מבוא: סוגים, הרכבים

הבזיליקום, אותו עשב תיבול אהוב במטבחים רבים, מסתיר בתוכו עולם שלם של סגולות בריאותיות. אך האם ידעתם שקיימים סוגים שונים של בזיליקום, כאשר לכל אחד מהם תכונות ויתרונות ייחודיים? במאמר זה נצלול לעומק עולמם של שני מיני בזיליקום מרכזיים: הבזיליקום המתוק המוכר לנו, והטולסי (הבזיליקום הקדוש). נבין את ההבדלים ביניהם ונחקור כיצד הם תורמים לבריאותנו, מהגנה על המוח מפני מחלת האלצהיימר ועד לטיפול בפתולוגיות רבות אחרות.

  1. בזיליקום (Ocimum basilicum) – ה"בזיליקום המתוק" המוכר
    • מוצא: במקור מאזור הים התיכון, אך נפוץ כיום בכל העולם.
    • מראה: עלים גדולים יחסית, בצבע ירוק בהיר, לעיתים מקומטים, וצמח בדרך כלל שיחי יותר.
    • טעם וארומה: מתוק, עשבוני, רענן, לעיתים אניסי/לימוני.
    • שימושים קולינריים: זהו בעיקר צמח קולינרי. הוא מרכיב יסוד במטבחים רבים, במיוחד באיטלקי (פסטו, רוטבי עגבניות, פיצה) ובתאילנדי (קארי, מוקפצים). הוא משמש לתיבול, לסלטים ולקישוט.
    • מכיל: ויטמינים (ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C, חומצה פולית (ויטמין B9 ומעט B2 (ריבופלבין), B3 (ניאצין)ו-B6), מינרלים (ברזל, סידן, מנגן, אשלגן ונחושת); נוגדי חמצון (פלבנואידים: כגון אפיגנין, לוטאולין, קוורצטין, רוטין). חומצות פנוליות (רוזמרינית, חומצה קפאית, חומצה ונילית, חומצה כלורוגנית), בטא-קרוטן, לוטאין וזאקסנטין); שמנים אתריים: לינאלול (Linalool), יוגנול (Eugenol), מתיל כביקול (Methyl Chavicol), פנכול (Fenchol), β-קריופילן (β-Caryophyllene), לימונן (Limonene).
      לסיכום: מקור טוב לנוגדי חמצון תזונתיים ותבלין בעל תכונות אנטי-דלקתיות כלליות.
  2. טולסי / בזיליקום קדוש (Ocimum tenuiflorum)
    • מוצא: תת-היבשת ההודית. נחשב לצמח קדוש בהינדואיזם ובאיירוודה (רפואה הודית מסורתית). הוא מסמל טוהר, הגנה, ולעיתים קרובות משמש בטקסים דתיים, תפילות ובמקדשים.
    • מראה: עלים קטנים יותר, כהים יותר, לעיתים עם ורידים סגולים ומרקם מעט פלומתי. הגבעולים יכולים להיות סגולים.
    • טעם וארומה: מתובל, פלפלי, רמזי ציפורן/אניס, לעיתים מריר.
    • נצרך לרוב כחליטת תה, בכמוסות, תמציות, ולעיתים גם בלעיסת עלים טריים. שימושו הקולינרי פחות נפוץ מהבזיליקום המתוק, אך הוא מופיע במנות תאילנדיות והודיות מסוימות.
    • שימושים: השימוש העיקרי של טולסי הוא למטרות רפואיות וטיפוליות במסגרת האיירוודה. טולסי נחשב לצמח מרפא רב-תכליתי, המציע יתרונות בריאותיים ספציפיים למגוון רחב של מצבים, במיוחד אלו הקשורים לסטרס, דלקת ואיזון מערכות הגוף.
    • מכיל: ויטמינים (ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C מעט ויטמיני B נוספים בדומה לבזיליקום רגיל); מינרלים (סידן, ברזל, אבץ, מנגן); נוגדי חמצון: פלבנואידים: אוריינטין (Orientin) וויסינין (Vicenin), חומצה אורסולית (Ursolic Acid), חומצה רוזמרינית (Rosmarinic Acid), קרוטנואידים: (לוטאין וזאקסנטין); שמנים אתריים: יוגנול (Eugenol) אחד המרכיבים הפעילים המרכזיים בטולסי, מתיל יוגנול (Methyl Eugenol), קמפור (Camphor), 1,8-צינאול (1,8-Cineole), β-קריופילן (β-Caryophyllene), פנכול (Fenchol), גרמקראן (Germacrene D), לינאלול (Linalool).
