרות מיני חמצן תגובתיים (ROS) – גורם עיקרי לדלקת בכבד.
- הריר העשיר של הבמיה, מקדם את הצמיחה של חיידקים מועילים כמו Bifidobacterium ו-Lactobacillus, המשפרים את הבריאות המטבולית באמצעות שיפור בתפקוד מחסום המעי והפחתת הדלקת.
- ההשפעות ההורמונליות מתרחבות מעבר לוויסות האינסולין, ומשפיעות על רמות אדיפונקטין ולפטין, שחיוניים להומאוסטזיס אנרגטי ולוויסות הגלוקוז.
- גורמים גנטיים הקשורים למטבוליזם של גלוקוז (כגון GLUT4) ומטבוליזם של שומנים (כולל PPAR-γ ו-SREBP-1c), עשויים להסביר שינויים מסויימים בתגובה לתוספי במיה.
- האינטראקציה של הבמיה עם רכיבים תזונתיים אחרים, כמו הפוטנציאל שלה לשפר את הזמינות הביולוגית של חומרים מזינים אחרים והשפעות הסינרגטיות שלה עם נוגדי חמצון אחרים, מרמזת על תפקיד רחב יותר בוויסות מטבולי מאשר הוכר בעבר.
לסיכום, מטה-אנליזה זו מספקת ראיות חזקות לכך שתוספי במיה מציעים יתרונות בריאותיים משמעותיים לבריאות קרדיומטבולית. יתרונות אלה כוללים שיפור גליקמי, שליטה בפרופיל שומנים ותפקודי כבד. לכן מומלץ לשלב במיה למניעה וניהול של מצבים כגון סוכרת, השמנת יתר ודיסליפידמיה.
מאמרים נוספים ספציפיים:
- מכיל חלבון ייחודי אנטי סרטני [1].
- אנטי דיכאוני [1].
- מונע כיבים ואולכוסים [1].
- מניעת אלצהיימר ופגיעה קוגנטיבית [1].
- חיזוק מערכת החיסון [1].
- הבמיה מכילה נוגדי חמצון ברמות גבוהות, מגנה על הכבד [1] ומשפרת תפקודיו גם בהשוואה מול החומר הפעיל של גדילן מצוי [2][3].
- וויסות רמות סוכר בדם ומונע סיבוכים מסוכרת (פגיעה בנימים) [1][2][3][4][5][6][7][8][9].
ניתן לצרוך אותה במגוון דרכים שונות, כמו תבשיל, מטוגן או אפילו תסיסה, ובדרך כלל מוגש עם ירקות ואורז אחרים או שמים אותו במרקים.
המשימה שלכם היא מתכון שאף אדם לא סירב לאכול אותו
- להקפיץ את הבמיה עם מעט שמן, שום ,מלח ופילפל, להוסיף 2-3 עגבניות חתוכות לקוביות, להמשיך להקפיץ. להוסיף מים שיכסו את הבמיה להרתיח.להוסיף עגבניה שלמה להניח באמצע הסיר ולהעביר לבישול איטי עד שהבמיה מיתרככת.
- מרק במיה עיראקי:
8 שיני שום פרוסות
2 כפות גדושות רסק עגבניות
חבילת במיה קפואה
מיץ מחצי לימון (3 כפות מיץ)
מלח ופלפל לפי הטעם
4 כוסות מים רותחים (או לא רותחים, זה פשוט חוסך זמן).
הכנה: מטגנים במכסה סגור עם טיפת שמן זית את כל השום, להזהר שלא יישרף
מוסיפים את שאר הרכיבים, מערבבים ומביאים לרתיחה
מבשלים על אש נמוכה במשך שעה לפחות, עד שהבמיה רכה לחולטין
מגישים עם אורז לבן
אופציה – לבשל את האורז יחד עם צנצנת/ קופסת שעועית לבנה מבושלת (ללא רוטב)
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה