המנגו הוא פרי אשר צומח על עץ טרופי ובמקור גידולו הטבעי היה באזור סין והודו. כיום נגודל כמעט בכל מקום ובשפע גם בישראל.
המנגו מכונה לעיתים גם "מלך הפירות" מכיוון שהוא נחשב לאהוב על רבים בשל טעמו המתקתק – חמוץ וצבעיו הקיציים.
במנגו יש הרבה מאוד וויטמינים – מיגוון ויטמיני בי (2,3,5,6,פולאט). ויטמין A (כבטא קרוטן), ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K. מכיל גם מינרלים חשובים – נחושת, אשלגן, מנגנאז, מגנזיום, ומעט סלניום וברזל.
המנגו גם עשיר בסיבים תזונתיים.
המנגו עשיר בפוליפנולים, כאשר הנחקר ביותר הוא מנגיפרין, אחריו חומצה גאלית וגלוטנינים. הם נמצאו בעלי פעילויות רפואיות רבות כולל פעילויות נוגדות חמצון, נוגדות סרטן ונוגדות דלקת. במיוחד כנגד מחלות דלקתיות כרוניות במעיים אך נמצאו משפרות דלקות כרוניות באופן כללי, שהן המקור לרוב המוחלט של המחלות הכרוניות. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1541-4337.2008.00047.x
הזמינות הביולוגית של פוליפנולים שמקורם בפולימרים כגון גלוטנינים תלויה בחילוף החומרים של המיקרוביום במעיים. פוליפנולים, כמו גם סיבים תזונתיים ממנגו, עשויים לשמש מזון פרהביוטי להגדלת ושגשוג חיידקים טובים במעיים. כך קובע מחקר שפורסם במאי 21 בג'ורנל Molecules. בנוסף, הוכח כי ההשפעה האנטי דלקתית של מנגו מונעת ומקלה על דלקות ותסמינים אחרים הקשורים למחלות מעיים כרוניות לרבות סרטן המעי הגס, מעי דולף ועצירות באמצעות דיכוי ציטוקינים פרו דלקתיים.
כלומר החוקרים למעשה אומרים שכדי שכל הטוב הזה יהיה זמין לנו חשוב לשמור על מיקרוביום בריא שזה אומר לשמור עליו:
איך שומרים על מיקרוביום מגוון ובריא?
תזונה מגוונת מבוססת צומח[1] (כל הצבעים, כל הטעמים, כל המרקמים), כל המשפחות (פירות וירקות עם קליפה, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שקדים, זרעים ונבטים ומונבטים) וגם בתוך המשפחות לגוון לדוגמה: ירוקים זה לא רק חסה ופטרוזיליה. זה גם מנגולד, רוקט, רוקולה, תרד, סלרי, בזיליקום, נענע ועוד ועוד. עדשים זה גם ירוק, צהוב, כתום, חום, שחור, קטניות יש עשרות סוגים. כאשר יש סייג אחד. מה שלא עושה טוב. מורידים!
דרכים נוספות לקבל לחיזוק החיידקים הטובים: סיבים תזונתיים, עמילנים עמידים ומזון מותסס: כרוב כבוש (sauerkraut)[1], קימצ'י (קוראני), טמפה (אינדונזי), נאטו ומיסו (יפני), משקה קומבוצ'ה. וכמובן התססת פירות וירקות ביתית. והמדריך הבא לדעתי הוא השלם ביותר חלק 1, חלק 2. ישנה גם הדרכה דרך סרטונים אחרי הרשמה כאן.
במקביל להמנע ממגע וצריכה של:
תרופות המשנות לרעה את הרכב המיקרוביום במיוחד אנטיביוטיקה, אבל גם נוגדות חומציות (PPI), מטפורמין, לקסטיבים, תרופות נוגדות דיכאון (SSRI), סטרואידים ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים.
חומרי חיטוי (אנטיבקטריאליים) המכילים למשל טריקלוזן.
תכשירים המכילים משבשי אותות אנדוקריניים כגון פתלאטים ו'חומרים אורגניים מופלרים, PFAS, BPA, מעכבי בעירה, מזונות מרוססים[2][3] ואולי במיוחד גלייפוסט. וגם פלסטיק.
מזון מעובד[2][3][4][5]/ ומזון מסוכר.
מאמרים נוספים על מנגו (פרי, מיצוי, עלים):
- מערכת חיסון –
- מניעת מחלות מטבוליות [1][2].
- איזון סוכרת והורדת תנגודת לאינסולין [1][2][3][4][5][6][7][8] ומניעת סיבוכי סוכרת כמו פגיעה בנפרונים שבכליות[1][2].
- *** תוספת פברואר 25
מחקר אקראי מבוקר, שנערך במכון הטכנולוגי של אילינוי על 48 מבוגרים בגילאי 20-60, שפורסם בינואר 25 בכתב העת Nutrients בדק כיצד אכילת מנגו טרי בהשוואה למזון בקרה תואם קלוריות – אייס איטלקי (קינוח קפוא ומתקתק הדומה לסורבה) – השפיע על דלקת ורגישות לאינסולין במבוגרים הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר עם דלקת כרונית בדרגה נמוכה.
כל משתתפי המחקר השלימו בדיקת סבילות גלוקוז פומית (OGTT) בת שעתיים בתחילת המחקר. לאחר מכן, משתתפי המחקר חולקו באקראי לצרוך כוס אחת של מנגו או את מוצר הביקורת פעמיים ביום במשך ארבעה שבועות. OGTT חזר על עצמו בסוף תקופת ההתערבות.
התוצאות הראו כי משתתפים שאכלו מנגו חוו הפחתה משמעותית בתנגודת לאינסולין, כפי שנמדדה על ידי HOMA-IR (תגובת האינסולין בכבד). תפקוד תאי בטא של הלבלב לייצר ולשחרר אינסולין כדי לגרום לריכוזי גלוקוז נורמליים, השתפר גם הוא משמעותית כאשר נמדדה באמצעות disposition index (DI), סמן מפתח למידת היעילות של הגוף בוויסות רמות הסוכר בדם. לאחר 4 שבועות, לאלו בקבוצת המנגו היו גם ריכוזי אינסולין נמוכים משמעותית בתגובה לבדיקת סבילות גלוקוז פומית (OGTT) בהשוואה לתחילת המחקר, בעוד שלא נצפו שינויים בקבוצת הביקורת.
החוקרים ציינו שלמרות אכילת מזונות דומים מבחינה קלורית, הרכב הגוף נשאר יציב בקבוצת המנגו, בעוד שקבוצת הביקורת חוותה עלייה קלה אך משמעותית במשקל הגוף. ממצאי מחקר נוספים הראו כי סמנים של דלקת (IL-6, TNFα, hs-CRP) ורמות הגלוקוז לא היו שונות באופן משמעותי בין שתי הקבוצות בסוף המחקר, מה שהופך את המנגו להחלפה בריאה ללב עבור פינוקים מתוקים בעלי השוואה קלורית. כמו כן, לא היו הבדלים בין התערבויות בכולסטרול הכולל בצום, כולסטרול LDL, כולסטרול HDL או טריגליצרידים.
החוקרים ציינו ש"השיפור ברגישות לאינסולין בקבוצת המנגו, ללא שינויים במשקל הגוף, מנוגד לתפיסות שגויות לגבי תכולת הסוכר הטבעית של מנגו והשפעה על השמנת יתר וסוכרת. ממצאים המחזקים עוד יותר את החשיבות של פירות טריים, במיוחד מנגו, כחלק מאורח חיים בריא ללב והרגלי תזונה המסייעים בשליטה על רמת הסוכר בדם, בניהול משקל ובריאות כללית". כמו כן הם הציעו שהשליטה הגליקמית המשופרת עשויה לנבוע מפעילות נוגדת חמצון אנדוגנית יעילה יותר, הקשורה לרגישות גבוהה יותר לאינסולין.
https://www.newswise.com/articles/new-study-eating-mangos-daily-shown-to-improve-insulin-sensitivity-and-blood-glucose-control - *** תוספת ספטמבר 25
מחקר אקראי מבוקר שפורסם באוגוסט 25 בכתב העת Foods בחן את ההשפעה של אכילת מנגו טרי מדי יום על אנשים עם טרום-סוכרת (Prediabetes) – מצב שבו רמות הסוכר גבוהות מהנורמה אך אינן מספיק גבוהות לאבחון סוכרת סוג 2.
במחקר השתתפו 23 אנשים בגילאי 70–50, שחולקו לשתי קבוצות: קבוצת טיפול – אכלה מנגו טרי (כ-300 גרם ליום) במשך 24 שבועות. וקבוצת ביקורת – אכלה חטיף גרנולה תואם קלוריות.
במהלך המחקר נבדקו רמות סוכר בצום, HbA1c (מדד לאיזון סוכר לטווח ארוך), תנגודת לאינסולין (HOMA-IR), רגישות לאינסולין (QUICKI) והרכב הגוף.
ממצאי המחקר הראו: ירידה ברמות הסוכר בצום בקבוצת המנגו בהשוואה לעלייה בקבוצת הביקורת, שמירה על HbA1c יציב בקבוצת המנגו לעומת עלייה מובהקת בקבוצת הביקורת, שיפור ברגישות לאינסולין וירידה בתנגודת לאינסולין. וגם בהרכב הגוף: נמצאה ירידה באחוזי השומ, עלייה במסת הגוף הרזה וירידה במידת ההשמנה הבטנית (waist-hip ratio).
הממצאים מחזקים את הרעיון שמנגו עשוי לשמש ככלי תזונתי פשוט וזמין להפחתת הסיכון למעבר מקדם-סוכרת לסוכרת סוג 2, - מניעת שינויים מטבוליים הנובעים מתזונה מערבית עתירת שומן [1].
- מניעת סוכרת הריון [1].
- איזון פרופיל שומני [1].
- מחקר שפורסם במרץ 25 בכתב העת Journal of the American Nutrition Association, בחן את הקשר בין אכילת מנגו מדי יום במשך שבועיים (330 גרם) על מספר מדדים קרדיומטבוליים (לחץ דם, רמות הכולסטרול הכללי והכולסטרול LDL) אצל נשים בריאות לאחר גיל המעבר (גילאי 50-70) עם עודף משקל (BMI 25-40).
לפני תחילת המחקר, החוקרים ביקשו מהמשתתפות להימנע מאכילת מנגו, כאשר הצריכה החלה בביקור השני. במשך שבועיים, המשתתפות השתתפו בשלושה ביקורי מעבדה במרווחים של לפחות 48 שעות זה מזה. בביקור הראשון, החוקרים אספו מדידות בסיסיות, כולל מדדי גוף, לחץ דם וכולסטרול בצום, עם בדיקות מעקב בשעה ובשעתיים. צריכת המנגו החלה בביקור השני, תוך שימוש באותו לוח זמנים לבדיקות. לאחר מכן, המשתתפות אכלו 330 גרם מנגו מדי יום – מחולק למנות בוקר וערב – עד לביקור השלישי, שחזר על פרוטוקול הבדיקה.
המחקר הראה שיפורים מדידים בסמני בריאות הלב המרכזיים. שעתיים לאחר אכילת מנגו, לחץ הדם הסיסטולי של המשתתפות בשכיבה ירד ב-6.3 מ"מ כספית, והייתה ירידה של 2.3 מ"מ כספית בלחץ הדם העורקי הממוצע. יתר על כן, צריכת מנגו מדי יום במשך שבועיים הפחיתה את הכולסטרול הכללי ב-12.9 מ"ג/ד"ל, ואת הכולסטרול LDL ב-12.6 מ"ג/ד"ל.
החוקרים מציינים גם מחקר מעקב קטן יותר עם שישה משתתפים מהמחקר הראשוני שהוזמנו לחקור לעומק את השפעות המנגו על חילוף החומרים של הגלוקוז. בשלושה ביקורי מעבדה, המשתתפים עברו תחילה בדיקת גלוקוז בדם. בביקור השני, הם צרכו 330 גרם מנגו, עם בדיקה לאחר שעה ושעתיים. בביקור השלישי, הם צרכו במקום זאת 83 גרם לחם לבן. רמות הסוכר בדם עלו משמעותית פחות לאחר אכילת מנגו מאשר לאחר אכילת לחם לבן. רמות האינסולין גם הגיבו בצורה חיובית יותר למנגו, הגיעו לשיא וירדו במהירות, תוך שהם נותרו גבוהות שעתיים לאחר אכילת לחם לבן.
החוקרים מצייניםם שתוצאות אלו מתבססות על ראיות הולכות וגדלות לכך שמנגו עשוי לתמוך הן בבריאות הלב וכלי הדם והן בבריאות המטבולית, לכן עבור נשים לאחר גיל המעבר – ועבור אמריקאים רבים המודאגים מבריאות הלב וכלי הדם – מנגו מציע דרך מתוקה באופן טבעי ועשירה בחומרים מזינים לשפר את התוצאות הקרדיווסקולריות ולהפחית את תוספת הסוכר תוך קידום הבריאות הכללית.
https://www.eurekalert.org/news-releases/1085866
- מחלות לב וכלי דם –
- מחלות מעיים –
- מניעה וטיפול בדלקות מעיים (קוליטיס, קרוהן, IBD/S) [1][2][3][4].
- מעלה רמות של חיידקים טובים (פרהביוטי) שמעלים רמות של מטבוליטים כגון אצטאט ובוטיראט, החשובים בהורדת רמות דלקת במעי ובכלל [1].
- מוריד סיכון למחלות זיהומיות נפוצות הקשורות לקיבה, מעיים ודרכי נשימה עליונות בקרב ילדים [1].
- מקל על עצירות [1].
- מניעת דלקות חניכיים [1].
- סיוע והקלה עם דלקות פרקים וכאבים נוירופתיים [1][2].
- בריאות הנפש והמוח –
- מחלות כבד –
עכשיו כשאתם אוכלים את הממתק הטבעי הזה, תהנו ממנו פעמיים – גם טעים וגם בריא.
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה