חומצה פולית למניעת מומים מולדים

ויטמין B9 הוא ויטמין מסיס במים מקבוצת ויטמיני B המצוי באופן טבעי במקורות מזון בטבע. הוא מהווה רכיב תזונתי חיוני עבור בני האדם, מאחר והם אינם יכולים לייצרו בעצמם ולכן הם חייבים לקבלו מהמזון.
פולאט היא בעצם ויטמין B9 בצורתו הטבעית והפעילה ביולוגית בטבע ובגוף.
חומצה פולית היא בעצם ויטמין B9 שאינו קיים במזון טבעי, אלא הוא מיוצר באופן סינטטי בתהליכים תעשייתיים, כתוסף תזונה
חומצה פולית סינטטית שונה במבנה הכימי שלה מהוויטמין הטבעי (הפולאט). משום כך, אין לה שום פעילות ביולוגית בגוף כל עוד היא אינה מומרת לפולאט בתהליך אנזימטי שמתרחש במערכת העיכול. ולכן אם תוסף אז בצורת המתיל-פולאט.

כל אישה בהריון יודעת לקחת תוסף של חומצה פולית כדי למנוע מומים מולדים, שכן היא חשובה לכל תא בתהליך ייצור ה-DNA. ותיסוף של חומצה פולית מוריד את הסיכון למומים מולדים.
מחלת לב מולדת (CHD) היא הצורה הנפוצה ביותר של מום מולד ברחבי העולם, אך למרות שתוספי חומצה פולית מומלצים לנשים שמתכננות להרות כדי למנוע מומים מולדים תפקידם במניעת CHD אינו ברור.
מחקרים קודמים על הקשר בין רמות חומצה פולית אימהיות לבין הסיכון ל-CHD היו סותרים. רוב המחקרים מדדו את רמות החומצה נפולית בסרום, שיכולות להשתנות ולהשפיע על התוצאות בהתאם למועד שבו נמדדו ביחס להריון. רמות הפולאט בתאי דם אדומים (RBC) משקפות את רמות הפולאט לאורך תקופה של 3 חודשים ומאמינים כי הן מדד טוב יותר. (*** אינני יודע אם בישראל בדיקה כזו קיימת)

חוקרים מבית החולים לילדים של אוניברסיטת Fudan שבשנגחאי, מדדו את רמות ה-RCB פולאט ב-197 נשים שילדו צאצאים עם CHD ו-788 שילדו ללא CHD כדי לכמת את הקשר בין פריקונספציה RBC folate וסיכון CHD לצאצאים.
לאמהות נמדדו רמות הפולאט RBC לפני ההתעברות (בממוצע, כ-6 חודשים לפני) או במהלך ההריון המוקדם (בממוצע, כ-3 חודשים לאחר ההתעברות).
הצאצאים נוטרו ל-CHD באמצעות אולטרסאונד במהלך השליש השני, על ידי סקר ילודים בלידה, ובאמצעות בדיקות טיפול שגרתיות בילדים 42 ימים, 3 חודשים, 6 חודשים ושנה לאחר הלידה.
הצאצאים נבדקו על ידי Pulse oximetry (רמות סטורציה של חמצן) והאזנה לקולות הלב בשלב מוקדם של הילודים, ואלו שנבדקו חיוביים ייבדקו גם אקו לב כדי לאבחן CHD.
האמהות נבדקו גם לאיתור פגם גנטי (MTHFR C677T) הקשור לחילוף חומרים של חומצה פולית שגורם להפחתה של 10-35% ברמות חומצה פולית.
ממצאי המחקר המבוקר פורסמו באוגוסט 22 בג'ורנל Annals of Internal Medicine
המחברים מצאו שלנשים עם צאצאים עם CHD היו רמות חומצה פולית חציוניות נמוכות יותר מאלו ללא CHD.
מסקנות המחברים הן שרמות חומצה פולית גבוהות יותר לפני או במהלך הריון מוקדם קשורות לסיכון נמוך יותר למחלת לב מולדת (CHD) בילדים. כמו כן תוספת חומצה פולית עשויה לעזור רק שייתכן שיש צורך ברמות גבוהות יותר של חומצה פולית בכדוריות הדם האדומות (RBC) מאלה המומלצות היום.

מאמרים נוספים שמראים את הקשר הזה:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31737547/
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-022-00772-2

מזונות המכילים חומצה פולית – עלים ירוקים כהים ( קייל, תרד, בוקצ'וי, קולארד, עלי סלק, עלי חרדל, לפת), שעועית, אפונה, עדשים ואגוזים. אספרגוס, כרוב ניצנים, תפוזים, לימונים, בננות, תותים, סלק, מנגו, אבוקדו, במיה, קינואה, זרעי צ'יה וזרעי פשתן טחונים.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב