חמוציות הן פירות יער בעלי ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חמצון (אנתוציאנינים, קוורצטין, חומצה בנזואית, אפיקטכינים). החמוציות עשירות גם בוויטמינים כמו סי, בי 6 וויטמין קיי. כמו כן במינרלים כמו אשלגן ומנגן וסיבים תזונתיים.
פירות יער הם באופן כללי בין הפירות הבריאים ביותר בעולם, משום שהם מכילים סוגים שונים ורבים של נוגדי חמצון. נוגדי החמצון מסייעים להגן על גופנו מפני עקה חמצונית על ידי הרדיקלים החופשיים הנוצרים בגוף באופן טבעי ובמגע דרך אוויר מים ומזון.

אוכמניות – פוליפנולים – מחלות כלי דם ולב וחיזוק מערכת החיסון.
פירות יער לחיים ארוכים ואיכותיים.
גוג'י ברי – בריאות לעיניים ועוד.

הפרופיל של חומרים הביו-אקטיביים של חמוציות שונה מזה של פירות יער אחרים, בהיותם עשירים בפרואנטוציאנידינים מסוג A (PACs) בניגוד ל-PAC מסוג B הקיימים ברוב הפירות האחרים.

חמוציות ודלקות בדרכי השתן

דלקת בדרכי השתן (UTI) הוא זיהום חיידקי בשלפוחית השתן, הכליות או השופכה ופוגע באחת מכל שתי נשים במהלך חייה, כאשר אנשים רבים סובלים מיותר מזיהום אחד.

מדענים חקרו את ההשפעות המיטיבות של חמוציות על בריאות דרכי השתן מאז המאה ה-20 הן כמניעה והן כטיפול [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20].

*** תוספת אפריל 23
מחקר חדש מצביע על כך שמיץ חמוציות עבר ממעמד של מיתוס למציאות אמיתית.
הסקירה הגלובלית של מדענים רפואיים מאוניברסיטת Flinders שבדרום אוסטרליה ומבית החולים לילדים Westmead שבניו סאות' ויילס מצאה כי מיץ חמוציות או תוספי מזון על בסיס חמוציות יכולים להפחית את הסיכון לדלקות UTI סימפטומטיות חוזרות אצל חלק מהנשים ביותר מרבע, ואצל ילדים ביותר מחצי.
עבור אנשים הרגישים ל- UTI בעקבות התערבויות רפואיות, כגון הקרנות בשלפוחית השתן, הסיכון יורד בכ-53%.
על פי החוקרים הסקירה לא הראתה שום תועלת עבור קשישים, אנשים בהריון או אצל אנשים עם בעיות של ריקון שלפוחית השתן.
כאן הייתי שואל מדוע אנשים שעוברים התערבויות רפואיות חווים פחות השפעה? והאם יש אפשרות להמנע מאותן התערבויות?
מדוע אצל קשישים והריוניות פחות נמצא תועלת? האם יש עוד דברים שחשוב לוודא?

החוקרים ציינו שהסקירה הזו היא הראשונה מאז 2012, אז לא נצפתה שום תועלת מהמוצרים.
העדכון שפורסם באפריל 23 ב- Cochrane Review כולל 50 ניסויים עדכניים נוספים של מוצרי חמוציות, המתפרשים על פני קרוב ל-9,000 משתתפים

"היתרונות של מוצרי חמוציות התבררו כאשר היקף הסקירה הורחב"

החוקרים מציינים שלגרסאות המוקדמות של סקירה זו לא היו מספיק ראיות כדי לקבוע את היעילות והניסויים הקליניים הבאים הראו תוצאות מגוונות, אבל בסקירה המעודכנת הזו, נפח הנתונים הראה את הממצא החדש הזה.
מה המשמעות של המשפט הזה? מה זה אומר על כל יתר הדברים שנטען לגבי תזונה ורכיבי תזונה, שהמדע לא ראה מספיק ראיות? מי אחראי על מידת הראיות? מדוע לא מתקצבים יותר כדי להעלות את מידת הראיות?
החוקרים הוסיפו כי היתרונות האנקדוטליים של חמוציות משתרעים על פני מאות שנים.
המחברת הראשית Gabrielle Williams אמרה שהיא לא הופתעה מהתוצאה – ואגדת החמוציות הועברה למשפחתה. בשנת 1973, נאמר לאמא שלי לנסות מיץ חמוציות כדי למנוע את דלקות ה- UTI הנוראיות והתכופות שלה, ועבורה זה היה מושיע. ולמרות שהיא הדגישה את הצורך בראיות, אימה המשיכה לקחת אותן מדי יום… ומסתבר שאמא צדקה.

ועדין מרבית הרופאים ימשיכו להציע אנטיביוטיקה, שלמיטב הבנתי היום לא יכולה להיות טיפול בשום דבר, בטח לא מחלות הקשורות לשינויים לרעה של המיקרוביום כפי שתוכלו לראות בפוסט: "אנטיביוטיקה – דלקות חוזרות בדרכי השתן (UTI) ומה יש לטבע להציע".
בפוסט אחר: "מערכת החיסון שומרת על איזון המיקרוביום – התפקיד של נוגדני IgA" מבינים שכל זמן שמערכת החיסון לא מופרעת על ידי מזהמים סביבתיים ורגשיים, החיידקים אותם מאשימים ביצירת הדלקת מנוהלים היטב על ידי מערכת החיסון. כלומר זה לא החיידק שקיים אצלנו 24/7, אלא השינוי לרעה במיקרוביום. ואנטיביוטיקה היא זו שמשפיעה הכי הרבה ולרעה על המיקרוביום.

לחוקרים חשוב לציין שהם לא בדקו את השימוש בחמוציות לטיפול ב- UTI, שכן רוב המחקרים שנבדקו בסקירה לא השוו בין מוצרי חמוציות לטיפול קונבנציונלי כזה או אחר בדלקת UTI. כלומר גם פה אין מחקר. האם מישהו רוצה בכלל לבדוק זאת?
כמו כן החוקרים גם לא מצאו הבדל בתוצאות של מחקרים שנעשו על ידי חברות מיצים או יצרניות של מוצרי חמוציות, לבין אלה שנעשו על ידי מוסדות אקדמיים או בתי חולים. כלומר גם אם יש כאן ניגוד עניינים, מסתבר שהוא לא באמת משפיע כשמדובר במשהו טבעי שכל אחד יכול לקנות בכל מקום באיזו צורה שבוחר.
מאוד חשוב להם לבחון גם ניגודי אינטרסים. כאילו שניגודי אינטרסים לא קיימים במחקרים על תרופות.
https://www.abc.net.au/news/2023-04-20/cranberry-juice-can-prevent-some-utis-review-finds/102246788

מבחינתי המאמר הזה משקף את הלך הדברים הקשורים לרפואה הטבעית. אין מספיק מחקרים כי מחקרים עולים הרבה כסף וכמעט תמיד יש אינטרסים כשמדובר בכסף. במיוחד כשאין אפשרות ליצירת פטנט. אבל אם היה מספיק כסף ורצוןן טוב, כל מה שלא אומת באופן מספק או בכלל לא אומת, עשוי להשתנות.

חמוציות ומחלות קרדיומטבוליות

מחלות קרדיומטבוליות מתייחסות לשילוב של בעיות מטבוליות המשפיעות על בריאות כלי הדם והלב: מדד מסת גוף וגבוה (השמנה); סוכר גבוה; פרופיל שומנים (כולסטרול, טריגליצרידים) גבוה; לחץ דם גבוה.

במאה ה-21, ההגנה שסיפקו פיטוכימיקלים בחמוציות נגד סרטן ומחלות כלי דם משכה יותר תשומת לב של חוקרים. אנתוציאנינים, פרוציאנידינים ופלבנולים בחמוציות תועדו כולם כבעלי השפעות אפשריות על מניעת סרטן. וגם ההשפעות הקרדיו-מטבוליות של חמוציות נחקרו במספר ניסויים קליניים. ואכן נמצא שהן משפיעות באופן חיובי מספר גורמי סיכון קרדיומטבוליים (פרופיל הכולסטרול הטרשתי, לחץ דם סיסטולי, שמירה על אינדקס מסת גוף תקין והורדת רמות הומוציסטאין[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11].

ניסוי קליני חדש מצא שצריכה יומית של חמוציות במשך חודש שיפרה את התפקוד הקרדיווסקולרי בגברים בריאים.
המחקר שפורסם במרץ 22 בג'ורנל Food & Function, כלל 45 גברים בריאים שצרכו אבקת חמוציות (9 גרם) שווה ערך ל-100 גרם של חמוציות טריות ליום או פלצבו למשך חודש אחד. לאלו שצרכו חמוציות היה שיפור משמעותי במדד התרחבות כלי הדם וזרימה (FMD), אשר מסמנת שיפור בתפקוד הלב וכלי הדם. FMD נחשב לסמן ביולוגי רגיש לסיכון למחלות לב וכלי דם ומודד כיצד מתרחבים כלי דם כאשר זרימת הדם עולה.
המחקר מצא שיפורים משמעותיים ב-FMD שעתיים לאחר הצריכה הראשונה ולאחר חודש של צריכה יומית, כלומרהראו תועלת מיידית וכרונית כאחד. בנוסף, זוהו גם מטבוליטים וחזו את ההשפעות החיוביות שנראו ב-FMD.

