קיווי, נקרא פעם הדומדמנית הסינית. במקור הוא מגיע מהגבעות של דרום מערב סין. כיום הוא פרי פופולרי הגדל באזורים רבים בעולם. הוא קיבל את שמו מיצואני פירות ניו זילנדים, שקראו לו על שם ציפור הקיווי בהתבסס על קווי דמיון במראה.
בפרי החמוץ מתוק הזה שמבחינה בוטנית מוגדר כפרח יער, יש שפע של ויטמינים (סי[1][2][3], קומפלקס בי וקיי), מינרלים (סידן, מגנזיום, אשלגן, נחושת ומנגן), סיבים תזונתיים ותרכובות צמחיות חזקות (נוגדי חמצון – קרוטנואידים, לוטאין, זיאקסנטין וליקופן) במיוחד בקליפה[1], אז מומלץ לאכול גם אותה. יש בו גם מגוון עשיר של חומצות אמינו בין היתר טריפטופן[2][3].
הקיווי המוכר ביותר מגיע בצבע ירוק אך ישנו זן שצבעו צהוב.
מחקר חדש מאוניברסיטת Otago, שפורסם בדצמבר 23 בכתב העת The British Journal of Nutrition, חוקרים גילו שהפרי הפרוותי עתיר ויטמין סי, שיפר את החיוניות ואת מצב הרוח תוך ארבעה ימים בלבד.
פרופסור Tamlin Conner, מהמחלקה לפסיכולוגיה, אומר שהממצאים מספקים דרך מוחשית ונגישה לאנשים לתמוך ברווחתם הנפשית.
"זה נהדר עבור אנשים לדעת ששינויים קטנים בתזונה שלהם, כמו הוספת קיווי, יכולים לעשות הבדל בהרגשה שלהם בכל יום"
הוא מוסיף שצריכת ויטמין C קשורה לשיפור מצב הרוח, חיוניות, רווחה ודיכאון נמוך יותר, בעוד שמחסור בוויטמין C קשור לדיכאון גבוה יותר ולפגיעה קוגניטיבית. עם זאת, מחקר מוגבל העריך באיזו מהירות מתרחשים שיפורים במצב הרוח לאחר הכנסת תוספי ויטמין C או מקורות מזון מלאים.
החוקרים שאפו למלא את החסר הזה עם התערבות תזונתית של 8 שבועות של 155 מבוגרים עם ויטמין C נמוך.
המשתתפים נטלו מדי יום תוסף ויטמין C, פלצבו או שני קיווי. לאחר מכן הם דיווחו על החיוניות שלהם: מצב הרוח, הרווחה, איכות השינה, כמות השינה והפעילות הגופנית שלהם באמצעות סקרי סמארטפון.
החוקרים גילו שתוספת קיווי שיפרה את החיוניות ואת מצב הרוח תוך ארבעה ימים, והגיעה לשיא בסביבות 14-16 ימים, ושיפרה את הרווחה שלהם מהיום ה-14. ויטמין C, לעומת זאת, שיפר באופן שולי את מצב הרוח עד ליום ה-12.

המחבר הראשי ד"ר Ben Fletcher, שערך את המחקר כחלק מהדוקטורט שלו באוטאגו, אומר שהבנת הניואנסים של מתי וכיצד התופעות הללו מתרחשות ביום יום תורמת לידע שלנו על היתרונות הפוטנציאליים של מזונות ותוספי מזון עשירים בוויטמין C על בריאות הנפש. למעשה זה עוזר לנו לראות שלמה שאנחנו אוכלים יכולה להיות השפעה מהירה יחסית על ההרגשה שלנו.
הוא מוסיף שלמרות שטבליות ויטמין C הראו שיפורים מסוימים, המחקר מדגיש את ההשפעות הסינרגטיות הפוטנציאליות של צריכת מזון מלא כמו קיווי.
"אנו מעודדים גישה הוליסטית לתזונה ולרווחה, תוך שילוב מזונות עשירים בחומרים מזינים בתזונה שלך"
בנוסף להשלכות הישירות על אנשים המבקשים לשפר את רווחתם הנפשית, פרופסור קונר אומר שהמחקר מציג מתודולוגיה חדשה במחקר תזונתי. "השימוש בסקרי סמארטפון אינטנסיביים נותנים הבנה בזמן אמת של השינויים היומיומיים בתוצאות הקשורות למצב הרוח.
https://www.otago.ac.nz/news/newsroom/furry-fruit-improves-mental-health-fast
מחקרים נוספים המראים קשר עם בריאות הנפש [1][2] בין היתר כי מכיל סרוטונין [3].
למאמר המרכז של בריאות הנפש היכנסו.
דברים נוספים שקיווי נמצא תורם:
- מחלות קרדיומטבוליות (סוכרת, שומנים, לחץ דם) [1].
- מערכת עיכול [1]:
- חיזוק מערכת חיסון ומחלות נשימה עליונות [1][2].
- שינה.
- הגנה על כליות [1].
- הגנה על נוירונים [1].
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה