העשרת התזונה בפקאנים משפרת פרופיל שומנים בדם ומורידה סיכון למחלות לב וכלי דם

אגוזי הפקאן ותכולתם:

  • חומצות שומן, כאשר חומצה אולאית (חד בלתי רווי, בדומה לשמן זית) היא הדומיננטית בפרופיל השומן (כ-39%),
  • עשירים במיוחד בנוגדי חמצון (חומצה אלגית, חומצה פרוטוקטצואית, חומצה גאלית, חומצה בנזואית וקטצ'ינים), ופרופיל ייחודי ועשיר של פוליפנולים הכולל אלגיטנינים, פרואנתוציאנידינים (הקבוצה הדומיננטית ביותר, המגיעה לכ-500 מ"ג ב-100 גרם וטוקופרולים.
  • פיטוסטרולים 126 מ"ג לכל 100 גרם).
  • סיבים תזונתיים (5.8 גרם לכל 100 גרם).
  • ויטמינים מקבוצת בי (כמו תיאמין וביוטין)
  • מינרלים כמו סידן, מגנזיום (103 מ"ג), ברזל, אשלגן, סלניום, מנגן ואבץ.
  • 10% חלבון/ חומצות אמינו במיוחד ארגינין (1.36 גרם).

צפיפות נוטריינטים גבוהה זו היא הבסיס ליתרונות הבריאותיים המודגשים במחקרים הקליניים.

במחקר שפורסם באוגוסט 21 בג'ורנל The Journal of Nutrition חוקרים חילקו 52 מבוגרים בגילאי 30 עד 75, שהיו בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם, לאחת משלוש קבוצות.
קבוצה אחת צרכה 68 גרם או (470 קלוריות) של פקאנים ביום כחלק מהתזונה הרגילה שלהם; קבוצה שנייה החליפה פקאן בכמות דומה של קלוריות מהתזונה הרגילה שלהם, וקבוצת ביקורת לא צרכה פקאנים.
במשך שמונה שבועות צרכו המשתתפים ארוחה עתירת שומן כדי לקבוע שינויים בשומנים בדם ובכמות הגלוקוז בדם.

החוקרים ראו שיפור משמעותי בכולסטרול הכולל, בטריגליצרידים וב- LDL שמכונה כולסטרול "רע" וגם בערכי הסוכר בין שתי קבוצות הפקאן.

החוקרים מציינים שההתערבות התזונתית הזו, כאשר היא הוכנסה בהקשר של מחקרי התערבות שונים, הייתה מוצלחת ביותר. היו כמה אנשים שלמעשה עברו מלהיות כולסטרול גבוה בתחילת המחקר, וכבר לא היו בקטגוריה הזו לאחר ההתערבות.

החוקרים ראו ירידה ממוצעת של 5% בכולסטרול הכולל ובין 6-9% ב- LDL בקרב המשתתפים שצרכו פקאנים.

לצורך ההשוואה, החוקרים התייחסו למטא-אנליזה קודמת של 51 התערבויות של פעילות גופנית שנועדו להוריד את הכולסטרול שם דיווחו על ירידה ממוצעת של 1% בכולסטרול הכולל ו -5% ברמת הכולסטרול LDL. כלומר לפחות בהקשר של פרופיל השומנים. פקאן עושה עבודה טובה יותר מפעילות גופנית.
החוקרים מוסיפים שהוספת פקאנים לתזונה לא רק הניבה הפחתה גדולה ועקבית יותר של הכולסטרול הכולל ו- LDL בהשוואה להתערבויות רבות אחרות באורח החיים, אלא עשויה גם להיות גישה בת קיימא יותר לבריאות לטווח ארוך ושכמה מחקרים מהעבר הראו שאפילו הפחתה של 1% ב-LDL קשורה להפחתה קטנה של הסיכון למחלות עורקים כליליים, כך שהפחתות אלה (שנמצאו בהקשר לפקאנים) הן בהחלט בעלות משמעות קלינית.
https://news.uga.edu/pecan-enriched-diet-reduces-cholesterol/

ויש עוד מחקרים שמראים את אותו הקשר:

מחקר מנובמבר 11 בכתב העת The Journal of Nutrition מציין גם הוא שמרכיב ביואקטיבי של פקאנים נספג ותורם להגנה נוגדת חמצון השומנים לאחר הארוחה.

מחקר ממרץ 18 בג'ורנל Nutrients מצא שצריכת הפיטוכימיה מקומץ של אגוזי פקאן שלם מדי יום, יכול להגן על מבוגרים בסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם וסוכרת בשל גילם, מצבם הסובל מעודף משקל, וחלוקת שומן הגוף. כלומר להתערבות הפקאן הייתה השפעה משמעותית קלינית על מספר סממנים רלוונטיים לסיכון קרדיו-מטבולי.

***תוספת ספטמבר 21
מחקר נוסף ממהדורת ספטמבר 21 בכתב העת Nutrition Research בחן השפעה של פקאנים במשך 8 שבועות על רמת חמצון שומנים, בשל העובדה שמכילים הרבה נוגדי חמצון ומצא שצריכת פקאן יומית מגינה מפני סטרס חמצוני המתרחשת לאחר ארוחה עתירת שומן אצל מבוגרים בסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

*** תוספת אוגוסט 23
מחקר של חוקרי A&M AgriLife שבטקסס, שפורסם במאי 23 בג'ורנל Nutrients מראה את היתרונות הבריאותיים של אגוזי פקאן, שעשויים לרסן השמנת יתר ולהפחית רמות של דלקת.
החוקרים מציינים שמספרי ההשמנה והסוכרת הולכים וגדלים בחברה המודרנית ברחבי העולם ואנשים מחפשים אפשרויות בריאות יותר, והמחקר הנוכחי מראה שאגוזי יכולים להיות כלי בריא נוסף בתחומי בריאות אלה.
ד"ר Cisneros-Zevallos הוא החוקר הראשי של המחקר הנוכחי המספק הוכחות מדעיות התומכות בידע המסורתי ביבשת אמריקה לפיו אגוזי פקאן הם מזינים מאוד ומיטיבים עם הבריאות.
הם האכילו עכברים באגוזי פקאן או דיאטות עתירות שומן ומצאו כי אגוזי פקאן מגבירים את הוצאות האנרגיה ומפחיתים דיסביוזה ודלקת. המחקר אישר כי אגוזי פקאן מווסתים ליפוליזה של רקמת שומן ומטבוליזם חמצוני במיטוכונדריה בכבד ובשרירי השלד.
כמו כן התכונות האנטי דלקתיות של אגוזי פקאן שנצפו במחקר הפחיתו דלקת בדרגה נמוכה שמובילה לדלקת כרונית ולהתפתחות של מגוון מחלות נפוצות, מה שמראה שאגוזי פקאן שומרים על משקל הגוף ומונעים סוכרת למרות שהם עתירי שומן.
https://agrilifetoday.tamu.edu/2023/07/28/pecans-give-obesity-and-diabetes-a-slim-chance/

*** תוספת מרץ 25
מחקר שפורסם בינואר 25 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition בהובלת חוקרים ממחלקת מדעי התזונה של פן סטייט בחן האם החלפת חטיפים בפקאנים תורמת לפרופיל השומנים.

החוקרים חילקו באקראי מבוגרים שחיים עם או נמצאים בסיכון לתסמונת מטבולית – סדרה של מצבים המגבירים את הסיכון של אדם למספר מחלות כרוניות – לצרוך 58 גרם אגוזי פקאן במקום החטיפים הרגילים שלהם או להמשיך לאכול את התזונה הרגילה שלהם.
המחקר כלל 138 מבוגרים עם קריטריון אחד או יותר לתסמונת מטבולית -סדרה של מצבים המגבירים את הסיכון של אדם למספר מחלות כרוניות, כולל השמנת יתר בטנית, טריגליצרידים גבוהים, HDL נמוך, לחץ דם גבוה וגלוקוז גבוה בדם בצום. המשתתפים היו בני 25-70 וחולקו אקראית לשתי קבוצות שוות: קבוצת חטיפי פקאן, שהתבקשו לצרוך שתי אונקיות אגוזי פקאן ליום במקום חטיפים הנצרכים בדרך כלל, וקבוצת הדיאטה הרגילה, שהתבקשו להמשיך בתזונה הרגילה שלהן.
נתוני בריאות כלי הדם והדם נאספו בתחילתו ובסיומו של המחקר בן 12 השבועות, ודיווח עצמי של של 24 שעות ביממה נאספו תשע פעמים במהלך המחקר. כל המשתתפים קיבלו גם הוראה להפסיק לאכול את כל סוגי האגוזים האחרים ולשמור על התנהגות תזונתית ואורח חייהם ללא חטיפים עקביים לאורך כל המחקר.

במחקר, קבוצת חטיפי הפקאן חוו ירידה בכולסטרול הכולל, ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL), כולסטרול ללא צפיפות ליפופרוטאינים (nHDL) והטריגליצרידים בהשוואה לביקורת. כמו כן היחס בין HDL -המוביל חזרה כולסטרול לכבד – לכולסטרול הכללי השתנה לטובה.

"תוצאות אלו מוסיפות לבסיס הראיות הגדול התומך ביתרונות הקרדיווסקולריים של אגוזים ומוסיפות תובנות נוספות לגבי האופן שבו מבוגרים יכולים לשלב אגוזים בתזונה שלהם כדי לשפר את האיכות הכוללת של התזונה שלהם"

החוקרים מציינים שהמחקר שלהם לא מצא הבדלים בתוצאות בריאות כלי הדם בין שתי הקבוצות, אך הם מזכירים מחקר מ-2019 בהובלת חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת Tufts שהצביע על כך שתרכובות כימיות בעלות תכונות אנטי דלקתיות הנקראות פוליפנולים בפקאנים עשויות לתמוך בתפקוד האנדותל, גורם מפתח בשמירה על כלי דם בריאים ומניעת חמצון שומנים. לכן הם מעודדים אנשים לצרוך יותר מזונות עם פוליפנולים – כמו פקאן, פירות, ירקות ודגנים מלאים – כדי לתמוך בבריאות הלב ולשפר את איכות התזונה הכללית.
https://www.psu.edu/news/health-and-human-development/story/replacing-other-snacks-pecans-may-improve-cholesterol-diet

המחקר הזה מבחינתי מדגיש את היכולות של פקאנים. אבל לא הייתי הולך על פקאנים לבדם כלומר אתה-58 גרם הייתי מחלק עם מגוון אגוזים: מלך, ברזיל, קשיו, פיסטוק, לוז, מקדמיה, צנוברים ושקדים. ההרכב השומני שלהם לא שונה באופן דרמתי. אבל בכל אחד מהם יש מרכיבים אחרים שאין באחר. ולכן מגוון יהיה תמיד טוב יותר מאחד בודד לבריאות הלב והמוח, לחיזוק המיקרוביום לשיפור מתילציה ועוד. כמובן שמומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית (לאקלויה) ואם רוצים לשפר זמינות ביולוגית או כי יש בעיות הקשורות למעיים/ מיקרוביום ונטיה לאבנים בכליות או גאוט. יהיה אף נכון יותר להשרות במים למספר שעות כדי שהחומצה הפיטית תתפרק.

*** תוספת נובמבר 25
מחקר סקירה מנובמבר 25 בכתב העת Nutrients , אשר סקר עשרות מחקרי התערבות בבני אדם שנערכו ב-25 השנים האחרונות, מחזק ומאשר את היתרונות הייחודיים של אגוזי הפקאן. הסקירה נועדה לבחון את ההשפעות הפיזיולוגיות של צריכת פקאנים על מגוון מדדים קרדיו-מטבוליים, תוך הדגשת הפרופיל התזונתי המיוחד של האגוז העשיר בפרואנתוציאנידינים וטוקופרולים.

מבחינת בריאות הלב וכלי הדם, הנתונים הראו

  • ירידה עקבית ומשמעותית בכולסטרול הכללי, בכולסטרול LDL המכונה "רע" (יחד עם חלקיקי LDL קטנים וצפופים יותר), וברמות הטריגליצרידים. ממצא שאושר גם במדדים דינמיים, כאשר מטבוליזם השומנים השתפר גם לאחר הארוחה (postprandial), מה שמצביע על הגנה מטבולית מתמשכת.
  • הגנה שלהם מפני עקה חמצונית ברמה התאית.
  • המחקר אישר שפקאנים אינם מעלים את הסיכון להשמנה (למרות צפיפותם הקלורית) כאשר הם מחליפים חטיפים אחרים, ככל הנראה בשל מנגנוני פיצוי: העלאת רמות פפטידים מווסתי תיאבון (כגון PYY ו-CCK), המגבירים את תחושת השובע ומפחיתים את הרצון לאכול.
  • מחקרים פרה-קליניים הציעו מנגנונים נוספים בבקרת גלוקוז, כולל עיכוב אנזימי עיכול המפרקים עמילן, וכן הפעלה של "מתג המאסטר" המטבולי AMPK בשרירים, האחראי על הגברת שריפת שומן והוצאת אנרגיה.
  • נצפה כי מנה יחידה של פקאנים הובילה לשיפור אקוטי בביצועים הקוגניטיביים, במיוחד במדדי קשב ומהירות עיבוד.
  • מחקרים פרה-קליניים הצביעו על תרומתם של הפקאנים לבריאות המעי, שם הם שיפרו את מגוון המיקרוביום והפחיתו את רמות הליפופוליסכרידים – מולקולות המעידות על דלקת ועל חדירות מחסום המעי – אפילו בתנאי תזונה עשירה בשומן.

המחקר הזה מהווה אישור קליני רחב היקף לכלל המחקרים שהוצגו לעיל והוא אף מרחיב על התמיכה בסמנים מטבוליים שמעלים סיכון לסוכרת והשמנה בהגנה מיידית על תפקוד המוח, והגנה ארוכת טווח על בריאות המעי. הממצאים הללו מחזקים את המסקנה כי שילוב הפקאן בתזונה הוא גישה בת-קיימא ואפקטיבית במיוחד להפחתת הסיכון הקרדיו-מטבולי והדלקתי.

להבנה נוספת על חשיבות כולסטרול ודרכים נוספות לאזן פרופיל שומני שלא דרך תרופות מזיקות – היכנסו

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב