פוליפנולים הם מטבוליטים צמחיים רבי עוצמה הידועים בתכונות נוגדות החמצון שלהם, ומציעים יתרונות בריאותיים והגנה מפני מחלות שונות. עם למעלה מ-8,000 זנים מזוהים, חומרים אלו נמצאים בכמויות רבות בפירות, ירקות, אגוזים, שקדים, גרעינים ויתר זרעי מאכל, קקאו, צמחי מרפא, תה וקפה. מלבד הוספת צבע וטעם למזונות, לפוליפנולים תפקיד מכריע בקידום הבריאות והרווחה הכללית.

הפוליפנולים מתחלקים לתתי קבוצות (רשימה חלקית):

  • פלבנואידים:
    • פלבונולים – קוורצטין, רוטין, קאמפרול הנמצא למשל בקייל, תרד, שעועית ירוקה וברוקולי.
    • פלבונים – לוטאולין ואפיגנין.
    • פלבנונים – נרינגנין, הספרידין הנמצאים למשל בפירות הדר.
    • פלבנולים – EGCG הנמצא בתה ירוק.
    • אנתוציאנינים הנמצאים בפירות וירקות כחולים, אדומים סגולים.
    • איזופלבונים – Daidzein, Genistein הנמצאים בפולי סויה וקטניות נוספות.
    • פוליפנולים שאינם פלבנואידים: כורכומין ורזברטרול.

מנגנוני הליבה של האנטי-אייג'ינג (ההשפעה התאית):

במאמר סקירה שפורסם בספטמבר 24 בכתב העת Nutrients, חוקרים בחנו את ההשפעות של פוליפנולים צמחיים בתזונה על תהליכי הזדקנות.
מטרת המחקר היא להציג את האפשרות של רכיבי תזונה על מחלות הקשורות לזיקנה – הפרעות מטבוליות, מחלות לב וכלי דם, ניוון עצבי וסרטן. שכן אוכלוסיית האנשים מעל גיל 65 היא מעט יותר מ-9% ולדעת החוקרים ניתן למתן את התופעות הללו.

החוקרים מציינים שפוליפנולים, שנמצאים במזונות מהצומח המפורטים מעלה, מראים השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון משמעותיות. ולכן הם עשויים להגן מפני עקה חמצונית ולחזק את התפקוד החיסוני, חילוף החומרים, בריאות המעיים, התפקוד הקוגניטיבי ולהפחית את הסיכון לסרטן, מחלות ניווניות ומחלות לב. אחת הדרכים שפוליפנולים יכולים לעשות זאת על פי החוקרים היא על ידי שיפור בריאות המיטוכונדריה והפחתת דלקת.

החוקרים מסבירים שככל שאנשים מתבגרים, המיטוכונדריה, המניעה את התפקוד התאי ובכך תהליכים ביולוגיים בסיסיים, פועלת פחות ביעילות – תפקוד לקוי של המיטוכונדריה. כמו כן הם מציגים מחקרים שפוליפנולים כמו קוורצטין ורזברטרול מגנים מפני תהליכים אלה על ידי תמיכה בתיקון המיטוכונדריה הפגועה.

היבט נוסף של ההזדקנות הוא ירידה באוטופגיה – תהליך פירוק ושימוש חוזר ברכיבי תאים ישנים או פגומים. אובדן יכולת זו עם הגיל עלול להוביל למחלות שונות, ופוליפנולים יכולים לשמר תהליך אוטופגי ולתמוך בבריאות התא על ידי פינוי חלבונים וחלקי איברים פגומים, ובכך למשל להפחית מחלות ניווניות.

עוד מציגים החוקרים שפוליפנולים מראים פוטנציאל להגנה מפני נזק גנטי על ידי תיקון ה- DNA ושמירה על יציבות גנומית.

פוליפנולים תומכים גם בתהליך תאי שנקרא Nutrient sensing, באמצעותו התאים מזהים ומגיבים למקורות אנרגיה. תהליך זה יורד עם הגיל והוא מעורב במחלות מטבוליות. בתחום הזה ראינו היטב את היתרונות של פוליפנולים.

במחקר הנוכחי החוקרים גם ציינו פוליפנולים בודדים שעשויים לעכב את ההזדקנות ולסייע בטיפול במחלות הקשורות לגיל:

  • חומצה אלגית המצויה למשל באגוזים במיוחד מלך, פטל ורימונים. עם תכונות שהוכחו מגינות על מערכת העצבים, תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון חזקות שהאריכו תוחלת חיים במודלים של בעלי חיים שונים, בין היתר על ידי הפחתת נזק גנטי מרדיקלים חופשיים.
    כמו כן חיידקי המעי מייצרים את המטבוליט Urolithin-A מחומצה אלגית, המקדם בריאות מיטוכונדריה ואריכות ימים. הם הציגו ניסויים קליניים עם קשישים שהראו שיורוליטין A משפר את בריאות השרירים ואת פעילות המיטוכונדריה.
  • חומצה גאלית, שנמצאת למשל באגוזים, ענבים ורימונים. נמצאה משפרת את גמישות העור ומפחיתה קמטים על ידי גירוי ייצור הקולגן, שיורד עם הגיל.
  • רוטין, הקיים בכוסמת ופירות הדר, הוכח כמאריך תוחלת חיים בעכברים ובזבובי פרי על ידי הפחתת דלקת והתמקדות בתאים מזדקנים. בבני אדם, זה עשוי להפחית סוכרת מסוג 2 על ידי הפחתת מתח חמצוני והגנה על בריאות הלב וכלי הדם מפני מזהמים סביבתיים.
  • קוורצטין, הקיים ברוקולי, תפוחים, פירות יער ובצל מפחית עקה חמצונית ודלקת, מסייע בחיסול תאים מזדקנים, משפר את בריאות העור, מכוון לנזק לרקמות הקשור לגיל, ומפחית את הסיכון לשבריריות.
  • פיסטין הקיים בתותים ועוד כמה פירות (תפוח ואפרסמון), שחוצה את מחסום הדם-מוח, משפר את התפקוד הקוגניטיבי ומונע מחלות ניווניות הקשורות לגיל. הוא גם משפר את בריאות העור על ידי הסרת תאי עור מזדקנים.
  • אנתוציאנינים, המצויים בפטל, אוכמניות ופירות יער אחרים משפרים את בריאות כלי הדם, תומכים בחוזק העצם ומונעים סרטן. הם מקדמים הזדקנות בריאה על ידי הפחתת עקה חמצונית וגירוי אוטופגיה.

החוקרים מסכמים ששילוב של מזונות עשירים בפוליפנולים בתזונה יכול לספק יתרונות עצומים לבריאות ואריכות ימים תוך הפחתת ההסתמכות על התערבויות פרמצבטיות.

המכנה המשותף של "האזורים הכחולים:

*** תוספת מרץ 25
מאמר סקירה שפורסם במהדורת יוני 25 בכתב העת Aging Research Reviews, העריך כיצד מזונות עשירים בפוליפנולים הנאכלים בדרך כלל ב"אזורים כחולים" על ידי אנשים מאריכי חיים עשויים לשמש כסוכני הגנה ביולוגיים (Geroprotector) כדי לתמוך בהזדקנות בריאה ולמנוע מחלות הקשורות לגיל.
החוקרים בחנו זאת באוכלוסיות המגיעות לגיל 100 ויותר בבריאות טובה ב-5 אזורים בעולם: לומה לינדה (קליפורניה, ארצות הברית), סרדיניה (איטליה), אוקינאווה (יפן), ניקיה (קוסטה ריקה) ואיקריה (יוון), שהם מקומות עם כמות לא פרופורציונלית של אנשים המגיעים לגילאים אלה ביחס לעולם המכונים Blue Zones.

הזקנות היא הליך טבעי. זה ברור לכולם! ובסופו של דבר כולם מתים. השאלה היא אם ניתן להאריך את תוחלת החיים אבל בבריאות טובה. כמו זו שב'אזורים הכחולים'.

תזונה היא אחד הגורמים שנמצאו קשורים לקידום אריכות ימים, ושגם ניתנת לשינוי.
בחלק של התזונה המכנה המשותף לאוכלוסיות אלה הוא בתזונה צמחית מלאה, הכוללת צריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות, שעשירים במיוחד בפיטוכימיקלים מסוג פוליפנולים.

  • באוקינאווה, דיאטות מסורתיות עשירות בחומרים מזינים נקשרו לשיעורים נמוכים יותר של סוכרת, דמנציה ומחלות לב וכלי דם. מרכיבי המפתח של דיאטות באזור הכחול הזה כוללים בטטה (סגולה), מזונות על בסיס סויה, כורכום, מלון מר, אצות ותה ירוק.
    אוקינאווה הייתה פעם מנהיגה לאריכות ימים, אם כי ההתמערבות התזונתית המודרנית שחקה את היתרון הזה.
  • מזונות עשירים בפוליפנולים בתזונה של סרדיניה כוללים יין אדום, קפה ופירות וירקות. המקורות העיקריים לפוליפנולים בתזונה שלהם הם יין אדום וקפה.
  • התזונה הים תיכונית באיקריה, יוון, כוללת צריכה יומית של שמן זית כתית מעולה, העשיר בפוליפנולים, בעיקר אולאירופין, בריכוזים הנעים בין 380-939 מ"ג/ק"ג. אנשים באזור זה צורכים גם ירקות בר וירקות חיים, כולל שן הארי, בצל וארוגולה. הם שותים קפה יווני בכמויות מתונות ותה צמחים העשוי במיוחד ברזילון.
  • בלומה לינדה, קליפורניה, המקורות העיקריים לפוליפנולים כוללים קפה, פירות הדר ופירות יער, קטניות (במיוחד חומוס), ואגוזים וירקות.
  • תושבי ניקיה, קוסטה ריקה, צורכים הרבה פירות טרופיים במיוחד מנגו ופפאיה וגם שעועית שחורה ודלעת בכמויות גדולות.

החוקרים מציינים שישנם 12 סימני היכר של הזדקנות ביולוגית: אי יציבות גנומית, התקצרות טלומרים, שינויים אפיגנטיים, פרוטוסטאזיס (קיפול ותנועה של חלבונים בתוך ומחוץ לתאים), תפקוד לקוי של המיטוכונדריה, הזדקנות וחלוקת התא, פגיעה במנגנון אוטופאגי (הרס ופירוק של מרכיבים תאיים לא מתפקדים או לא נחוצים), שינויים בזמינות תאית של נוטריינטים, תשישות תאי הגזע, דלקת כרונית, שינויים בתקשורת בין-תאית, דיסביוזיס המעי.

החוקרים מציגים את ההשפעות של פוליפנולים בהקשר של 12 סימני ההיכר של הזדקנות:

  • פוליפנולים בתזונה של 'אזורים כחולים' יכולים למנוע נזק של (DNA) ולהאט את קיצור הטלומרים. זה מיוחס במיוחד לאנתוציאנינים, שנמצאים בשעועית ובבטטה, ולפרוסיאנידים, שנמצאים בחלק מהענבים והיינות. אנתוציאנינים מגנים על ה-DNA ומווסתים מסלולים מרכזיים המווסתים את הישרדות התאים, בעוד פרוסיאנידינים מקדמים תיקון DNA.
  • פוליפנולים אחרים מקושרים לשינויים אפיגנטיים, למשל הגניסטאין, המצוי בסויה, המעודד את ההפעלה של גנים מדכאי גידול. חומצה כלורוגנית, שנמצאת בקפה, מונעת גם היפר-מתילציה גנטית מזיקה הקשורה לסרטן. אולאורופין (Oleuropein), המצוי בשמן זית, מפחית משקעי עמילואיד במוח הקשורים למחלת אלצהיימר, בעוד כורכומין, התרכובת הביו-אקטיבית בכורכום, מפחית עקה חמצונית. המנגוסטין (סוג של Xanthonoids) במנגו עשוי גם לעכב את הזדקנות התאים.
  • כורכומין ו-EGCG שבתה מאטים את קצב קיצור הטלומרים.
  • פוליפנולים כמו גניסטאין מפחיתים דלקת, בעוד אולאורופין מעכב את ההזדקנות באמצעות הפעלת פרוטאזום.
  • קוורצטין (נמצא בשעועית, תפוחים ופירות הדר)), מגבירים את חילוף החומרים לייצור אנרגיה, בעוד שהכורכומין גם מנקה מיטוכונדריה פגומות. אולאורופין וכורכומין גם משפרים אוטופגיה ומדכאים אותות מזיקים של הזדקנות.
  • קוורצטין, daidzein (פוליפנול בסויה וקטניות נוספות), גניסטאין, כורכומין, לוטאולין ואנתוציאנינים משפרים את הביוגנזה של המיטוכונדריה.
  • לוטאולין וכורכומין, עשויים לקדם מיטופאגיה (פירוק מיטוכונדירה לא תקינה).
  • אפיגנין, חומצה קפאית, גניסטאין, קאמפרול, וקוורצטין משפרים זמינות תאית של נוטריינטים.
  • אנתוצינינים, ציאנידינים, לוטאולין, אולאורופין וקוורצטין תומכים בתפקוד תקין של תאי גזע.
  • פוליפנולים מסוימים (לוטאולין, קוורצטין, אולאורופין, ציאנידים ואנתוציאנינים) עשויים לתמוך בתחזוקת תאי גזע, במיוחד על ידי אפנון נוירוגנזה (ייצור תאי עצב) של מבוגרים.
  • אנתוצינינים, דאידזין, כורכומין ופרוציאנידינים תומכים בעיצוב חיובי של המיקרוביום ולייצור מטבוליטים חשובים כמו חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs).

החוקרים גם מציגים את המנגנונים האפשריים של פוליפנולים:

  • יכולת לנטרל מיני חמצן וחנקן תגובתיים שמייצרים עקה תוך תאית. וויסות תהליכי דלקת כרוניים. גם על ידי הגברת וויסות של אנזימים נוגדי חמצון אנדוגניים (תוך גופיים).
  • אינטראקציות עם מטרות תאיות שונות, כולל גורמי שעתוק המעורבים בתגובה נוגדת החמצון, למשל גורם שיעתוק (Nrf2).
  • פוליפנולים שונים מווסתים את הביטוי והפעילות של IGF-1, מסלול המווסת את הגדילה ואת חילוף החומרים. רמות פעילות גבוהות של מסלול זה קשורות להזדקנות מואצת.

פוליפנולים נגד תאים מזדקנים:

*** תוספת מאי 25
מחקר סקירה שפורסם במאי 25 בכתב העת Nutrients, מדגיש את תפקידם של פוליפנולים בוויסות חיובי של תהליכים הקשורים להזדקנות.
החוקרים מציינים שבמהלך ההזדקנות, תאים מזדקנים (SCs) מצטברים ברקמות ואיברים שונים, וזה משנה את תפקודם הפיזיולוגי, מה שמוביל למחלות הקשורות לגיל. עם השנים הבינו שתופעה זו מיוחסת להתקצרות הטלומרים, למגוון רחב של גורמי עקה חמצונית, לדלקת כרונית ולשינויים אפיגנטיים.

החוקרים מציגים את הפוטנציאל של פוליפנולים לפי סיווג של חמש קבוצות עיקריות: חומצות פנוליות (חומצות הידרוקסי-בנזואיות והידרוקסיצינמיות), סטילבנים (רזברטרול), ליגננים, פלבנואידים (פלבנולים, איזופלבונים, אנתוציאנינים, פלבנונים, פלבונים ופלבונולים) וטאנינים. על השפעתם על התאים המזדקנים.

המגוון מנצח את הכמות:

*** תוספת יוני 25
אנו יודעים זה מכבר שפוליפנולים, ובפרט פלבנואידים, הם רכיבי מפתח בתזונה התומכים בבריאות ואף קשורים להאטת תהליכי הזדקנות. אבל האם ידעתם שלא רק כמות הפלבנואידים שאתם צורכים חשובה, אלא גם האופן המדויק שבו מודדים ומבינים את הגיוון שלהם?

במחקר שפורסם ביוני 25 בכתב העת Nature Food, מדענים שפכו אור חדש על הקשר המורכב הזה.

עד היום, רוב המחקרים התמקדו בכמה פלבנואידים אנו אוכלים, או הציגו רעיונות כלליים על גיוון. אך המחקר הזה לקח את זה צעד קדימה: הוא השתמש בגישה מתודולוגית חדשנית (המותאמת ממדעי הסביבה) כדי לכמת במדויק את גיוון צריכת הפלבנואידים, ולא רק לספור מספר סוגים. בכך, הוא אפשר לבדוק האם גיוון וכמות הם גורמים בלתי תלויים התורמים לבריאות, ואיך הם פועלים יחד.

כדי לענות על השאלה הזו, החוקרים יצאו למסע מחקרי עם מעל 120,000 משתתפים ממאגר המידע הבריטי UK Biobank. מדובר באוכלוסייה עצומה של גברים ונשים בני 40 ומעלה, שאחריהם עקבו במשך כעשור. נתונים אלו אפשרו למדענים לבחון כיצד דפוסי צריכת פלבנואידים שונים משפיעים על הסיכון למגוון רחב של מחלות כרוניות קריטיות (כמו סרטן, סוכרת ומחלות לב) ולתמותה מכל הסיבות. התוצאות מספקות עדות חזקה לכך שהעתיד של הבריאות שלנו טמון לא רק בצבעים של הצלחת, אלא גם במגוון האמיתי שמאחוריהם.

המחקר מצא באופן חד משמעי כי הן כמות הפלבנואידים והן הגיוון בצריכתם הם מנבאים בלתי תלויים לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל הסיבות וממחלות כרוניות רבות. למעשה, צריכה משולבת של כמות גבוהה וגם גיוון רחב של פלבנואידים הציגה את התוצאות האופטימליות ביותר לבריאות לטווח הארוך, עדיפה על פני הגברת צריכה של אחד מהם בלבד.

המשתתפים עם הגיוון הגבוה ביותר בצריכת הפלבנואידים (בהשוואה לבעלי הגיוון הנמוך ביותר) הראו ירידה משמעותית בסיכון למחלות הבאות (לאחר התאמות למגוון רחב של גורמים סוציו-דמוגרפיים, אורח חיים ורפואיים):

  • 14% סיכון נמוך יותר לתמותה מכל הסיבות.
  • 10% סיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם (CVD).
  • 20% סיכון נמוך יותר לסוכרת סוג 2 (T2DM).
  • 8% סיכון נמוך יותר לסרטן.
  • 8% סיכון נמוך יותר למחלות נשימה.

חשוב לציין כי עבור מחלות ניווניות של המוח, לא נצפה קשר מובהק לגיוון הכללי של פלבנואידים, אם כי פלבנואידים מסוג פלבוֹנים (Flavones) הראו קשר חיובי ספציפי.

מקורות הפלבנואידים והרכבם בתזונה הנחקרת:

הפלבנואידים מחולקים לכמה תת-קבוצות עיקריות, ולכל אחת מהן מקורות שונים והשפעות ביולוגיות ייחודיות. במחקר זה, נמצא ש:

  • תה (שחור וירוק) היווה את המקור הדומיננטי ביותר לצריכת פלבנואידים, עם 67% מסך הצריכה באוכלוסייה הנחקרת.
  • אחריו הגיעו תפוחים (5.8%), יין אדום (4.7%), ענבים (1.9%), פירות יער (1.9%), שוקולד מריר (1.2%), תפוזים ומיץ תפוזים (כ-1.1% כל אחד). יחד, מקורות אלה היוו כ-85% מסך צריכת הפלבנואידים.
  • תת-הקבוצה העיקרית של פלבנואידים שנצרכה הייתה פלבן-3-אולים (Flavan-3-ols), שהיוו 87% מסך הצריכה. תת-קבוצות כמו אנתוציאנינים (Anthocyanins), פלבונוֹלים (Flavonols) ופלבנונים (Flavanones) תרמו כל אחת כ-4.5%.
  • הניתוח הראה כי המשתתפים עם הגיוון הגבוה ביותר בצריכה צרכו באופן יחסי יותר פירות יער, תפוחים, ענבים, יין אדום ותפוזים, ופחות הסתמכו רק על תה כמקור יחיד, בהשוואה לאלה עם הגיוון הנמוך ביותר, שתזונתם נשלטה על ידי תרכובות המגיעות מתה (כמו Thearubigins).

המאמר מדגיש כי ההשפעות המיטיבות של פלבנואידים אינן נובעות רק מכמותם, אלא גם מהמגוון שלהם, שכן תרכובות פלבנואידים שונות מפעילות יתרונות ביולוגיים מגוונים בגופנו. המחקר מציין כי הממצאים תומכים בהבנה שתרכובות פלבנואידים מרובות מעורבות בפעילויות ביולוגיות שונות המובילות לבריאות:

  • פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת: אלו הן השפעות יסודיות של פלבנואידים. הם מסייעים בהפחתת עקה חמצונית ודלקתיות כרונית – מנגנוני יסוד בהתפתחות והתקדמות של מחלות רבות ובתהליכי הזדקנות.
  • שיפור בריאות כלי הדם (אנדותל): פלבנואידים תורמים לקידום שלמות ותפקוד תקין של תאי האנדותל המצפים את כלי הדם, מה שחיוני לבריאות הלב וכלי הדם (לדוגמה, על ידי הגברת זמינות חנקן חד-חמצני והפחתת עקה חמצונית בתאי האנדותל).
  • השפעות נוגדות הזדקנות תאית (Anti-Senescence): פלבנואידים מראים יכולת לעכב תהליכי הזדקנות של תאים, ובכך עשויים לסייע בעיכוב הידרדרות רקמות הקשורה לגיל.
  • פעילות נוגדת סרטן: פלבנואידים מציגים יכולת לעכב שגשוג תאים סרטניים, לגרום למוות מתוכנן של תאים סרטניים (אפופטוזיס), ולמנוע יצירת כלי דם חדשים המזינים גידולים (אנגיוגנזה).
  • שיפור רגישות לאינסולין: ישנם פלבנואידים המסייעים בהגנה מפני סוכרת סוג 2 על ידי שיפור רגישות תאים לאינסולין.

המחקר מדגיש כי ה"אפקט הקולקטיבי" של מגוון פלבנואידים, המגיע ממגוון מקורות מזון עשירים בהם, מוביל להגנה בריאותית רחבה יותר מאשר צריכה של תרכובת בודדת או תת-קבוצה אחת. לכן, שילוב של מזונות כמו תה, פירות יער, תפוחים, ענבים, יין אדום ושוקולד מריר, המכילים מגוון של פלבנואידים שונים (לרבות פלבן-3-אולים, אנתוציאנינים, פלבנונים ופלבוֹנים), הוא המפתח לניצול מרבי של יתרונות אלו.

האנתוציאנינים: גיבורי-על ספציפיים:

*** תוספת יוני 25 – האנתוציאנינים כגיבורי האנטי-אייג'ינג
סקירה מקיפה שפורסמה ביוני 25 בכתב העת Frontiers in Nutrition, שופכת אור חדש ומעמיק על תפקידם המרכזי של האנתוציאנינים במאבק במחלות הקשורות לזיקנה. המחקר, מסכם באופן שיטתי את המנגנונים המדהימים שבהם אנתוציאנינים תורמים לאריכות ימים ולבריאות איתנה.

הסקירה החדשה מראה כי האנתוציאנינים לא רק מאריכים תוחלת חיים במודלים ביולוגיים, אלא גם מסייעים במניעה או טיפול במגוון רחב של מחלות הקשורות לזיקנה:

  • הארכת תוחלת חיים: על ידי הפחתת עקה חמצונית, הפעלת תהליכי ניקוי תאיים (אוטופגיה) ושיפור בריאות המעיים, האנתוציאנינים תורמים להזדקנות בריאה יותר ואף להארכת תוחלת החיים.
  • הגנה על המוח (מחלות נוירודגנרטיביות): הם מציעים הגנה משמעותית מפני מחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר, פרקינסון, ואף טרשת צדדית אמיוטרופית (ALS). הם משפרים תפקודים קוגניטיביים, מפחיתים דלקת ונזק חמצוני במוח, ואף עשויים לעכב הצטברות חלבונים מזיקים ולתמוך בהישרדות נוירונים מוטוריים.
  • בריאות העצמות והמפרקים: הסקירה מראה כי אנתוציאנינים תורמים להפחתת דלקת וניוון במפרקים (אוסטאוארתריטיס), ומסייעים בבניית וחיזוק העצמות במקרים של אוסטאופורוזיס, בין היתר על ידי ויסות מסלולי דלקת ותמיכה בתהליכי התחדשות עצם.
  • מלחמה בסרטן: בהיותם נוגדי חמצון ונוגדי דלקת עוצמתיים, לאנתוציאנינים תכונות אנטי-סרטניות מוכחות, הכוללות עיכוב גדילת תאי סרטן ועידוד מוות תאי מתוכנת של תאים מזיקים, כמו גם שיפור סביבת המעיים למניעת סרטן המעי הגס.
  • מחלות לב וכלי דם ותסמונת מטבולית: המחקר מאשש את מה שאנו יודעים כבר זמן מה – אנתוציאנינים חיוניים לבריאות הלב וכלי הדם ומהווים כלי חשוב במאבק בתסמונת המטבולית. הם משפרים את תפקוד כלי הדם, מפחיתים לחץ דם גבוה, נלחמים בטרשת עורקים ומסייעים באיזון הסוכר והשומנים בדם. הם תורמים לשיפור תסמיני התסמונת המטבולית, הנובעת לרוב מהזדקנות וגורמי אורח חיים, בין היתר על ידי ויסות המיקרוביוטה במעיים, הפחתת דלקת כרונית ושיפור רגישות לאינסולין.
  • מחלות נוספות הקשורות לזיקנה: הסקירה מצביעה גם על תפקידם הפוטנציאלי של אנתוציאנינים במחלות עיניים כגון גלאוקומה, ובהתמודדות עם מצבים כמו הגדלה שפירה של הערמונית (BPH) בקרב גברים מבוגרים.

המחקר הזה ממחיש באופן בהיר כיצד תת-קבוצה מסוימת וחיונית זו של פלבנואידים (שהם עצמם פוליפנולים) תורמת באופן ישיר ורב-ממדי למאבק בתהליכי ההזדקנות ובמחלות הנלוות להם.
המחקר הזה הוא גם בשורה אדירה לכל מי שמעוניין להזדקן בצורה בריאה ואיכותית. הוא מדגיש את הפוטנציאל העצום הטמון בפירות וירקות עשירים בצבע, ומחזק את ההבנה שלנו לגבי המנגנונים המורכבים שבהם תזונה נכונה תורמת לבריאותנו לאורך שנים. צרכו מגוון רחב של מזונות עשירים בפוליפנולים ואנתוציאנינים – הלב, המוח, העצמות וכל תא בגופכם יודו לכם!

מחקרים נוספים המציגים קשר זה [1][2][3][4].

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב