ממתיקים מלאכותיים משנים לרעה את המיקרוביום והופכים חיידקים רגילים למזיקים

קבוצה של חוקרים מאנגליה בחנו את הקשר בין 3 ממתיקים נפוצים: סכרין, סוכרלוז ואספרטיים על 2 זנים של חיידקים Escherichia coli ו- Enterococcus faecalis השכיחים במעיים של בני אדם ועל פי רוב אינם מייצרים פתולוגיות. את ממצאי המחקר הם פרסמו במאי 21 בג'ורנל International Journal of Molecular Sciences.

מחקרים קודמים הראו כי ממתיקים מלאכותיים יכולים לשנות את מספר וסוג החיידקים במעיים, אך מחקר מולקולרי חדש זה, הוכיח כי ממתיקים יכולים גם לגרום לחיידקים להיות פתוגניים. הוא מצא כי חיידקים פתוגניים אלה יכולים להיקשר לעצמם על ידי ביופילם, להרוס את תאי האפיתל המצפים את דופן המעי. ולחדור למחזור הדם ולהגיע לאיברים פנימיים כמו כבד וטחול ולבלוטות הלימפה ולגרום למספר זיהומים כולל ספסיס. למעשה ראו במחקר שכמות של ממיקים אלה שווי ערך ל-2 פחות דיאט גרמו לאותם שינויים.
חיידקים הגדלים בביו-פילמים רגישים פחות לטיפול אנטי מיקרוביאלי ונוטים יותר להפריש רעלים ושלבסוף גורמים לתחלואה.
כמו כן מצאו שכל שלושת הממתיקים גרמו לחיידקי המעיים הפתוגניים לפלוש למחזור הדם דרך תאי האפיתל שבדופן המעי.

החוקרים מביעים דאגה רבה לגבי צריכת ממתיקים מלאכותיים, כי המחקר הזה הוא הראשון שהראה שחלק מהממתיקים הנפוצים ביותר במזון ושתייה – סכרין, סוכרלוז ואספרטיים – יכולים לגרום לחיידקי מעיים רגילים ו"בריאים" להפוך לפתוגניים. ובסופו של דבר להעלות סיכון לספסיס ולפגיעה קריטית באיברים פנימיים.
אנו יודעים שצריכת יתר של סוכר היא גורם מרכזי בהתפתחות מצבים כמו השמנת יתר וסוכרת (ועוד מחלות אשר הזכרתי כאן). לכן חשוב שנגביר את הידע שלנו לגבי ממתיקים לעומת סוכרים בתזונה כדי להבין טוב יותר את ההשפעה על בריאותנו.
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-06/aru-ssp062321.php

מחקר נוסף שמראה שינויים של ממתיקים מלאכותיים על המיקרוביום תוכלו לראות כאן.

*** תוספת אפריל 24
מחקר שפורסם באפריל 24 בכתב העת Frontiers in Nutrition בהובלת חוקרים מאוניברסיטת Anglia Ruskin גילה שהממתיק האנלוגי של אספרטיים (neotame) המצוי במשקאות, במזונות ובמסטיקים, מסוגל להזיק למעי האנושי ולגרום למחלות.
המחקר הראה ש neotame יכול לגרום לחיידקי מעיים שהיו לא מזיקים בעבר להפוך לפתוגנים ולפלוש לדופן המעי – בכך עלולים להוביל לבעיות בריאותיות כולל תסמונת המעי הרגיז ואלח דם – וגם לגרום להתמוטטות של מחסום האפיתל, המהווה חלק קיר המעיים.
המחקר הדגים ש neotame יכול לפגוע באפיתל המעי באופן ישיר, על ידי גרימת מוות של תאי אפיתל, ובעקיפין, על ידי פגיעה בחיידקים הנפוצים במעיים (E.coli ו-E. faecalis).

החוקרים מסבירים שלחלק מהממתיקים המלאכותיים החדשים יש טעם מתוק פי 1,000 בהשוואה לסוכר, מה שמפחית את הכמות הדרושה להוסיף למזון ולשתייה. ולמרות הכמויות הקטנות יותר בשימוש, ההשפעה של neotame על מערכת היחסים אפיתל-מיקרוביום היא בעלת פוטנציאל לגרום לבריאות מעיים לקויה, אשר בתורה עלולה להוביל למחלות מטבוליות ודלקתיות כגון מחלת מעי רגיז או תנגודת לאינסולין.
המחקר הזה התבסס על עבודה קודמת של שלהם המוצגת למעלה), שגילה שסכרין, סוכרלוז ואספרטיים, עלולים לגרום לנזק דומה במעי.
https://medicalxpress.com/news/2024-04-artificial-sweetener-potential-gut.html#google_vignette

המחקר הזה, מדגיש את הצורך במחקר נוסף על ההשפעות הרעילות של כמה מהממתיקים המלאכותיים שפותחו לאחרונה.

*** תוספת אוקטובר 25 – המנגנון הביוכימי

מאמר סקירה מקיף שפורסם באוקטובר 25 בכתב העת –Frontiers in Nutrition מספק כעת הסבר מולקולרי אפשרי לתופעות הקשות שתוארו במחקרים הקודמים. הסקירה בחנה את ההשפעה של ממתיקים נפוצים (כגון סכרין, סוכרלוז, אספרטם, וסטיוויה) והגיעה למסקנה שהקשר בין ממתיקים לדיסביוזיס אינו "השפעה ללא סיבה" כפי שחשבו בעבר.

הממצאים מרמזים שהממתיקים פועלים בשני מנגנונים מרכזיים:

  1. שינוי הביוכימיה החיידקית: הממתיקים משפיעים באופן ישיר על חילוף החומרים של החיידקים, ובאופן ספציפי הם משבשים את מסלולי התקשורת החיידקית (Quorum Sensing). זוהי מערכת תקשורת שבה חיידקים משתמשים כדי "לספור" את עצמם ולהחליט מתי לפעול יחד (כגון יצירת ביופילם, הפרשת רעלנים או הפיכה לפתוגניים). שיבוש זה עלול להוביל לחיידקים רגילים "לקבל החלטות מזיקות" כפי שתואר במחקרים הקודמים שלעיל, ובסופו של דבר להוביל לדיסביוזיס.
  2. פגיעה ב"משטר המיקרוביום" (דרך פאג'ים): ישנן עדויות המצביעות על כך שממתיקים יכולים להשפיע על פאג'ים – שמכונים גם "וירוסים ענקיים" המדביקים חיידקים ותפקידם הוא לווסת את אוכלוסיית החיידקים במעי. על ידי שיבוש פעילות הפאג'ים, הממתיקים למעשה מפריעים למנגנון הבקרה הטבעי של המיקרוביום, מה שעלול להוביל לשגשוג יתר של זנים לא מועילים = דיסביוזיס.

המחקרים הקודמים הראו מה ממתיקים עושים (גורמים לחדירה ולפתוגניות); מאמר הסקירה החדש מספק לנו את ההסבר המולקולרי שמסביר איך מתרחשת הפעולה הרסנית הזו. זה מחזק את העמדה שבחירה בממתיקים אלו אינה "בחירה ניטרלית" כפי שמקובל לחשוב.

אנחנו כבר הבנו שגם תחליפי סוכר יכולים לעודד מחלות מטבוליות.

הערה מתודולוגית: המאמרים באתר מבוססים על ניתוח מעמיק ומקיף של מגוון מחקרים (מעבדה/ חיות, תצפית, התערבות וניסויים מבוקרי פלסבו). לכל סוג מחקר משמעות קלינית ומגבלות מסוימות. המטרה היא להנגיש את המידע העדכני ביותר לנושא המדובר וליצור את התמונה הברורה ביותר. אין באמור עובדה מוחלטת, אלא הצגת ראיות בהקשרן, מתוך גישה אינטגרטיבית ואחראית.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב