קוליטיס היא בעיה מרכזית בבריאות הציבור בארה"ב ובמדינות מערביות והיא עולה הכי מהר בתרבויות עם אורח חיים מתועש, עירוני.
קוליטיס עלול לגרום לשלשול מתמשך, כאבי בטן ודימום מפי הטבעת.
מספר המבוגרים האמריקנים הסובלים מ- IBD (הכולל גם את מחלת קרוהן) קפץ מ -2 מיליון בשנת 1999 ל -3 מיליון בשנת 2015, על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן.
קוליטיס מתחיל להופיע אצל ילדים, אשר מבחינה היסטורית לא סבלו מכך.
חוקרים מהאוניברסיטה הרפואית UT Southwestern שבדאלאס החליטו לבדוק את השפעת התזונה המערבית שעשירה בשומן, סוכרים וחלבון מן החי. במחקר שפורסם באוקטובר 20 בג'ורנל Science Translational Medicine החליטו החוקרים לבדוק את השפעת הסוכר (סוכרוז, גלוקוז ופרוקטוז), במיוחד סירופ תירס עתיר פרוקטוז שפותח על ידי תעשיית המזון בשנות ה -60 ושמשתמשים בו יותר ויותר להמתקת משקאות קלים ומזונות אחרים.
החוקרים האכילו עכברים בתמיסה של מים עם ריכוז של 10 אחוזים של סוכרים תזונתיים שונים – גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז – במשך שבעה ימים. הם מצאו כי עכברים שהיו בעלי נטייה גנטית לפתח קוליטיס, או כאלה שקיבלו חומר כימי המשרה קוליטיס, פיתחו תסמינים חמורים יותר כאשר קיבלו לראשונה סוכר.
החוקרים בחנו את שכיחות החיידקים שנמצאו במעיים של העכברים לפני ואחרי קבלת משטר הסוכר שלהם. אלו שניזונו מסוכרוז, פרוקטוז ובמיוחד גלוקוז הראו שינויים משמעותיים באוכלוסיית המיקרוביום. חיידקים הידועים כמייצרים אנזימים שמורידים את כמות הריר במעיים, כגון אקרמנסיה ובקטריואידיס פראגיליס, נמצאו במספרים גדולים יותר, בעוד שכמה סוגים אחרים של חיידקים טובים ונמצאים כגון לקטובצילוס, הפכו פחות נפוצים. החוקרים ראו דילול של שכבת הריר המגנה על רירית המעי הגס מפני חדירת חיידקים במעיים. בשל שחיקת שכבת הריר, חיידקי המעיים היו בסמיכות לשכבת האפיתל של המעי הגס בעכברים שטופלו בגלוקוז. פריצת מחסום האפיתל היא אירוע המפתח העיקרי לדלקת במעיים.
למרות שלגלוקוז הייתה ההשפעה הגדולה ביותר, כל שלושת הסוכרים הפשוטים שינו משמעותית את הרכב חיידקי המעיים מדווח המחקר.
https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/articles/year-2020/high-sugar-diet-can-damage-the-gut.html

מאמרים נוספים שמאששים השפעה זו
יוני 19 בג'ורנל Current Developments in Nutrition
מטא אנליזה אוקטובר 16 בג'ורנל CLINICAL NUTRITION
מחקר מאוגוסט 22 בג'ורנל Frontiers in Immunology
במחקר מיוני 19 בג'ורנל ISME הראו שזה משפיע על רמות פירוק האוקסלאט ומעלה סיכון לאבנים.
במחקר מאוגוסט 19 בג'ורנל scientific reports סוכר משנה מגוון מקרוביאלי, היווצרות מעי דליק ועליה של מרקרים פרודלקתיים.
מחקר מינואר 22 שפורסם בג'ורנל Journal of the academy of nutrition and dietetics מצא שצריכה גבוהה של סוכר הייתה קשורה לירידה בזמן בין אשפוזים וביקורים במיון. ולסמנים ביולוגיים של חומרת המחלה ולדלקת.
*** תוספת מרץ 22
מדענים מאוניברסיטת יוליוס מקסימיליאנס של וירצבורג (JMU) הצליחו לפענח פרטים חדשים של המנגנונים המולקולריים הבסיסיים, עקב שימוש בסוכר, המקדמים מחלות אוטואימוניות כמו מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית, סוכרת מסוג 1 ודלקת כרונית של בלוטת התריס. עבודתם, שפורסמה במרץ 22 בג'ורנל Cell Metabolism תומכת ברעיון שצריכה מופרזת של גלוקוז מקדמת ישירות את התפקודים הפתוגניים של תאים מסוימים של מערכת החיסון, וכי לעומת זאת, שלתזונה מופחתת סוכר יכולה להיות השפעה מועילה על מחלות חיסוניות אלה.
החוקרים מסבירים שתאי חיסון זקוקים לכמויות גדולות של סוכר בצורת גלוקוז כדי לבצע את המשימות שלהם. בעזרת טרנספורטרים מיוחדים בקרום התא שלהם, הם יכולים לקלוט גלוקוז מהסביבה. הצוות הראה שטרנספורטר גלוקוז ספציפי – בשם GLUT3 – ממלא פונקציות מטבוליות נוספות בתאי T מלבד יצירת אנרגיה מסוכר.
החוקרים התמקדו בקבוצת לימפוציטים הנקראים Th17, אשר ממלאים תפקיד חשוב בוויסות תהליכים דלקתיים. תאי Th17 מבטאים הרבה חלבון GLUT3 על פני התא שלהם ולאחר נטילת הגלוקוז הוא הופך לחומצת לימון במיטוכונדריה לפני שהוא עובר חילוף חומרים לאצטיל-קואנזים A (אצטיל-CoA) בציטופלזמה. Acetyl-CoA מעורב בתהליכים מטבוליים רבים, כולל ביוסינתזה של שומנים. יחד עם זאת, אצטיל-CoA ממלא תפקידים נוספים בתאי Th17 דלקתיים. החוקרים הראו שחומר זה יכול גם לווסת את הפעילות של מקטעי גנים שונים. לפיכך, לצריכת גלוקוז יש השפעה ישירה על פעילותם של גנים פרו-דלקתיים.

החוקרים כמובן יחפשו דרכים לעכב את המנגנון הזה כדי "לטפל" בבעיות שהסוכר מייצר וזה כמובן שגוי.
*** תוספת מאי 23
עודף סוכר פוגע בתאים המחדשים את רירית המעי הגס במודל עכבר של מחלת מעי דלקתית (IBD), על פי מחקר חדש של מדענים מאוניברסיטת פיטסבורג, שפורסם במאי 23 בג'ורנל Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.
"יותר מדי סוכר אינו טוב ממגוון סיבות, והמחקר שלנו מוסיף לראיות הללו בכך שהוא מראה כיצד סוכר עלול להזיק למעי. עבור חולים עם IBD, סוכר בצפיפות גבוהה – שנמצא בדברים כמו משקאות קלים וממתקים – משהו שכדאי להתרחק ממנו."
החוקרים התחילו בהאכלת עכברים בדיאטה רגילה או עתירת סוכר. לאחר מכן הם חיקו תסמינים של IBD על ידי טיפול בחומר כימי בשם Dextran sulfate sodium (DSS), שגורם נזק למעי הגס.
כל העכברים בדיאטה עתירת הסוכר מתו תוך תשעה ימים. לעומת זאת, כל החיות בתזונה הסטנדרטית שרדו עד תום הניסוי בן 14 הימים.
כדי ללמוד מה הפך את הסוכר לקטלני כל כך בעכברים עם תסמיני IBD, הצוות הסתכל על המעי הגס שלהם. המעי הגס מרופד בשכבה של תאי אפיתל המסודרים בצורה של אצבעות הנקראות קריפטות. במעי גס בריא, תאים אלה מתמלאים ללא הרף על ידי חלוקת תאי גזע בתחתית כל קריפטה.
החוקרים מסבירים שהאפיתל של המעי הגס הוא כמו מסוע. לוקח חמישה ימים לתאים לעבור דרך המעגל מלמטה לראש הקריפטה, שם הם נשפכים לתוך המעי הגס ועושים את צרכיהם החוצה. הגוף בעצם עושה מעי גס חדש כל חמישה ימים.
כאשר עכברים בדיאטה עתירת סוכר קיבלו DSS, המעגל הזה קרס, אמר האנד. בחלק מהחיות, שכבת ההגנה של תאי האפיתל אבדה לחלוטין, מה שגרם למעי הגס להיות מלא בדם ובתאי חיסון.
באופן בלתי צפוי, דיאטה עתירת סוכר הייתה קטלנית באופן דומה בעכברים נטולי חיידקים שטופלו ב-DSS, מה שמראה שסוכר משפיע ישירות על המעי הגס ואינו תלוי במיקרוביום המעי כפי שחשבו החוקרים.
לאחר מכן, הצוות בדק כיצד הסוכר השפיע על קולונואידים של עכברים ובני אדם, מעיים זעירים בגודל זרעי פרג שניתן לגדל בצלחת מעבדה. ככל שריכוזים של גלוקוז, סוכרוז או פרוקטוז עלו, התפתחו פחות קולונואידים והם גדלו לאט יותר, עדות לכך שסוכר פגע בחלוקת התאים. החוקרים מצאו שתאי גזע מתחלקים הרבה יותר לאט בנוכחות סוכר – כנראה איטיים מכדי לתקן נזקים למעי הגס. דבר מוזר נוסף ששמו לב אליו החוקרים הוא שחילוף החומרים של התאים היה שונה. תאים אלו מעדיפים בדרך כלל להשתמש בחומצות שומן, אך לאחר שגודלו בתנאים של רמת סוכר גבוהה, נראה היה שהם ננעלו לשימוש בסוכר. כמו כן התאים שינו מאוד מסלולים מטבוליים, והם ייצרו רמות נמוכות יותר של ATP, המולקולה שמספקת אנרגיה שמניעה תהליכים תאיים.

סוכר לבן – מעלה אנרגיה ומשפר מצב רוח?
החוקרים חושדים שחיווט מחדש זה של מסלולים תאיים מעכב את יכולתם של תאי גזע להתחלק, מאט את חידוש רירית המעי הגס ומאיץ את הנזק למעי ב-IBD.
החוקרים מסבירים את ההבדל בין אכילת פירות לסוכר (כמשקה או מאכל): "אם אתה אוכל תפוח או תפוז, אתה אוכל הרבה סוכר, אבל הסוכר הזה קשור בתאי הפרי, אז לוקח הרבה זמן לעכל ולפתוח את התאים האלה כדי לקבל את הסוכר. בעוד שאם אתה שותה משקה ממותקק, הסוכר זמין כמעט בשנייה שהוא פוגע במעי שלך, וקל לשתות כמות עצומה של סוכר בזמן קצר מאוד.
https://inside.upmc.com/study-may-explain-why-high-sugar-diets-can-worsen-ibd/
"לצריכה של רמות גבוהות של סוכר עשויות להיות תוצאות שליליות לתיקון המעי הגס בחולים עם מחלות מעי דלקתיות".
הקשר בין סוכר לדלקות פרקים ואוסטאופרוזיס.
סוכר לבן והקשר לסרטן.
סוכר – מאמר מרכז על השלכות בריאותיות (מחלות מטבוליות, מחלות לב, סרטן, דלקות, קוגנטיביות) במגוון מנגנונים
לא קונים סוכר מעובד, אוכל ומשקאות המכילים סוכר מעובד!
היי לך.. אני משקיע שעות רבות כל יום באיתור ותרגום מאמרים כדי לספק לכולם את המידע העדכני ביותר, לבריאות טובה בדרך הטבע. וכדי שאוכל להמשיך לספק את המידע ולתחזק את האתר. כל תרומה, גדולה או קטנה תהיה לעזר רב. לתרומה נוחה ופשוטה דרך Pay Pal.
מוזמנים להזין דוא"ל למטה כדי להתעדכן ראשונים
כתיבת תגובה