נכון לשנת 2021, נעשה שימוש ב-1.7 מיליון טון מדי שנה של קוטלי עשבים ברחבי העולם, על פי נתונים של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, עם 457,390 טון בשימוש בארה"ב בלבד. כימיקלים אלו יכולים להתעכב על הפירות והירקות שלנו ו/או לחלחל אל נתיבי המים שלנו, כלומר רבים מאיתנו צורכים אותם בכמויות קטנות על בסיס קבוע.
קוטלי עשבים נמצאים בשימוש נרחב במיוחד בחקלאות המהונדסת גנטית.
"השימוש בקוטלי עשבים ובקוטלי חרקים ניכר בתעשיות חקלאיות הן במדינות מפותחות והן במדינות מתפתחות ברחבי העולם, מה שמעלה את פוטנציאל החשיפה של ילדים ומבוגרים, במיוחד אם הם חיים באזורים חקלאיים, אבל אנחנו לא יודעים איך זה משפיע על כל שלב של חיים", אמרה בBriana Chronister הכותבת הראשונה של המחקר שפורסם באוקטובר 23 בכתב העת Environmental Health Perspectives.
כיום, ל-20% מהמתבגרים ול-26% מהמבוגרים הצעירים יש מצבים נפשיים הניתנים לאבחון כמו חרדה, דיכאון, אימפולסיביות, תוקפנות או הפרעות למידה.
יחד עם חוקרים נוספים מאוניברסיטת UC San Diego ומאוניברסיטת Emory יצאו החוקרים לבחון קשר אפשרי בין קוטלי העשבים להפרעות נוירו-התנהגותיות.
נאספו נתונים מ-519 מתבגרים בגילאי 11-17 ב-Pedro Moncayo, מחוז חקלאי באקוודור. על ידי ניתוח דגימות השתן שלהם, הצוות מצא כי 98% מהאנשים הללו הכילו עקבות של גליפוסט – הידוע מסחרית בשם Roundup. כמו כן 66% מהשתן של המשתתפים הכיל גם את קוטל העשבים רחבי העלים 2,4-D.
שני קוטלי עשבים אלה נמצאים בשימוש רב בחקלאות ובייעור, במדשאות ובגנים, ולהדברת עשבים באזורי תעשייה, ציין הכותב הבכיר, פרופ' Jose Ricardo Suarez. הוא מוסיף שישנם מספר מסלולים שקוטלי עשבים אלה יכולים לחדור לגופם של אנשים: באמצעות שאיפה, אכילה או שתייה של תוצרת מרוססת או ספיגה דרך העור, בין אם מחשיפה ישירה (שימוש ביתי אישי) או עקיפה (סחף של חומרי הדברה מאתרי ריסוס, אכילת תוצרת מרוססת או דרך מים מזוהמים בחומרי הדברה.
לאחר ניתוח השתן של המשתתפים, הצוות העריך את הביצועים הקוגניטיביים שלהם במספר תחומים מרכזיים: קשב וריכוז; זיכרון ולמידה; שפה; עיבוד תפיסה מרחבית ועיבוד תפיסה חברתית (טונציה, מבט, תקשורת ללא מילים).
מהערכה זו, הצוות מצא שאנשים עם רמות גבוהות יותר של 2,4-D בשתן שלהם היו בעלי סיכוי גבוה יותר לביצוע גרוע בהערכת קשב, זיכרון ולמידה ושפה. אלה שהיו להם ריכוזים גבוהים יותר של גליפוסט היו בעלי סיכוי גבוה יותר לביצוע גרוע במבחני תפיסה חברתית.

פרופ סוארז מציין שלא היו מחקרים שבדקו ספציפית את ההשפעות של 2,4-D על המוח בבני אדם, והידע שלנו נובע ממחקרים בבעלי חיים ומבחנה שם נמצא בין היתר כי הוא גורם למוות של תאי עצב ותאי גליה על ידי הגדלת מיני חמצן תגובתיים ורדיקלים חופשיים. השפעות נוירוטוקסיות אלו נקשרו גם לשינויים נוירו-התנגותיים.
לגבי גליפוסט, הוא חושב שההשפעות נובעות מהשפעותיו על יוני כלוריד בתאי המוח שלנו. הוא מוסיף שיכולות זיהוי רגשיות מופחתות נקשרו גם להפרעת הספקטרום האוטיסטי, וקיימת תיאוריה לפיה רמות כלוריד מוגברות בנוירונים וברקמות ניאוקורטיקליות עשויות להיות הגורם. כמו כן עדויות אחרונות מצביעות על כך שגליפוסט יכול להחליף את חומצת האמינו גליצין כנוירוטרנסמיטר, מה שעשוי לגרום לדפוסים דומים של כלוריד מרוכז יתר על המידה בתוך נוירונים שמובילים ליכות זיהוי נמוכה יותר של תפיסה חברתית.
סוארז חושב שילדים ובני נוער רגישים יותר להשפעות של חשיפה כימית רעילה, מה שהופך אותם לפגיעים יותר לשינויים בתפקודי נוירונים אלה. לכן, חשוב לזהות דרכים להגבלת החשיפה שלהם לכימיקלים רעילים כמו 2,4-D וגליפוסט.
כמו בכל מחקר יש גם חולשות, סוארז מציין, המחקר בוצע על קבוצה קטנה יחסית של פרטים בקהילה חקלאית, שאינה הסביבה שבה גדלים רוב בני הנוער האמריקאים. קישורים אלה עשויים לנבוע גם מגורמים מבלבלים אחרים, כמו הקדשת זמן רב יותר של שהות בחווה מאשר בבבתי ספר. עם זאת, הוא מדגיש שתוצאות אלה עדיין בולטות.
https://www.eurekalert.org/news-releases/1003778
ראו גם: "מחקרים קושרים בין גלייפוסט להפרעות נוירולוגיות".
פרופ סוארז מסכם: "מחלות כרוניות רבות והפרעות בריאות נפשיות אצל מתבגרים ומבוגרים צעירים עלו במהלך שני העשורים האחרונים ברחבי העולם, וחשיפה למזהמים נוירוטוקסיים בסביבה יכולה להסביר חלק מהעלייה הזו. מאות כימיקלים חדשים משתחררים לשוק מדי שנה, ויותר מ-80,000 כימיקלים רשומים לשימוש כיום. למרבה הצער, מעט מאוד ידוע על הבטיחות וההשפעות ארוכות הטווח על בני אדם של רוב הכימיקלים הללו."
אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי להגביל את החשיפה שלנו לכימיקלים האלה?
קניית תוצרת אורגנית היא דרך שבה משקי בית יכולים להגביל את החשיפה שלהם לקוטלי עשבים בתזונה שלהם. שלוש מתוך ארבע תוצרת טרייה לא אורגנית הנמכרת בארה"ב מכילה שאריות של חומרי הדברה שעלולים להזיק. גידולי מאכל שמרוססים הכי הרבה ב-2,4-D וגליפוסט כוללים תירס, פולי סויה, דגנים ואורז, אבל זה כבר נמצא גם בשקדים, תפוחים, דובדבנים ומשמשים, אם להזכיר כמה.
קוטלי עשבים אלה יכולים לשמש גם לייבוש יבולים כמו חיטה, שיבולת שועל, תירס, עדשים, שעועית ותפוחי אדמה. אז אולי במיוחד באלה – אורגני מפוקח.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה