כימיקל הנמצא בממתיק המלאכותי סוכרלוז הוא גנוטוקסי

הממתיק סוכרלוז הוא אחד הממתיקים הנצרכים ביותר בעולם. הוא נמכר בארצות הברית תחת השם המסחרי Splenda® ובישראל תחת המותגים: "סוכרזית סוכרלוז", "סוכרה דיאט", "סוכרה זירו" ו"סוכרלוז".

מחקר שפורסם במאי 23 בג'ורנל Journal of Toxicology and Environmental Health מצא כי כימיקל שנוצר כאשר אנו מעכלים את הסוכרלוז הוא "גנוטוקסי", כלומר הוא שובר DNA. הכימיקל נמצא בכמויות קורט גם בממתיק עצמו, והממצא מעלה שאלות לגבי האופן שבו הממתיק עשוי לתרום לבעיות בריאותיות.
צוות המחקר של אוניברסיטת NC State, שאחראי על גילוי ממצאים אלה משתף שמחקרים קודמים הראו כי סוכרלוז יכול לעבור על ידי אמהות מניקות בחלב אם שלהן והוא גם יכול להפחית את שפע החיידקים המועילים במעיים.
כמו כן עבודה קודמת שלהם ממאי 18 מצאה שהסוכרלוז עובר חילוף חומרים במעיים, ומייצר לפחות שתי תרכובות מסיסות בשומן, אחת מהן הוא: סוכרלוז-6-אצטט.
בעבודה הקודמת הזו ניתן היה למצוא את המטבוליטים האלה בשתן גם אחרי 11 ימים לאחר שהפסיקו לתת לחולדות סוכרלוז, ושישה ימים לאחר שהסוכרלוז עצמו כבר לא היה ניתן לזיהוי. הממצא הזה, הם מסבירים, שונה מהמחקרים ששימשו לקבלת אישור רגולטורי לסוכרלוז מה-FDA, שדיווחו כי החומר לא מתפרק בגוף ושהוא אינרטי.
המחקר גם מצא שסוכרלוז עצמו נמצא ברקמות השומן של הגוף.

העבודה החדשה שלהם קובעת שסוכרלוז-6-אצטט הוא גנוטקסי. החוקרים מציינים שהם מצאו עקבות של סוכרלוז-6-אצטט בסוכרלוז מהמדף, עוד לפני צריכתו וחילוף החומרים שלו.
כדי לשים את זה בהקשר, לרשות האירופית לבטיחות מזון יש סף של דאגה טוקסיקולוגית לכל החומרים הגנוטוקסיים של 0.15 מיקרוגרם לאדם ליום. העבודה שלהם מציעה שכמויות העקבות של סוכרלוז-6-אצטט במשקה יחיד יומי ממותק סוכרלוז חורגות מהסף הזה. וזה אפילו לא מסביר את כמות הסוכרלוז-6-אצטט המיוצרת כמטבוליטים לאחר שאנשים צורכים סוכרלוז.

לצורך המחקר, החוקרים ערכו סדרה של ניסויים במבחנה שחשפו תאי דם אנושיים לסוכרלוז-6-אצטט ומעקב אחר סמנים של גנוטוקסיות.
הם מצאו שסוכרלוז-6-אצטט הוא גנוטוקסי, ושהוא למעשה מפרק DNA בתאים שנחשפו לחומר הכימי.
החוקרים ערכו גם בדיקות חוץ גופיות שחשפו את רקמות המעי האנושיות לסוכרלוז-6-אצטט וכאשר הם חשפו את הסוכרלוז והסוכרלוז-6-אצטט לרקמות האפיתל של המעי הם ראו ששני הכימיקלים גורמים ל'מעי דולף'. בעצם, הם הופכים את דופן המעי לחדיר יותר. הכימיקלים האלה פוגעים בממשקים, שבהם תאים בדופן המעי מתחברים זה לזה.
מעי דולף הוא בעייתי, כי זה אומר שדברים שבדרך כלל היו נשטפים מהגוף בצואה, דולפים מהמעיים ונספגים בזרם הדם.

החוקרים בדקו גם את הפעילות הגנטית של תאי המעי כדי לראות כיצד הם הגיבו לנוכחות של סוכרלוז-6-אצטט ומצאו שתאי מעי שנחשפו לסוכרלוז-6-אצטט היו בעלי פעילות מוגברת בגנים הקשורים ללחץ חמצוני, דלקת וסרטן.
החוקרים מסכמים שעבודה זו מעלה שורה של חששות לגבי ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות הקשורות לסוכרלוז ולמטבוליטים שלו. הגיע הזמן לבחון מחדש את מצב הבטיחות והרגולציה של הסוכרלוז, מכיוון שההוכחות הולכות ומתגברות לכך שהוא טומן בחובו סיכונים משמעותיים. נכון לעכשיו הם מעודדים אנשים להימנע ממוצרים המכילים סוכרלוז. זה משהו שאסור לך לאכול!

ראו גם:
ממתיקים מלאכותיים משנים לרעה את המיקרוביום והופכים חיידקים רגילים למזיקים.
מחקר מצביע על קשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים לבין סיכון מוגבר לסרטן.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב