מאז 2009, שיעור האבחנות החדשות של סרטן המעי הגס בחולים מתחת לגיל 50 עלה ב-2% מדי שנה[1].
סרטן המעי הגס הוא הסרטן השלישי בשכיחותו בעולם והסיכון לפתח סרטן המעי הגס במהלך החיים הוא אחד ל-23 לגברים ואחד ל-25 לנשים[2].
אספירין היא תרופה לדילול דם וכמו לכל תרופה יש לה תופעות לוואי חלקן מסכנות חיים.
אחת התופעות היותר שכיחות שלה היא דימומים ואכן לאחרונה איגוד הקרדיולוגים האמריקאי קבע שהנזק של האספירין עולה על התועלת וכדאי לחשוב טוב טוב, אם להציע אותה ולמי.
לצערי מדע הפטנטים רוצה לבדוק עוד הקשרים "בריאותיים" לתרופות והוא בוחן גם נושאים אחרים בהקשר לאותה תרופה, כדי לא להספיד אותה.
מסתבר שכבר לאורך הרבה שנים בוחנים את הקשר שבין אספירין למניעת התפתחות סרטן מעי גס (CRC), ומסתבר שגם הצליחו להראות קשר בינהם.
אבל מה שיותר משמח הוא שגם מנסים למצוא קשר בין היכולת הזו של האספירין (מבחינת מנגנון ההשפעה שלו) לרכיבים שמקורם מהצומח/ מזון.
ואכן מצאו – פלבונואידים!
פלבנואידים, המצויים במזונות צמחיים, הם קבוצה של פוליפנולים המחולקים ל-6 תתי קבוצות (איזופלבונים, פלבנולים, פלבונים, אנתוציאנינים, פלבנונים ופלבונולים). פלבנואידים פועלים במסלולים הכוללים טרנספורמציה תאית, התפשטות ואפופטוזיס. מספר מחקרים אפידמיולוגיים דיווחו על קשר הפוך בין הסיכון ל-CRC לבין פלבנואידים תזונתיים.
את הממצא פרסמו בג'ורנל הרפואי Cancers במרץ 2019 ואיך לא זה קשור למיקרוביום שלנו. המיקרוביום מסנתז את האספירין לנגזרת אחרת שנקראת 2,4,6-trihydroxybenzoic acid והיא זו שנצפתה כמעכבת תאי סרטן מעי גס. והם גילו שאת אותה הנגזרת, חיידקי המעים ידעו לייצר גם מפירות וירקות, ויותר נכון מהפלבנואידים (נוגדי חמצון) שלהם.
The new study is the first to investigate how 2,4,6-THBA, as a product of flavonoid breakdown in the gut, can help to prevent cancer of the colon or rectum
כמו כן הם ראו שאותה נגזרת יכולה לשלוט בתהליך התפצלות התא המהירה (proliferation) שמאפיין תאים סרטניים, ובכך זה נותן יותר זמן לתא לתקן את הפגיעה ב-DNA (לפני הפיכתו לסרטני) וגם יותר זמן למערכת החיסון לאתר את התאים הסרטניים ולהשמיד אותם.
מסקנה (חוזרת ונשנית) תזונה מגוונת מבוססת צומח (עם קליפה) מחזקת מיקרוביום ומונעת סרטן.
ד"ר גייגר נותן הסבר מעולה לגבי אספירין – סרטן וחומצה סליצילית ממקור צמחי כתחליף לאספירין וללא תופעות הלוואי שלה.
https://nutritionfacts.org/video/should-we-all-take-aspirin-to-prevent-cancer/
Red chili powder, paprika, and turmeric contain a lot of salicylates, but cumin is about 1 percent aspirin by weight. Eating a teaspoon of cumin is like taking a baby aspirin
https://nutritionfacts.org/2019/12/26/the-foods-with-the-highest-aspirin-content
*** תוספת יוני 22
פרופ' לרפואה Jordan Kharofa, חבר במחלקה להקרנות-אונקולוגיה במכללה לרפואה של אוניברסיטת סינסינטי הציג את ממצאי המחקר שלו בכנס השנתי (2022) של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית בשיקגו.
Kharofa אמר שמחקרים קודמים הראו שמינים מסוימים של חיידקים הנמצאים במעיים קשורים לסרטן המעי הגס. לאחר מכן, צוות המחקר רצה לבחון אם חיידקים גורמי סרטן אלו היו מוגברים במיוחד בחולי סרטן המעי הגס צעירים יותר בהשוואה למטופלים מבוגרים ומטופלים בריאים.
באמצעות נתונים גנטיים מ-11 מחקרים קודמים, הצוות ניתח נתוני מיקרוביום מ-609 חולים שהיו בריאים ו-692 חולים עם סרטן המעי הגס.
תוצאות המחקר מצאו חמישה חיידקים ברמות גבוהות יותר אצל צעירים, כולל מין אחד המקושר לתזונה עשירה בבשר מעובד, משקאות דלי קלוריות ומשקאות חריפים, ודלה בפירות חיים, ירקות וקטניות.
Kharofa מציין עוד שמחקרים אפידמיולוגיים אחרים ללא גישה לצואה חשפו קשרים בין תזונה זו לבין סיכון מוגבר לסרטן בקרב אנשים צעירים יותר ומחקר זה תואם את הממצאים הקודמים הללו.
הוא מסביר שעשויים להיות דפוסי תזונה המתרחשים בשלב מוקדם בחיים המעשירים חיידקים מסוימים אלה. ומוסיף שזה לא שמה שאוכלים מכיל בצורה וודאית חומרים מסרטנים, אבל תוצרי הלוואי המיוצרים במהלך חילוף החומרים של חיידקים עלולים להוביל לכימיקלים מסרטנים. סביר שאינטראקציות בין תזונה למיקרוביום עשויות לתווך היווצרות של תאי סרטן המעי הגס והעלאת הסיכון באוכלוסיות צעירות יותר במהלך העשורים האחרונים.
Kharofa מציע שצעירים יאכלו יותר פירות וירקות טריים וקטניות ופחות בשר מעובד בתזונה שלהם. וזו אולי עוד אחת הסיבות לשנות את התזונה בכיוון זה.
https://www.uc.edu/news/articles/2022/06/uc-studies-microbiomes-effect-on-young-colorectal-cancer.html
*** תוספת נובמבר 22
במחקר שפורסם באוקטובר 22 בג'ורנל Nutrients, החוקרים ניתחו את הקשר של צריכת פלבנואידים עם סיכון סרטן מעי ורקטום ואיפיון DNA חיידקי.
החוקרים השתמשו בנתונים ממחקר איטלקי שנערך בשני בתי חולים במהלך 2017-19. הנבדקים היו בגילאי 20-85. 62% מתוך 300 המשתתפים היו גברים; הגיל הממוצע היה 67 עבור נבדקי CRC ו-66 עבור הביקורת.
אנשים שלא נכללו היו אלה עם כשל חיסוני, סרטן קודם, שעברו שינויים תזונתיים בחודש האחרון, שחולים גם באי ספיקת כבד/לב/כליות או מחלות דלקתיות נבחרות. נכללו מאה מקרי CRC ו-200 בקרות. מבין הבקורות, ל-100 היו אדנומה של המעי (IA), בעוד שהנותרים היו נקיים מ-CRC או IA.
מראיינים העבירו שאלונים כדי להשיג נתונים חינוכיים, מאפיינים סוציו-דמוגרפיים ואנתרופומטריים והרגלי חיים. שאלון תדירות מזון (FFQ), שכלל 75 פריטים על מזון, קבוצות מזון ומתכונים איטלקיים טיפוסיים, ושישה פריטים על צריכת אלכוהול, שימש כדי לקבל נתונים על התזונה הרגילה של כל מטופל לפני הקולונוסקופיה.
המשתתפים ציינו את תדירות הצריכה הממוצעת השבועית של כל פריט תזונתי. הצריכה היומית הממוצעת של פלבנואידים הוערכה באמצעות מידע תזונתי מה-FFQ וחלוקה לשלישים.
בנוסף, יחס הסיכויים של סרטן המעי הגס ופי הטבעת חושבו בנפרד.
המחקר מצא קשר הפוך מובהק עם הסיכון ל-CRC עבור צריכת פלבנונים ואנתוציאנידינים.
כאשר משווים בין השליש העליון לשליש התחתון האנתוציאנידים הורידו את הסיכון ב-68% לסרטן המעי וב-84% לסרטן הרקטום. הפלבנונים הורידו ב-78% וב-88% בהתאמה.

כמו כן נצפו גם שינויים בהרכב המיקרוביום. ככל שהיו פחות פלבנונים ואנתוציאנינים בתזונה כך היו יותר חיידקים פתוגניים למשל Escherichia-Shigella ו- Diplorickettsiaceae.
מחקר נוסף מנובמבר 22 בג'ורנל BMC Medicine שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת Kyung Hee שבדרום קוריאה מציג שאכילת תזונה צמחית בריאה – כגון דגנים מלאים, ירקות וקטניות – ודלה במזונות צמחיים לא בריאים – כולל דגנים מזוקקים, מיצי פירות וסוכרים, קשורה בסיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס אצל גברים.
כדי לבחון את הקשר בין תזונה צמחית וסיכון לסרטן המעי הגס, הכותבים ניתחו נתונים שנאספו ממבוגרים שגויסו מהוואי ומלוס אנג'לס למחקר העוקב הרב-אתני בין השנים 1993-1996. הגיל הממוצע של המשתתפים הגברים היה 60.
24,138 (30.2%) גברים היו יפנים אמריקאים, 20,663 (25.8%) היו לבנים , 19,198 (24.0%) היו לטיניים, 10,381 (13.0%) היו אפרו אמריקאים ו-5,572 (7.0%) היו ילידי הוואי.
המשתתפים דיווחו על צריכת המזון והשתייה הרגילה שלהם במהלך השנה הקודמת והכותבים העריכו אם התזונה שלהם הייתה עשירה במזונות מהצומח שהם סווגו כבריאים – כגון דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות – או לא בריאה – למשל דגנים מזוקקים , מיצי פירות וסוכרים מוספים – ביחס למשתתפים אחרים. לאחר מכן הם חישבו את השכיחות של מקרים חדשים של סרטן המעי הגס עד 2017 באמצעות נתונים שהתקבלו ממרשם הסרטן. המחברים התייחסו לגיל המשתתפים, היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס, BMI, היסטוריית עישון, רמות פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, שימוש וטיפול מולטי ויטמין וצריכת אנרגיה יומית. הם גם התייחסו לשימוש של המשתתפות בטיפול הורמונלי חלופי. 4,976 משתתפים (2.9%) פיתחו סרטן המעי הגס במהלך תקופת המחקר.
החוקרים כי בקרב אוכלוסיה של 79,952 גברים אמריקאים, אלו שאכלו את הכמויות היומיות הממוצעות הגבוהות ביותר של מזון צמחי בריא היו בסיכון נמוך ב-22% לסרטן המעי הגס, בהשוואה לאלו שאכלו את הכמות הנמוכה ביותר. 20% ירידה אצל היפנים אמריקאיים ו- 24% אצל אמריקאים לבנים. יתר הקבוצות האתניות לא נצפה שינוי מובהק. כמו כן המחברים לא זיהו קשר משמעותי בקרב אוכלוסייה של 93,475 נשים אמריקאיות.
החוקרים משערים שנוגדי החמצון המצויים במזונות כמו פירות, ירקות ודגנים מלאים יכולים לתרום להורדת הסיכון לסרטן המעי הגס על ידי דיכוי דלקת כרונית, שעלולה להוביל לסרטן. מכיוון שגברים נוטים להיות בעלי סיכון גבוה יותר לסרטן המעי הגס מאשר לנשים, אנו מציעים שזה יכול לעזור להסביר מדוע אכילת כמויות גדולות יותר של מזונות בריאים על בסיס צמחי הייתה קשורה לסיכון מופחת לסרטן המעי הגס בגברים אך לא אצל נשים.
https://www.express.co.uk/life-style/health/1702813/bowel-cancer-plant-diet-risk
למאמר המרכז על סרטן המעי הגס היכנסו
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כתיבת תגובה