סוכר – מאמר מרכז על השלכות בריאותיות – מחלות מטבוליות, מחלות לב, סרטן, דלקות, הפרעות קוגנטיביות ונפשיות

במשך עשרות שנים הסתירו מפנינו שסוכר הוא הבעיה המערבית שכוללת עליה תלולה במקרים של השמנה, סוכרת ומחלות לב, והפילו את האשמה על השומן. דבר שהתברר כלא נכון, מידע מוטה ומטעה מצד תעשיות המזון.

היום כבר יותר מברור שסוכר הוא סוג של סם ממכר שגורם להרבה מאוד תופעות שכיחות ומטרידות כמו:

  1. מחלות מטבוליות [1][2][3](השמנת יתר [1][2][3], עמידות לאינסולין, לחץ דם גבוה, כבד שומני והיפרליפידמיה). שגורמים בסופו של דבר גם למחלות לב ולמוות בטרם עת מכל סיבה שהיא.
    • גם בזמן הריון נמצא מעלה סיכון להשמנה אצל היילוד [1] ולהפרעות רגשיות ונפשיות [2]
    • מחקר משוויץ שפורסם במרץ 21 בג'ורנל Journal of Hepatology מצא שאפילו כמויות מתונות של סוכר מגבירות את סינתזת השומן.
      צוות של חוקרים מאוניברסיטת ציריך (UZH) ובית החולים האוניברסיטאי ציריך (USZ) חקרו את השאלות הללו. בהשוואה למחקרים קודמים, שבדקו בעיקר צריכת כמויות סוכר גבוהות מאוד, תוצאותיהם מראות שאפילו כמויות מתונות מובילות לשינוי בחילוף החומרים של משתתפי הבדיקה. החוקרים ראו שגם שמונים גרם סוכר מדי יום, שווה ערך לכ- 0,8 ליטר של משקה קל רגיל, מגביר את ייצור השומן בכבד. וייצור השומן הפעיל יתר נמשך לתקופה ארוכה יותר, גם אם לא צורכים יותר סוכר.
      Eighty grams of sugar daily, which is equivalent to about 0,8 liters of a normal soft drink, boosts fat production in the liver. And the overactive fat production continues for a longer period of time, even if no more sugar is consumed
      https://www.media.uzh.ch/en/Press-Releases/2021/Fat-production.html
      תשעים וארבעה צעירים בריאים השתתפו במחקר. מדי יום במשך שבעה שבועות הם צרכו משקה ממותק בסוגים שונים של סוכר, בעוד שקבוצת הביקורת לא עשתה זאת. המשקאות הכילו פרוקטוז, גלוקוז או סוכרוז. לאחר מכן החוקרים נתחו את השפעתם של המשקאות הממותקים על חילוף החומרים בשומנים. הם ראו שפרוקטוז וסוכרוז ממשקאות ממותקים ייצרו שומן פי 2 מאשר מצריכתם דרך המזון והשפעתם היתה גם יותר מ-12 שעות לאחר הצריכה.
      ייצור שומן מוגבר בכבד הוא שלב ראשון משמעותי בהתפתחות מחלות שכיחות כמו כבד שומני וסוכרת מסוג 2.
    • מחקר "מטריה" על השפעת מזונות ומשקאות על סוכרת סוג 2.
    • סוכר משנה את המיקרוביום של המעי וגורם לשרשרת אירועים שמובילה למחלות מטבוליות, טרום סוכרת ועלייה במשקל.
    • על פי מחקר שהובילו חוקרים בהרווארד T.H. שפורסם באפריל 23 בג'ורנל theBMJ.
      החוקרים בחנו 15,486 גברים ונשים עם אבחנה של סוכרת מסוג 2 בתחילת הדרך ובמהלך המעקב. צריכת המשקאות (מסוכרים, מים, תה, קפה) הוערכה באמצעות שאלון תדירות מזון מאומת ועודכן כל שנתיים עד ארבע שנים.
      במהלך ממוצע של 18.5 שנות מעקב תועדו 3447 משתתפים עם אירוע לב וכלי דם (CVD) ו-7638 מקרי מוות.
      לאחר התאמה רב-משתנית, כאשר השוו בין הקטגוריות של הצריכה הנמוכה ביותר של משקאות עם הצריכה הגבוהה ביותר, יחסי הסיכון המצטברים לתמותה באופן כללי היו: 20% יותר עבור משקאות ממותקים בסוכר (SSB), 26% פחות לקפה, 21% פחות לתה, 23% פחות למים.
      קשרים דומים נצפו בין המשקאות הללו גם לתמותה מ- CVD.
      כמו כן באופן כללי משקאות SSB היו קשורים לסיכון גבוה יותר ב-25% לאירוע CVD וב-29% יותר לתמותה מ- CVD.
  2. ניתן לראות גם קשר ישיר בין צריכת סוכר לסרטן [2][3][4][5][6].
    וגם בעקיפין – השמנה וסרטן.
    • מחקר מפברואר 21 בג'ורנל Nature Communications מחבר את הקשר בין סוכר גבוה לסוכרת סוג 2, השמנה וסרטן. המחקר מראה כי הסוכר המעובד גורם למערכת החיסון "להידלק" ולמצב של תגובות יתר וחמצון של ליפו-פולי-סכרידים (LPS) דבר שמוביל לפגיעה בתאים ורקמות ובתפקודם.
  3. צריכת יתר של סוכר פוגעת בתפקוד המיטוכונדריה.
  4. סוכר מעובד מעלה שכיחות לדלקות במעיים עקב פגיעה במיקרוביום ושפעול יתר של תאים חיסוניים. הפגיעה במיקרוביום כשלעצמה מעודדת מחלות מטבוליות, מחלות לב וסרטנים שונים.
  5. ישנו גם קשר בין סוכר לדלקות פרקים ואוסטאופרוזיס ולעליה בסמני דלקת באופן כללי [1].
  6. עדויות ממחקרים בבני אדם ובעלי חיים הוכיחו כי דיאטות עתירות אנרגיה פוגעות גם בתפקוד הקוגניטיבי.
    • למשל במחקר שפורסם בדצמבר 19 בג'ורנל Neuroscience & Biobehavioral Reviews המטא-אנליזות הראו שכל סוג של דיאטה ומטלה השפיעו לרעה על הביצועים, כאשר ההשפעה הגדולה ביותר נוצרה על ידי חשיפה לתזונה משולבת עתירת שומן וסוכר.
    • במחקר אחר מיולי 19 בג'ורנל Clinical Intervention Aging מצאו שצריכה מופרזת של סוכר בקרב מבוגרים הראתה קשר בולט לתפקודים קוגניטיביים ירודים.
    • מחקר שפורסם במרץ 21 בג'ורנל Translational Psychiatry שהובילו חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה בשיתוף פעולה עם קבוצת מחקר באוניברסיטת דרום קליפורניה הראה במודל מכרסמים כי צריכה יומית של משקאות ממותקים בסוכר בגיל ההתבגרות פוגעת בביצועים במשימת למידה וזיכרון במהלך הבגרות. הקבוצה הראתה עוד כי שינויים בחיידקים במעיים עשויים להיות המפתח לפגיעה בזיכרון הנגרמת על ידי סוכר. הם הבינו זאת אחרי שראו כי בעיות זיכרון ניצפו גם כאשר הוסיפו חיידקים מסוג Parabacteroides לחולדות שמעולם לא צרכו סוכר.
      בהתחשב בתפקיד שההיפוקמפוס ממלא במגוון פונקציות קוגניטיביות ובעובדה שהאזור עדיין מתפתח לגיל ההתבגרות המאוחרת, החוקרים ביקשו להבין יותר אודות הפגיעות שלו לתזונה עתירת סוכר באמצעות מיקרוביום המעיים.
      חולדות צעירות קיבלו את האוכל הרגיל שלהן עם תמיסת סוכר של 11%, שמשווה למשקאות מומתקים.
      לאחר מכן החוקרים אתגרו את החולדות במשימת זיכרון הקשורה לתפקודי ההיפוקמפוס. החוקרים מצאו שלחולדות שצרכו סוכר בתחילת החיים הייתה יכולת לקויה להבחין בכך שאובייקט היה חדש בהקשר ספציפי, משימה שהחולדות שלא קיבלו סוכר היו מסוגלות לבצע.
      ניתוחים נוספים קבעו כי צריכת סוכר גבוהה הובילה לרמות גבוהות של פרבקטרואידים במיקרוביום המעיים, יותר מ -100 טריליון המיקרואורגניזמים במערכת העיכול הממלאים תפקיד בבריאות ומחלות האדם.
      כדי לזהות טוב יותר את המנגנון שבאמצעותו השפיעו החיידקים על הזיכרון והלמידה, החוקרים הגדילו בניסוי את רמות ה- Parabacteroides במיקרוביום של חולדות שמעולם לא צרכו סוכר.
      החוקרים מצאו שלחולדות שצרכו סוכר בתחילת החיים הייתה יכולת לקויה להבחין בהקשר של חפץ חדש למשימה, דבר ששהחולדות שלא קיבלו סוכר היו מסוגלות לעשות.
      כמו כן הסוכר בתחילת החיים העלה את רמות ה-Parabacteroides, וככל שרמות ה-Parabacteroides היו גבוהות יותר, כך החולדות נכשלו יותר במשימה.
      עוד מציינים החוקרים שהחיידקים לבדם הספיקו כדי לפגוע בזיכרון באותו אופן כמו סוכר, אך הם גם פגעו בסוגים אחרים של תפקודי זיכרון.
      https://news.uga.edu/sugar-not-so-nice-childs-brain-development/
    • מאמר שפורסם באוקטובר 20 בג'ורנל Evolution and Human Behavior מאשש את הדברים הללו ומוסיף שדיאטה עתירת סוכר עלולה להוביל לתגובה של הזנה היפר-אקטיבית, ותורמת להפרעות התנהגות כמו הפרעת קשב וריכוז, מאניה דיפרסיה והתנהגות תוקפנית. המחקר מחבר בין פרוקטוז – מרכיב של ממתיקים פופולריים (HFCS) – לבין חומצת שתן, מטבוליט פרוקטוז, לסיכון מוגבר להתנהגות זו. כמובן שהחוקרים לא חושבים שמדובר בתופעה של מרכיב בודד, אבל הוא בהחלט תורם.
      המשמעות היא שלמרות שהיא מיועדת להישרדות, מסלול הפרוקטוז הופעל יתר על המידה בגלל כמויות הסוכר הגבוהות בתזונה המערבית הסטנדרטית וכאשר מסלול הפרוקטוז מגורה באופן כרוני, הוא עלול לחוש את רגישותו של "תגובות הדוניות" ולגרום לדיכאון.
  7. דיכאון [1][2][3][4].
    • *** תוספת אוקטובר 24
      אנשים עם העדפה למתוקים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון, סוכרת ולסבול משבץ מוחי, על פי מחקר שפורסם באוקטובר 24 בכתב העת Journal of Translational Medicine בהובלת חוקרים מאוניברסיטת סארי.
      המחקר לקח מידע אנונימי על העדפות המזון של 180,000 מתנדבים בתוך הביובנק הבריטי והשתמש בבינה מלאכותית שידעה לזהות קבוצות של אנשים המוגדרות לפי העדפות המזון שלהם וכך יכלו לקבץ אותם לשלושה פרופילים כלליים:
      a: 'מודע לבריאות': אלה שהעדיפו פירות וירקות על פני מזון מהחי ומתוקים.
      b: 'אוכלי כל': אוהב את רוב המאכלים, כולל בשר, דגים וכמה ירקות, כמו גם ממתקים וקינוחים.
      c: 'אוהבי מתוק' (sweet touth): מעדיפים מאכלים מתוקים ומשקאות ממותקים ופחות מתעניינים באפשרויות בריאות יותר כמו פירות וירקות.
      הצוות בחן את נתוני הביובנק הבריטי על דגימות דם שבהן נמדדו 2,923 חלבונים ו-168 מטבוליטים כדי לראות כיצד הרמות הללו השתנו בכל קבוצה.
      הם מסבירים שחלבונים הם סוסי העבודה של הגוף ועושים הכל, החל ממלחמה בזיהומים ועד התכווצויות שרירים וחשיבה. מטבוליטים הם מולקולות קטנות המיוצרות במהלך העיכול ותהליכים כימיים אחרים בגוף, וכל אלה יכולים לספר לנו הרבה על מידת התפקוד של הגוף שלנו. על ידי השוואת חלבונים ומטבוליטים מבוססי דם אלה, החוקרים יכלו לקבל תמונה ברורה יותר של ההבדלים הביולוגיים בין הקבוצות.
      המחקר הראה של'אוהבי המתוק' יש סיכוי גבוה יותר ב-31% ללקות בדיכאון, גם היו להם שיעורים גבוהים יותר של סוכרת, כמו גם מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות.
      החוקרים בדקו גם את ההבדלים בין שלוש הקבוצות בבדיקות ביוכימיה סטנדרטיות בדם. לקבוצת ' אוהבי המתוק', היו רמות גבוהות יותר של חלבון תגובתי מסוג C, שהוא סמן לדלקת, תוצאות הדם שלהם הראו גם רמות גבוהות יותר של גלוקוז ופרופילי שומנים גרועים, וזה סימן אזהרה חזק לסוכרת ומחלות לב.
      לעומת זאת, לקבוצה המודעת לבריאות, שגם לה צריכת סיבים תזונתיים גבוהה יותר, היה סיכון נמוך יותר לאי ספיקת לב, מחלות כליות כרוניות ושבץ מוחי, בעוד שלקבוצת אוכלי הכל היו סיכונים בריאותיים בינוניים.
      https://www.getsurrey.co.uk/news/health/surrey-professor-reveals-having-sweet-30102562
  8. קשב וריכוז (ADHD) – חשיבות התזונה – מזהמים סביבתיים – מאמר מרכז.
  9. אבנים בכליות.

מחקר סקירה המציג את ההשלכות ההתנהגותיות של צריכת סוכר הן בהקשרים מטבוליים, הורמונליים ורגשיים המובילים להתמכרות בדומה לאלכוהול, ניקוטין וסמים.

האם יש מה לעשות כדי להוריד את הצריכה של מוצרים ממותקים ומעובדים?

משרדי הבריאות בעולם מנסים להראות שהם מבינים את הנזק הבריאותי ו"מחפשים" "פתרונות" "יצירתיים" כדי שייקנו פחות.
אצלנו למשל שמים מדבקות אדומות או ירוקות מה שבפועל לא ממש כובד ואם לומר בלשון המעטה חלק מהמוצרים המסומנים הם דווקא בסדר (למשל טחינה, נקטרים) והרבה מאוד מוצרים לא מסומנים בכלל כי הם קטנים במשקל (למשל חטיפים), אבל מכילים את כל הזבל של הזבלים.בכמה מדינות בארצות הברית וכן באירופה מטילים מס נוסף על משקאות ממותקים.חוקרים מאוניברסיטת אוהיו בחנו האם זה משפיע על רכישת המשקאות. את הממצאים פרסמו באוקטובר 21 בג'ורנל Psychological.
המחקר בחן שתי חנויות נוחות בסן פרנסיסקו, שכיום יש להן מס על משקאות ממותקים של 1 סנט לאונקיה – תוספת של 12 סנט למשקה של 12 אונקיות.
החוקרים שינו את תגי המחיר שהוצבו על המשקאות הממותקים במהלך המחקר שנמשך שמונה שבועות.
היו שלושה תגי מחיר שהתחלפו:

  1. המחיר למשקה (12 אונקיות) $1.52
  2. מחיר וההודעה "SF Sugary Tax"
  3. כמו 2 עם תוספת מסר שהכנסות המס יתמכו בתוכניות סטודנטים מקומיות באוניברסיטאות.

לכל המשקאות הלא ממותקים, שלא היו חייבים במס, היה מצוין המחיר בלבד – $1.40.
החוקרים השוו את מכירות המשקאות במהלך תקופת המחקר לשבועיים הקודמים שבמהלכה מס המשקאות הממותקים היה בתוקף, אך לא היו תגי מחיר.
החוקרים גם השוו את המכירות לשנתיים שקדמו למס.
התוצאות הראו שמכירות משקאות ממותקים לא היו נמוכות יותר במהלך השבועיים שלפני תחילת המחקר, בהשוואה למכירות בשנתיים שלפני המס. במילים אחרות, המס עצמו לא הפחית רכישות של משקאות ממותקים.
לאחר מכן בדקו החוקרים את ההשפעות של שלושת תגי המחיר השונים במהלך המחקר והתוצאות הראו כי חלקם של משקאות ממותקים שנרכשו כאשר התגים הראו רק מחיר (קבוצה 1) לא היה שונה באופן משמעותי מהתקופה של שבועיים לפני המחקר.
כן נצפתה ירידה מסוימת של כ-10% במכירות כאשר צוין תוספת המס (קבוצה 2).
בתגים שציינו היכן יושקעו המיסים (קבוצה 3) לא הייתה השפעה משמעותית מעבר לתגים שפשוט ציינו את תוספת המס.
התוצאות הראו כי רוב הצרכנים שבחרו להימנע ממשקאות ממותקים בתוספת מס בחרו במשקה שאינו חייב במס.
החוקרים הסיקו בשלב הזה שצרכנים סולדים ממיסים, אז כשהם לומדים שלמשקה האהוב עליהם יש מס על משקאות ממותקים, חלקם פחות מעוניינים לקנות אותו. ושהם בדרך כלל מחליפים משקאות בריאים יותר, כמו מים בבקבוקים. כך שלא נראה שהמיסים פוגעים בחנויות שמוכרות משקאות.

שני מחקרים נוספים שבוצעו העלו כי בולטות המס הייתה יעילה בחלק מהמקרים, בין השאר, משום שהצרכנים העריכו יתר על המידה את סכום המס, מה שהוביל להפחתת כוונות הרכישה. כלומר כשהם נשאלו כמה מס לדעתם פחית של 12 אונקיות מוסיפה במחיר, ההערכה הממוצעת היתה 40 סנט.
החוקרים חושבים שאם היו יודעים שהמס נמוך יותר, כנראה שהיו ממשיכים לקנות, כלומר לא יעיל במיוחד.

מחקר אחר מצא שכאשר נאמר לצרכנים שהמס הוא רק 12 סנט, הם דיווחו שיש להם הרבה יותר סיכוי לרכוש את המשקה.

כמה שהמחקר הזה יכול לענין מבחינה פסיכולוגית, ברור לי שזו לא הדרך לגרום צריכה נמוכה יותר של משקאות ממותקים.
המוצרים האלה לא צריכים להיות על המדף. נקודה!
ההמלצה שאני נותן היא להגיע עם רשימה מסודרת שלא מכילה את הדברים האלה ולדבוק בה.
לשים רטייה מדומינת (כמו של סוסים) שלא מאפשרת להסתכל ימינה ושמאלה.
להוריד את כמות הפעמים שהולכים לסופרים הגדולים ולהעדיף באופן כללי את חנויות הטבע, חקלאות מקומית ושווקים.
https://news.osu.edu/why-sugary-drink-taxes-arent-effective–and-how-to-change-that/

הערכות כלכליות של נזקי הסוכר

על פי חוקרים מאוניברסיטת אלברטה במחקר שפורסם במרץ 22 בג'ורנל The Canadian Journal of Public Health הנטל הכלכלי של צריכת סוכר מופרזת בקנדה עומדת על-5 מיליארד דולר בשנה, הודות לעלויות הישירות והעקיפות הקשורות ל-16 מחלות כרוניות. החוקרים קוראים לממשלות להשתמש במיסוי, סובסידיות, חינוך ואמצעים אחרים כדי לעודד הרגלי אכילה בריאים יותר, ואמרו שזהו "אזור של צורך דחוף בפעולה" בעידן שלאחר מגיפת הקורונה.
לדברי החוקרים המגיפה הזו הביאה לנו אורח חיים עוד יותר לא בריא – בצד התזונה, בצד הפעילות הגופנית ובזמן המסך לילדים. ושאם לא נפעל כעת, עלינו לצפות לעליה במחלות מטבוליות גם בעתיד. עלויות שירותי הבריאות למחלות כרוניות עולות ועולות ולכן אנחנו לא רק צריכים להפוך את מערכת הבריאות ליעילה יותר, אנחנו צריכים גם לפעול ולהשקיע במניעה ראשונית כדי להבטיח פחות חולים עם מחלות כרוניות. טיפול בצריכת סוכר הוא אסטרטגיה אחת להשיג זאת.
באמצעות נתונים שדווחו בסקר הבריאות של הקהילה הקנדית לשנת 2015 על תזונה, החוקרים מצאו כי שניים מכל שלושה קנדים אוכלים יותר סוכר מהמומלץ. לאחר מכן הם קבעו הערכות סיכון ל-16 מצבים כרוניים הקשורים לתזונה, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות כליות, קטיעת גפיים וכאבי גב תחתון. הם חישבו עלויות בריאות ישירות שניתן להימנע מהן, כגון רופאים, בתי חולים ותרופות, יחד עם עלויות עקיפות כמו אובדן תפוקה עקב מחלה ונכות.
הם הגיעו למסקנה שאם הקנדים היו ממלאים את ההמלצה של עד 10 אחוז סוכר מעובד (מסך האוכל) ב-2019, ניתן היה לחסוך לפי ההערכות 2.5 מיליארד דולר, ועלויות של 5 מיליארד דולר היו יכולות להימנע על ידי ביצוע ההמלצה המחמירה יותר של חמישה אחוזים. החוקרים דיווחו, עם תג מחיר שנתי של עד 190 מיליארד דולר.
החוקרים העריכו כי הגבלת צריכת הסוכר החופשית לפחות מ-10% מצריכת האנרגיה יכולה להפחית את שכיחות הסוכרת ב-27%, והתועלת הזו יכולה להגיע ל-44.8% אם הקנדים יגבילו את צריכת הסוכר שלהם לפחות מחמישה אחוזים.

הפחתת סוכר ממזונות מתועשים ומבקבוקי שתיה – משמעות בריאותית וכלכלית

הבהרה חשובה

כחלק מייעוצי הבריאות שלי אני נתקל הרבה בהורים לילדים שמבקשים ויטמינים ומינרלים ועוד בצורה של סוכריות או סירופים, מהסיבה שהם מפונקים ולא מכניסים לפה כל דבר. בד בבד הם מבקשים לתת להם משהו שיעזור להם עם בעיות קשב וריכוז ומצבי רוח משתנים.
התשובה הראשונה שלי היא שילדים לא נולדים עם תמונות של גלידות, עוגות ושאר ממתקים ושזו התניה שעוברת מדור לדור כאילו מדובר בפינוק ואכפתיות. ברגע שילד נחשף למתוק תחושת ההיי עולה והוא פשוט מבקש אותה יותר ומתחיל להתנות ארוחות עם מתוק מתועש כמו קטשופ ושאר רטבים וממרחים מתוקים.
לכן חשוב לקחת כאן אחריות ולתת להם בעיקר פירות וירקות מתוקים מהטבע, פירות יבשים, שוקולד מריר.
ואם עוגיות או עוגות אז עדיף להכין לבד עם ממתיקים כמו סוכר קוקוס, אגבה וסילאן ולא לשכוח להכניס גם שומנים טובים (אגוזים, שקדים, שמן קוקוס שמן זית וכדומה)

דרך אגב מי שחושב שסוכר דווקא מעלה חיוניות ומצב רוח אז מחקר מטא אנליזה מראה את ההיפך. ויש עוד מחקרים שמראים על קשר לדיכאון [1][2].
ומי שחושב שתחליפי סוכר טובים יותר. כדאי שיחשוב שוב

למידע נוסך על סוכרת מניעה וטיפול היכנסו.

היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.

מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להישאר מעודכנים


תגובות

כתיבת תגובה

קטגוריות A:B/ א-ב