      לסיכום: מכיל פרופיל כימי ייחודי המעניק לו תכונות אדפטוגניות חזקות, יכולת משמעותית להפחתת סטרס, פעילות אנטי-דלקתית ואנטי-מיקרוביאלית עוצמתית, ופוטנציאל לאיזון מטבולי. לכן, הוא ממוקם כצמח מרפא בעל השפעה מערכתית רחבה יותר על הגוף.
  3. בזיליקום אפריקאי / בזיליקום ציפורן (Ocimum gratissimum)
    • מוצא: אזורים טרופיים וסובטרופיים באפריקה, כולל מערב, מרכז ומזרח אפריקה. נפוץ גם בדרום מזרח אסיה ובאזורים טרופיים אחרים בעולם. בעל היסטוריה אתנופרמקולוגית עשירה במערכות רפואה מסורתיות באפריקה ובאסיה.
    • מראה: שיח עשבוני וריחני, בעל עלים אליפטיים עד מוארכים עם שוליים משוננים.
    • טעם וארומה: טעמו נוטה להיות פלפלי, מתובל, עם דומיננטיות של ניחוח ציפורן ורמזים קמפוריים. הוא שונה מהבזיליקום המתוק ומעט דומה לטולסי בניחוח ה"ציפורני".
    • שימושים עיקריים: נחשב לצמח מרפא רב עוצמה. משמש לטיפול במצבי דלקת, זיהומים (אנטיבקטריאלי ואנטי-פטרייתי), בעיות עיכול, ומוערך במיוחד בזכות הפוטנציאל שלו לשיפור קוגניטיבי והגנה נוירולוגית.
    • מכיל: ויטמינים (K, A ו-C), מינרלים (סידן, ברזל, אבץ, מנגן, אשלגן ונחושת), נוגדי חמצון: פלבנואידים: (אפיגנין, לוטאולין וקוורצטין), חומצות פנוליות (חומצה רוזמרינית וחומצה קפאית); שמנים אתריים (יוגנול (Eugenol), β-קריופילן (β-Caryophyllene), לינאלול (Linalool) ותימול (Thymol).
      לסיכום: בעל פרופיל פיטוכימי הבולט בפעילותו הנוירו-פרוטקטיבית ובפוטנציאל שלו לשיפור קוגניטיבי, כולל שיפור זיכרון ולמידה והפחתת חרדה. בנוסף, הוא מפגין תכונות אנטי-דלקתיות ואני מיקרוביאליות משמעותיות, מה שהופך אותו לצמח בעל השפעה טיפולית ממוקדת על מערכת העצבים המרכזית ומערכת החיסון.
  4. בזיליקום אמריקאי (Ocimum americanum)
    • מוצא: אזורים טרופיים וסובטרופיים באפריקה, תת-היבשת ההודית, סין ודרום מזרח אסיה. ידוע גם כ"ליים בזיליקום" (Lime Basil) או "הוֹרי בזיליקום" (Hoary Basil).
    • מראה: צמח עשבוני בעל עלים משוננים או כמעט שלמים ופרחים לבנים או סגולים קטנים. (ניתן להוסיף תיאור מפורט יותר אם תמצא/י).
    • טעם וארומה: ידוע בריח הדרי מובהק, המזכיר ליים או לימון, ולעיתים גם רמזים פיקנטיים. טעמו לרוב פחות מתוק ועדין יותר.
    • שימושים עיקריים: נפוץ במטבחים תאילנדיים ווייטנאמיים. בנוסף, למרות שמו הוא יליד העולם הישן. כמו קרוביו, הוא בעל היסטוריה בשימושים אתנופרמקולוגיים באפריקה ובאסיה.
    • מכיל: בדומה לזני הבזיליקום האחרים, עשיר בויטמינים (K, A, C), מינרלים (סידן, ברזל, אבץ, מנגן, אשלגן, נחושת), נוגדי חמצון (פלבנואידים, חומצות פנוליות) ושמנים אתריים. הדגש כאן: המחקר הספציפי שאתה מציג מתייחס לתמצית אתנולית מעלי הצמח ומציין תכולה של תרכובות פנוליות.
      לסיכום: מוכר בניחוחו ההדרי הייחודי, מפגין פעילות נוגדת חמצון ואנטי-דלקתית משמעותית. מחקרים מצביעים על פוטנציאל נוירו-פרוטקטיבי שלו, במיוחד בהגנה על המוח מפני נזקים הקשורים לתהליכי הזדקנות.

הגנה על המוח:

אלצהיימר, מחלה ניוונית המאופיינת באובדן זיכרון, כישורי חשיבה ויכולות קוגניטיביות אחרות וגם אגרסיות. על פי הערכות 50 מיליון אנשים בעולם סובלים ממנה.
המחלה הזו גורמת לתלות גדולה ולכן היא משפיעה גם על איכות החיים של משפחות החולים.

עדויות עולות מצביעות על כך שחומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA)- מטבוליטים המיוצרים על ידי חיידקי מעיים מועילים תורמים לבריאות המוח. ראינו זאת גם במאמר "הקשר בין מחלת אלצהיימר למיקרוביום המעיים אושר".
שכיחות ה- SCFA מופחתת לעתים קרובות בחולים מבוגרים עם ליקוי קוגניטיבי קל ומחלת אלצהיימר, הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה. עם זאת, כיצד ירידה זו ב- SCFA תורמת להתקדמות מחלת האלצהיימר עדיין לא ידועה במידה רבה.
SCFAs שמקורם במעיים העוברים בדם אל המוח יכולים להיקשר לקולטן חומצת השומן החופשי 2 (FFAR2) ולהפעיל אותו, קולטן זה הוא מולקולת איתות תאים בנוירונים שבמוח.

מנגנון הפעולה של פנקול והקשר למיקרוביום:

במחקר החדש שפורסם באוקטובר 21 בג'ורנל Frontiers in Aging Neuroscience, גילו מנגנון חישה הקשור למיקרוביום המעיים המסביר כיצד פנקול (Fenchol) מפחית נוירוטוקסיות במוח עם אלצהיימר.
החוקרים כותבים שהמחקר הזה הוא הראשון שגילה כי גירוי של מנגנון החישה FFAR2 על ידי מטבוליטים מיקרוביאליים אלה (SCFA) יכול להועיל בהגנה על תאי המוח מפני הצטברות רעילה של חלבון עמילואיד-בטא (Aβ) הקשור למחלת אלצהיימר.
אחת משתי הפתולוגיות המאפיינות את מחלת האלצהיימר היא התגבשות משקע של Aβ בין תאי העצב עד ליצירת לוחות חלבון עמילואידים במוח. השניה היא סבך נוירופיברילרי של חלבון טאו בתוך תאי המוח.
החוקרים של מחקר זה מתעמקים במנגנונים מולקולריים כדי להסביר כיצד אינטראקציות בין מיקרוביום המעיים למוח עשויות להשפיע על בריאות המוח ועל הירידה הקוגניטיבית הקשורה לגיל. במחקר זה, צוות המחקר יצא לחשוף את התפקוד ה"לא ידוע" של הקולטן FFAR2 במוח.
החוקרים הראו לראשונה כי עיכוב קולטן זה ובכך חסימת יכולתו "לחוש" חומצות שומן קצרות (SCFAs) בסביבה שמחוץ לתא העצבי וכן את העברת האיתות בתוך התא, תורם להצטברות לא תקינה של חלבון Aβ הגורמת לנוירוטוקסיות הקשורה למחלת אלצהיימר.
לאחר מכן, הם ביצעו סינון וירטואלי רחב היקף של יותר מ- 144,000 תרכובות טבעיות כדי למצוא מועמדים פוטנציאליים שיכולים לחקות את אותה השפעה מועילה של מיקרוביום המעיים המייצרים SCFA בהפעלת איתות FFAR2. הצוות צמצם את מספר המועמדים ל-15, כאשר החזק ביותר שנמצא הוא ה-Fenchol, תרכובת המעניקה לבזיליקום את ריחו הארומטי (אתרי).
ניסויים קודמים בתרביות תאים עצביים אנושיים, מודלים של תולעת Caenorhabditis) elegans) ועכברים הראו כי fenchol הפחית באופן משמעותי את הצטברות Aβ ועודף ומוות של נוירונים על ידי גירוי איתות FFAR2. כאשר החוקרים בחנו מקרוב כיצד פנקול עושה זאת הם גילו כי התרכובת הפחיתה תאים עצביים מזדקנים, המכונים גם תאי "זומבי".
תאים זומביים מפסיקים להשתכפל ומתים מוות איטי. בינתיים הם מצטברים באיברים חולים ומזדקנים, יוצרים סביבה דלקתית מזיקה ושולחים אותות מתח או מוות לתאים בריאים שכנים, שבסופו של דבר גם משתנים לתאי זומבי מזיקים או מתים.
החוקרים מציינים שפנקול למעשה משפיע על שני המנגנונים הקשורים של הזדקנות ופרוטאוליזה (שבירת חלבונים לפפטידים וחומצות אמינו). ושהוא מפחית את היווצרותם של תאים עצביים זומבים חצי מתים וגם מגביר את ההתדרדרות של Aβ (שאינו מתפקד), כך שחלבון עמילואידי מתנקה מהמוח הרבה יותר מהר.
https://hscweb3.hsc.usf.edu/blog/2021/10/05/natural-compound-in-basil-may-protect-against-alzheimers-disease-pathology/

מאמר זה מראה שוב את החשיבות בשילוב של המיקרוביום למגוון המקורות הצמחיים במניעת מחלות חשוכות מרפא.

איך שומרים על מיקרוביום מגוון ובריא?
תזונה מגוונת מבוססת צומח[1] (כל הצבעים, כל הטעמים, כל המרקמים), כל המשפחות (פירות וירקות עם קליפה, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שקדים, זרעים ונבטים ומונבטים) וגם בתוך המשפחות לגוון לדוגמה: ירוקים זה לא רק חסה ופטרוזיליה. זה גם מנגולד, רוקט, רוקולה, תרד, סלרי, בזיליקום, נענע ועוד ועוד. עדשים זה גם ירוק, צהוב, כתום, חום, שחור, קטניות יש עשרות סוגים. כאשר יש סייג אחד. מה שלא עושה טוב. מורידים!
דרכים נוספות לקבל לחיזוק החיידקים הטובים: סיבים תזונתיים, עמילנים עמידים ומזון מותסס: כרוב כבוש (sauerkraut)[1], קימצ'י (קוראני), טמפה (אינדונזי), נאטו ומיסו (יפני), משקה קומבוצ'ה. וכמובן התססת פירות וירקות ביתית. והמדריך הבא לדעתי הוא השלם ביותר חלק 1, חלק 2. ישנה גם הדרכה דרך סרטונים אחרי הרשמה כאן.
במקביל להמנע ממגע וצריכה של:
תרופות המשנות לרעה את הרכב המיקרוביום במיוחד אנטיביוטיקה, אבל גם נוגדות חומציות (PPI), מטפורמין, לקסטיבים, תרופות נוגדות דיכאון (SSRI), סטרואידים ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים.
חומרי חיטוי (אנטיבקטריאליים) המכילים למשל טריקלוזן.
תכשירים המכילים משבשי אותות אנדוקריניים כגון פתלאטים ו'חומרים אורגניים מופלרים, PFAS, BPA, מעכבי בעירה, מזונות מרוססים[2][3] ואולי במיוחד גלייפוסט. וגם פלסטיק.
מזון מעובד[2][3][4][5]/ ומזון מסוכר.

*** תוספת יוני 25 – בזיליקום ציפורן
בעודנו ממשיכים לחשוף את סודות הקשר המרתק שבין צמחי המרפא לבריאות המוח, אנו נתקלים בעדויות מדעיות חדשות המאירות את דרכנו. לצד התובנות שרכשנו אודות הפנקול שבבזיליקום והשפעותיו המגנות דרך ציר המעי-מוח, מחקר עדכני שפורסם במרץ 25 בכתב העת Discover Plants מביא בשורה נוספת.
הסקירה מתמקדת בזן נוסף ממשפחת הבזיליקום – הOcimum gratissimum (הידוע גם כבזיליקום ציפורן או בזיליקום אפריקאי). אף על פי שזהו מין אחר מOcimum basilicum (בזיליקום מתוק) ומOcimum tenuiflorum (טולסי), הוא שייך לאותו סוג בוטני ותורם משמעותית להבנת פוטנציאל הבזיליקום בהגנה על המוח.
המחקר החדש מדגיש כי Ocimum gratissimum עשיר בתרכובות ביו-אקטיביות כמו פלבנואידים, טרפנואידים וחומצות פנוליות. תרכובות אלו מפגינות פעילות נוגדת חמצון חזקה ונוגדת דלקת, שהן קריטיות להגנה על תאי המוח מפני נזקי חמצון ודלקת עצבית – גורמים מרכזיים בהתפתחות מחלות ניווניות כמו אלצהיימר.

הממצאים המרכזיים מהסקירה מצביעים על כך ש-Ocimum gratissimum מסייע ב:

  • שיפור זיכרון ולמידה.
  • הפחתת חרדה: מצב שיכול להשפיע לרעה על התפקוד הקוגניטיבי.
  • הגנה נוירו-פרוטקטיבית: הוא מגן על תאי העצב מפני מוות, תפקוד לקוי של סינפסות והצטברות חלבונים רעילים כמו עמילואיד-בטא וטאו – תהליכים פתולוגיים המאפיינים מחלות ניווניות כמו אלצהיימר.

החוקרים גם מציגים את המנגנונים:

  • הגנה נוירו-פרוטקטיבית: הגנה על תאי העצב הקיימים מפני נזק ומוות.
  • הפחתת עקה חמצונית : עקה חמצונית מזיקה לתאי המוח. נוגדי חמצון מגנים עליהם.
  • פעילות אנטי-דלקתית (Anti-Inflammatory): דלקת כרונית במוח תורמת להתקדמות אלצהיימר. ולכן חומרים אנטי-דלקתיים מועילים כאן.
  • עידוד נוירוגנזה ודיפרנציאציה של תאים: יצירה של תאי עצב חדשים ותפקוד תקין שלהם.
  • הגנה מפני ציטוטוקסיות מעוררת גלוטמט: גלוטמט (נוירוטרנסמיטור) בעודף יכול להוביל למוות של תאי עצב.
  • שיפור תפקוד המיטוכונדריה: המיטוכונדריה הן "תחנות הכוח" של התא. תפקוד לקוי שלהן קשור למחלות ניווניות.
  • הגנה מפני אפופטוזיס (Anti-apoptosis): מניעת מוות תאי מתוכנת של תאי עצב בריאים.
  • שיפור שלמות מחסום הדם-מוח: מחסום תקין מונע כניסה של חומרים מזיקים למוח.

*** תוספת יולי 25 – הזן האמריקאי
מחקר שפורסם ביולי 25 בכתב העת Nutrients מציג גם הוא תכונות נוירו-פרוטקטיביות בתהליך ההזדקנות.
המחקר התמקד בהשפעות של תמצית הצמח (OAEE) על רקמת היפוקמפוס של חולדות צעירות ומבוגרות, תוך בחינה מעמיקה של השפעותיו.

הממצאים המרכזיים מצביעים על כך ש-Ocimum americanum:

  • מגן מפני עקה חמצונית: התמצית הפחיתה באופן ניכר נזקי חמצון בתאי מוח, כולל הפחתת רמות מיני חמצן תגובתיים וחמצון שומנים, שהם גורמים מרכזיים לנזק מוחי בתהליך ההזדקנות.
  • בעל פעילות אנטי-דלקתית: תוספת תזונתית של תמצית הבזיליקום האמריקאי הפחיתה את רמות סמני הדלקת העצבית (TNF-α ו-IL-1β) בהיפוקמפוס, תרומה קריטית למניעת התפתחות מחלות ניווניות במוח.
    המחקר מחזק את הרעיון לשימוש ב-Ocimum americanum כצמח מרפא או מזון פונקציונלי לתמיכה בבריאות המוח המזדקן, על בסיס פעילותו נוגדת החמצון ונוגדת הדלקת.

הבזיליקום, על זניו השונים – המתוק, הטולסי, האפריקאי והאמריקאי – מתגלה שוב ושוב כבעל עוצמה טיפולית ובריאותית יוצאת דופן. למרות השוני בפרופילי הטעם והריח ובריכוזי הרכיבים הפעילים הספציפיים, רבים מהיתרונות הבריאותיים הבסיסיים, כגון פעילות נוגדת חמצון, אנטי-דדלקתית ותמיכה קוגניטיבית, חוזרים ונשנים על פני המינים השונים. בין אם זה בהגנה על המוח, תמיכה במערכת חיסונית מאוזנת, הפחתת סטרס או תכונות אנטי-דלקתיות, משפחת הבזיליקום מציעה מגוון עשיר של פיטוכימיקלים בעלי פעילות ביולוגית משמעותית. ומכיוון שאנחנו בישראל, ההמלצה היא לשלב באופן קבוע את הבזיליקום הישראלי (המתוק), הזמין והטרי, בתזונה היומיומית שלכם. בין אם בסלטים, בתבשילים, בפסטו או בחליטות, שילובו יתרום לבריאות טובה יותר ולתמיכה במערכות רבות בגוף – ממערכת העיכול, דרך מערכת החיסון, ועד למערכת העצבים המרכזית. זהו צעד קטן וטעים עם פוטנציאל בריאותי גדול.

*** תוספת ספטמבר 25
מחקר שפורסם בספטמבר 25 בכתב העת Nutrients, הוא סקירה שמדגימה את הפוטנציאל הנוירופרוטקטיבי של צמחי הבזיליקום, על בסיס נתונים ממחקרים שונים. הסקירה מדווחת כי תמציות מהצמחים הראו יכולת להפחית הצטברות חלבון בטא-עמילואיד וחלבון טאו, שניהם סממנים פתולוגיים של מחלת האלצהיימר.
מבחינה מנגנונית, תרכובות ביו-אקטיביות כמו פוליפנולים ופלבנואידים פועלות באופן סינרגטי כדי להפחית נזק חמצוני, להגביר את פעילותם של אנזימים נוגדי חמצון טבעיים בגוף (SOD, CAT ו-GPx), ולהפחית את רמות חלבון הטאו.
מסקנת החוקרים היא שצמחים אלו מציגים פוטנציאל מבטיח כנגד תהליכים ניווניים במחלת האלצהיימר, אך יש צורך במחקר נוסף כדי להעריך את מלוא הפוטנציאל הטיפולי שלהם.

מחקרים נוספים שמראים קשר למוח:

  • מחקר מיוני 18 מראה קשר בין בזיליקום שהפחית ליקויי זיכרון ושינויים נוירודגנרטיביים בהיפוקמפוס.
  • מחקר מ-2020 מציע 10 רכיבים שמקורם בבזיליקום לעיכוב חלבון (MAO-B) שגורם לירידה של דופמין אחד המאפיינים של מחלת אלצהיימר.
  • מחקר מינואר 21 מראה שלבזיליקום תכונות מגנות על נוירונים בהיפוקמפוס.

למאמר המרכז על דמנציה ועל יכולות הטבע במניעה וטיפול – היכנסו.

דברים נוספים שבזיליקום נמצא יעיל עבורם
(בלינקים מוצגים סוגי הבזיליקום)

  1. רכיבים אנטיביוטיים [1][2][3][4][5][6] ואנטי פטריתיים [1] לרבות קנדידה [1].
  2. מחלות מטבוליות (סוכרת והשמנת יתר) [1][2][3][4][5].
  3. איזון פרופיל שומני [1].
  4. מניעת מוטגנסיס שעלול לגרום למחלות ממאירות ולמחלות תורשתיות [1].
  5. מוריד פעילות עצבית מוגברת של מערכת העצבים ההיקפית (לדוגמה סיאטיקה) [1].
  6. אסתמה – שיפור ערכים פתולוגיים, אימונולוגיים ודלקתיים [1].
  7. מגן על הכבד והכליות משימוש באקמול [1].
  8. מגן מפני היווצרות כיב קיבה עקב שימוש באספירין [1].
  9. הגנה מפני תופעות לוואי של כימותרפיה והקרנות על אשכים וטסטוסטרון [1].
  10. נוגד דלקת ומסייע לבצקות [1].
  11. שבץ מוחי (סעיף 5).
  12. מאמרים מרכזים על טולסי: הפרעות מטבוליות, מחלות לב וכלי דם, מערכת חיסון, מערכת העצבים המרכזית, נוירו-קוגניציה, וויסות סטרס (אדפטוגן), מערכת הרבייה, מערכת העיכול, מערכת השתן, הגנה על איברים ורקמות מפני עקה כימית ממזהמים תעשייתיים ומתכות כבדות, וממאמץ פיזי ממושך [1][2][3].

הבזיליקום, על זניו השונים מתגלה שוב ושוב כבעל עוצמה טיפולית ובריאותית יוצאת דופן. בין אם זה בהגנה על המוח, תמיכה במערכת חיסונית מאוזנת, הפחתת סטרס או תכונות אנטי-דלקתיות, משפחת הבזיליקום מציעה מגוון עשיר של פיטוכימיקלים בעלי פעילות ביולוגית משמעותית.

איך לשלב את הבזיליקום בתזונה היומיומית?

מכיוון שאנחנו בישראל, ההמלצה היא לשלב באופן קבוע (בעונה) את הבזיליקום הישראלי, הזמין והטרי, בתזונה היומיומית שלכם.
הנה מספר דרכים ורעיונות לצריכה, תוך התייחסות לכמויות סבירות:

  1. בסלטים טריים: הוסיפו עלים טריים של בזיליקום מתוק או בזיליקום אמריקאי (אם זמין) לסלטים ירוקים, סלט עגבניות, או כל סלט ירקות אחר. כמות של חופן נדיב (כ-10-15 עלים גדולים) לכל סלט, באופן יומי או מספר פעמים בשבוע,
  2. פסטו ביתי: הכנת פסטו ביתי היא דרך מצוינת לצרוך כמויות גדולות של בזיליקום. פסטו מסורתי מכיל שמן זית, אגוזים (צנוברים/שקדים), שום, ובזיליקום. צריכה של כף-שתיים (15-30 גרם) פסטו ביום, יחד עם הארוחות המתאימות, תאפשר ליהנות מריכוז גבוה של הרכיבים הפעילים.
  3. בתבשילים חמים: הוסיפו בזיליקום למרקים, רטבי עגבניות, תבשילי קדרה, או מוקפצים. כדי לשמר את מירב הרכיבים הפעילים והשמנים האתריים, מומלץ להוסיף אותו לקראת סוף הבישול או ממש לפני ההגשה.
  4. חליטות טולסי (בזיליקום קדוש): אם יש לכם גישה לטולסי, הכנת חליטת תה היא דרך מצוינת ליהנות מתכונותיו האדפטוגניות.
  5. שייקים ירוקים: הוסיפו מספר עלי בזיליקום לשייקים הירוקים שלכם, יחד עם פירות וירקות אחרים, להעשרת הטעם והערך התזונתי.
  6. גידול עצמי: הדרך הטובה ביותר להבטיח בזיליקום טרי ואיכותי היא לגדל אותו בעצמכם, באדנית או בגינה. כך תוכלו ליהנות ממנו זמין ונגיש לשימוש יומיומי.

חשוב לזכור ששילוב קבוע ומגוון של צמחים וירקות בתזונה, ובכלל זה הבזיליקום על זניו השונים, הוא המפתח לתמיכה מיטבית בבריאות המוח ובמערכות הגוף כולן.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב