הפרעות תפקודיות פונקציונליות במערכת העיכול (FGID) כוללות את תסמונת המעי הרגיז שמשפיעה על 10-15% מהעולם ודיספפסיה. הם נגרמים משילובי אורח חיים לא בריא (תזונה רעה, אי ניהול סטרס, מזהמים תעשייתיים ועוד).
התסמינים קשורים להפרעות בתפקוד מערכת העיכול, כלומר שינוי ברגישות המעיים, שינוי בתנועתיות המעי, דיסביוזה של מיקרוביום המעי, ירידה בתפקוד מערכת החיסון ומערכת העצבים המרכזית. תסמינים כמו: שלשולים, עצירות, כאבי בטן, נפיחות, בחילות והקאות. ויש פה 'כדור שלג' המשפיע על ציר המעי מוח (GBA). כלומר המצב הפיזיולוגיי משפיע על המצב הרגשי שמשפיע על המצב הפיזיולוגי ומחמירים את הירידה באיכות החיים.
ההערכה היא שיותר מ-40% מהאוכלוסיה הכללית בעולם עשויה לעמוד בקריטריונים האבחוניים של לפחות FGID אחד בכל זמן נתון. הפרעות אלו שכיחות יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, והן גם נוטות יותר לסבול מתסמינים חמורים ומצבים נלווים כגון הפרעות דיכאון וחרדה.
מזון הוא טריגר עיקרי לתסמיני FGID ורוב האנשים עם FGIDs מקשרים את הסימפטומים שלהם לצריכת יתר של פריטי מזון ספציפיים כמו אלכוהול, קפאין, מזון מתובל, חיטה או מוצרי חלב, סיבים תזונתיים, שומן, מזון מעובד ומזון מטוגן.
בין הגורמים תזונתיים התורמים לתחילת FGIDs, ״תוצרי גליקציה מתקדמים״ (AGEs) עלו כאפשרות ספציפית לתופעה, שכן AGEs יכולים לגרום לעקה חמצונית ודלקת, אשר יכולים להשפיע על בריאות המעיים. תוצרים אלה הם קבוצה גדולה והטרוגנית של תרכובות המיוצרות על ידי סכרור של חומצות אמינו) עקב בישול/טיגון/צלייה. חשוב להבין ש-AGEs נוצרים ברמות מסוימות באופן טבעי בגופנו כלומר הגוף יודע להסתדר איתו עד שזה עובר (דרך התזונה) את הגבול האינדיבידואלי של האדם. זה מתרחש יותר במוצרים מהחי רווי שומן ופחות (אך גם) מאגוזים, גרעינים וזרעים שונים.
צוות של חוקרים מאירן יצאו לבחון את הקשר בין צריכת AGEs בתזונה לבין הסיכון ל-FGIDs. מחקר זה נועד גם לחקור הבדלים פוטנציאליים מבוססי בין גברים לנשים.
המחקר כלל סך של 1892 משתתפים, ביניהם 721 (38%) נבדקים עם לפחות אחד מה-FGID הנפוצים ביותר. הם התרחשו בקרב 42.70% מהנשים ו-32.60% מהגברים. הגיל הממוצע היה 39.64 ± 10.24 שנים וה-BMI הממוצע היה 27.08 ± 4.91. ממוצע הצריכה של AGEs היה 14690.10±8797 (kU/gr).
נבדקים עם FGID היו באופן כללי גם נשואים, מדוכאים וחרדים, BMI גבוה יותר, היסטוריה של מחלות כרוניות, ואיכות שינה נמוכה יותר.
המשתתפים חולקו לשלישים של AGEs. אלה שהיו בשליש הגבוה היו צעירים יותר, נטיה לעישון, השכלה גבוהה. יתר על כן, איכות השינה הייתה נמוכה יותר בשליש הגבוה ביותר של AGEs
הצריכה התזונתית של המשתתפים על פי נוכחות או היעדר FGIDs מתוארת ב
הניתוח מצא שהמצאות בשליש הגבוה לעומת הנמוך ביותר של AGEs היה קשור עם סיכויים מוגברים של 34% להפרעות FGIDs. קשר שנשאר מובהק לאחר התאמה לסגנון חיים דמוגרפי, מחלות נפשיות וצריכה קלורית.
כמו כן נמצא שאצל הגברים, אלה שבשליש הגבוה ביותר של AGEs היו סיכויים גבוהים יותר של עד פי 2.15 ל-FGIDs.
אצל נשים, צריכת ה-AGEs הייתה נמוכה יותר מזו שנצפתה בגברים (25%). אך כאשר החוקרים התאימו לגיל זה אף עבר את הסיכון של הגברים (38%+). יחד עם זאת, לאחר בקרה נוספת עבור מבלבלים באורח החיים (מדד מסת הגוף, מצב סוציו-אקונומי, עישון, פעילות גופנית, מחלות נפשיות וכרוניות וצריכה קלורית לא נצפה קשר. החוקרים מציעים הסבר לשוני זה בין המודלים. FGIDs בנשים בדרך כלל מתקיימים יחד עם חרדה ודיכאון והם חמורים יותר בגלל הבדלים בתגובה להורמוני לחץ ובהורמוני מין. כלומר גורמים ביולוגיים חזקים יותר מגורמים סביבתיים. מצד שני, גברים שיש להם הפרעות ביולוגיות נמוכות יותר מנשים עלולים להיות פגיעים יותר לאינטראקציה בין גורמים ביולוגיים וסביבתיים ולכן יש סיכוי גבוה יותר להיות מושפעים מגורמים תזונתיים.

החוקרים מציינים שהמנגנונים המדויקים העומדים בבסיס הקשר של AGEs עם הפרעות במערכת העיכול לא ברורים היטב. עם זאת, נראה כי הן מתווכות באמצעות שני מסלולים עיקריים: השפעה ישירה לאחר ספיגה במעיים עם קולטנים טרנסממברניים (RAGE) בתאי האפיתל של המעי שעשויה לגרום למסלולים פרו-דלקתיים, ולגרום להתפתחות והתקדמות של מגוון מחלות[1]; שינויים בהרכב מיקרוביום המעיים ובכך להשפיע על שלמות מחסום המעי[2]. כלומר חדירות מוגברת של המעי לצד דיסביוזיס יחד עם ציר המעי-מוח עלול לגרום ל-FGIDs.
החוקרים סיכמו שהממצאים מספקים ראיות התומכות בקשר ישיר בין צריכת תזונתית של AGEs לבין הסיכון של FGIDs. ניתוח שכבות לפי מין הראה שהקשר הזה בולט יותר בקרב גברים. ושנדרשים מחקרי אורך נוספים באוכלוסיות אחרות ובדיקה נוספת בניסויים קליניים.
AGEs הופיעו אצלי כמעלי סיכון לאסתמה, למחלות מטבוליות (סוכרת וסיבוכי סוכרת סעף 3 בגורמים)/השמנה (תוספת אוקטובר 22), לרובד טרשתי בכלי הדם ולדמנציה (סעיף 1 בגורמים) והפרעות נפשיות [2].
הם גם מוכרים כרעלים מסוכנים המשנים DNA ומעודדים היווצרות תאים סרטניים [1][2][3][4].
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה