על פי מחקר משנת 2016, ל-39% מהאנשים מעל גיל 65 היו בעיות קוגניטיביות משמעותיות, ו-68% מאלה לא יכלו לחיות באופן עצמאי. ניתן למתן את השפעת ההזדקנות של האוכלוסייה על ידי התערבויות שיש להן פוטנציאל למנוע או להפחית התפתחות של ליקוי קוגניטיבי באוכלוסייה המזדקנת. עדויות מצביעות על כך שפוליפנולים שונים מופיעים כמקדמי בריאות פוטנציאליים.
לאוכמניות בר יש פרופיל פיטוכימי שהותאם לאקלים ולסביבה בהם הם גדלים. הפרופיל הפיטוכימי מגוון ומעניק לאוכמניות הבר עוצמה מדהימה לבריאות האדם. הפיטוכימיקלים הם תרכובות שמטרתן להגן על הצמח מפני מתח סביבתי, פטריות, חיידקים ווירוסים. ברגע שהם נצרכים על ידי בני אדם, הם מעבירים את היתרונות הבריאותיים הללו אליהם.
במחקר אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו, שנמשך שישה חודשים במכון המחקר NRI שבאוניברסיטת צפון קרולינה, שפורסם בספטמבר 22 בכתב העת Nutritional Neuroscience, חוקרים בחנו האם צריכת אוכמניות בר על בסיס קבוע עשויה להאיץ את מהירות העיבוד, מיומנות קוגניטיבית העומדת בבסיס כל היכולות הקוגניטיביות האחרות.
המחקר החל עם 296 מבוגרים (גילאי 65-80) מאזור קנאפוליס אשר גויסו באמצעות אירועים ציבוריים, כנסיות, פרסומים מקוונים, מדיה ומפה לאוזן.
המשתתפים נחשבו כמתאימים אם היה להם אינדקס BMI של פחות מ-33, לא נטלו תרופות מסוימות, כולל כאלו עם תופעות לוואי קוגניטיביות ידועות או הגבלות על זרימת דם מוחית, ללא היסטוריה של דמנציה/ אלצהיימר, הפרעות פסיכיאטריות, הפרעות במערכת העצבים המרכזית, בעיות במערכת העיכול או סוכרת. אנשים זכאים צרכו גם פחות מחמש מנות יומיות של פירות וירקות.
עםהשלמת המיון למחקר בסה"כ השתתפו בו 131 מבוגרים.
בהתבסס על תוצאות ההערכה הקוגניטיבית של מונטריאול (MoCA) במיון, 86 אנשים זוהו כסובלים מהידרדרות קוגניטיבית קלה. מתאם המחקר חילק אקראי את המשתתפים הללו לטיפול ב-35 גרם של אבקת אוכמניות בר (הקפאה וייבוש – lyophilized) או פלצבו תואם קלוריות בכל יום. בפלצבו שולבו עם טעמים וצבעים מלאכותיים ואורגניים.
45 משתתפים ללא בעיות קוגניטיביות הקשורות להזדקנות נכללו בקבוצת הייחוס.
סולם אירועי חיים מלחיצים שימש להערכת הלחץ בחייו של אדם.
סולם הפעילות הגופנית לקשישים שימש למדידת פעילות גופנית (PASE).
המשתתפים חולקו באקראי לקבוצות התערבות או ביקורת על סמך ציוני ה-MoCA שלהם, שפותח כדי לבדוק במהירות ובדייקנות מחלת אלצהיימר (AD) ופגיעה קוגניטיבית בינונית (MCI).
סולם האינטליגנציה למבוגרים של וכסלר מהדורה רביעית (WAIS-IV), הופעל להערכת יכולת ואינטליגנציה קוגניטיבית בקרב אנשים בגילאי 16-90.
הופעלה תוכנת סוללה ממוחשבת של מבחנים קוגניטיביים סטנדרטיים בשם CANTAB, שנועדה להעריך תפקודים קוגניטיביים רבים כמו זיכרון עבודה, מהירות עיבוד, תפקוד ניהולי ותשומת לב מתמשכת בבדיקה אחת עם ציוד מינימלי.
נתונים אלקטרופיזיולוגיים נאספו בפרדיגמה המכונה: 'פוטנציאל קשור-אירוע' (ERP – event-related potentials) ואלקטרואנצפלוגרם (EEG), כך שבמהלך משימה שנועדה לבדוק זיכרון זיהוי ומהירות עיבוד, ה-EEG ננעל בזמן לגירויים ונרשם.
הניתוח אמנם לא מצא הבדל בין הקבוצות בקשר למנת האינטליגנציה (IQ) אך הבדיקות שנעשו באמצעות ה-CANTAB הראו שלא רק שמהירות העיבוד השתפרה בקבוצת ההתערבות של האוכמניות במהלך ששת החודשים, אלא שהאוכמניות גם החזירו את מהירות העיבוד לרמה של אלו בקבוצת הייחוס שלא חוו ירידה קוגניטיבית כלשהי. השיפור היה הבולט ביותר בגילאי 75-80.

החוקרים מסבירים שמהירות העיבוד היא המהירות שבה המוח מעביר מידע, והיא עומדת בבסיס כל היכולות הקוגניטיביות. כמה מהר אדם יכול לזכור מילה, לקבל החלטה, להעלות זיכרון, או אפילו, לזכור מספר טלפון, תלוי במהירות העיבוד.
החוקרים מסכמים שמחקר זה מוסיף לגוף הראיות ההולך וגדל המוכיח שצריכת אוכמניות בר יכולה להשפיע על תפקוד המוח והוא עוזר להגדיר את הקשר בין צריכה ארוכת טווח של אוכמניות בר עם שיפורים בהיבטים ספציפיים של קוגניציה.
בשילוב עם מחקרים אחרים שנעשו על אוכמניות בר וקוגניציה, עדות חדשה זו מסייעת לספק תמונה מלאה יותר של ההשפעות הקוגניטיביות המועילות שיכולה להיות לאכילת אוכמניות בר כחלק מתזונה בריאה למוח.
https://uncnri.org/2022/09/19/new-study-indicates-wild-blueberries-improve-brains-processing-speed/
*** תוספת אפריל 23
מחקר חדש מהפקולטה למדעי החיים והרפואה של King's College London מצא שלאכילת חופן אוכמניות בר מדי יום יש יתרונות בריאותיים הכוללים ירידה בלחץ הדם, זמן תגובה מהיר יותר ושיפור הזיכרון והקוגניציה המוחית.
המחקר, שפורסם במרץ 23 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, כלל ניסוי אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו של 61 גברים ונשים בריאים בגילאי 65-80, ששתו משקה שעשוי מ-26 גרם אבקת אוכמניות בר מיובשות בהקפאה (שווה ערך לכ-178 גרם של פירות יער שלמים ולסך אנתוציאנינים של 302 מ"ג). קבוצת הביקורת שתתה פלצבו תואם.
במשך 12 שבועות, החוקרים גילו שאלה שצרכו את אבקת פירות היער במשקאות חוו זיכרון טוב יותר ודיוק משופר במשימות קשב, כמו גם לחץ דם נמוך יותר עקב התרחבות כלי הדם והרפייתם המובילה גם לזרימת דם טובה יותר (flow-mediated dilation-FMD), מה שמוביל בסופו של דבר גם לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם.
ד"ר Rodriguez-Mateos, המחברת הראשית שעיקר עיסוקה הוא חקר היתרונות הבריאותיים של מזונות צמחיים והפיטוכימיקלים שבהם, תוך התמקדות בזמינות הביולוגית, חילוף החומרים והיתרונות הבריאותיים הקרדיווסקולריים של פוליפנולים תזונתיים וחקר תפקידי המיקרוביום של המעי, הוסיפה: שהם יודעים ממחקרים קודמים שישנם יתרונות פוטנציאליים מצריכת אוכמניות, אך מחקר זה הרחיק לכת בכך שחקר כיצד מדד בר השגה יומי ותזונתי של אוכמניות יכול להועיל לבריאות הקוגניטיבית ולבריאות הכללית בו זמנית באוכלוסייה מבוגרת בריאה. כמו כן היא חושבת שהפיגמנטים הכחולים באוכמניות, האנתוציאנינים, שהם סוג של פוליפנולים הקיימים גם במזונות אחרים כמו תותים, פטל, ענבים אדומים וירקות סגולים, עומדים מאחורי ההשפעות הללו, שכן עלייה במטבוליטים שלהם נראתה בשתן של המתנדבים לאחר צריכה של 12 שבועות. ולכן גם אין סיבה לחשוב שזה יכול להגיע רק מאוכמניות בר.
https://www.kcl.ac.uk/news/blueberries-help-improve-brain-function
*** תוספת אפריל 24
במחקר מוצלב, כפול סמיות, מבוקר פלצבו, שפורסם באפריל 24 בכתב העת Nutriens, בחנו את היעילות של תמצית אוכמניות בר בשמירה על זיכרון אפיזודי ותפקוד ביצועי והשלכות קרדיווסקולריות בקרב אנשים מבוגרים בריאים (מחקר ROAB).
מטרת המחקר היתה לשכפל את הפחתת הירידה הקוגניטיבית הצפויה לאחר הארוחה, תוך שיפור התוצאות הקרדיווסקולריות לאחר תוספת של 222 מ"ג של תמצית אוכמניות בר (ניסוי BEAT).
בניסוי ROAB (הראשון) 28 נבדקים קיבלו מינונים של 111.0 מ"ג, 222.0 מ"ג, 444.0 מ"ג ו-888.0 מ"ג, או פלצבו (מלטודקסטרין אינרטי בצבע מלאכותי 300 מ"ג, פעם ביום) במהלך חמישה שבועות, ולאחר מכן. שבוע "שטיפה".
החוקרים העריכו את התוצאות בתחילת המחקר, שעתיים, ארבע שעות ושש שעות לאחר ההתערבות, כאשר ההתערבות התרחשה מיד לאחר התחלת המחקר.
בניסוי BEAT (השני), הצוות נתן 222 מ"ג של תמציות אוכמניות בר או פלצבו ושטיפה של שבוע ל-45 נבדקים והעריך את התוצאות בקו ההתחלה ושש שעות, התואמות לירידה שלאחר הארוחה בתפקוד הקוגניטיבי, כשההתערבות התרחשה. מיד לאחר קו הבסיס.
ההתערבות של 222 מ"ג WBE עלתה בקנה אחד עם מקסימום ידוע בפוליפנולים של אוכמניות בסרום שעתיים לאחר המינון, המקביל לירידה הצפויה בביצועים לאחר הארוחה.
משתתפי המחקר היו אנשים מבוגרים בריאים שגויסו מהמחלקה לפסיכולוגיה של אוניברסיטת Reading בבריטניה.
משתתפי המחקר היו בני 68 עד 75 שנים ללא היסטוריה קודמת של סוכרת, מחלות מטבוליות, התמכרות לחומרים או מחלות נוירולוגיות או נפשיות.
המחקר לא כלל מעשנים, צמחונים, אנשים עם מסת גוף (BMI) ≥30, אלרגיים ל-WBE ואלה שצורכים יותר משני משקאות אלכוהוליים בכל יום. הוא גם לא כלל אנשים שהשתמשו בתרופות חלופיות כדי להגביר את התפקוד הקוגניטיבי והזיכרון בחודש לפני תחילת המחקר ואת אלה שהשתתפו במחקרים אחרים ב-30 הימים הקודמים או בניסויים קוגניטיביים בששת החודשים הקודמים.
החוקרים השתמשו במבחני Folin-Ciocalteu כדי לקבוע תוכן פנולי כולל וכרומטוגרפיה נוזלית כדי לכמת אנתוציאנינים.
החוקרים בחנו את המצב הקוגניטיבי בבדיקת (MMSE), מבחן הקריאה (NART), סולם תדירות השכחה (FoF), מטריצות (RPM), משימות למידה מילולית שמיעתית (RAVLT), משימת –Corsi Blocks, משימת (TST), ומשימות (Trail Making Test).
מצב הרוח נמדד באמצעות סולם (PANAS).
222 מ"ג של תמצית אוכמניות בר הפחיתו משמעותית את לחץ הדם הדיאסטולי והסיסטולי בהשוואה לפלסבו כאשר הערכים הגבוהים ביותר התרחשו במהלך שש השעות.. כמו כן זמן תגובה מהיר יותר של תפקודים ניהוליים (EF) במהלך הירידה הצפויה לאחר ארוחת הצהריים.

מינונים נמוכים של WBE (222 מ"ג, 444 מ"ג ו-111 מ"ג) שיפרו את הזיכרון האפיזודי ואת התפקוד הביצועי.
החוקרים מסבירים שהפלבונואידים יכולים להגביר את זרימת הדם המוחית (CBF) באמצעות תפקוד טוב יותר של האנדותל ויצירת תחמוצת חנקן (NO). הם גם עשויים לסייע בהורדת לחץ הדם.
גם במאמר המרכז: "פירות יער לחיים ארוכים ואיכותיים" תוכלו למצוא עוד מחקרים על היכולות הקוגניטיביות שלהם.
ראו גם:
"לאוכמניות יש תועלת נוירוקוגניטיבית בקרב אנשים בגיל העמידה עם עמידות לאינסולין וסיכון מוגבר לדמנציה עתידית".
"אוכמניות – פוליפנולים – מחלות כלי דם ולב וחיזוק מערכת החיסון"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כתיבת תגובה