דלקת הוא תהליך חיוני של מערכת החיסון כדי להגן על הגוף מפני פציעה וזיהום.
דלקת כרונית בכלי הדם מובילה בסופו של דבר לתהליך טרשתי המלווה בהיצרות כלי הדם. לאורך שנים זה גורם למחלת לב כלילית. במידה והדלקת מתמשכת גם מוגבר הסיכון להתקף לב.

הסלק (פקעת ועלים) נחשב לאחד הירקות הבריאים ביותר, ויש המכנים אותו גם 'מזון על'.
למרות שהנפוץ ביותר במטבחים הוא בצבע סגול יש גם זנים צהובים, לבנים וורודים.
הסלק מורכב בעיקר ממים (87%), פחמימות (8%) ומהווה מקור נהדר לסיבים (2-3%), חומצה פולית (ויטמין B9), מנגן, אשלגן, ברזל וויטמין C.
הסלק הסגול מכיל פיגמנט שנקרא בטנין שהוא הפיגמנט הנפוץ ביותר בסלק, האחראי לצבע החזק שלו. אין בגוף האדם שום אנזים שיודע לפרק את המולקולה הזו, ולכן החלק שנספג לדם לא מתפרק בגוף ויוצא בשלמותו בשתן ולכן צבע השתן אדום יותר. החלק שלא נספג (כי אין 100% ספיגה) גורם לכך שגם הצואה יכולה להראות אדומה.
הסלק מכיל הרבה חנקוץ אנאורגניות, חומר תזונתי שהופך לניטריט על ידי חיידקים הנמצאים באופן טבעי בפה, אשר הופך לאחר מכן למולקולת האיתות חנקן חמצני (NO) על ידי אנזימים בגוף.

מדוע ניטראטים וניטריטים בבשר מעובד מזיקים – אבל אלה בירקות אינם מזיקים

חוקרים מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון חקרו אם מיץ סלק יומי עתיר חנקה אנאורגנית יעלה את רמות תחמוצת החנקן בצורה שונה, והאם זה ישפיע על על רמות דלקת.
הצוות חקר 114 מתנדבים בריאים – 78 שקיבלו חיסון נגד טיפוס הבטן כדי להגביר זמנית את הדלקת בכלי הדם שלהם, ו-36 שקיבלו קרם ליצירת שלפוחית ​​קטנה על עורם כדי להסתכל על דלקת מקומית יותר. המתנדבים שתו 140 מ"ל מיץ סלק בכל בוקר במשך שבעה ימים – מחציתם שתו מיץ עשיר בחנקה ואילו החצי השני שתו מיץ שהופחתה החנקה.

החוקרים הציגו את ממצאיהם ביוני 22 בכנס של האגודה הקרדיווסקולרית הבריטית במנצ'סטר.

כוס מיץ סלק רגילה יכולה להפחית סימני דלקת בכלי דם שמוגברים אצל אנשים עם מחלת לב כלילית

החוקרים מציינים שבקבוצה שקיבלה את החיסון נגד טיפוס הבטן, אצל אלו ששתו את מיץ הסלק העשיר בחנקות היו רמות גבוהות יותר של סמנים של תחמוצת חנקן (NO) בדם, בשתן וברוק בהשוואה לאלו שצרכו את המיץ מופחת החנקות. היו להם גם רמות נמוכות יותר במחזור הדם של תאי דם לבנים הנקראים 'מונוציט דלקתי', והמונוציטים שנשארו בדמם הפכו לאנטי-דלקתיים יותר.
נראה גם שהמיץ החנקתי הגבוה משחזר את תפקוד האנדותל, התאים המצפים את החלק הפנימי של כל כלי הדם. האנדותל חיוני כדי לשמור על תפקוד תקין של כלי הדם, שאובד בזמן דלקת.
הצוות גם מצא כי שלפוחיות החלימו מהר יותר בקבוצה ששתתה את מיץ הסלק העשיר בחנקות, ומספר תאי הדם הלבנים הדלקתיים בדגימות נוזלים שנלקחו מהשלפוחיות שלהם היה נמוך יותר לאחר שלושה ימים.
החוקרים מאמינים כי הרמות המוגברות של תחמוצת החנקן עזרו להאיץ את המהירות שבה הצליחו המתנדבים להתאושש מדלקת על ידי החלפת תאי חיסון מרכזיים ממצב שמעודד דלקת להפוך לנוגד דלקת. לכן החוקרים חושבים שיש לזה יתרונות עבור אנשים עם מחלת לב כלילית.

החוקרים מסכמים שמחקר זה מצביע על כך שהגדלת רמת החנקה האנאורגנית בתזונה יכולה לעזור להפחית את הדלקת בגוף. אנו יודעים שלדלקת תפקיד חשוב בהתפתחות והתקדמות של מחלות לב וכלי דם ולכן להתערבויות שיכולות לדכא דלקת יש פוטנציאל כטיפולים עתידיים להתמודד עם זה.
https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2022/june/daily-beetroot-juice-could-help-people-with-common-heart-condition

מחקרים נוספים שמראים קשר בין סלק לבריאות כלי הדם והלב והורדת רמות דלקת [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10] ולאיזון לחץ דם [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10].

*** תוספת יוני 23
חוקרים מבית החולים St Bartholomew ואוניברסיטת Queen Mary שבלונדון בחנו את ההשפעה של משקה סלק טבעי ברמה יומית אצל חולי לב שעברו צנתור והשתלת תומכן (stent) הליך הנקרא התערבות כלילית מלעורית (PCI).
את הממצאים שיתפו בכנס הקרדיו-וסקולרי הבריטי השנתי שחל ב-05-07.23
החוקרים מצאו כי 16% מחולי הלב סבלו מאירוע לב חמור, כמו התקף לב או צורך בהליך אחר, בשנתיים שלאחר התאמת סטנט. עם זאת, כאשר החולים שתו מיץ סלק מדי יום, זה ירד ל-7.5%.
החוקרים מציינים שהליך רפואי זה ניתן להמוני אנשים עם מחלות לב ורבים מהחולים חווים תהליך שנקרא רסטנוזיס (restenosis), שבו נוצרת רקמה צלקתית כתגובה לסטנט המתכתי, דבר הגורם להצרות כלי הדם עם ועל אף הסנטט תוך כחמש שנים. ויחד עם ההיצרות חוזרים גם תסמיני מחלת הלב
כאשר רוחב כלי הדם של המטופלים נמדד שישה חודשים לאחר הסטנט, כלי הדם של אלה שקיבלו מיץ סלק הראו היצרות בערך בחצי מכמותם של אלה שקיבלו טיפול פלצבו. כלומר מיץ סלק יכול למנוע מהמטופלים לעבור הליך PCI נוסף שעלול להיכשל או ניתוח מעקפים כלילי פולשני הרבה יותר.
החוקרים מציינים שניסויים במעבדה העלו שלחנקה האנאורגנית, שנמצאת באופן טבעי במיץ סלק, יהיו ההשפעות הללו, ומאוד מעודד לראות שזה יוצר שיפור כה גדול במרפאה לחולי אנגינה. 300 המטופלים שלהם אהבו שהטיפול שלהם הוא מוצר טבעי לחלוטין שאין לו תופעות לוואי משמעותיות מלבד אולי צבע ורוד יותר של השתן.
אז אם אנשים עברו או הולכים לעבור את ההליך הרפואי הזה מיץ סלק יכול להוריד את הסיכוי שזה יחזור. כמובן עם שינויים נוספים באורח החיים.
אלה עם נטיה תורשתית למחלות לב ואורח חיים עם סיכון למחלות לב, כדאי גם אצלם לעשות את השינוי ולהוסיף מיץ סלק.

*** תוספת יוני 24 – סלק לשיפור בריאות הלב אצל נשים בגיל המעבר.

סגולות נוספות של הסלק שנחקרו:

  1. שיפור ביצועים ספורטיביים, העלאת רמות חמצן בדם, חיזוק השרירים ושיקום מהיר יותר של השרירים, עקב פעילות גופנית מאומצת [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21].
  2. פעילות אנטיסרטנית [1][2][3]; צוואר הרחם [1]; פרוסטטה [1][2][3]; שד [1][2][3]; לבלב [1]; מעי גס [1][2][3]; כבד [1][2]; עור וריאות [1]
  3. אצל חולים בסוכרת יש השפעות מועילות על התפקוד הקוגניטיבי, חילוף החומרים של גלוקוז וסמנים מטבוליים אחרים [1][2][3].
  4. פעילות אנטיבקטריאלית [1].
  5. שיפור פוריות של נשים ותחזוקה להריון [1].
  6. פרקינסון [1].
  7. דלקות חניכיים [1].
  8. הגנה על הכבד [1][2][3][4][5][6] והכליות [1][2][3] מפני מזהמים תעשייתיים.
    הגנה על מערכת עצבים עקב חשיפה להדברת מזיקים אורגנופוספורוס [1].
    הגנה על המוח מפני עופרת [1].
    הגנה מפני קרינה מייננת (גאמה) [1].
  9. שני מחקרים ממאי 20 ומנובמבר 22 מציגים השפעה לטובה של הסלק והרכיבים שבו על המיקרוביום לקידום בריאות המעי והחוסן שלו.
    במחקר הראשון רואים שהניטרטים מורידים רמות דלקת ומווסתים דיסביוזה של המעי על ידי השבת חיידקים מועילים למעיים.
    במחקר השני לאחר שתיית מיץ סלק למשך 14 ימים ללא שינוי נוסף בהרכב התזונה, נצפו שינויים ניכרים בשפע של חיידקים למשל (Romboutsia ,Bacteroidales ו- A. muciniphila) וירידה באוכלוסיות חיידקים למשל (B. fragilis).
    ל- A. muciniphila קשר הפוך עם השמנת יתר, סוכרת, רמות דלקת והפרעות מטבוליות, בעוד B. fragilis הוא בעל פוטנציאל אנטרוטוקסגני הגורם לשלשול דלקתי (מעי רגיז).
    צריכת מיץ סלק הגבירה בנוסף את הייצור של סך כל חומצות שומן קצרות (SCFAs) במיוחד בוטיראט שחשובה לוויסות רמות דלקת ומניעת מעי רגיז.

מאמרי סקירה [1][2][3][4].

סגולות נוספות של הסלק שנחקרו:

  1. שיפור ביצועים ספורטיביים, העלאת רמות חמצן בדם, חיזוק השרירים ושיקום מהיר יותר של השרירים, עקב פעילות גופנית מאומצת [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21].
  2. פעילות אנטיסרטנית [1][2][3]; צוואר הרחם [1]; פרוסטטה [1][2][3]; שד [1][2][3]; לבלב [1]; מעי גס [1][2][3]; כבד [1][2]; עור וריאות [1]
  3. אצל חולים בסוכרת יש השפעות מועילות על התפקוד הקוגניטיבי, חילוף החומרים של גלוקוז וסמנים מטבוליים אחרים [1][2][3].
  4. פעילות אנטיבקטריאלית [1].
  5. שיפור פוריות של נשים ותחזוקה להריון [1].
  6. פרקינסון [1].
  7. דלקות חניכיים [1].
  8. הגנה על הכבד [1][2][3][4][5][6] והכליות [1][2][3] מפני מזהמים תעשייתיים.
    הגנה על מערכת עצבים עקב חשיפה להדברת מזיקים אורגנופוספורוס [1].
    הגנה על המוח מפני עופרת [1].
    הגנה מפני קרינה מייננת (גאמה) [1].
  9. שני מחקרים ממאי 20 ומנובמבר 22 מציגים השפעה לטובה של הסלק והרכיבים שבו על המיקרוביום לקידום בריאות המעי והחוסן שלו.
    במחקר הראשון רואים שהניטרטים מורידים רמות דלקת ומווסתים דיסביוזה של המעי על ידי השבת חיידקים מועילים למעיים.
    במחקר השני לאחר שתיית מיץ סלק למשך 14 ימים ללא שינוי נוסף בהרכב התזונה, נצפו שינויים ניכרים בשפע של חיידקים למשל (Romboutsia ,Bacteroidales ו- A. muciniphila) וירידה באוכלוסיות חיידקים למשל (B. fragilis).
    ל- A. muciniphila קשר הפוך עם השמנת יתר, סוכרת, רמות דלקת והפרעות מטבוליות, בעוד B. fragilis הוא בעל פוטנציאל אנטרוטוקסגני הגורם לשלשול דלקתי (מעי רגיז).
    צריכת מיץ סלק הגבירה בנוסף את הייצור של סך כל חומצות שומן קצרות (SCFAs) במיוחד בוטיראט שחשובה לוויסות רמות דלקת ומניעת מעי רגיז.

מאמרי סקירה [1][2][3][4].

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב