צריכת סוכר והסיכון לאבנים בכליות

בין 7-15% מהאנשים בצפון אמריקה, בין 5-9% מהאנשים באירופה, ובין 1-5% מהאנשים באסיה סובלים מאבנים בכליות. התסמינים השכיחים הם כאבים עזים, בחילות, הקאות, חום, צמרמורות ושתן דמי. אבל אבנים בכליות לא רק מפחיתות את איכות החיים: בטווח הארוך, הן עלולות להוביל לזיהומים, נפיחות בכליות (הידרונפרוזיס), אי ספיקת כליות ומחלת כליות סופנית.
הגורמים העיקריים לאבנים בכליות קשורות לכמות הנוזלים, חוסר איזון במינרלים (סידן, מגנזיום, אשלגן,נתרן) זה יכול להיות קשור לתרופות כמו אספירין ונוגדי חומצה PPI, זה יכול להיות קשור לניתוח בריאטרי וזה יכול להיות קשור למחלות מעי דלקתיות, דלקות חוזרות בדרכי השתן ולפעילות גופנית מופחתת.

כעת, מחקר שפורסם באוגוסט 23 בכתב העת Frontiers in Nutrition הראה שיש להוסיף צריכה מוגברת של סוכרים לרשימת גורמי הסיכון לאבנים בכליות. סוכרים המופיעים במזונות מעובדים רבים ובשפע במיוחד במשקאות ממותקים, ממתקים, גלידות, עוגות ועוגיות.

צוות החוקרים בראשות ד"ר Shan Yin ניתחו נתונים אפידמיולוגיים על 28,303 נשים וגברים בוגרים, שנאספו בין השנים 2007-2018 במסגרת סקר בחינת הבריאות והתזונה הלאומית של ארה"ב (NHANES).
המשתתפים דיווחו אם יש להם היסטוריה של אבנים בכליות. הצריכה היומית של כל משתתף של סוכרים מוספים הוערכה על פי דיווח הצריכה של מזון ומשקאות, שניתנו פעם אחת בראיון פנים אל פנים ופעם אחת בראיון טלפוני בין שלושה לעשרה ימים לאחר מכן. לדוגמה, המשתתפים נשאלו אם אכלו סירופים, דבש, דקסטרוז, פרוקטוז או סוכר טהור במהלך 24 השעות האחרונות.
כל משתתף קיבל גם ציון של מדד אכילה בריאה (HEI-2015), אשר סיכם את תזונתו במונחים של של מזונות מועילים כמו פירות, ירקות ודגנים מלאים ומזונות שעלולים להזיק, למשל דגנים מזוקקים, נתרן , ושומנים רוויים.
החוקרים התאימו את הסיכויים לפתח אבנים בכליות עבור מגוון גורמים שכללו מין, גיל, גזע או אתניות, מצב סויציואקונומי, BMI, ציון HEI-2015 והיסטוריה של סוכרת.
בתחילת המחקר, משתתפים עם צריכה גבוהה יותר של סוכר מוסף נטו להיות בעלי שכיחות גבוהה יותר של אבנים בכליות, ציון HEI נמוך יותר ורמת השכלה נמוכה יותר. הצריכה הממוצעת הכוללת של סוכרים מוספים הייתה 272.1 קלוריות ליום, מה שמתאים ל-13.2% מסך צריכת האנרגיה היומית.
החוקרים הראו כי לאחר התאמה לגורמים אלו, אחוז צריכת האנרגיה מסוכרים מוספים נמצא בקורלציה חיובית ועקבית עם אבנים בכליות. לדוגמה, למשתתפים שצריכת הסוכר המוסף שלהם הייתה בין הגבוהות ב-25% באוכלוסיה היו בעלי סיכויים גבוהים ב-39% לפתח אבנים בכליות במהלך המחקר.
באופן דומה, למשתתפים שהפיקו יותר מ-25% מכלל האנרגיה שלהם מסוכרים מוספים היו סיכויים גבוהים ב-88% לפתח אבנים מאשר לאלה שהפיקו פחות מ-5% מכלל האנרגיה שלהם מסוכרים מוספים.
התוצאות גם הצביעו על כך שלמשתתפים ממוצא אתני "אחר" – למשל אינדיאנים או אסייתים – היו בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח אבנים בכליות כשהם נחשפים לכמויות גדולות מהממוצע של תוספת סוכרים.
גם למצב סוציואקונומי נמוך היו סיכויים גבוהים יותר לפתח אבנים בכליות.
החוקרים מסכמים שזהו מחקר תצפיתי שאינו מוכיח סיבתיות או מנגנון ולכן דרושים מחקרים נוספים כדי לחקור את הקשר. לדוגמה, אילו סוגי אבנים בכליות קשורים ביותר לצריכת סוכר מוסף? עד כמה עלינו להפחית את צריכת הסוכר המוסף שלנו כדי להוריד את הסיכון להיווצרות אבנים בכליות? ויחד עם זאת, הממצאים שלהם מציעים תובנות חשובות עבור מקבלי ההחלטות.
https://blog.frontiersin.org/2023/08/04/frontiers-nutrition-association-added-sugar-intake-developing-kidney-stones/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=frontiers-nutrition-association-added-sugar-intake-developing-kidney-stones

מחקרים נוספים שמראים קשר בין צריכה גבוהה של פרוקטוס לאבנים בכליות
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409184/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23676355/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8266608/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3744193/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3229936/

לדרכים טבעיות למנוע ולפל באבנים היכנסו.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב