דו תחמוצת הסיליקון או צורן דו חמצני מופיעים באופן נרחב בטבע. הסוכנות (ATSDR) נותנת מושג עד כמה התרכובת הזו נפוצה. למעשה הוא מופיעה באופן טבעי בכל דבר, ממים וצמחים ועד לבעלי חיים. הוא נמצא בחול המכסה חופים רבים, והוא מהווה את הרכב רוב הסלעים בעולמנו. הוא קיים גם בצמחים רבים שבני אדם צורכים באופן קבוע, כגון: ירקות עלים כהים, סוגי דגנים כמו שיבולת שועל ואורז חום, בירקות, כגון סלק ופלפל, באספסת. הוא גם מופיע באופן טבעי בגוף האדם, אם כי עדיין לא ברור התפקיד המדויק שהוא ממלא.
משתמשים בו היום גם בייצור דברים רבים החל מזכוכית ועד מלט וכמובן גם תעשיית המזון, קוסמטיקה ותוספי תזונה.
כמו בתוספים רבים, נטען שהוא אינרטי ולא מייצר דאגה וזו גם הסיבה שמופיע בהרבה מאוד מוצרים ואז נשאלת השאלה, האם המינון היומי נחשב לסביר עבור אידיבידואל או שמא יש בו גם פגיעה שלא נחקרה מספיק. אבל במאמר המרכז שלי על טיטניום די אוקסיד, לחלקיקי הננו שלו היתה השפעה שלילית על העיכול והספיגה של חלבונים, שינויים בהובלת המינרלים והפרעות בממברנת אפיתל המעי.
בשוק תוספי המזון והתזונה הוא מופיע עם המספר E-551, שמגיע כאבקה המורכבת מננו-חלקיקים. הוא משמש כחומר נוגד התגבשות במגוון של מזון יבש ואבקה, כולל מרקים, תבלינים, תמ"לים, קפה נמס ועוד. למעשה ניתן למצוא אותו בין המרכיבים של למעלה מ-2,600 מזונות מעובדים ברחבי העולם. הוא מונע היווצרות של גושים, ובכך שומר על טעם המזון, מרקמו ויציבותו.
בנוסף, E551 נמצא בשימוש נרחב כעזר חיוני לעיבוד בתהליכי שינוי מזון שונים. במצבים כאלה הוא אינו מופיע ברשימת הרכיבים על גבי האריזה, גם אם הוא קיים במוצר הסופי. לפיכך, אנו נחשפים למינונים נמוכים של E551 על בסיס יומי דרך המזון שאנו צורכים.
חוקרים מ-INRAE שבצרפת ומאוניברסיטת McMaster תהו אפוא לגבי ההשפעות שיכולות להיות לחשיפה זו על מערכת החיסון של המעיים. ליתר דיוק, הם חקרו את השפעתו על סבילות לחלבונים תזונתיים הבאים במגע עם הפה. זוהי פונקציה מולדת חיונית שאמונה על ויסות התגובה החיסונית (יצירת תגובה טולרוגנית/ סובלנית חיסונית) במעי. כלומר וויסות תגובות חיסוניות המכוונות נגד חלבוני המזון שאנו צורכים. השיבוש של פונקציה זו הוא השלב הראשון בהתפתחות אלרגיה (בוטנים, חלב פרה, דגים, רכיכות, ביצים) ואי סבילות לגלוטן (צליאק).
על פי החוקרים צליאק היא הפרעה אוטואימונית עם קשר גנטי, הגורמת לאנשים להגיב לגלוטן, חלבון המצוי בדגנים כמו חיטה, שיפון ושעורה. התסמינים כוללים דלקת מעיים, כאבי בטן ושלשולים. אלו הסובלים עלולים לחוות ירידה חמורה במשקל ומחסרים תזונתיים.
השכיחות של מחלת הצליאק נמצאת במגמת עלייה בעולם, אך הסיבות למגמה זו עדין נחקרות.
במחקר שפורסם בפברואר 24 בכתב העת Environmental Health Perspectives, החוקרים חשפו עכברים ל-E551 על בסיס יומי במשך 3 חודשים.
החוקרים השתמשו במתודולוגיות חשיפה התואמות את הציפיות של סוכנויות בטיחות מזון באירופה ובצפון אמריקה, כלומר הם השתמשו במינונים שבני אדם נחשפים אליו.
הם הבחינו כי העכברים הפגינו סבילות פומית נמוכה יותר לחלבונים תזונתיים ובמקביל, רמות גבוהות יותר של דלקת מעיים. החוקרים בחנו גם את המנגנונים הבסיסיים וגילו שחשיפה ל-E551 הפחיתה את מספר תאי מערכת החיסון של המעיים האחראים לייצור התרכובות האנטי-דלקתיות הדרושות למניעת תגובתיות המעיים.
באמצעות עכברים המבטאים את הגן לסיכון למחלת הצליאק, גילו החוקרים כי חשיפה יומית ל-E551 מחמירה את הרמות של סמני הדלקת הקשורים למחלה.
יחד, תוצאות אלו מצביעות על כך שחשיפה כרונית ל-E551 דרך מקורות תזונתיים עלולה לקדם התפתחות של מחלת צליאק אצל אנשים בעלי נטייה גנטית למצב.
לטענת החוקרים מחקר זה הוא הראשון להדגיש את הרעילות הפוטנציאלית של תוסף מזון זה, הנחשב כיום בטוח לצריכה.
https://www.inrae.fr/actualites/ladditif-alimentaire-e551-favoriserait-mise-place-dune-maladie-coeliaque
למאמר המרכז על ציליאק, גורמי סיכון נוספים ודרכים לטפל היכנסו.
מוזמנים לקרוא גם: פעילות יתר של מערכת בקרת איכות המזון מעוררת אלרגיות למזון.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה