אכילת חופן אגוזים מדי יום קשורה לסיכון נמוך יותר לדיכאון

עדויות רבות מראות את הקשר בין תזונה לבריאות הנפש[1][2][3] אם זה דרך הנוטריינטים שבהם המשפיעים במישרין על נוירוטרנסמיטורים במוח ואם זה דרך Gut-Brain-Axis. כמובן שתזונה לבדה לא תמיד מספיקה, אבל אין ספק שיש לה משמעות.
בפוסט המרכז: "סטרס כרוני – שינוי במיקרוביום – דיכאון – הדרכים למניעה ולשיפור המצב" תוכלו למצוא את כל ההסברים על הקשר בין המעיים למוח וכמובן רכיבי תזונה, צמחים ודרכים נוספות לבריאות הנפש.

צוות של חוקרים מהמרכז למחקר בריאותי שבאוניברסיטת Castilla-La Mancha שבספרד בחן האם יש קשר בין צריכה של אגוזים לבריאות הנפש. הנתונים נאספו ממסד הנתונים של ה-Biobank הבריטי, מסד נתונים מקוון של רשומות רפואיות ואורח חיים של כ-500,000 בריטים בין השנים 2007-2020. יותר מ-13,000 אנשים בגילאי 37-73 התאימו למחקר הנוכחי.
אנשים אלה לא דיווחו על דיכאון בתחילת המחקר.
שאלונים שימשו להערכת צריכת אגוזים ובמהלך המחקר תועדה אבחנה של רופא לגבי דיכאון או שימוש בתרופות נוגדות דיכאון.
לאחר מעקב של יותר מחמש שנים, נרשמו יותר מ-1,100 (8.3%) מקרים של דיכאון.
ממצאי המחקר שפורסמו ביולי 23 בכתב העת Clinical Nutrition הראו שמבוגרים שצרכו מנה יומית של 30 גרם אגוזים הכוללים אגוזי מלך, שקדים, אגוזי ברזיל, קשיו, אגוזי לוז ופיסטוקים. – נטו פחות לדווח על נטילת תרופות נוגדות דיכאון ובסך הכל היו בסיכון נמוך ב-17% לדיכאון, בהשוואה לאלו שלא אכלו אגוזים.

החוקרים אמרו שהממצא הזה היה ללא קשר לגורמים אחרים שעשויים להשפיע על בריאות הנפש כגון השמנת יתר, התנהגויות אורח חיים לא בריא (עישון, צריכת אלכוהול תכופה, צריכה נמוכה של פירות וירקות, לא עוסקים מספיק בפעילות גופנית ומשך שינה לא מספק או איכותית), בדידות ומצבים רפואיים כגון מחלות לב וכלי דם, מחלות מטבוליות או נפשיות. ממצא המספק רציונל חזק עוד יותר לאנשים להתלהב מצריכת אגוזים.
החוקרים מציינים שהממצאים אינם מסבירים מדוע זה קורה, ההשערה היא שזה קשור לתכונות האנטי דלקתיות ונוגדות החמצון של האגוזים ומתכולת החומרים המזינים והחיוניים הרבים שבהם – חומרים ביו-אקטיביים כמו פנולים (נוגדי חמצון) או פיטוסטרולים, מיקרונוטריינטים חיוניים: ויטמינים (בי קומפלקס, C ו-E), מינרלים (מגנזיום, אשלגן, סידן, נחושת,אבץ וברזל), סיבים תזונתיים, חלבון איכותי (במיוחד חומצות אמינו ארגינין, גלוטמין, סרין וטריפטופן – מסלול קינורנין[4]), חומצות שומן חד בלתי רוויות (אומגה 9) ורב בלתי רוויות (אומגה 3 – ALA) שיכולים למלא תפקיד מועיל בבריאות הגוף והנפש[5].
https://www.independent.co.uk/news/science/data-uk-biobank-britons-brazil-spain-b2389577.html

אגוזי מלך ושאר מיני אגוזים

זה לא המחקר היחיד שקשר בין אגוזים לדיכאון

  • מחקר אפידמיולוגי בהובלת חוקרים מ- David Geffen School of Medicine, שפורסם בינואר 19 בכתב העת Nutrients גם הצביע על כך שצריכת אגוזי מלך עשויה להיות קשורה לשכיחות נמוכה יותר של תסמיני דיכאון בקרב מבוגרים אמריקאים. החוקרים מצאו כי ציוני הדיכאון היו נמוכים ב-26% עבור צרכני אגוזי מלך ו-8% נמוכים יותר עבור צרכני אגוזים אחרים, לעומת אלו שלא צרכו אגוזים בכלל.
    במחקר הזה החוקרים בחנו נתונים מסקר בחינת הבריאות והתזונה הלאומית של ארה"ב. יותר מ-26,000 מבוגרים אמריקאים נשאלו על צריכת התזונה שלהם במהלך יום עד יומיים וכן על תסמיני דיכאון במהלך השבועיים האחרונים. באמצעות שאלון מקובל, המשתתפים דירגו באיזו תדירות הם חוו גורמים כמו עניין מועט בעשיית דברים, קשיי שינה או שינה מרובה מדי, תחושת עייפות או אנרגיה מועטה וקושי להתרכז בדברים.
    על פי הממצאים, לצרכני אגוזי מלך היה סיכוי גבוה יותר לעניין רב יותר בפעילויות, רמות אנרגיה גבוהות יותר, פחות חוסר תקווה, ריכוז טוב יותר ואופטימיות רבה יותר.
    ציוני הדיכאון היו נמוכים משמעותית בקרב אלו שצרכו אגוזים, במיוחד אגוזי מלך, בהשוואה לאלו שלא צרכו אגוזים, גם לאחר התייחסות לגורמים משפיעים אחרים כמו גיל, מין, גזע, הכנסה, BMI, עישון, צריכת אלכוהול ומצב משפחתי.
    בממוצע, צרכני אגוזי מלך אכלו כ-24 גרם אגוזי מלך ליום (כרבע כוס).
    הקשר בין צריכת אגוזים וציוני דיכאון היה עקבי עבור גברים ונשים, מעט יותר בקרב נשים.
    https://www.sci.news/medicine/walnut-consumption-depression-06889.html
  • מחקר שפורסם בינואר 23 בכתב העת Nutrients בחן את ההשפעה של אכילת מגוון אגוזי עץ, הכולל שקדים, אגוזי ברזיל, קשיו, אגוזי לוז, מקדמיה, אגוזי פקאן, צנוברים, פיסטוקים ואגוזי מלך על רמות של טריפטופן והמטבוליטים המיוצרים ממנו על ידי המיקרוביום אצל אנשים עם עודף משקל/ השמנת יתר.
    על פי החוקרים טריפטופן, המצוי באגוזי עצים, סומן כגורם חשוב במניעת מחלות לב וכלי דם.
    הוא עובר חילוף חומרים על ידי חיידקי המעיים, שמייצרים מטבוליטים ביו-אקטיביים רבים החשובים בוויסות החיסון המשפיעים על מחלות כרוניות כמו סוכרת ו-CVD.
    המחקר הנוכחי, אם כן, בדק האם האגוזים יכולים לשנות את המיקרוביום של המעי, וכתוצאה מכך להגביר את המטבוליטים המיקרוביאליים של טריפטופן המגינים על הלב.
    דגימות פלזמה וצואה נאספו מ-95 משתתפים בעלי עודף משקל או השמנת יתר, והוערכו במחקר הנוכחי עבור מטבוליטים של טריפטופן ומיקרוביוטה במעיים.
    החוקרים מציינים שהם גילו כמה קשרים חדשים בין מטבוליטים של טריפטופן ולחץ דם, קצב לב ותחושת שובע בנבדקים. ממצא מעניין נוסף היה העלייה המשמעותית של רמות הסרוטונין בדם (60.9% ו-82.2% אחוזים עלייה מקו הבסיס בשבוע 12 ו-24, בהתאמה) הן בשלבי הירידה במשקל והן בשלבי השמירה על המשקל, אצל אלו שצרכו אגוזי עץ מעורבים.
    הממצאים הללו מרגשים את החוקרים, שכן לסרוטונין יכולה להיות השפעה חשובה על מצב הרוח ועל הבריאות הנפשית הכללית וצריכת אגוזים במקום חטיפים תעשייתיים עשויה לעזור להעלות את רמות הסרוטונין.
    https://www.prnewswire.com/news-releases/new-study-shows-snacking-on-mixed-tree-nuts-may-impact-cardiovascular-risk-factors-and-increase-serotonin-301729843.html
  • *** תוספת דצמבר 25
    מטא-אנליזה, שפורסמה בדצמבר 25 בכתב העת Nutrients, מציעה סוף סוף בהירות לגבי הקשר בין צריכת אגוזים לבין הסיכון לתסמיני דיכאון. המחקר נערך על רקע עדויות מצטברות שקושרות גורמים תזונתיים כגון אגוזים לבריאות הנפש, אך עם חוסר עקביות בתוצאות המחקרים הקיימים. במטרה להבהיר את הקשר, החוקרים ביצעו מטא-אנליזה של שבעה מחקרי תצפית רלוונטיים, שכללו סך מצטבר של 70,136 משתתפים.
    הממצאים הראו כי באופן כללי, צריכה גבוהה יותר של אגוזים הייתה קשורה באופן מובהק לסיכון נמוך יותר לתסמיני דיכאון, עם הפחתה מצטברת של כ-25% בסיכון. כדי לזהות את סף הצריכה הקריטי, החוקרים השוו בין קבוצות הצריכה השונות. נמצא כי אנשים שצרכו אגוזים פחות מ-3 פעמים בשבוע לא הראו קשר מובהק לסיכון מופחת. לעומת זאת, אנשים שצרכו אגוזים 3 פעמים בשבוע ומעלה הראו הפחתה משמעותית של 25% בסיכון.
    החוקרים ציינו כי ההשפעה המגנה הפוטנציאלית של אגוזים מיוחסת לעושרם של חומרים ביו-אקטיביים: נוגדי דלקת ונוגדי חמצון (כגון אומגה-3, מגנזיום, ויטמין E ופלבנואידים), אשר מפחיתים דלקת וסטרס חמצוני – תהליכי מפתח המקושרים לדיכאון. כמו כן, האגוזים הם מקור טוב לטריפטופן, המשמש חומר מוצא ליצירת סרוטונין – המוליך העצבי הקשור לוויסות מצב הרוח. סיבים תזונתיים באגוזים עשויים גם לשפר את מגוון חיידקי המעי, ובכך להשפיע על זמינות הטריפטופן ליצירת סרוטונין במוח. מסקנת החוקרים היא כי למרות שזהו מחקר המטא-אנליזה הראשון מסוגו, נדרשים ניסויים קליניים (RCTs) כדי לאשר את הקשר ולפענח את המנגנונים לעומק.
    מסקנות החוקרים הן כי צריכת אגוזים גבוהה, במיוחד כאשר היא מגיעה למינימום של שלוש מנות בשבוע, קשורה לסיכון מופחת לתסמיני דיכאון. עם זאת, הם הדגישו כי נדרשים מחקרים נוספים, במיוחד ניסויים קליניים אקראיים מבוקרים, כדי לפענח את המנגנונים הבסיסיים העומדים מאחורי קשר מועיל זה (כגון השפעת חומצות השומן אומגה-3 והמרכיבים הביו-אקטיביים על פעילות מוחית ודלקת).
  • מחקרים נוספים [אוק 16][נוב 16][ספט 22][יוני 23].

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב