פלבנולים הם מולקולות קטנות הנמצאות בפירות וירקות רבים, וגם בקקאו. הם נותנים לפירות וירקות את הצבעים הבהירים שלהם, וידוע שהם מועילים לתפקוד כלי הדם.
צוות של חוקרים מאוניברסיטת ברמינגהאם רצו לדעת האם הם מועילים גם לכלי הדם במוח והאם יכולה להיות להם השפעה חיובית על התפקוד הקוגניטיבי. את ממצאיהם פירסמו בנובמבר 20 בג'ורנל nature-scientific reports
הצוות גייס 18 אנשים בריאים שאינם מעשנים וללא מחלות מוח, לב, כלי דם או נשימה.
הצוות בדק את המשתתפים לפני צריכת פלבנולים מקקאו ובשני ניסויים נפרדים, אחד בו הנבדקים קיבלו קקאו עשיר בפלבנול ואחד במהלכו הם צרכו קקאו מעובד עם רמות נמוכות מאוד של פלבנולים. גם המשתתפים וגם החוקרים לא ידעו איזה סוג קקאו נצרך בכל אחד מהניסויים (כפל סמיות).
כשעתיים לאחר צריכת הקקאו, המשתתפים נשמו אוויר עם 5% פחמן דו חמצני שזה בערך פי 100 מהריכוז הרגיל באוויר (hypercapnia). זוהי שיטה סטנדרטית לאתגר את כלי הדם במוח כדי לקבוע עד כמה הם מגיבים. במצב תקין הגוף מגיב בדרך כלל על ידי הגברת זרימת הדם למוח, כי זה מביא יותר חמצן ומאפשר גם למוח לסלק יותר פחמן דו חמצני.
בעזרת ספקטרוסקופיה תפקודית, טכניקה המשתמשת באור כדי ללכוד שינויים בזרימת הדם למוח, הצוות מדד חמצון בקליפת המוח הקדמית, שממלא תפקיד מפתח בתכנון, בוויסות ההתנהגות ובקבלת ההחלטות, דבר שמאפשר למדוד עד כמה המוח מתגונן מפני עודף הפחמן הדו חמצני.
החוקרים אתגרו את המשתתפים במשימות מורכבות (סותרות או תחרותיות). ומצאו שאלה שנחשפו לפלבונים מהקקאו הייתה תגובת חמצון מוחית חזקה ומהירה יותר. וגם היה הבדל בין סוגי הקקאו בתגובה, יותר מפי 3 בין הקקאו העשיר בפלבנולים לזה הדל. המשתתפים גם ביצעו ביצועים טובים יותר במבחנים הקוגניטיביים המאתגרים ביותר, תוך שהם פותרים נכון בעיות ב-11% מהר יותר ממה שהצליחו בתחילת המחקר או כשצרכו קקאו מעובד מופחת פלבנולים.
https://neurosciencenews.com/cocoa-flavanols-oxygenation-cognition-17321/
הממצאים מראים כי השיפורים בפעילות כלי הדם לאחר חשיפה לפלבנולים קשורים לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי ובמיוחד באתגר

עם זאת לא כל ה-18 חוו שיפורים… אצל ארבעה מתוכם לא היו הבדלים משמעותיים בתגובת החמצון במוח לאחר צריכת פלבנולים, וגם ביצועיהם במבחנים לא השתפרו, הסיבה לכך יכולה להיות שארבעת המשתתפים הללו כבר קיבלו את תגובת החמצון הגבוהה ביותר בתחילת המחקר, מה שעשוי להצביע שמי שכבר די בכושר אין הרבה מקום לשיפור. הממצאים מראים כי השיפורים בפעילות כלי הדם לאחר חשיפה לפלבנולים קשורים לשיפור בתפקוד הקוגניטיבי.
*** תוספת דצמבר 23
מחקר אקראי מוצלב חד סמיות (החוקרים והעורכים לא יודעים) שפורסם בדצמבר 23 בכתב העת Nutrients בחן את ההשפעות של צריכת שוקולד מריר על שיפור תפקוד המוח במהלך משימות קוגניטיביות על ידי הדמיה תפקודית של המוח בתהודה מגנטית (fMRI). במחקר 26 משתתפים חולקו ל-2 קבוצות. כל אחת מהן קיבלה שוקולד מריר (25 גרם) בריכוז/אחוז נמוך (LC) (211.7 מ"ג) או ריכוז גבוה (HC) (635) מ"ג) של פוליפנולים. ההבדל בין הקבוצות היה היום שבו קיבלו את 2 הריכוזים השונים, כלומר אחת התחילה עם נמוך וסיימה עם גבוה והשניה להיפך.
פעילויות המוח שלהם נותחו במהלך משימות קוגניטיביות מתמשכות ומאומצות הרלוונטיות לתפקוד ניהולי באמצעות fMRI בשני מפגשים רצופים של 15 דקות (25 ו-50 דקות לאחר האכילה).
החוקרים ראו השפעות אינטראקציה מובהקות בין צריכת שוקולד לבין הפעילות המוחית בקליפת המוח הקדם-מצחית הצדדית השמאלית ובאונה הקודקודית התחתונה השמאלית.
אצל אלה שהחלו עם שוקולד HC, אזורים אלה הראו פעילות מוחית נמוכה יותר בפגישה השנייה של LC; עם זאת, אזורים אלה הראו פעילות גבוהה יותר בפגישה השנייה אצל אלה שהחלו עם שוקולד LC. תוצאות אלו מצביעות על כך ששוקולד מריר מועשר בפוליפנול (אחוז גבוה של קקאו) משפר את השימוש היעיל במשאבים קוגניטיביים על ידי הפחתת המאמץ של פעילות המוח.

למאמרים נוספים הקשורים לקקאו ושוקולד.
לחלק של הפרקטיקה! מה עושים עכשיו ואיך מיישמים את כל הידע הזה.
🧰 ארגז הכלים המעשי, 🗓️ תוכניות פעולה הדרגתיות ליישום הרגלים קריטיים.
🛒 רשימות קניות ממוקדות וטבלאות רכיבים, 👨🍳 מתכונים קלים ומדויקים.
💡 הנחיות יישום (מה זה אומר בפועל). 🔬 הרחבות, נספחים, 🚨 תוספים ודיוקים.
🌟המודולים מסודרים בטבלה לפי נושאים נחקרים 🌟
מוזמנים לפנות אלי באופן פרטי לווטסאפ (0544-606696).
ו/או להכיר את הקבוצה: "לצאת מעדר הרגיל – הפרקטיקה"
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
כדי להתעדכן ראשונים מוזמנים להזין דוא"ל למטה
כתיבת תגובה