תוצאות אלו מסיקות שחמוציות יכולות למלא תפקיד חשוב בתמיכה בבריאות הלב וכלי הדם ובתפקוד טוב של כלי הדם.

החוקרים מציינים שהעליות בפוליפנולים ומטבוליטים בזרם הדם והשיפורים הקשורים בהרחבה המתווכת בזרימה לאחר צריכת חמוציות מדגישה את התפקיד החשוב שחמוציות עשויות למלא במניעת מחלות לב וכלי דם. העובדה ששיפורים אלו בבריאות הלב וכלי הדם נראו עם כמות של חמוציות שניתן לצרוך באופן סביר מדי יום הופכת את החמוציות לפרי חשוב במניעת מחלות לב וכלי דם עבור הציבור הרחב.
עוד מוסיפים החוקרים שצריכה נמוכה של פירות וירקות היא אחד מגורמי הסיכון המובילים הניתנים לשינוי הקשורים לשכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם ברחבי העולם. עדויות הולכות וגדלות ממשיכות לקשר את הפוליפנולים מפירות יער עם יתרונות לבריאות הלב. חמוציות עשירות בפרואנטוציאנידינים ייחודיים בעלי תכונות מובהקות בהשוואה לפוליפנולים המצויים בפירות אחרים ושמחקר זה הראה שצריכת חמוציות כחלק מתזונה בריאה יכולה לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם על ידי שיפור תפקוד כלי הדם.
החוקרים מסכמים שהממצאים שלהם מספקים ראיות מוצקות לכך שחמוציות יכולות להשפיע באופן משמעותי על בריאות כלי הדם אפילו באנשים עם סיכון קרדיווסקולרי נמוך. מחקר זה מצביע עוד יותר על כך שספציפית מטבוליטים הנמצאים בדם לאחר צריכת חמוציות קשורים להשפעות המועילות.
https://www.kcl.ac.uk/news/100g-cranberries-day-improves-cardiovascular-health

*** תוספת מאי 24
במחקר שפורסם במרץ 24 בכתב העת npj Biofilms & Microbiomes בהובלת חוקרים מאוניברסיטת Laval שבקוויבק (קנדה), כארבעים משתתפים שגויסו הונחו לצרוך תוסף חמוציות בצורת כמוסה פעמיים ביום, בוקר וערב, השווה לצריכת 60 גרם חמוציות טריות. בתחילת הניסוי ולאחר ארבעה ימים נאספו מהמשתתפים דגימות דם, שתן וצואה.
החוקרים משתפים שהם הוציאו את ה הזה לאחר שניצפו תוצאות מבטיחות במערכת SHIME in vitro, המשחזרת אזורים במעי.

המחקר הנוכחי מצא כי החמוציות משפרות את הרכב המיקרוביום של ​​המעיים ומסייעות במניעת מחלות כרוניות כגון סוכרת ומחלות לב וכלי דם. החוקרים דיווחו על השפעות מועילות לאחר ארבעה ימי שימוש בלבד.
החוקרים מסבירים שחמוציות ופירות יער קשורות ליתרונות בריאותיים רבים, המיוחסים בעיקר לתכולה הגבוהה של פוליפנולים, בצורת טאניניםו ריכוזים גבוהים של אוליגוסכרידים, סיבים קטנים שנחשבים כתורמים לפעילות הביולוגית שלהם. שני אלה הגבירו את כמות החיידקים ממשפחת Bifidobacterium, הקשורים בסיכון מופחת לסוכרת ולמחלות קרדיומטבוליות. החוקרים ציינו שבדרך כלל, חיידקים אלה מעודדים על ידי צריכת שפע של סיבים תזונתיים. כאן הם ראו את אותה השפעה עם תמצית חמוציות במינון נמוך כמעט פי 20.
עוד נמצא שהחמוציות מעודדות גם את התרבות החיידק ה-Akkermansia muciniphila, הממלא תפקיד חשוב ברירית המעי, ועוזר להפחית את הדלקת ולחזק את מחסום המעי.
התוצאות הללו מאוד חשובות, מציינים החוקרים, שכן החמוציות עושות בדיוק את ההיפך מהתזונה המערבית, שמשנה את המיקרוביום לרעה, גורמת לדלקת ברירית ופוגעת בשלמות מחסום המעי, אשר מגן על הגוף מפני מעבר של מולקולות שעשויות להזיק. למשל ליפופוליסכרידים (LPS), וכשהם חודרים למחזור הדם, מצב המכונה 'אנדוטוקסמיה מטבולית', מתחיל תהליך דלקתי שמעודד מחלות מטבוליות (סוכרת ומחלות לב וכלי דם).

צוות המחקר ציין שאומנם התוצאות היו מועילות לכולם אך לא באותה המידה ולכן הם ימשיכו לחקור אילו חתימות מיקרוביוטה מגיבות בצורה הטובה ביותר לחמוציות כמו גם את ההשפעות ארוכות הטווח שלהן.
https://pressroom.ulaval.ca/2024/04/30/cranberry-extracts-could-boost-microbiota-and-counter-cardiometabolic-diseases-a:164d45a5-50f4-4151-b3b7-1117b15583cc

זה לא המחקר היחיד שמראה את הקשר לבריאות המעים והמיקרוביום[1]. כמו כן נמצא שחמוציות מעכבות את הקולוניזציה של הליקובקטר פילורי בקיבה, שגם הוא קשור בדיסביוזה של המעי.
מבחר מאמרי סקירה שתומכים בכל האמור לעיל[1][2][3][4][5].

חמוציות ותפקודים קוגניטיביים

מחקר שפורסם במאי 22 בג'ורנל Frontiers in Nutrition שנעשה על ידי צוות של חוקרים מאוניברסיטת EUA שבאנגליה מדגיש את הפוטנציאל הנוירו-פרוטקטיבי של חמוציות.
החוקרים מציינים שדמנציה צפויה להשפיע על כ-152 מיליון אנשים עד שנת 2050. אין תרופה ידועה שמטפלת במצב, ולכן חיוני לחפש התערבויות באורח חיים הניתנות לשינוי, כגון דיאטה, שיכולות להיות לעזור להפחית את הסיכון והעומס למחלות.
הסיבה שהם בחרו לבחון חמוציות היא כי מחקרים קודמים הראו שצריכה גבוהה יותר של פלבנואידים (נוגדי חמצון) בתזונה קשורה לשיעורים איטיים יותר של ירידה קוגניטיבית ודמנציה. ומזונות שעשירים באנתוציאנינים ובפרואנטוציאנידינים, המעניקים לגרגרים את צבעם האדום, הכחול או הסגול, נמצאו כמשפרים את הקוגניציה.

פירות יער לחיים ארוכים ואיכותיים

החוקרים מוסיפים שחמוציות עשירות במיקרו-נוטריינטים אלו וזכו להכרה בתכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות שלהן. והם רצו לגלות יותר על האופן שבו חמוציות יכולות לעזור להפחית ניוון עצבי הקשור לגיל.
צוות המחקר חקר את ההשפעה של אכילת חמוציות במשך 12 שבועות על תפקוד המוח והכולסטרול בקרב 60 משתתפים בריאים מבחינה קוגניטיבית בגילאים 50-80.
מחצית מהמשתתפים צרכו אבקת חמוציות מיובשות בהקפאה, שווה ערך לכוס או 100 גרם של חמוציות טריות, מדי יום. המחצית השנייה צרכה פלצבו.
התוצאות הראו שצריכת חמוציות שיפרה משמעותית את הזיכרון של המשתתפים מאירועים יומיומיים כמו זיכרון אפיזודי חזותי (visual episodic memory), תפקוד עצבי ואספקת דם למוח (brain perfusion).
החוקרים גם מצאו שהמשתתפים שצרכו את אבקת החמוציות הראו שיפור משמעותי בביצועי זיכרון אפיזודיים בשילוב עם זרימה משופרת של חומרים מזינים חיוניים כמו חמצן וגלוקוז לחלקים חשובים במוח התומכים בקוגניציה – במיוחד איחוד ואחזור זיכרון.
קבוצת החמוציות הראתה גם ירידה משמעותית ברמות ה-LDL. זה תומך ברעיון שחמוציות יכולות לשפר את בריאות כלי הדם ועשויות בחלקן לתרום לשיפור בזילוף המוח ובקוגניציה.

החוקרים מסכמים שהממצאים של מחקר זה מעודדים מאוד, במיוחד בהתחשב בכך שהתערבות חמוציות קצרה יחסית של 12 שבועות הצליחה לייצר שיפורים משמעותיים בזיכרון ובתפקוד העצבי.

דמנציה – פארמה אל מול הטבע

*** תוספת מאי 22 – סרטן שחלות.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב